Πολικό ψύχος: Τα μυστικά για να μην γλιστράτε όταν περπατάτε στον πάγο

Date:

  • Ρούλα Τσουλέα

περπάτημα στον πάγο

Το πολικό ψύχος που σάρωσε τη χώρα έχει αφήσει τους δρόμους και τα πεζοδρόμια καλυμμένα με πάγο. Επειδή αργά ή γρήγορα πολλοί αναγκάζονται να βγουν έξω (και για να μετριαστούν οι πτώσεις που ήδη έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ) πρέπει να λαμβάνουμε ορισμένα μέτρα. Τι συνιστούν οι ειδικοί.

Το περπάτημα στον πάγο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, διότι ο πάγος είναι ολισθηρός και ο κίνδυνος πτώσης καραδοκεί. Ειδικοί από το ΕΚΑΒ και από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Άιοβα έχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να μην γλιστράμε όταν κατ’ ανάγκην περπατάμε στον παγωμένο δρόμο ή πεζοδρόμιο.

Η Άιοβα είναι μία από τις αμερικανικές πολιτείες που είναι συνηθισμένες στο έντονο κρύο. Η μέση θερμοκρασία της τον Ιανουάριο είναι -10 (μείον 10) βαθμοί Κελσίου.

1. Να κάνετε σωστό προγραμματισμό και να μην βιάζεστε

  • Να προγραμματίζετε τις μετακινήσεις σας με τρόπο ώστε να έχετε άφθονο χρόνο στη διάθεσή σας.
  • Να σχεδιάζετε προσεκτικά τη διαδρομή σας.
  • Να αναμένετε ότι η διαδρομή σας θα είναι καλυμμένη με πάγο και όχι ότι θα την έχουν καθαρίσει. Με αυτό τον τρόπο θα είστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα.
  • Να μην βγαίνετε σε υπαίθριο χώρο τις πρώτες πρωινές ώρες, ούτε τις νυκτερινές

2. Διαλέξτε τα κατάλληλα παπούτσια

Το ασφαλές περπάτημα στον πάγο προϋποθέτει χρήση παπουτσιών που παρέχουν πρόσφυση πάνω του. Καλή πρόσφυση παρέχουν όσα διαθέτουν σόλα από καουτσούκ ή νεοπρένιο (σ.σ. είναι ένα συνθετικό ελαστικό). Αντιθέτως, δεν παρέχουν καλή πρόσφυση όσα έχουν πλαστικές ή δερμάτινες σόλες.

Διαβάστε ακόμα Παγετός: Έκτακτη ανακοίνωση από το ΕΚΑΒ για αποφυγή περιττών μετακινήσεων – Αύξηση καταγμάτων

Φροντίστε επίσης τα παπούτσια σας να είναι ίσια (χωρίς τακούνι). Αν έχουν έστω και μικρό τακούνι, μην τα φορέσετε.

Στο εμπόριο διατίθενται ειδικά αντιολισθητικά αξεσουάρ υποδημάτων, κατάλληλα για τον πάγο. Πρέπει όμως να τα αφαιρείτε κάθε φορά που μπαίνετε σε κάποιο κτήριο.

3. Να κάνετε προσεκτικά βήματα και να έχετε ελεύθερα τα χέρια σας

Το περπάτημα στον πάγο μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο όταν μπαίνετε ή βγαίνετε από οχήματα. Το ίδιο και όταν ανεβαίνετε ή κατεβαίνετε μία σκάλα ή μια κατηφόρα και όταν μπαίνετε ή βγαίνετε στα κτήρια. Σε κάθε περίπτωση:

  • Να περπατάτε αργά και προσεκτικά
  • Να περπατάτε με τα χέρια έξω από τις τσέπες
  • Να τινάζετε τα παπούτσια σας για να φεύγει το χιόνι/το νερό από τις αυλακώσεις τους, πριν μπείτε σε ένα κτήριο
  • Να έχετε τα χέρια σας ελεύθερα. Φορέστε την τσάντα χιαστί στην πλάτη σας. Να έχετε το κινητό μέσα στην τσάντα.
  • Να στηρίζεστε στα κιγκλιδώματα
  • Προσπαθήστε να διατηρείτε το κέντρο βάρους σας πάνω από το πόδι στο οποίο στηρίζεστε κάθε φορά
  • Να στηρίζεστε στα παρακείμενα αυτοκίνητα ή τοίχους

4. Να βαδίζετε όσο είναι δυνατόν στους ανοιγμένους διαδρόμους

  • Μην προσπαθείτε να κόψετε δρόμο περνώντας πάνω από σωρούς από χιόνι ή από σημεία με πάγο που δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθεί.
  • Να κοιτάζετε που πατάτε. Αν το πεζοδρόμιο είναι εντελώς καλυμμένο με πάγο, μπορεί να χρειασθεί να πατάτε στη χλόη στα πλάγιά του για να έχετε πρόσφυση. Ειδάλλως το περπάτημα στον πάγο δεν θα είναι ασφαλές.
  • Να μην περπατάτε στα σκιερά τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων. Στα σημεία αυτά είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να αναπτυχθεί πάγος
  • Να μην χρησιμοποιείτε το κινητό όταν βαδίζετε στον πάγο

5. Να περπατάτε έξυπνα

  • Να κάνετε μικρά βήματα, «ψηλαφώντας» τον πάγο πριν κάνετε το κάθε βήμα, ώστε να βρείτε το πιο σταθερό σημείο
  • Να βαδίζετε ελαφρά σκυμμένοι προς τα εμπρός και να πατάτε κάτω ολόκληρο το πέλμα του ποδιού σας. Να  διατηρείτε όσο το δυνατόν περισσότερο το κέντρο βάρους σας πάνω από τα πέλματά σας.
  • Να κρατάτε συνεχώς τα χέρια σας ελεύθερα και έξω από τις τσέπες σας
  • Να είστε έτοιμοι να πέσετε. Αν συμβεί αυτό, φροντίστε να ακουμπήσετε διαδοχικά τον μηρό, το ισχίο και τον ώμο σας. Να αποφύγετε να τεντώσετε τα χέρια σας για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Λυγίστε την πλάτη και κάψτε το κεφάλι σας προς τα εμπρός, για να αποφύγετε την πρόσκρουση του κεφαλιού σας στο έδαφος.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πόσο κοστίζει το απίστευτο σκάφος του Δημήτρη Μελισσανίδη;

Το πολυτελές σκάφος μήκους 73,5 μέτρων με την ονομασία Lady Vera του προέδρου της ΑΕΚ…

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Επισκέφτηκε τον Δημήτρη Σταρόβα στο νοσοκομείο – Είναι σταθερά, με πολύ χαμηλά την μπάλα, είπε

Οι γιατροί είναι πολύ αισιόδοξοι, ανέφερε ο παρουσιαστής για τον φίλο του

Λιάγκας για Νάνσυ Αντωνίου: Έχουν πρόβλημα στον εγκέφαλο και να το κοιτάξουν…

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Γιώργο Λιάγκα και τη ραδιοφωνική παραγωγό και σύντροφο του Γρηγόρη Αρναούτογλου, Νάνσυ Αντωνίου, με αφορμή την περιπέτεια υγείας του Δημήτρη Σταρόβα, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό που υπέστη. Πιο συγκεκριμένα, ο παρουσιαστής του «Πρωινού» μίλησε από την εκπομπή του για τη σχέση του μουσικού με τη σύντροφό

Βασίλης Ζούλιας: Έχουν αναλάβει πλέον οι δικηγόροι, έχω εμπιστοσύνη στη θεία δίκη

«Η εταιρία παραγωγής μου έστειλε εξώδικο ότι δεν έχουν ευθύνη για τη φωτιά, τους έστειλα κι εγώ εξώδικο», λέει ο Βασίλης Ζούλιας. Ο Βασίλης Ζούλιας άνοιξε το ατελιέ του και υποδέχθηκε τη Σταματίνα Τσιμτσιλή με την κάμερα του Happy Day. Ο γνωστός σχεδιαστής ξενάγησε στην παρουσιάστρια στους χώρους που κάηκαν πρόσφατα από φωτιά, αποκάλυψε πως

Συγκλονίζει η Καίτη Φίνου: Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου

Για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε μετά την περιπέτεια που είχε με τον κορονοϊό μίλησε η Καίτη Φίνου. «Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου» είπε σε συνέντευξή της. Σε μία εξομολόγηση καρδιάς η Καίτη Φίνου σημείωσε στην εκπομπή του Alpha «Super Κατερίνα» την Παρασκευή 17/5 εξηγώντας τις συνέπειες της long

Το προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί κατά πέντε χρόνια ως το 2050 – Θα ζούμε περισσότερα χρόνια με κακή υγεία

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής προβλέπεται να αυξηθεί από 73,6 έτη το 2022 σε 78,1 έτη το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,9 έτη στους άνδρες και κατά 4,2 έτη στις γυναίκες μέχρι το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η αύξηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις χώρες, όπου

Ματίνα Παγώνη για Δημήτρη Σταρόβα: «Θα γίνει γρήγορα καλά»

Στη νευρολογική κλινική του Τζάνειου νοσοκομείου νοσηλεύεται ο Δημήτρης Σταρόβας , ύστερα από εγκεφαλικό που υπέστη.

Φραγκολιάς – Σοϊλέδης: Τέλος η φιλία τους & αυτός είναι ο λόγος – Έχουμε πάψει να μιλάμε, γιατί…

Ο Κώστας Φραγκολιάς αποκάλυψε το τέλος της φιλίας του με τον Άρη Σοϊλέδη και ανέφερε και τον λόγο στον αέρα της εκπομπής, Happy Day. Με αφορμή τις δηλώσεις της Ναυσικάς Παναγιωτακοπούλου για τον Άρη Σοϊλέδη και τον τον χωρισμό από τη Μαρία Αντωνά, ο Κώστας Φραγκολιάς αποκάλυψε γιατί πια δεν μιλάει με τον Άρη Σοϊλέδη.

Βάλια Χατζηθεοδώρου: Η ερώτηση που την έκανε να αποχωρήσει on camera

Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Happy Day και τον Γιώργο Γιαννούλια έκανε η Βάλια Χατζηθεοδώρου. Μια ερώτηση, όμως...

Ετεοκλής Παύλου: “Ο Φώτης Σεργουλόπουλος κάτι έχει πάθει τελευταία”

Ο Ετεοκλής Παύλου πέταξε τα βέλη του στον Φώτη Σεργουλόπουλο για όσα είχε πει πριν από λίγες μέρες για την Μαρία Μπακοδήμου.

Το σημείωμα του Δημήτρη Σταρόβα με το κλειδί του Σολ, μέσα από το νοσοκομείο

Αισιόδοξα είναι τα νέα για την υγεία του αγαπημένου Δημήτρη Σταρόβα, καθώς βελτιώνεται καθημερινά έπειτα από το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, ενώ οι γιατροί είναι αισιόδοξοι ότι θα ανακτήσει την ομιλία του. Συγκίνηση προκαλεί, δε, και ένα σημείωμα που ζωγράφισε ο ίδιος μέσα από το νοσοκομείο. Στο πλευρό του Δημήτρη Σταρόβα στο Τζάνειο νοσοκομείο βρίσκεται

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για την παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – Τι μπορούν να προκαλέσουν

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50% υγειών ετών είτε εξαιτίας νόσησης είτε πρόωρου θανάτου σε σχέση με το 2000, αποφάνθηκε μια σημαντική διεθνής μελέτη που δημοσιοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 16/5. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, ο αριθμός των