Παύλος Σιδηρόπουλος: Ένας διανοούμενος «αλήτης» με μαγευτική φωνή

Date:

Παύλος Σιδηρόπουλος: Ένας διανοούμενος «αλήτης» με μαγευτική φωνή







Ναι, ο ασυμβίβαστος Παύλος. Η μαγευτική φωνή του και η γοητευτική θωριά του, σίγουρα έχουν σημαδέψει την εφηβική μας ηλικία. Για να εκτιμήσουμε το υπέροχο μυαλό του, έπρεπε να μεγαλώσουμε λίγο ακόμη, για να αντιληφθούμε την μοναξιά, το σκοτάδι, τους δαίμονες που κάποια στιγμή κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου του 1948 στην Αθήνα. Ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της γνωστής ποιήτριας Έλλης Αλεξίου. Σ’ αυτές τις δύο διαφορετικές του ρίζες έβλεπε την αιτία της συνύπαρξης σ’ αυτόν του ρόκερ και του σκεπτικιστή.







Η μουσική του πορεία ξεκινά το 1970 από τη Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζει Μαθηματικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εκεί γνωρίζει τον Παντελή Δεληγιαννίδη, με τον οποίο δημιουργούν το ντουέτο «Δάμων και Φιντίας». Μαζί κυκλοφορούν τον δίσκο 45 στροφών «Το ξέσπασμα / Ο κόσμος τους» και συμμετέχουν στη συλλογή «Ζωντανοί στο κύτταρο». Από το 1972 έως το 1974 ενσωματώνονται στα «Μπουρμπούλια». Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι το 7ινστο «Ο Ντάμης ο σκληρός».

Εν μέσω δικτατορίας, το σχήμα διαλύεται και τα «Μπουρμπούλια» ακολουθούν τον Διονύση Σαββόπουλο. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος επιλέγει να συνεργαστεί με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και συμμετέχει ως τραγουδιστής σε τρεις δίσκους του: «Θεσσαλικός Κύκλος», «Μετανάστες» και «Οροπέδιο».

Το 1976 δημιουργεί, μαζί με τους Βασίλη και Νίκο Σπυρόπουλο, το γκρουπ «Σπυριδούλα» και κυκλοφορούν ίσως τον κορυφαίο δίσκο της ελληνικής ροκ δισκογραφίας, τον «Φλου». Και αυτό το σχήμα διαλύεται, αφήνοντας πίσω του έναν ολοκληρωμένο ροκ ήχο και μια σειρά συναυλιών.

Το 1979 ο Παύλος Σιδηρόπουλος δημιουργεί το σχήμα «Εταιρία Καλλιτεχνών», με αγγλικό στίχο, χωρίς όμως καμία δισκογραφική δουλειά. Την ίδια περίοδο κάνει και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, ως πρωταγωνιστής στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου «Ο Ασυμβίβαστος», ενώ ο ίδιος ερμηνεύει και το soundtrack της ταινίας, τραγούδια του οποίου αποτελούν κάποια από τα πλέον γνωστά του, όπως το «Να μ’ αγαπάς». Επίσης, συμμετέχει στην ταινία «Αλδεβαράν» με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πουλικάκο, η οποία προβλήθηκε μόνο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Στη μικρή καριέρα του ως ηθοποιός περιλαμβάνεται και μια τηλεοπτική εμφάνιση στο σήριαλ του Κώστα Φέρρη «Οικογένεια Ζαρντή», που προβλήθηκε στην ΕΡΤ-1.

Η συνεχής αλλαγή συνεργατών σταματάει το 1980. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος καταλήγει σ’ ένα σχήμα, τους «Απροσάρμοστους», που με λίγες αλλαγές παίζει μαζί τους μέχρι το τέλος. Το 1982 κυκλοφορεί ο δίσκος «Εν Λευκώ», ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα λογοκρισίας για 3 κομμάτια, για προτροπή στη χρήση ναρκωτικών και για προσβολή της δημοσίας αιδούς. Το 1985 κυκλοφορεί σε παραγωγή Δημήτρη Πουλικάκου το δίσκο «Zorba the freak» και το 1989 το «Χωρίς Μακιγιάζ» που είναι ζωντανά ηχογραφημένος στο «Μετρό».

Το 1990 ο Παύλος Σιδηρόπουλος αντιμετωπίζει προβλήματα με το δεξί του χέρι που προφανώς από κάποιο πρόβλημα στα αγγεία παραλύει. Στις 6 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, ευρισκόμενος στο σπίτι μιας φίλης του στο Νέο Κόσμο, πέφτει σε κώμα από υπερβολική χρήση ηρωίνης και αφήνει την τελευταία του πνοή κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Κηδεύτηκε στις 10 Δεκεμβρίου, στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Πράγματα που δεν ξέραμε για τον Παύλο

1. Ο πατέρας του Κώστας καταγόταν από μεγαλοαστική οικογένεια καπνέμπορων του Πόντου και είχε τη βιοτεχνία παραγωγής χαρτιού ΕΛΦΩΤ.

2. Ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της πεζογράφου και παιδαγωγού Έλλης Αλεξίου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη, λογοτέχνιδος και πρώτης συζύγου του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.

3. Σαν μαθητής ο Σιδηρόπουλος έπαιρνε καλούς βαθμούς χωρίς να είναι ιδιαίτερα μελετηρός.

4. Τελειώνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 1967 πέρασε στο Μαθηματικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

5. Στη Θεσσαλονίκη ήταν συμφοιτητής και συγκάτοικος με τον μετέπειτα τραγουδοποιό Βαγγέλη Γερμανό.

6. Το περίφημο τραγούδι «Στην Κ.» γράφτηκε για την Κάθυ με την οποία διατηρούσε σχέση για ένα διάστημα ο Παύλος Σιδηρόπουλος.

7. Το τραγούδι «Η ώρα του Stuff», είναι το πρώτο τραγούδι του Σιδηρόπουλου που αναφέρεται στα ναρκωτικά. Στο κομμάτι αυτό έκανε φωνητικά η Δήμητρα Γαλάνη χωρίς όμως να αναφέρεται το όνομα της γιατί είχε μόλις αλλάξει δισκογραφική εταιρεία.

8. Στις 4 Δεκεμβρίου πήγε στο στούντιο για να ηχογραφήσει τα φωνητικά του τελευταίου του δίσκου αλλά ήταν μεθυσμένος, διαπληκτίστηκε με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος και έφυγε με μια φίλη του. Το μεσημέρι της 6ης Δεκεμβρίου ο Σιδηρόπουλος βρέθηκε στο σπίτι μιας άλλης φίλης του στο Νέο Κόσμο σε κωματώδη κατάσταση λόγω υπερβολικής δόσης ηρωίνης και λίγο μετά ξεψύχησε στο ασθενοφόρο καθοδόν προς το νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

9. Τον επόμενο χρόνο οι Απροσάρμοστοι κυκλοφόρησαν τον δίσκο “Άντε και καλή τύχη μάγκες”, όπου ορισμένα τραγούδια είχε προλάβει να τα ηχογραφήσει ο Παύλος Σιδηρόπουλος και τα υπόλοιπα τα ερμήνευσαν διάφοροι καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών οι, Γιάννης Γιοκαρίνης, Γιάννης Αγγελάκας και Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας.

10. Ο τάφος του βρίσκεται στον «Κόκκινο Μύλο».

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος αποτέλεσε μεγάλη έμπνευση για πολλά καλλιτεχνικά ρεύματα, μεταξύ αυτών και της χιπ χοπ.

- : -

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δώρα Τσαμπάζη για την απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη: “Τα παιδιά ήταν μικρά, θα ήταν τραυματικό να βρίσκονται στην κηδεία του”

Δώρα Τσαμπάζη για την απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη: «Τα παιδιά ήταν μικρά, θα ήταν τραυματικό να βρίσκονται στην κηδεία του» Σάββατο, 18.5.2024, 13:51 Zappit@ZAPPIT_ "Εγώ μετά την κηδεία του Αλέξανδρου, έφυγα στις Σέρρες για να πάω να βρω τα παιδιά μου. Δεν είχα περιθώριο να πενθήσω" δήλωσε η Δώρα Τσαμπάζη. Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα

Κατερίνα Λέχου: “Ίσως για αυτό δεν έκανα παιδιά”

An error occurred. Sorry, the page you are looking for is currently unavailable. Please try again later. If you are the system administrator of this resource then you should check the error log for details. Faithfully yours, nginx.

5+1 πράγματα να δεις και να κάνεις στο Εδιμβούργο, την ωραιότερη πόλη της Σκωτίας

Τα μεσαιωνικά κτίρια γοτθικού χαρακτήρα στο Εδιμβούργο συνυπάρχουν αρμονικά και εκείνα του γεωργιανού ρυθμού και αποπνέουν μια αίσθηση μυστηρίου, μεταφέροντας τους επισκέπτες νοερά σε μια άλλη εποχή. Ο λόγος για την πρωτεύουσα της Σκωτίας από το 1437 και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της. Μια μαγευτική πόλη που αξίζει σίγουρα να επισκεφθείτε. Η πόλη αποτέλεσε μεγάλο

Στέφανος Κυριακίδης για Άντζελα Γκερέκου: Πιστεύω ότι έχει μεγάλη ανάγκη τώρα να είναι ηθοποιός

«Μου άφηνε πιο πολύ τα ευαίσθητα μου κομμάτια να βγουν στο έργο γιατί αισθάνεσαι πως σε παρακολουθούν καμιά φορά οι πολιτικοί αλλά δεν μπορώ να την πω πως είναι πολιτικός» δήλωσε ο Στέφανος Κυριακίδης. Ο Στέφανος Κυριακίδης φιλοξενήθηκε στο Καλύτερα Αργά με την Αθηναϊδα Νέγκα στο Action 24. Με αφορμή τη θεατρική του σύμπραξη με

Γιώργος Λάνθιμος: Στο photocall των Καννών μαζί με το καστ του Kinds of Kindness

Η πρεμιέρα της νέας ταινίας του σκηνοθέτη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Φεστιβάλ των Καννών

Ντέμι Μουρ: Βγήκε το teaser της νέας της ταινίας μαζί με τη Μάργκαρετ Κουάλεϊ

Το Substance σε σκηνοθεσία της Κοραλί Φαρζά θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών

Χρήστος Βασιλόπουλος: “Ένα παιδί είναι ευτυχισμένο με δύο χωρισμένους γονείς που είναι ισορροπημένοι”

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Δύο στις 10» και μίλησε για τη ζωή του μετά το χωρισμό του.

Μπέττυ Μαγγίρα: “Το ένιωσα κι εγώ με τον θάνατο της μητέρας μου”

Μπέττυ Μαγγίρα: «Το ένιωσα κι εγώ με τον θάνατο της μητέρας μου» Σάββατο, 18.5.2024, 12:11 Zappit@ZAPPIT_ "Σε κάνει να πατήσεις πιο γερά στα πόδια σου. Σίγουρα παίζει ρόλο και η ηλικία και ότι ωριμάζεις μεγαλώνοντας, οπότε μπορείς να το διαχειριστείς διαφορετικά" δήλωσε η Μπέττυ Μαγγίρα. Με αφορμή την εξομολόγηση της Φωτεινής Δάρρα για την απώλεια

Προσδόκιμο ζωής Ελλάδα: Πόσο θα ζούμε το 2050, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα

Ποιες θα είναι οι κύριες αιτίες θανάτου και πόσα χρόνια θα ζούμε υγιείς. Τι αναφέρει το Lancet. Αίσθηση προκάλεσε η δημοσιοποίηση χθες νέας παγκόσμιας έρευνας που υπολόγισε ότι το προσδόκιμο ζωής στον πλανήτη θα αυξηθεί κατά 5 χρόνια έως το 2050. Τι ισχύει όμως για την Ελλάδα; Πόσα χρόνια περισσότερα θα ζούμε έως τότε και

Τσαπαρέλη: Το περίεργο 1ο ραντεβού με τον σύζυγό της Αλέξανδρο Λογοθέτη: «Κοιμήθηκα στον καναπέ του»

Η Ευσταθία Τσαπαρέλη μίλησε στην Αθηναΐδα Νέγκα για την πρώτη γνωριμία της με τον σύζυγό της Αλέξανδρο Λογοθέτη με τον οποίο είναι παντρεμένοι εδώ και χρόνια

Στέφανος Κυριακίδης: «Πιστεύω ότι η Άντζελα Γκερέκου έχει μεγάλη ανάγκη τώρα να είναι ηθοποιός»

Την ανάγκη του ίδιου αλλά και της Άντζελας Γκερέκου με την οποία συνεργάστηκε πρόσφατα και στο θέατρο μίλησε ο Στέφανος Κυριακίδης σε συνέντευξή του στην εκπομπή Καλύτερα αργά και στην Αθηναΐδα Νέγκα.  Αναφερόμενος στη συνεργασία του με την Άντζελα Γκερέκου, ο αγαπημένος ηθοποιός παραδέχτηκε: «Με την Άντζελα Γκερέκου είχαμε συνεργαστεί πιο μπροστά και στη «Γη

Τζένιφερ Λόπεζ – Μπεν Άφλεκ: Ένα ωραίο love story που οδεύει σε bad ending

«Εδώ μιλάμε για έναν έρωτα μεγάλο» λέγαμε και ξαναλέγαμε και το πιστεύαμε. Η Τζένιφερ Λόπεζ και ο Μπεν Άφλεκ ερωτεύτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, χώρισαν, παντρεύτηκαν με άλλους, έκαναν παιδιά, ξαναέσμιξαν σχεδόν 30 χρόνια μετά και μας έκαναν να πιστεύουμε ξανά σε παραμύθια. Ίσως μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης της