Κορονοϊός Όμικρον: «Ενα κύμα εικασιών απέναντι σε ελάχιστες βεβαιότητες»

Date:

Η παραλλαγή Ομικρον θα αποτελέσει σημείο καμπής στην κρίση της Covid-19; Πολύ νωρίς για να κριθεί, επιμένει πλήθος ερευνητών, έπειτα από πολλές ημέρες ριψοκίνδυνων εικασιών για τους πραγματικούς κινδύνους που συνδέονται με την νέα αυτή παραλλαγή με τα ανησυχητικά χαρακτηριστικά.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να μελετήσουμε την Όμικρον με εμπειρισμό, σύνεση και ταπεινότητα, αντί για τις σκέτες εικασίες των τελευταίων αυτών ημερών», προειδοποίησε στο Twitter ο καναδός επιδημιολόγος Isaac Bogoch, έπειτα από το κύμα των υποθέσεων των τελευταίων ημερών σχετικά με την παραλλαγή του ιού που εντοπίσθηκε στην νότια Αφρική.

Αλλά, τι είναι βέβαιο, προς το παρόν; Η παραλλαγή Όμικρον εμφανίζει εξαιρετικά σημαντικό αριθμό μεταλλάξεων και αυτές είναι συγκεντρωμένες σε ένα σημείο, στην πρωτεΐνη ακίδα, που αποτελεί το κλειδί για την είσοδο του ιού στον οργανισμό.

Αυτά τα γενετικά χαρακτηριστικά δημιουργούν φόβους, σε θεωρητικό επίπεδο, ότι η παραλλαγή αυτή θα είναι περισσότερο μεταδοτική και περισσότερο ανθεκτική στα εμβόλια σε σχέση με τις προηγούμενες.

«Υπάρχει πολύ αυξημένος κίνδυνος» σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως έκρινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πολλές χώρες, όπως το Ισραήλ και η Ιαπωνία, έχουν κλείσει τα σύνορά τους.

Ομως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει επίσης πόσα αγνοούμε για την πραγματική μεταδοτικότητα και την σοβαρότητα αυτής της παραλλαγής, έπειτα από αρκετές ημέρες αντιφατικών πληροφοριών, άλλες φορές καθησυχαστικών και άλλες φορές κινδυνολογικών.

Τοπικοί παράγοντες

Στην πρώτη κατηγορία, οι δηλώσεις της νοτιοαφρικανής γιατρού, η οποία έκανε λόγο για «εξαιρετικά ήπια συμπτώματα», οδηγώντας ορισμένους σχολιαστές στην υπόθεση ότι η Όμικρον μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτική, αλλά λιγότερο επικίνδυνη.

«Πραγματικά, είναι υπερβολικά πολύ νωρίς για ειπωθεί αυτό», δήλωσε ο γάλλος επιδημιολόγος Yazdan Yazdanpanah κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο που συμβουλεύει την γαλλική κυβέρνηση στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

«Σε ό,τι αφορά την σοβαρότητα, προς το παρόν έχουμε πολύ λίγα στοιχεία», επέμεινε, τονίζοντας ότι είναι αδύνατον να υπάρξουν συμπεράσματα από μία μεμονωμένη μαρτυρία.

Αλλα στοιχεία, αντιθέτως, προκαλούν ανησυχία. Κατά πρώτον, η έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων στην Νότια Αφρική, η οποία βρίσκεται στο σημείο υπέρβασης του ορίου των 10.000 κρουσμάτων ημερησίως, σύμφωνα με τον νοτιοαφρικανό επιδημιολόγο Salim Abdool Karim.

Αυτό συνηγορεί υπέρ μίας ιδιαίτερα υψηλής μεταδοτικότητας; Αλλά και αυτό είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, που σημειώνουν ότι άλλοι τοπικοί παράγοντες μπορεί να είναι καθοριστικοί στην διαμόρφωση της εικόνας.

Ιδιαίτερη σημασία στην τρίτη αναμνηστική δόση και την τήρηση των βασικών μέτρων προστασίας

Ενας από τους τοπικούς παράγοντες που μπορεί να βαραίνει είναι ότι το ποσοστό του εμβολιασμού στη Νότια Αφρική είναι πολύ χαμηλό. Λιγότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού έχει εμβολιασθεί, γεγονός που καθιστά τους κατοίκους της χώρας περισσότερο ευάλωτους στην μόλυνση. Ακόμη, η παραλλαγή Δέλτα, κυρίαρχη στην Ευρώπη, έχει μικρή παρουσία στην Νότια Αφρική , πράγμα που δημιουργεί αμφιβολία για την ικανότητα της Όμικρον να πάρει την θέση της.

«Οι συνθήκες εμφάνισης και κυκλοφορίας της παραλλαγής Όμικρον στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου δεν είναι ίδιες με την Ευρώπη», σημειώνει ο άλλος επιδημιολόγος Arnaud Fontanet. «Είναι πολύ δύσκολο να συγκρίνει κανείς την δυναμική που μπορεί να υπάρχει μεταξύ διαφορετικών χωρών».

Οσο για την αντίσταση στο εμβόλιο, θα πρέπει να περιμένουμε δύο ή τρεις εβδομάδες για να έχουμε τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να δημιουργήσει αντισώματα απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον. Και πρέπει να περάσουν πολλοί μήνες μέχρι να έχουμε μία ιδέα για την πραγματική αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην προσβολή απότην Όμικρον.

Προς το παρόν, οι ερευνητές επιμένουν σε ένα σημείο: η στρατηγική αντιμετώπισης των σημερινών παραλλαγών, κυρίως της Δέλτα, παραμένει εκ προοιμίου σωστή, ακόμη και μετά την εμφάνιση της Όμικρον.

Με άλλα λόγια, εν μέσω επιδημικού κύματος στην Ευρώπη, πρέπει να συνεχισθεί ο εμβολιασμός για να γίνει όσο γίνεται ευρύτερος, οπωσδήποτε στους ενηλίκους, και να συνεχισθεί η τήρηση των βασικών μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας

Η νέα μελέτη του Ινστιτούτου Παστέρ, που δημοσιεύθηκε χθες και πιθανότατα δεν λαμβάνει υπόψιν την εμφάνιση της Όμικρον, επιμένει στην τήρηση των βασικών μέτρων προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή), τα οποία είναι ικανά να περιορίσουν σημαντικά τις νοσηλείες.

«Πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί…να εργαζόμαστε περισσότερο εξ αποστάσεως…αυτό μπορεί να κάνει την διαφορά», λέει ο ειδικός στα μαθηματικά μοντέλα Simon Cauchemez, η μελέτη του οποίου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην σημασία της εμβολιαστικής εκστρατείας για την χορήγηση της τρίτης, αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά της Covid.

-

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τι αναλύουν επιστήμονες του ΕΚΠΑ για την εξάπλωση του νέου στελέχους Όμικρον

Κορονοϊός: Τι μαθαίνουμε για την παραλλαγή Όμικρον – Ακόμη πιο αναγκαία η τρίτη δόση, λένε οι επιστήμονες

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

O Γιώργος Κρικοριάν για την επεισοδιακή γνωριμία με την σύντροφο του: “Kαίγομαι, αν είναι πες το μου να φύγω”

Παρασκευή, 17.5.2024, 22:31 Zappit@ZAPPIT_ "Πήγα και έκατσα ακριβώς απέναντι της, μήπως και ανταλλάξουμε κάποιο βλέμμα. Δεν ανταλλάξαμε" θυμάται ο Γιώργος Κρικοριάν. O Γιώργος Κρικοριάν παραχώρησε συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής «Ελένη» το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μεγάλο Κανάλι. Ανάμεσα σε άλλα, δε, ο νεαρός συνεργάτης της Δανάης Μπάρκα στην πρωινή ζώνη του σταθμού μίλησε για την γνωριμία

Ελένη Τσολάκη: “Πολλές φορές αισθάνομαι αυτόν τον κόμπο στο στομάχι, ζορίζομαι πάρα πολύ”

Ελένη Τσολάκη: «Πολλές φορές αισθάνομαι αυτόν τον κόμπο στο στομάχι, ζορίζομαι πάρα πολύ» Παρασκευή, 17.5.2024, 21:35 Zappit@ZAPPIT_ "Είναι πάρα πολλά τα δύσκολα θέματα, κάθε μέρα η επικαιρότητα έχει και ένα δύσκολο θέμα" εξηγεί η Ελένη Τσολάκη. Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε η Ελένη Τσολάκη στο περιοδικό Hello! και την δημοσιογράφο Μαρία Κολλιάτσα αυτή την

Ιλένια Ουίλιαμς: «Περσινά ξινά σταφύλια» η διαμάχη Συνατσάκη – Κουτσελίνη

«Έχω κάνει delete εκείνη την περίοδο της ζωής μου, αλήθεια σου το λέω και δεν το θυμόμουν. Όταν μετά άρχισαν ξαφνικά να χτυπάνε τα τηλέφωνα μου, σκεφτόμουν: Αλήθεια, τώρα, με παίρνουν εμένα τηλέφωνο για να κάνω δηλώσεις και να μιλήσω για κάτι που είναι 10 χρόνια πίσω;». Με αυτόν τον χαρακτηριστικό τρόπο σχολίασε η Ιλένια

Γεώργιος Μπαμπινιώτης: Αν είσαι αποκομμένος από Αρχαία και Καθαρεύουσα είσαι γλωσσικά ανάπηρος

Ενδιαφεροντα ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Γεώργιος Μπαμπινιώτης: Αν είσαι αποκομμένος από Αρχαία και Καθαρεύουσα είσαι γλωσσικά ανάπηρος diaforetiko newsroom 18.05.2024 | 07:46 Μια εξαιρετική συνέντευξη «Η γλώσσα θέλει το χρόνο της, θέλει αύξηση ωρών διδασκαλίας. Εάν δεν έχεις χρόνο δεν μπορείς να καλλιεργήσεις, να εμβαθύνεις, να εμπλουτίσεις τη γλώσσα. Λέμε ότι πρέπει να είναι καταρτισμένος ο

Η Σέβη, μάνα 5 παιδιών, κοιμίζει τα παιδιά και ανεβαίνει στο απορριμματοφόρο, με παγωνιές, με χιόνι, εδώ και 12 χρόνια

Ενδιαφεροντα ΜΑΝΑ ΣΕΒΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Η Σέβη, μάνα 5 παιδιών, κοιμίζει τα παιδιά και ανεβαίνει στο απορριμματοφόρο, με παγωνιές, με χιόνι, εδώ και 12 χρόνια diaforetiko newsroom 18.05.2024 | 07:43 Λένε πως ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων σε μία κοινωνία αποτελεί δείγμα του πολιτισμικού της επιπέδου. Αναμφισβήτητα οι πρωταγωνιστές της αποκομιδής των σκουπιδιών είναι αφανείς ήρωες κάθε

Παρβοϊός: Πώς εκδηλώνεται και πόσο επικίνδυνος είναι – Και άλλο παιδί από Θεσσαλονίκη με μυοκαρδίτιδα στο Ωνάσειο

Ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές για τον παρβοϊό μετά τον θάνατο του 3,5 ετών παιδιού στη Θεσσαλονίκη, ενώ από τις 26 Απριλίου έχει μεταφερθεί στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο άλλο ένα παιδί από τη Θεσσαλονίκη που νόσησε από παρβοϊό και εκδήλωσε μυοκαρδίτιδα. Σύμφωνα με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας

Το #1 σημάδι της ήπιας γνωστικής διαταραχής που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

Όλοι έχουμε στιγμές που ξεχνάμε πράγματα. Ίσως δεν μπορείτε να θυμηθείτε το όνομα κάποιου που συναντήσατε στο δρόμο ή πού βάλατε το πορτοφόλι σας. Υπάρχει όμως διαφορά μεταξύ των «φυσιολογικών» σφαλμάτων στη μνήμη και των ενδείξεων ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό. Για να καταλάβετε τη διαφορά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις ενδείξεις της

Στράτος Τζώρτζογλου: Ο 27χρονος γιος του έχει διαγράψει σπουδαία καριέρα ως σκηνοθέτης στην Αμερική!

Εσείς το ξέρατε ότι ο 27χρονος γιος του Στράτου Τζώρτζογλου και της Μαρίας Γεωργιάδου έχει διαγράψει μία σπουδαία καριέρα ως σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος στο εξωτερικό;  Μπορεί ο Στράτος Τζώρτζογλου και η Μαρία Γεωργιάδου να έχουν ακολουθήσει χωριστούς δρόμους, ο 27χρονος γιος τους όμως, Αλκιβιάδης, πάντα θα τους φέρνει κοντά. Τζώρτζογλου - Μαριόλα: Το φωτογραφικό άλμπουμ

Αναγνωρίζετε το μωράκι της φωτογραφίας; Είναι γνωστή ηθοποιός που συμμετείχε στις «Άγριες Μέλισσες»

Κι όμως! Το μωράκι της φωτογραφίας είναι γνωστή ηθοποιός που πρωταγωνίστησε στην επιτυχημένη σειρά «Άγριες Μέλισσες». Εσείς μπορείτε να την αναγνωρίσετε;

Η Ευσταθία Τσαπαρέλη για την γνωριμία με τον σύζυγο της, Αλέξανδρο Λογοθέτη: “Η ζωή μας έκανε ένα μικρό δωράκι”

"Το επόμενο πρωί δεν ήταν πολύ αμήχανο παραδόξως και έφτιαξε έκανε υπέροχο πρωινό ο Αλέξανδρος" περιγράφει η Ευσταθία Τσαπαρέλη.

Γιάννης Ζουγανέλης για Δημήτρη Σταρόβα: “Οι γιατροί δεν λένε πράγματα για να ενθαρρύνουν, λένε την αλήθεια”

"Πονάω πολύ, πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό με ανθρώπους που φεύγουν, με ανθρώπους που ασθενούν" ομολογεί ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Ντίνος Ηλιόπουλος: Τα τελευταία του λόγια πριν πεθάνει & επιγραφή που ζήτησε να μπει στον τάφο του

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος ήταν ένας από τους σπουδαιότερους κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου. Ποια ήταν η επιθυμία του πριν πεθάνει;