Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Νέα μέθοδος μειώνει 40% τις πιθανότητες θανάτου

Date:

Ενθαρρυντικά ευρήματα νέας, πολυετούς μελέτης για ασθενείς με τοπικά προχωρημένη νόσο.

Μία νέα θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορεί να μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν ασθενείς με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου. Όσες υποβλήθηκαν στη νέα θεραπεία, είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να παραμείνουν χωρίς καρκίνο ακόμα και επί 10 χρόνια.

Η νέα μέθοδος συνίσταται στη χορήγηση λίγων κύκλων χημειοθεραπείας πριν από την έναρξη συνδυασμού ακτινοθεραπείας-χημειοθεραπείας. Αν και η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την κύρια θεραπεία για τον αρχικού σταδίου καρκίνο του τραχήλου, στις ασθενείς με τοπικά προχωρημένη νόσο η καθιερωμένη θεραπεία είναι ο συνδυασμός ακτινοθεραπείας-χημειοθεραπείας.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός αυτός βελτιώνει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών. Εν τούτοις, αρκετές ασθενείς (έως και το 30%) παρουσιάζουν υποτροπή της νόσου τους και χάνουν τη ζωή τους από μεταστάσειςΣτην χώρα μας πεθαίνουν κάθε χρόνο 260 γυναίκες από τη νόσο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου (GCO).

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 500 γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από πέντε χώρες (Βρετανία, Ιταλία, Βραζιλία, Ινδία, Μεξικό). Είχαν ηλικία 24 έως 78 ετών (μέση ηλικία: 46 ετών). Οι γυναίκες είχαν διαγνωστεί μεταξύ 2012 και 2022.

Όλες έπασχαν από τοπικά προχωρημένο καρκίνο. Το 70% είχαν νόσο σταδίου ΙΙΒ και το 11% σταδίου ΙΙΙΒ. Ορισμένες είχαν καρκίνο σταδίου IVA. Το 43% είχαν εξάπλωση του καρκίνου στους σύστοιχους λεμφαδένες.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι μισές έλαβαν τη νέα θεραπεία, που συνίστατο σε 4-6 κύκλους επαγωγικής (εισαγωγικής) χημειοθεραπείας και ακολούθως στην καθιερωμένη θεραπεία.

Οι υπόλοιπες ασθενείς έκαναν μόνο την καθιερωμένη θεραπεία. Αυτή συνίστατο σε χημειοθεραπεία μαζί με εξωτερική ακτινοθεραπεία και ύστερα εσωτερική ακτινοθεραπεία (βραχυθεραπεία).

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 5,5 χρόνια κατά μέσον όρο (στις μισές η περίοδος παρακολούθησης ήταν μεγαλύτερη).

Τα ευρήματα

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Στα 5 χρόνια από τη διάγνωση το ποσοστό των ασθενών χωρίς εξέλιξη της νόσου ήταν 72% στην ομάδα που έκανε τη νέα θεραπεία. Αντίστοιχα στην ομάδα που έκανε μόνο την καθιερωμένη θεραπεία ήταν 64%.

Η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε μείωση κατά 35% του κινδύνου να υπάρξει εξέλιξη της νόσου στην πρώτη πενταετία, γράφουν οι ερευνητές.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως στα 5 χρόνια από τη διάγνωση βρισκόταν εν ζωή το 80% των ασθενών που είχαν κάνει τη νέα θεραπεία. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα της σκέτης καθιερωμένης θεραπείας ήταν 72%. Η διαφορά αυτή σημαίνει πως η προσθήκη της εισαγωγικής χημειοθεραπείας στην καθιερωμένη αγωγή μείωσε κατά 40% τις πιθανότητες θανάτου από τον τοπικά προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου.

Επιπλέον, πέντε ασθενείς εξακολουθούν να μην έχουν ενδείξεις καρκίνου 10 χρόνια μετά τη θεραπεία τους.

«Άμεση εφαρμογή»

Η διαφορά είναι τόσο σημαντική, ώστε οι ερευνητές ζητούν να αρχίσει αμέσως η ευρεία εφαρμογή της μεθόδου. «Η μέθοδος αυτή είναι ένας άμεσος τρόπος για να υπάρξει θετική διαφορά. Χρησιμοποιεί υπάρχοντα φάρμακα που είναι φθηνά και ήδη εγκεκριμένα για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Mary McCormack, λέκτορας Ογκολογίας στο University College του Λονδίνου (UCL).

Όπως εξήγησε, η μέθοδος έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται σε ορισμένα ογκολογικά κέντρα της Βρετανίας. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην προσφερθεί σε όλες τις ασθενείς που χρειάζονται συνδυασμό ακτινοθεραπείας-χημειοθεραπείας για τη νόσο τους», πρόσθεσε.

Η μελέτη ήταν Φάσης ΙΙΙ, δηλαδή τελικού σταδίου. Τα φάρμακα που χορηγήθηκαν στις ασθενείς είναι κλασικές χημειοθεραπείες, που έχουν χαμηλό κόστος. Επομένως η θεραπεία μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί ευρέως, δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Jonathan Ledermann, καθηγητής Ιατρικής Ογκολογίας στο UCL.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τάσος Ξιαρχό: Δεν υπάρχουν non-binary άτομα, αν κάποιος θέλει να είναι ψάρι ας πάρει μια γυάλα να βουτήξει

Στην κοινωνία που ζούμε δεν βολεύει να έχουμε 115 χιλιάδες φύλα, υποστήριξε ο χορογράφος

Τηλεθέαση Δευτέρας: Αναλυτικά τα ποσοστά των εκπομπών

Ποιες εκπομπές προτίμησαν οι τηλεθεατές - Ποια δελτία ειδήσεων επέλεξαν για την ενημέρωσή τους την Δευτέρα 15.10.2024

Κατερίνα Καινούργιου για πατέρα Αντώνιο: “Γιατί δηλώνει χαρούμενος με την εξέλιξη;”

Την πρώτη του δήλωση έκανε ο πατήρ Αντώνιος μετά την πρόταση του εισαγγελέα για την ενοχή. Μετά την προβολή του σχετικού βίντεο, η Κατερίνα

Μαρινέλλα: Ευχάριστα νέα για την ερμηνεύτρια – Βγαίνει από την εντατική

Μαρινέλλα: Ευχάριστα νέα για την ερμηνεύτρια – Βγαίνει από την εντατική Η Μαρινέλλα θα μεταφερθεί σε δωμάτιο. Τρεις εβδομάδες έχουν περάσει από εκείνο το βράδυ στο Ηρώδειο, όπου η Μαρινέλλα κατέρρευσε, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη επί σκηνής. Η σπουδαία ερμηνεύτρια παραμένει μέχρι σήμερα στην εντατική, έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο, και πλέον είναι έτοιμη

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος: «Δεν περίμενα ότι θα έχω αυτές τις συνεργασίες που είχα»

«Δεν έχουμε συζητήσει να είμαι με τον Λάκη Λαζόπουλο» δήλωσε ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος βρέθηκε καλεσμένος στο «Buongiorno» με τη Φαίη Σκορδά και μίλησε για τον Λάκη Λαζόπουλο και τις συνεργασίες του. «Δεν έχουμε συζητήσει να είμαι με τον Λάκη Λαζόπουλο. Οι στιγμές που περάσαμε με τον Λάκη τότε στα γυρίσματα ήταν μοναδικές

Sean «Diddy» Combs: «Γδύσου, είναι ο δρόμος για να γίνεις σταρ» έλεγε σε έφηβο που βίασε

Αντιμέτωπος με ένα νέο κύμα αγωγών για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση είναι πλέον ο ράπερ Sean «Diddy» Combs γνωστός και ως Puff Daddy ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά τα όσα του καταλογίζουν. Έξι νέες αγωγές κατά του Diddy Combs, ή αλλιώς Puff Daddy, η μία για σεξουαλική επίθεση σε 16χρονο, κατατέθηκαν την Δευτέρα (14.10.2024) σε ομοσπονδιακό

Μάριος Ιορδάνου: «Πέθανα και γύρισα, είπα πως δεν θα πεθάνω σήμερα»

Ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν μίλησαν στο « Buongiorno » για την συνεργασία σε θέατρο και τηλεόραση, την περιπέτεια υγείας που τους «έδεσε»...

Δημήτρης Σταρόβας: Η αλλαγή στην εμφάνισή του! Έχω χάσει 38 κιλά – Πάμε τώρα να σας πω τι έπαθα…

Ο Δημήτρης Σταρόβας φανερά  αδυνατισμένος μέσα από ένα βίντεο περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τι έπαθε. Ο καλλιτέχνης στο νέο βίντεο που ανέβασε στο κανάλι του στο YouTube με τίτλο "Αρρυθμίες" αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, πως μέχρι στιγμής έχει χάσει σχεόν 40 κιλά και περιέγραψε τις στιγμές στο νοσοκομείο, αλλά και στο κέντρο αποκατάστασης. Αρχικά ανέφερε: «Κοντεύω

Diddy: Νέα αγωγή εναντίον του – Παρενόχλησε σεξουαλικά 16χρονο αγόρι για να τον κάνει αστέρα της μουσικής

Diddy: Νέα αγωγή εναντίον του - Παρενόχλησε σεξουαλικά 16χρονο αγόρι για να τον κάνει αστέρα της μουσικής Οι καταγγελίες εναντίον του ράπερ αυξάνονται καθημερινά Ο Sean "Diddy" Combs κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου, σύμφωνα με νέα αγωγή. Οι ισχυρισμοί αναφέρουν ότι ο διάσημος ράπερ άγγιξε με ανάρμοστο τρόπο ένα 16χρονο αγόρι, προσπαθώντας να τον δελεάσει

Νίκη Κάρτσωνα: Είμαι 47 ετών και δεν το κρύβω, με ενοχλούσε που επέμεναν ότι έχω νευρική ανορεξία

Δεν είχα ποτέ ανασφάλειες, παρά μόνο επαγγελματικές, πρόσθεσε το πρώην μοντέλο

Μάριος Ιορδάνου για τα τέσσερα εγκεφαλικά που υπέστη: Tον θάνατό μου δεν τον φοβάμαι

Ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν μίλησαν στην εκπομπή της Φαίης Σκορδά «Buongiorno». Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε για τα τέσσερα εγκεφαλικά που υπέστη στο παρελθόν, τον τρόπο που τα αντιμετώπισε και τη στήριξη που δέχτηκε από τη σύζυγό του, με την οποία συνεργάζονται σε θεατρική παράσταση. «Υπήρχαν προτάσεις από την τηλεόραση και μάλιστα αρκετές προτάσεις. Σε όλες

Η Μαντόνα για την 28χρονη κόρη της: «Λούρδη, ήσουν και θα είσαι πάντα η πρώτη μου αληθινή αγάπη»

Τα 28α γενέθλιά της γιόρτασε στις 14 Οκτωβρίου η κόρη της Μαντόνα. Η διάσημη τραγουδίστρια έκανε μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, όπου δημοσίευσε ένα βίντεο με διάφορες στιγμές από τη ζωή της Λούρδης Λεόν. Στη λεζάντα της δημοσίευσης η «βασίλισσα της ποπ μουσικής» σημείωσε για την κόρη της: «Χρόνια πολλά στο πρώτο μου παιδί! Το