Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πόσο και ποιους προστατεύει η ασπιρίνη

Date:

Τα ευρήματα νέας, μεγάλης μελέτης σε χιλιάδες εθελοντές. Πώς μπορεί να δρα το φάρμακο.

Λίγη ασπιρίνη την ημέρα θα μπορούσε να μειώνει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί καρκίνος του παχέος εντέρου στα άτομα με ανθυγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Oncology. Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα 30 ετών, τα οποία είχαν συλλεχθεί από 107.655 εθελοντές.

Στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονταν εθελοντές που ζούσαν υγιεινά και άλλοι οι οποίοι είχαν συνήθειες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όσοι ζούσαν ανθυγιεινά και έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη, είχαν κατά ένα τρίτο χαμηλότερο κίνδυνο έναντι όσων δεν λάμβαναν το φάρμακο. Ωστόσο ανάλογο όφελος δεν παρατηρήθηκε σε όσους διήγαν υγιεινή ζωή.

Η μελέτη αυτή είναι η πιο πρόσφατη για τα οφέλη της ασπιρίνης από την επιστημονική ομάδα του Dr. Andrew T. Chan, καθηγητή Ανοσολογίας & Λοιμωδών Νόσων στο Χάρβαρντ.

Από τη δεκαετία του 1980

Ωστόσο η πιθανότητα να μπορεί η ασπιρίνη να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, άρχισε να διερευνάται επιδημιολογικώς από τη δεκαετία του 1980. Εκείνη την εποχή επιστήμονες είχαν παρατηρήσει ότι οι ασθενείς με αρθρίτιδα, οι οποίοι  έπαιρναν ασπιρίνη, φαινόταν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου.

Στις αρχές της δεκαετίας, εμφανίστηκαν οι πρώτες τυχαιοποιημένες μελέτες που συνέκριναν τα ποσοστά καρκίνου σε άτομα που τους χορηγήθηκε ασπιρίνη με αυτά που τους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο. Μεταξύ αυτών των μελετών συμπεριλαμβανόταν πρωτοποριακή μελέτη που έδειξε ότι τα άτομα που λάμβαναν ασπιρίνη είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν προκαρκινικούς πολύποδες του παχέος εντέρου.

Το 2016, ομάδα εμπειρογνωμόνων στην πρόληψη ασθενειών που συνεστήθη από το αμερικανικό Υπουργείο Υγείας, συνέστησε σε ορισμένους ασθενείς ηλικίας μεταξύ 50 και 59 ετών να λαμβάνουν τακτικά ασπιρίνη για την πρόληψη τόσο της καρδιοπάθειας όσο και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το 2022, ωστόσο, ο οργανισμός ανέτρεψε αυτή τη σύσταση εν μέσω ανησυχιών για παρενέργειες, όπως η αιμορραγία. Έτσι εγέρθηκε το ερώτημα ποιος μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο από την ασπιρίνη.

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη αναλύθηκαν δεδομένα που συνέλλεξε η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ σε δύο διαχρονικές μελέτες. Η μία άρχισε το 1976 σε 121.700 νοσηλεύτριες, ηλικίας 30-55 ετών. Η δεύτερη μελέτη άρχισε το 1986 σε 51.519 άνδρες επαγγελματίες Υγείας, ηλικίας 40-75 ετών.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα έως το 2018 που αφορούσαν την ασπιρίνη και τον τρόπο ζωής των εθελοντών. Εστίασαν ιδιαιτέρως σε πέντε συνήθειες/παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του παχέος εντέρου και είναι:

  1. Η διατροφή
  2. Το κάπνισμα
  3. Η κατανάλωση αλκοόλ
  4. Η σωματική δραστηριότητα
  5. Η παχυσαρκία (μέσω του δείκτη μάζας σώματος)

Οι εθελοντές συμπλήρωναν ανά διετία σχετικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους. Είχαν επίσης αν λάμβαναν ασπιρίνη και πόσο συχνά.

Τα ευρήματα

Με βάση τις απαντήσεις τους, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες. Στη μία ήσαν όσοι δεν έπαιρναν ασπιρίνη τακτικά και στην άλλη όσοι έπαιρναν μια τυπική δόση (δύο δισκία ασπιρίνης των 325 mg την εβδομάδα).

Οι επιστήμονες κατέγραψαν τους εθελοντές που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου και ύστερα εξέτασαν τον τρόπο ζωής τους.

Όπως διαπίστωσαν, η ασπιρίνη ωφελούσε όσους είχαν ανθυγιεινές συνήθειες. Στην πραγματικότητα, σε όσους την λάμβαναν το ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου σε περίοδο 10 ετών ήταν 2,1%. Σε όσους δεν έπαιρναν το φάρμακο, όμως, ήταν 3,4% (ή 3,4 περιπτώσεις για κάθε 100 άτομα).

Αντίστοιχα, από τους εθελοντές με υγιεινό τρόπο ζωής το ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν:

  • Περίπου 1,62% όταν δεν έπαιρναν ασπιρίνη
  • Σχεδόν 1,5% όταν έπαιρναν το φάρμακο

Η μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου με την ασπιρίνη ήταν περίπου 38% στους εθελοντές με ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Σε όσους όμως ζούσαν υγιεινά ήταν μόλις 7,4%.

Πάντως σε αυτή τη μελέτη δεν αξιολογήθηκαν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την ασπιρίνη (π.χ. αιμορραγία) ή η αναλογία «κόστους-οφέλους».

Πώς μπορεί να δρα η ασπιρίνη

Ο Dr. Chan ανέφερε ότι η τρέχουσα εργασία είναι μεταξύ των πρώτων που επισημαίνουν μεταβλητές που υποδηλώνουν πότε η χρήση ασπιρίνης μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη.

Προηγούμενη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε δείξει ότι η ασπιρίνη είναι πιο αποτελεσματική στην πρόληψη του καρκίνου και με λιγότερες παρενέργειες όταν λαμβάνεται από ασθενείς κάτω των 70 ετών.

Ως φαίνεται η ασπιρίνη παρεμβαίνει σε μοριακό επίπεδο στη δημιουργία ορισμένων βασικών δομικών στοιχείων, τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή μιας κατηγορίας φλεγμονωδών πρωτεϊνών που ονομάζονται προσταγλανδίνες. Οι προσταγλανδίνες είναι γνωστό ότι προάγουν τον καρκίνο.

Η ασπιρίνη φαίνεται επίσης να αναστέλλει συγκεκριμένες κυτταρικές οδούς που μπορούν να προάγουν την ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων. Ενισχύει επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με τρόπους που επιτρέπουν στο σώμα να καταπολεμά καλύτερα τον καρκίνο.

Συνοψίζοντας ο Dr. Chan τόνισε πως είναι δύσκολο να αλλάξει κανείς ριζικά τον τρόπο ζωής του. Ελλείψει της ικανότητας να προβεί κάποιος σε ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, υπάρχει μια άλλη επιλογή που βοηθά στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου για συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού.

Αυτή η επιλογή αφορά την λήψη ασπιρίνης από άτομα υψηλού κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου. Φυσικά δεν εξαλείφει εντελώς τον κίνδυνο, αλλά ίσως τον απομακρύνει.

Τα κυριότερα σημεία της μελέτης συνόψισαν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα Δρ. Μαρία Καπαρέλου (παθολόγος-ογκολόγος), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (παθολόγος, καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής)

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ιωάννα Σιαμπάνη – Τζίμης Σταθοκωστόπουλος: Στιγμιότυπα από το πάρτι γενεθλίων του γιου τους

Γενέθλια είχε ο γιος της Ιωάννας Σιαμπάνη και του Τζίμη Σταθοκωστόπουλου. Ο μικρός έγινε δύο χρονών και η μαμά του ετοίμασε ένα εντυπωσιακό πάρτι γενεθλίων. Η Ιωάννα Σιαμπάνη κρατά στην αγκαλιά της τον μικρό Φώτη και ο πανευτυχής μπαμπάς, Τζίμης Σταθοκωστόπουλος κρατά την τούρτα και όλοι μαζί τραγουδούν το γενέθλιο τραγούδι και ο Φώτης σβήνει

Άκης Σακελλαρίου: Η φωτογραφία από το σπίτι του μετά το σοβαρό τροχαίο και το δημόσιο μήνυμα

Εξιτήριο μετά τη χειρουργική επέμβαση στο πόδι του εξαιτίας σοβαρού τροχαίου, πήρε ο ηθοποιός, Άκης Σακελλαρίου και αναρρώνει στο σπίτι του.

Βίκυ Σταυροπούλου για πρώτη φορά: “Του έπιασα το χέρι μέσα στο ασθενοφόρο και ήταν παγωμένο, εκεί τα έχασα”

"Ήταν σοκαριστικό, δεν υπάρχει άλλη λέξη να το περιγράψω", εξομολογείται η Βίκυ Σταυροπούλου για τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη.

Πηνελόπη Πιτσούλη: Αιχμές για τη συμμετοχή της στους “Στάβλους της Εριέττας Ζαΐμη”

Πηνελόπη Πιτσούλη: Αιχμές για τη συμμετοχή της στους «Στάβλους της Εριέττας Ζαΐμη» "Ένας χρόνος ήταν αρκετός για να είμαι... φυλακισμένη". Στη στήλη «Πάτα Play» της εκπομπής Πάμε Δανάη συμμετείχε η Πηνελόπη Πιτσούλη. Η γνωστή ηθοποιός αποδέχθηκε την πρόσκληση να ακούσει χαρακτηριστικά τραγούδια που κάτι σήμαιναν για τη ζωή της και να μοιραστεί με το κοινό

Η Αφροδίτη Γεροκωνσταντή στηρίζει τη Ματούλα Ζαμάνη και απαντά στον Γιώργο Λιάγκα: «Την αισθητική σου στο σπίτι σου»

Στον Γιώργο Λιάγκα έστρεψε τα βέλη της η Αφροδίτη Γεροκωνσταντή, με αφορμή τα σχόλια του παρουσιαστή που αφορούσαν την κίνηση της Ματούλας Ζαμάνη να βγάλει στην μπλούζα της σε συναυλία. Η πρώην παίκτρια του Big Brother μίλησε στην εκπομπή «Πρωινό ΣουΣού» κι υποστήριξε την καλλιτέχνιδα, λέγοντας αρχικά: «Καλά έκανε, δεν έχω καταλάβει, δεν έκανε τίποτα

Μίνως Μάτσας: Η φωτογραφία που ανέβασε μετά την είδηση για κρίση στον γάμο του με την Όλγα Κεφαλογιάννη

Μετά την παραδοχή της Όλγας Κεφαλογιάννη για κρίση στον γάμο της με τον Μίνωα Μάτσα, ο μουσικοσυνθέτης, ανάρτησε στα social media μια φωτογραφία με φίλους του και έγραψε «φίλοι για πάντα». Η δήλωση της Όλγας Κεφαλογιάννη Στις φήμες περί διαζυγίου, απάντησε με δήλωσή της προ ημερών η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. «Στην πολιτική μου διαδρομή υπήρξα πάντα ειλικρινής

Μαρίνα Ψάλτη για Γιάννη Φέρτη: «Εγώ δε μπορώ πια να μιλάω γι’ αυτό. Μου κάνει κακό»

Η Πετρούλα του «Άγιου έρωτα», κατά κόσμον Μαρίνα Ψάλτη, βρέθηκε στην εκπομπή «Super Κατερίνα» και μίλησε για τη σειρά και το ρόλο της. Η ίδια μίλησε και για τον χαμό του συζύγου της Γιάννη Φέρτη πριν από μερικούς μήνες τονίζοντας το πόσο την έχει βοηθήσει η δουλειά της. «Η δουλειά μας σώζει από πάρα πολλά

Βαλαβάνη για Τούνη: «Κι εγώ έχω ανεβάσει σημαία μίας άλλης χώρας, μην τα ισοπεδώνουμε όλα»

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη μίλησε στην κάμερα της εκπομπής Πρωινό Σου Σού για τον γάμο της με τον Γρηγόρη Μόργκαν , τον Κωνσταντίνο Βασάλο , αλλά αναφέρθηκε και στην...

My Style Rocks: Έντονος τσακωμός ανάμεσα στη Σύλια και τη Μαρία – Σου απαγορεύω να μιλάς για την ηλικία μου, της είπε

Οι τόνοι ανέβηκαν στο σημερινό επεισόδιο του My Style Rocks ανάμεσα στη Σύλια και τη Μαρία. Οι παίκτριες κλήθηκαν να παρουσιάσουν τα λουκ τους με θέμα «γνωριμία με τα πεθερικά». Η Μαρία Παπαγρηγορίου ωστόσο, κατά την είσοδό της στο ριάλιτι στο χθεσινό επεισόδιο, κατάφερε να κερδίσει και αφαίρεσε έναν βαθμό από τη Σύλια, πράγμα που

Βίκυ Σταυροπούλου για Χρήστο Χατζηπαναγιώτη: Του έπιασα το χέρι μέσα στο ασθενοφόρο και ήταν παγωμένο, εκεί τα έχασα

Βίκυ Σταυροπούλου για Χρήστο Χατζηπαναγιώτη: Του έπιασα το χέρι μέσα στο ασθενοφόρο και ήταν παγωμένο, εκεί τα έχασα Βίκυ Σταυροπούλου για Χρήστο Χατζηπαναγιώτη: Του έπιασα το χέρι μέσα στο ασθενοφόρο και ήταν παγωμένο, εκεί τα έχασα Έχω εκπαιδευτεί να είμαι ψύχραιμη στις κρίσιμες στιγμές, πρόσθεσε η ηθοποιός Η Βίκυ Σταυροπούλου μίλησε για το έμφραγμα που

Κατερίνα Στανίση για Στέλιο Καζαντζίδη: «Ήταν “καμένος” από τις δισκογραφικές και μου έλεγε να προσέχω»

«Εμένα το ντουέτο με τον Στέλιο Καζαντζίδη είναι η μισή μου καριέρα», εκμυστηρεύτηκε η Κατερίνα Στανίση. Για την μακρόχρονη καλλιτεχνική της διαδρομή, την προσωπική της ζωή και τη γνωριμία με τον Στέλιο Καζαντζίδη μίλησε σήμερα το πρωί (03.10.2024) η Κατερίνα Στανίση στην εκπομπή Super Κατερίνα. «Έχω θυσιάσει την προσωπική μου ζωή για την καριέρα, δεν

ΕΟΔΥ: 672 εισαγωγές, 9 νέες διασωληνώσεις και 35 θάνατοι από κορονοϊό

Ανιχνεύθηκε και στην Ελλάδα η υπό παρακολούθηση υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 23-29 Σεπτεμβρίου. Η θετικότητα για SARS-CoV2 καταγράφει αύξηση όπως και οι εισαγωγές, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Ειδικότερα στην έκθεση αναφέρεται: Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19 Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε