Γρίπη των πτηνών: Ανησυχία για περιστατικό στις ΗΠΑ – Εξετάζονται άλλοι δύο άνθρωποι

Date:

Η ιχνηλάτηση των επαφών ασθενούς που μολύνθηκε από τη νόσο, βρήκε πρόσθετα ύποπτα περιστατικά.

Συμπτώματα ύποπτα για γρίπη των πτηνών είχαν εκδηλώσει τρεις άνθρωποι οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή με έναν ασθενή του Μισούρι που διαγνώστηκε με τη νόσο δίχως να γνωρίζει πως μολύνθηκε.

Από τους ανθρώπους αυτούς μόνο ο ένας είχε ελεγχθεί για τη νόσο στο πλαίσιο εξετάσεων ρουτίνας. Τώρα οι Αρχές προσπαθούν να μάθουν τι ακριβώς είχαν οι άλλοι δύο.

Όπως ανακοίνωσαν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, οι δύο από τους τρεις είναι υγειονομικοί που περιέθαλψαν τον ασθενή τον περασμένο Αύγουστο. Ο ένας από αυτούς είχε εξεταστεί για γρίπη και είχε βγει αρνητικός. Ο δεύτερος όμως δεν είχε κάνει εξετάσεις.

Εξετάσεις δεν είχε κάνει ούτε το τρίτο άτομο, που ήταν επαφή της οικογένειας του ασθενούς. Ο άνθρωπος αυτός εκδήλωσε συμπτώματα την ίδια εποχή με εκείνον.

Και οι τρεις έχουν πια αναρρώσει. Οι Αρχές, όμως, πρέπει έστω και εκ των υστέρων να μάθουν εάν είχαν ή όχι γρίπη των πτηνών οι δύο ασθενείς που δεν εξετάστηκαν.

Το περιστατικό του Μισούρι πονοκεφαλιάζει τους ειδικούς για αρκετούς λόγους. Κατ’ αρχάς, ο ασθενής δεν ήταν εργαζόμενος σε πτηνοτροφική μονάδα ή φάρμα γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων ώστε να έχει έρθει σε επαφή με άρρωστα ζώα. Τα προηγούμενα 13 περιστατικά σε ανθρώπους στις ΗΠΑ ήταν εργαζόμενοι στην πτηνοτροφία ή την κτηνοτροφία.

Επιπλέον, δεν κατέστη δυνατόν να προσδιοριστεί πλήρως ο ιός που μόλυνε τον ασθενή του Μισούρι. Το μόνο που εξακριβώθηκε είναι ότι είχε μολυνθεί με ιό γρίπης των πτηνών Η5. Οι γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες των ΗΠΑ είναι μολυσμένες με ιό Η5Ν1. Ο ιός του ασθενούς μοιάζει αρκετά με εκείνον των αγελάδων, αλλά όχι απολύτως.

Η μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων είναι μη τυχόν και έχει μεταλλαχθεί ο ιός και έχει αποκτήσει τη δυνατότητα να μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή μιας πανδημίας.

Διαβάστε ακόμα Γρίπη των πτηνών: Άλυτο μυστήριο πώς μολύνθηκε ασθενής στις ΗΠΑ

Γρίπη των πτηνών: Το πρώτο κρούσμα με άγνωστο τρόπο μόλυνσης στις ΗΠΑ

Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό δεν αφορά τόσο την επαφή του ασθενούς, όσο τον δεύτερο υγειονομικό που μολύνθηκε.

Τι σημαίνει η ταυτόχρονη νόσος

Όπως εξηγούν τα CDC, το γεγονός ότι αρρώστησαν ταυτοχρόνως δύο άτομα δεν σημαίνει αυτομάτως πως κόλλησε ο ένας τον άλλο. Υποδηλώνει μάλλον κοινή πηγή έκθεσης.

Αυτό είναι σημαντικό αφού, όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι γνωστό πως κόλλησε γρίπη των πτηνών ο ασθενής του Μισούρι.

Ο δεύτερος υγειονομικός που αρρώστησε, εξ άλλου, είχε ήπια αναπνευστικά συμπτώματα. Είχε επίσης αναρρώσει έως ότου γίνει αντιληπτό από τι έπασχε ο ασθενής του Μισούρι, με αποτέλεσμα να μην εξεταστεί αρχικά. Βρέθηκε όμως στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης που ακολούθησε μετά τη διάγνωση του ασθενούς του Μισούρι.

Το Υπουργείο Υγείας του Μισούρι έχει ήδη λάβει δείγματα αίματος από τον ασθενή και την επαφή του και τα έχει στείλει στο CDC για ορολογικές εξετάσεις. Σε αυτές θα αναζητηθούν αντισώματα του ιού H5N1, για να εξακριβωθεί εάν είχε γρίπη των πτηνών και ο δεύτερος άνθρωπος.

Θα ληφθούν επίσης δείγματα από τον δεύτερο υγειονομικό για να ελεγχθούν κατά τον ίδιο τρόπο.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα είναι καθοριστικά, δήλωσε στο Reuters η Dr. Caitlin Rivers, αναπληρώτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς.

«Χρειαζόμαστε τις ορολογικές εξετάσεις για να δούμε εάν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης του ιού Η5», είπε. Πρόσθεσε όμως πως τον Αύγουστο, που αρρώστησε ο ασθενής του Μισούρι, είχε υψηλή δραστηριότητα και η COVID-19 στις ΗΠΑ. Επομένως ο δεύτερος ασθενής μπορεί κάλλιστα να είχε άλλη λοίμωξη.

Μαζί της συμφώνησε ο Dr. Michael Osterholm, καθηγητής Επιδημιολογίας Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, προσθέτοντας πως οι ασθενείς μπορεί να είχαν «ποικίλες λοιμώξεις του αναπνευστικού».

Συνεχίζεται η διασπορά σε ζώα και πτηνά

Η γρίπη των πτηνών εξακολουθεί να διασπείρεται στις αγελάδες και τα πουλερικά στις ΗΠΑ. Από τον Μάρτιο εφέτος, έχει ανιχνευθεί σε 214 κοπάδια γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων σε 14 αμερικανικές πολιτείες.

Έχει επίσης ανιχνευθεί σε 36 εμπορικές πτηνοτροφικές μονάδες και 22 οικιακές. Συνολικώς έχει μολύνει 18,68 εκατομμύρια πουλερικά.

Το Μισούρι δεν είχε έως τώρα κανένα κρούσμα σε αγελάδες. Έχει επίσης να ανιχνεύσει κρούσμα σε πτηνά από τον περασμένο Φεβρουάριο. Ωστόσο ο κάτοικός του μολύνθηκε, άγνωστο πως, και αρρώστησε τον Αύγουστο.

Επειδή είχε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στις 20 Αυγούστου. Παρέμεινε μερικές μέρες και ύστερα πήρε εξιτήριο.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αθηνά Οικονομάκου: Εκθαμβωτική στην Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο – Τα νέα καρέ με τον Μπρούνο Τσερέλα

Στην πρωτεύουσα της μόδας βρίσκεται για άλλη μια φορά η Aθηνά Οικονομάκου η οποία πόζαρε ξανά με τον νέο της σύντροφο, Μπρούνο Τσερέλα. Το ζευγάρι πόζαρε για τη φετινή Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο και όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε, εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος. Η διοργάνωση επέστρεψε στην ιταλική πόλη από τις 19 έως τις 25

Κατερίνα Λένη: Το σπαρακτικό «αντίο» στον Διονύση Πρώιο – «Να αναπαυθεί η ψυχούλα σου…»

Κατερίνα Λένη - Θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Διονύση Πρώιου ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το βράδυ της Παρασκευής 20/9.  Ο 58χρονος που έγινε γνωστός μέσα από τον τέταρτο κύκλο του MasterChef έσβησε στην άσφαλτο και μάλιστα με την ίδια μηχανή που σκοτώθηκε ο γιος του. Φίλοι και συνεργάτες θέλησαν να τον αποχαιρετήσουν

Ορέστης Τζιόβας για Μάρκο Σεφερλή: Όλη η σάτιρά του βασίζεται πάνω σε στερεότυπα και σεξιστικά αστεία

Με τη σάτιρα που κάνει, λογικό είναι να χτυπιέται, σημείωσε ο ηθοποιός

Νίκος Πορτοκάλογλου: Διαγνώστηκε με κορωνοϊό

Ακυρώνεται η προγραμματισμένη συναυλία του

Βήμα σε νέους δημιουργούς δίνει ο μαικήνας της Τέχνης Δάκης Ιωάννου

Σε έναν χώρο Τέχνης που στόχο του έχει να προωθήσει νέους δημιουργούς «μετατρέπεται» το ξενοδοχείο New Hotel, στο κέντρο της Αθήνας, των επιχειρήσεων του Δάκη Ιωάννου. του Δημήτρη Στέφου Ο μαικήνας της Τέχνης μαζί με το επιτελείο των ξενοδοχείων YES αποφάσισε να ξεκινήσει  έναν κύκλο καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων στο εστιατόριο Αrt Lounge στον 7ο όροφο και σε  διάφορα

Γάμος Θεοδώρας – Μάθιου Κουμάρ: Oι προσκλήσεις και οι αφίξεις

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για τον γάμο της μικρότερης κόρης του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου Θεοδώρας με τον Μαθιου Κουμάρ στις 28 Σεπτεμβρίου. Οι προσκλήσεις έχουν φθάσει στα χέρια των καλεσμένων καθώς βάσει πρωτοκόλλου πρέπει να επιδοθούν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες νωρίτερα. του Δημήτρη Στέφου Έτσι έγινε γνωστό και το συζυγικό Μονόγραμμα του ζεύγους

Αλεξάνδρα Εξαρχοπούλου για Ηλία Μπόγδανο: Eίσαι φως, έγραψε για τα 35α γενέθλιά του

Αλεξάνδρα Εξαρχοπούλου για Ηλία Μπόγδανο: Eίσαι φως, έγραψε για τα 35α γενέθλιά του Δείτε την ανάρτηση που έκανε η σύντροφος του τραγουδιστή Ο Ηλίας Μπόγδανος γιόρτασε τα 35α γενέθλιά του την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου. Η σύντροφος του τραγουδιστή, Αλεξάνδρα Εξαρχοπούλου, έκανε μια ανάρτηση για να τιμήσει τη σημαντική ημέρα, στον λογαριασμό της στο Instagram. Συγκεκριμένα

Ρίντλεϊ Σκοτ: Αποκάλυψε ότι έχει ήδη ιδέες για ένα τρίτο Gladiator

Ρίντλεϊ Σκοτ: Αποκάλυψε ότι έχει ήδη ιδέες για ένα τρίτο Gladiator Μάλιστα, ο σκηνοθέτης έχει μιλήσει για αυτό με τον πρωταγωνιστή της δεύτερης και επερχόμενης ταινίας, Πολ Μέσκαλ Ο Ρίντλεϊ Σκοτ αποκάλυψε ότι έχει ήδη ιδέες για ένα τρίτο «Gladiator», σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε γαλλικό περιοδικό, «Premiere». Μόλις δύο μήνες πριν κυκλορήσει το

Κούγιας – Συρίγος: «Εγώ τα έχω κάνει πιο σωστά στη ζωή μου από σένα» – «Εγώ όμως είμαι απέναντι σε κάθε άνθρωπο που κακοποιεί...

Κούγιας - Συρίγος: «Εγώ τα έχω κάνει πιο σωστά στη ζωή μου από σένα» - «Εγώ όμως είμαι απέναντι σε κάθε άνθρωπο που κακοποιεί τη γυναίκα του» Κούγιας - Συρίγος: «Εγώ τα έχω κάνει πιο σωστά στη ζωή μου από σένα» - «Εγώ όμως είμαι απέναντι σε κάθε άνθρωπο που κακοποιεί τη γυναίκα του» Δείτε

Μιχάλης Αεράκης: Μερικές φορές χρησιμοποιούμε τη σάτιρα ως άλλοθι για να βγάλουμε τα δικά μας εσώψυχα

Μιχάλης Αεράκης: Μερικές φορές χρησιμοποιούμε τη σάτιρα ως άλλοθι για να βγάλουμε τα δικά μας εσώψυχα Μιχάλης Αεράκης: Μερικές φορές χρησιμοποιούμε τη σάτιρα ως άλλοθι για να βγάλουμε τα δικά μας εσώψυχα Δεν επιτρέπονται τα πάντα στη σάτιρα, υποστήριξε ο ηθοποιός Με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε το σατιρικό σκετς του Μάρκου Σεφερλή, το οποίο

Ορέστης Τζιόβας κατά Μάρκου Σεφερλή: “Με τη σάτιρα που κάνει, λογικό είναι να χτυπιέται”

"Όλη η σάτιρα του βασίζεται πάνω σε στερεότυπα και σεξιστικά αστεία κοροϊδεύοντας ομάδες ανθρώπων" δηλώνει ο Ορέστης Τζιόβας.

Ερασμία Μανού: Δύσκολες ώρες για την κόρη της Σοφίας Βόσσου

Ερασμία Μανού: Δύσκολες ώρες για την κόρη της Σοφίας Βόσσου Σάββατο, 21.9.2024, 13:58 Zappit@ZAPPIT_ Διαβάστε περισσότερα... To πένθος πολύ δικού της προσώπου καλείται να διαχειριστεί τις τελευταίες ώρες η Ερασμία Μάνου, όπως γνωστοποίησε η ίδια μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook. Η κόρη της Σοφίας Βόσσου έχασε την αγαπημένο της πατέρα, 0 οποίος