Παιδική κακοποίηση: 4.000 θύματα κάθε χρόνο – Τα ανησυχητικά σημάδια

Date:

Η κακοποίηση ανηλίκων βρέθηκε στο επίκεντρο των ενημερωτικών συζητήσεων που οργανώθηκαν από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Στο περίπτερο του ΙΣΘ ακούστηκαν όσα δυσοίωνα αφορούν στο μέλλον των παιδιών και της κοινωνίας, με απογοητευτικούς αριθμούς αύξησης των κρουσμάτων κακοποίησης ανηλίκων παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας.

«Ένα 10% των παιδιών που έρχονται στις παιδοχειρουργικές κλινικές στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων μας, κάτω των τριών ετών, είναι παιδική κακοποίηση. Ένα 25% όλων των καταγμάτων κάτω των τριών ετών, σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΠΑ, είναι παιδική κακοποίηση και δυστυχώς 3% με 5% πεθαίνει ή μένει με σοβαρές αναπηρίες», σημείωσε η Σοφία Καραγιαννοπούλου, παιδίατρος, Αν. Διευθύντρια ΕΣΥ Θεσσαλονίκης, Δρ ΑΠΘ και πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής Βορείου Ελλάδος (ΕΕΚΠΒΕ).

Η κα Καριαγαννοπούλου πρόσθεσε ότι «ως παιδίατροι είμαστε οι πλησιέστεροι στην οικογένεια, είμαστε οι… συνήγοροι των παιδιών. Αυτά που προσέχουμε αρχικά είναι το περιβάλλον τους, αν οι γονείς είναι εθισμένοι σε ουσίες ή έχουν ψυχολογικά προβλήματα όπως επίσης τις κακώσεις σε μωρά κάτω των έξι μηνών που δεν είναι από τον τοκετό. Όπου υπάρχει δηλαδή αναντιστοιχία στο στάδιο ανάπτυξης του και στο συμβάν πχ ένα παιδί δύο μηνών δεν θα πέσει από το κρεβατάκι του, σπάνια θα γίνει κάτι τέτοιο. Ή ένα παιδί οκτώ μηνών δεν θα πέσει από σκάλες ενώ πολλές φορές τα ατυχήματα να αποδίδονται στο μεγαλύτερο αδελφό! Δηλαδή θα πρέπει να δώσουμε σημασία στο ιστορικό και αν παρατηρείται… ασάφεια περιγραφής συμβάντων.

Μπορούν να γίνουν εξετάσεις για τη σεξουαλική του κακοποίηση όμως πολλές φορές αρκεί το… παγωμένο βλέμμα του ή το τίναγμα του σε κάθε άγγιγμα. Αυτό που οφείλουμε οι παιδίατροι σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όταν διαπιστώνουμε ισχυρές ενδείξεις κακοποίησης είναι να ενημερώσουμε το εφημερεύον νοσοκομείο και να ζητήσουμε εισαγωγή του. Αν αρνηθεί ο κηδεμόνας τότε καλούμε τον εισαγγελέα ανηλίκων. Βεβαίως σε σοβαρά περιστατικά καλούμε άμεσα τις εισαγγελικές αρχές γεγονός που πλέον διευκολύνεται από τον πρόσφατο σχετικό νόμο Φλωρίδη κατά της βίας σε λειτουργούς υγείας διότι μέχρι πρότινος υπήρχε ένας δισταγμός λόγω των αντιποίνων της οικογένειας με χρόνιες δικαστικές διαμάχες. Σήμερα ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να καταγγέλλει τα σχετικά περιστατικά χωρίς δεύτερη σκέψη.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει ώστε να προστατευθούν τα παιδιά είναι να ενδυναμώσουν τα ίδια. Να ενημερωθούν πρώτα από όλα, από εκεί θα ξεκινούσαμε την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και των ποικίλων μορφών της. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής. Φυσικά θα πρέπει να ενημερωθούν οι επαγγελματίες της υγείας, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και γενικότερα η κοινωνία ώστε να εξαλειφθούν τα περιστατικά βίας».

Τέλος η πρόεδρος της ΕΕΚΠΒΕ μίλησε για τη στρατηγική αντιμετώπισης της βίας σε παιδιά που πρέπει να ακολουθήσουμε ως πολιτεία και ως κοινωνία «Να εφαρμοστεί ένα νομικό πλαίσιο για την υγεία του παιδιού. Να θεσπιστούν κανόνες για να αλλάξει η νοοτροπία, πχ να μην θεωρούμε ότι δεν κάτι σοβαρό μια σεξουαλική ενόχληση ενός κοριτσιού ή επιθετικότητα στα αγόρια. Να υπάρξει ένα ασφαλές περιβάλλον από πλευράς της κοινωνίας, εκεί όπου υπάρχουν ενδείξεις, πχ στη Θεσσαλονίκη έχουμε τον Δενδροπόταμο εκεί πρέπει να πέσουν τα φώτα της φροντίδας του κράτους ώστε να μην υπάρξουν παρεκκλίσεις, οι γονείς που βρίσκονται σε δυσκολότερη οικονομική κατάσταση ή είναι χρήστες να υποστηριχθούν, διότι τα παιδιά είναι ακόμη στους δρόμους και δεν πηγαίνουν σχολείο. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει μια ανταπόκριση σε καταγγελίες και αναφορές, να υπάρξουν δηλαδή οι ανάλογες δομές και υποδομές της πολιτείας ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κακοποίηση (σεξουαλική, λεκτική, παιδική εργασία, παραμέληση κλπ). Και τέλος είναι η εκπαίδευση του παιδιού σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορούν να ενδυναμωθούν και να αποκτήσουν δεξιότητες».

Τα SOS σημάδια

Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης, σημάδια κακοποίησης είναι οι κακώσεις στο λαιμό, στα μάτια, στα αυτιά, στην περιγεννητική περιοχή, τα κατάγματα σε διαφορετικούς χρόνους, εγκαύματα συμμετρικά ή οριοθετημένα για τα οποία πηγαίνουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια καθυστερημένα, η ρήξη πρωκτικού δακτυλίου, επουλωθείσες ρήξεις του υμένα, αιδοιοκολπίτιδες στα κοριτσάκια και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Κακοποίηση δείχνουν επίσης η ανεπαρκής σίτιση, η επιθετικότητα ή η απόσυρση/απομόνωση στο σχολείο, και όταν το παιδί μιλάει συνέχεια για αυτοκτονίες.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας, στο τέλος της συζήτησης θύμισε ότι με την αιγίδα και την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μέλη του συλλόγου καθώς και μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής Βορείου Ελλάδος διοργανώθηκε «πορεία ενημέρωσης», ένας περίπατος κοινωνικής ευθύνης σε δρόμους και δήμους της ευρύτερης περιοχής ώστε να ευαισθητοποιηθούν μικροί και μεγάλοι στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας που δυστυχώς αυξάνονται αντί να μειώνονται με την… πρόοδο της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με τον κ. Νίτσα, στην Ελλάδα κάθε χρόνο κακοποιούνται περίπου 4.000 παιδιά.

«Η βία είναι… συμπεριφορά»

Ο Βάιος Νταφούλης, παιδοψυχίατρος, διευθυντής Παιδοψυχιατρικού Τμήματος στο Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης τόνισε: «Η βία είναι… συμπεριφορά, είναι η εισβολή στην ασφάλεια και στην ακεραιότητα του ατόμου και όχι ψυχιατρική διάγνωση και κάθε περιστατικό βίας δεν αφορά ψυχιατρικό ασθενή. Αυτοί που σκοτώνουν είναι οι διαταραγμένες προσωπικότητες. Δεν είναι πάντα με ψυχιατρική διάγνωση. Είναι όταν έχουμε την επιθετικότητα σε μία ψύχωση κάτι που προκύπτει όμως από το ιστορικό του ασθενή. Πολλές φορές υπάρχει μια εναλλαγή θύτη και θύματος. Πολλές φορές ο ένας γίνεται ή προϋπήρξε ο άλλος πχ στον εκφοβισμό του διαδικτύου.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει άμεσα είναι να συμφωνήσουμε όλοι και να επανέλθει στην Ελλάδα το συλλογικό ασυνείδητο το οποίο πολύ φοβάμαι ότι λίγο έχουμε χάσει, όπου να βαφτίζουμε τι είναι κακό και τι είναι βίαιο και όχι να έχουμε το φαινόμενο του αμέτοχου τρίτου όπου οι περισσότεροι μπορούν να βλέπουν μια βίαιη πράξη και όχι απλά να την προσπερνούν αλλά να τη μαγνητοσκοπούν και ορισμένοι ενδεχομένως και να… ταυτίζονται.

Οι δε θύτες συνήθως είναι άτομα ανυπάκουα σκληρά, το παίζουν ηγέτες αλλά τελικά είναι πολύ αδύναμες προσωπικότητες διότι οι δυνατές ελέγχουν τις παρορμήσεις και το θυμό τους. Συνήθως επιβάλλονται με ένα σωματικό μέγεθος σε βάρος μικρότερων, πιο αδύνατων και πολλές φορές με αναπηρίες ενώ δεν αισθάνονται το ψυχικό και σωματικό πόνο των άλλων. Τα δε θύματα είναι συνήθως ανασφαλή και πέφτει η αυτοεκτίμηση τους και καταρρέει όλο το εγώ τους διότι υφίστανται κάτι τόσο τρομοκρατικό, αυταρχικό και ανήθικο από τους άλλους. Μπορούμε να προλάβουμε τη βία όταν μάθουμε στα παιδιά μας μέχρι την ηλικία των έξι ετών τα όρια τους και να αναγνωρίζουν τις δυσκολίες των άλλων, να μπαίνουν στη θέση των άλλων. Δηλαδή να μάθουν να αγαπούν».

Διαβάστε επίσης: 

Κακοποίηση παιδιών: Πώς να μιλήσετε και να εξηγήσετε στο παιδί που ρωτάει

Πώς προφυλάσσουμε τα παιδιά από πιθανή σεξουαλική παρενόχληση

Γονείς: Μάθετε στο παιδί τα όρια του σώματός του – Προστατεύστε το από την κακοποίηση

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αναστασία Γιάμαλη: “Έχω ζήσει την υποαμοιβή και την έξτρα βάρδια που είναι πάντα απλήρωτη”

Η Αναστασία Γιάμαλη έδωσε συνέντευξη στο Reader.gr και στον Νίκο Σταματίνη και μίλησε για τις εργασιακές συνθήκες που έχει ζήσει και τη διαφορετική

Ευγενία Σαμαρά: “Με ζορίζει πραγματικά, το δουλεύω με τον εαυτό μου και με θεραπευτές”

Ευγενία Σαμαρά: «Με ζορίζει πραγματικά, το δουλεύω με τον εαυτό μου και με θεραπευτές» Κυριακή, 22.9.2024, 21:55 Zappit@ZAPPIT_ "Δεν ξέρω τι είναι υγιές ή όχι. Εμένα με ζορίζει πάρα πολλές φορές, δηλαδή το να δυσκολεύομαι και να μπλοκάρω να ανοίξω τα δικά μου πράγματα με ζορίζει" δήλωσε η Ευγενία Σαμαρά. Στο πρώτο επεισόδιο της 4ης

«Θρίλερ» με το τροχαίο του Διονύση Πρώιου – Οι δικοί του δεν ξέρουν πώς πέθανε

Θλίψη προκαλεί η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του 58χρονου Διονύση Πρώιου την περασμένη Παρασκευή, ο οποίος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από τη συμμετοχή του στο «MasterChef». Δημοσιογράφος της εκπομπής «Happy Day» επικοινώνησε με τον στενό φίλο του Διονύση Πρώιου, Κίμωνα Πάττα, ο οποίος αποκάλυψε πως ο πρώτος που ενημερώθηκε για το τροχαίο ήταν ο

Θηλασμός: Πόσο εφικτός είναι μετά από τον καρκίνο του μαστού

Τα ευρήματα νέων μελετών σε αρκετές χιλιάδες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Τι λένε οι ειδικοί. Ο θηλασμός μετά από τον καρκίνο του μαστού είναι ένα σημαντικό ζήτημα για πολλές νέες γυναίκες που έχουν βιώσει την νόσο. Οι συστάσεις των γιατρών γι’ αυτόν εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως: Ο τύπος του καρκίνου Η θεραπεία που έχει λάβει

Πιάνετε τις μύτες των ποδιών σας; Ανακαλύψτε το μυστικό «όπλο» για να είστε υγιείς και δραστήριοι σε κάθε ηλικία

Πιάνετε τις μύτες των ποδιών σας; Ανακαλύψτε το μυστικό «όπλο» για να είστε υγιείς και δραστήριοι σε κάθε ηλικία ΕΥΕΞΙΑ Ένα εύκαμπτο και ευλύγιστο σώμα προσφέρει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα για τη συνολική υγεία απ' όσα μπορούμε να φανταστούμε - και μάλιστα διαχρονικά  ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ 23/09/2024 09:35:46 Διατροφή και άσκηση θεωρούνται αναμφισβήτητα δύο από τους βασικούς

Τι είναι το «γκρίζο διαζύγιο» και γιατί το κάνουν τα ζευγάρια;

Το «γκρίζο διαζύγιο» είναι ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αύξηση. Πρόκειται για διαζύγια μετά την ηλικία των 50, και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και μετά τα 65. Τι είναι όμως αυτό που ωθεί τα ζευγάρια σε μια τόσο σημαντική απόφαση σε αυτή τη φάση της ζωής τους; Ο όρος «γκρίζο διαζύγιο» αναφέρεται στα

Διονύσης Πρώιος: Ερωτηματικά για τις συνθήκες του θανάτου

Ο Διονύσης Πρώιος άφησε την τελευταία του πνοή το μεσημέρι της Παρασκευής 20/9, σε ηλικία 58 ετών, με τη μηχανή που είχε σκοτωθεί και ο γιος του.

Οικονομάκου: Το ταξίδι στο Μιλάνο, η νέα τρυφερή φώτο με τον Μπρούνο & το σχόλιο που ουδείς περίμενε

H Αθηνά Οικονομάκου για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα ταξίδεψε στην Ιταλία για χάρη του Μπρούνο Τσερέλα, αλλά και για την εβδομάδα μόδας που ήταν στο Μιλάνο. Η ηθοποιός δημοσίευσε μοναδικές φωτογραφίες στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram από το ταξίδι της έχοντας πάντα στο πλευρό της τον σύντροφό της. Η Αθηνά πόσταρε φωτογραφίες

H Τσαβαλιά «λύγισε» στη σκηνή μιλώντας για τον Σεφερλή: Μείναμε εγώ κι εσύ με 600.000 ευρώ χρέος κι ένα μωρό στην αγκαλιά

Η Έλενα Τσαβαλιά συγκινήθηκε πάνω στη σκηνή μιλώντας για τον σύζυγό της, Μάρκο Σεφερλή. Η Σάσα Σταμάτη, παρακολούθησε την επετειακή παράσταση του γνωστού κωμικού για τα 20 χρόνια στο Δελφινάριο που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ, 22 Σεπτεμβρίου, και δημοσίευσε στο προφίλ της στο Instagram βίντεο με την Έλενα Τσαβαλιά να μιλάει συγκινημένη για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε με τον

Σπάνιες φωτογραφίες του Μπρους Γουίλις σε βόλτα στην Καλιφόρνια

Ο αγαπημένος ηθοποιός Μπρους Γουίλις, που εδώ και χρόνια παλεύει με την μετωποκροταφική άνοια εθεάθη σε μια σπάνια έξοδο στους δρόμους της Καλιφόρνια. Λίγες μέρες μετά τη δήλωση της κόρης του Ταλούλα, ότι ο Μπρους Γουίλις είναι σχετικά καλά δεδομένων των συνθηκών, ο Μπρους Γουίλις απαθανατίστηκε μέσα σε ένα αυτοκίνητο στο Brentwood της Καλιφόρνια. Σύμφωνα

Η σύντροφος του Μικ Τζάγκερ, Μέλανι Χάμρικ, δεν ενδιαφέρεται για το χάσμα ηλικίας τους που φτάνει τα 44 χρόνια: Έβαλα παρωπίδες

Η σύντροφος του Μικ Τζάγκερ, Μέλανι Χάμρικ, δεν ανησυχεί για τη διαφορά ηλικίας που έχει με τον αγαπημένο της που φτάνει τα 44 χρόνια. Το ζευγάρι απέκτησε τον Δεκέμβριο του 2016 έναν γιο, τον Ντεβερό.   «Δεν το σκέφτομαι», δήλωσε η 37χρονη σε συνέντευξή της στους «Sunday Times» που δημοσιεύτηκε στις 22 Σεπτεμβρίου. «Ο καθένας

Δυσλεξία και ΔΕΠΥ: Τι κοινό έχουν οι δύο μαθησιακές δυσκολίες

Δυσλεξία και ΔΕΠΥ: Τι κοινό έχουν οι δύο μαθησιακές δυσκολίες ΠΑΙΔΙ Νέα έρευνα αποκαλύπτει μια σύνδεση ανάμεσα σε δύο κοινές μαθησιακές διαταραχές, τη δυσλεξία και τη ΔΕΠΥ - Πώς μπορεί αυτή η ανακάλυψη να επηρεάσει τη θεραπεία YGEIAMOU.GR TEAM 23/09/2024 08:59:52 Η δυσλεξία και η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) είναι δύο διαταραχές που