Κορωνοϊός: Σε τέσσερα υποκείμενα νοσήματα οφείλονται έξι στις δέκα νοσηλείες!

Date:

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ εξέτασαν στοιχεία για εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς. Ποια υποκείμενα νοσήματα σχετίστηκαν με τις νοσηλείες στο νοσοκομείο. Τι λένε ειδικοί του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εισάγονται στα νοσοκομεία λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, πάσχουν από τέσσερα συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα, αποκαλύπτει μια νέα, μεγάλη μελέτη.

Κάθε ένα από αυτά τα νοσήματα προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Από μόνο του αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, αλλά σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνο. Οι ασθενείς με COVID-19 μπορεί να έχουν ένα ή περισσότερα από αυτά. Σύμφωνα, ωστόσο, με τη νέα μελέτη, πάνω από έξι στους δέκα νοσηλευθέντες έχουν τουλάχιστον ένα!

Τα ευρήματα της μελέτης συνοψίζουν ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.

Όπως εξηγούν οι δρες Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής), Γεωργία Κάσση (διευθύντρια ΕΣΥ Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού), Βασιλική Βασιλείου (διευθύντρια ΕΣΥ Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ), στη μελέτη διερευνήθηκαν οι ιατρικές καταστάσεις που μας θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και νοσηλεία λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tufts, στη Βοστώνη, ανέπτυξαν ένα στατιστικό μοντέλο για περισσότερους από 900.000 νοσηλευόμενους. Σε αυτό ενέταξαν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για τα υποκείμενα νοσήματα, την ηλικία, το φύλο και άλλες παραμέτρους.

Οι ασθενείς είχαν εισαχθεί στα νοσοκομεία έως και τον Νοέμβριο 2020, δηλαδή πριν από την έναρξη των εμβολιασμών. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, με βάση το στατιστικό μοντέλο τους:

  • Το 30% των νοσηλειών οφειλόταν στην παχυσαρκία
  • Το 26% οφειλόταν στην υπέρταση
  • Το 21% οφειλόταν στο σακχαρώδη διαβήτη
  • Το 12% οφειλόταν στην καρδιακή ανεπάρκεια

Τι σημαίνουν τα ποσοστά

Με όρους Επιδημιολογίας, τα ποσοστά αυτά αντιπροσωπεύουν τους ανθρώπους οι οποίοι θα είχαν γλιτώσει τη νοσηλεία, εάν δεν έπασχαν από τα συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα, λένε οι ερευνητές.

Ωστόσο δεν αρκεί μια απλή πρόσθεση για να βρεθεί το συνολικό ποσοστό όσων πιθανότατα θα είχαν αποφύγει τη βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ει μη τι άλλο, συχνά συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο περισσότερες από μία από αυτές τις καταστάσεις.

Όντως, οι ερευνητές υπολόγισαν πως με τον συνδυασμό των τεσσάρων καταστάσεων, θα μπορούσαν να έχει αποφευχθεί το 64% των νοσηλειών. Με άλλα λόγια, αν κανείς δεν έπασχε από καμία από τις τέσσερις νόσους, ο κορωνοϊός θα οδηγούσε στο νοσοκομείο κατά 64% λιγότερους ανθρώπους.

Ακόμα και μια μείωση της τάξης του 10% στα υποκείμενα νοσήματα, θα οδηγούσε σε 11% λιγότερες εισαγωγές λόγω κορωνοϊού.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.

Επηρεάζουν την ανοσολογική απόκριση

Όπως εξηγούν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ, οι νοσηλείες για COVID-19 που επηρεάζονται από αυτά τα υποκείμενα νοσήματα, ποικίλουν αναλόγως με την ηλικία.

Οι ηλικιωμένοι με σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή καρδιακή ανεπάρκεια ήταν πιο πιθανό να νοσηλευτούν, από τους νεότερους με την ίδια κατάσταση. Αντιθέτως, η παχυσαρκία φάνηκε να επηρεάζει εξίσου σε όλες τις ηλικίες τον κίνδυνο εισαγωγής λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Και τα τέσσερα προαναφερθέντα υποκείμενα νοσήματα μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την ανοσολογική απόκριση.

Η νέα μελέτη «καταδεικνύει τη σπουδαιότητα των ενδοκρινολογικών, μεταβολικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων», τονίζουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ. «Στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν τα περισσότερα δεδομένα, σχεδόν 3 στους 4 ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Επίσης, σχεδόν 1 στους 3 έχουν προδιαβήτη ή διαβήτη».

Και καταλήγουν: «Η πανδημία, με τη βοήθεια των εμβολίων και των φαρμάκων που αναπτύσσονται, φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί στο επόμενο χρονικό διάστημα. Τα προβλήματα αυτά όμως θα παραμείνουν ως μείζονα θέματα δημόσιας υγείας. H πρόληψη και αντιμετώπισή τους θα πρέπει να αποτελέσουν καίριο μέλημα της σύγχρονης κοινωνίας».

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πόσο κοστίζει το απίστευτο σκάφος του Δημήτρη Μελισσανίδη;

Το πολυτελές σκάφος μήκους 73,5 μέτρων με την ονομασία Lady Vera του προέδρου της ΑΕΚ…

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Επισκέφτηκε τον Δημήτρη Σταρόβα στο νοσοκομείο – Είναι σταθερά, με πολύ χαμηλά την μπάλα, είπε

Οι γιατροί είναι πολύ αισιόδοξοι, ανέφερε ο παρουσιαστής για τον φίλο του

Λιάγκας για Νάνσυ Αντωνίου: Έχουν πρόβλημα στον εγκέφαλο και να το κοιτάξουν…

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Γιώργο Λιάγκα και τη ραδιοφωνική παραγωγό και σύντροφο του Γρηγόρη Αρναούτογλου, Νάνσυ Αντωνίου, με αφορμή την περιπέτεια υγείας του Δημήτρη Σταρόβα, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό που υπέστη. Πιο συγκεκριμένα, ο παρουσιαστής του «Πρωινού» μίλησε από την εκπομπή του για τη σχέση του μουσικού με τη σύντροφό

Βασίλης Ζούλιας: Έχουν αναλάβει πλέον οι δικηγόροι, έχω εμπιστοσύνη στη θεία δίκη

«Η εταιρία παραγωγής μου έστειλε εξώδικο ότι δεν έχουν ευθύνη για τη φωτιά, τους έστειλα κι εγώ εξώδικο», λέει ο Βασίλης Ζούλιας. Ο Βασίλης Ζούλιας άνοιξε το ατελιέ του και υποδέχθηκε τη Σταματίνα Τσιμτσιλή με την κάμερα του Happy Day. Ο γνωστός σχεδιαστής ξενάγησε στην παρουσιάστρια στους χώρους που κάηκαν πρόσφατα από φωτιά, αποκάλυψε πως

Συγκλονίζει η Καίτη Φίνου: Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου

Για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε μετά την περιπέτεια που είχε με τον κορονοϊό μίλησε η Καίτη Φίνου. «Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου» είπε σε συνέντευξή της. Σε μία εξομολόγηση καρδιάς η Καίτη Φίνου σημείωσε στην εκπομπή του Alpha «Super Κατερίνα» την Παρασκευή 17/5 εξηγώντας τις συνέπειες της long

Το προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί κατά πέντε χρόνια ως το 2050 – Θα ζούμε περισσότερα χρόνια με κακή υγεία

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής προβλέπεται να αυξηθεί από 73,6 έτη το 2022 σε 78,1 έτη το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,9 έτη στους άνδρες και κατά 4,2 έτη στις γυναίκες μέχρι το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η αύξηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις χώρες, όπου

Ματίνα Παγώνη για Δημήτρη Σταρόβα: «Θα γίνει γρήγορα καλά»

Στη νευρολογική κλινική του Τζάνειου νοσοκομείου νοσηλεύεται ο Δημήτρης Σταρόβας , ύστερα από εγκεφαλικό που υπέστη.

Φραγκολιάς – Σοϊλέδης: Τέλος η φιλία τους & αυτός είναι ο λόγος – Έχουμε πάψει να μιλάμε, γιατί…

Ο Κώστας Φραγκολιάς αποκάλυψε το τέλος της φιλίας του με τον Άρη Σοϊλέδη και ανέφερε και τον λόγο στον αέρα της εκπομπής, Happy Day. Με αφορμή τις δηλώσεις της Ναυσικάς Παναγιωτακοπούλου για τον Άρη Σοϊλέδη και τον τον χωρισμό από τη Μαρία Αντωνά, ο Κώστας Φραγκολιάς αποκάλυψε γιατί πια δεν μιλάει με τον Άρη Σοϊλέδη.

Βάλια Χατζηθεοδώρου: Η ερώτηση που την έκανε να αποχωρήσει on camera

Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Happy Day και τον Γιώργο Γιαννούλια έκανε η Βάλια Χατζηθεοδώρου. Μια ερώτηση, όμως...

Ετεοκλής Παύλου: “Ο Φώτης Σεργουλόπουλος κάτι έχει πάθει τελευταία”

Ο Ετεοκλής Παύλου πέταξε τα βέλη του στον Φώτη Σεργουλόπουλο για όσα είχε πει πριν από λίγες μέρες για την Μαρία Μπακοδήμου.

Το σημείωμα του Δημήτρη Σταρόβα με το κλειδί του Σολ, μέσα από το νοσοκομείο

Αισιόδοξα είναι τα νέα για την υγεία του αγαπημένου Δημήτρη Σταρόβα, καθώς βελτιώνεται καθημερινά έπειτα από το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, ενώ οι γιατροί είναι αισιόδοξοι ότι θα ανακτήσει την ομιλία του. Συγκίνηση προκαλεί, δε, και ένα σημείωμα που ζωγράφισε ο ίδιος μέσα από το νοσοκομείο. Στο πλευρό του Δημήτρη Σταρόβα στο Τζάνειο νοσοκομείο βρίσκεται

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για την παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – Τι μπορούν να προκαλέσουν

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50% υγειών ετών είτε εξαιτίας νόσησης είτε πρόωρου θανάτου σε σχέση με το 2000, αποφάνθηκε μια σημαντική διεθνής μελέτη που δημοσιοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 16/5. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, ο αριθμός των