Chef Ciccio Sultano, ο γαστρονόμος της Σικελίας

Date:

Chef Ciccio Sultano, ο γαστρονόμος της Σικελίας

arthrou-chef

Με έδρα τη γενέτειρά του και αμέριστο πάθος για τη γαστρονομία της, ο βραβευμένος με δύο Michelin σεφ κεντά ψιλοβελονιά τη δική του γευστική ιστορία

Ελευθερία Βασιλειάδη

Ο σεφ Τσίτσιο Σουλτάνο τιμά τις γαστρονομικές ρίζες του

Οι γαστρονομικοί θησαυροί της Ιταλίας είναι η βαριά κληρονομιά των ντόπιων σεφ που καλούνται να τους αξιοποιήσουν με σεβασμό, συγχωνεύοντας τη βαθιά μαγειρική γνώση με την παράδοση και την εξέλιξη. Δύσκολο το εγχείρημα, όχι ακατόρθωτο όμως, και στη Ραγκούσα, ο δραστήριος Τσίτσιο Σουλτάνο το τολμά σκιαγραφώντας με το χαρακτηριστικό προσωπικό -σιτσιλιάνικο- στυλ του το πορτρέτο της τοπικής γευστικής παράδοσης, χωρίς να απορρίπτει τις επιρροές που τη φορμάρισαν πινελιά-πινελιά.

chef-ciccio__1_

chef-ciccio__3_

Η θητεία του στον μαγειρικό στίβο ξεκίνησε νωρίς, σε ηλικία μόλις δεκατριών ετών, όταν έπιασε δουλειά μερικής απασχόλησης σε μια τοπική pasticceria (ζαχαροπλαστείο) στην πόλη Βιτόρια. Ο φιλοπερίεργος και γεμάτος όρεξη έφηβος Τσίτσιο τράβηξε την προσοχή των ιδιοκτητών καταλήγοντας να κερδίζει μια πλήρη επταετή μαθητεία που του πρόσφερε το βάπτισμα του πυρός και τις πρώτες πρακτικές γνώσεις για το πώς λειτουργεί η αγορά.

chef-ciccio__2_
Στο διάστερο «Duomo» ο σεφ Τσίτσιο σκιαγραφεί με το χαρακτηριστικό προσωπικό -σιτσιλιάνικο- στυλ του το πορτρέτο της τοπικής γευστικής παράδοσης

Στον ελεύθερο χρόνο του όμως μελετούσε το θεωρητικό κομμάτι παρακολουθώντας την καριέρα μεγάλων σεφ, όπως ο Πολ Μποκούζ, ο Αλέν Σαπέλ και ο Αλέν Ντουκάς. Φτάνοντας λοιπόν κάποια στιγμή στο σημείο που μπορούσε να αναλάβει τα ηνία μιας κουζίνας, συνειδητοποίησε ότι το δικό του εστιατόριο στη Σικελία ήταν φυσική εξέλιξη μιας διαδρομής που θα χάραζε σε έναν χώρο απαιτητικό.

Ηταν ρεαλιστής, οπότε προτού κάνει το μεγάλο βήμα ταξίδεψε και μετακόμισε στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια διεύρυνσης του γαστρονομικού του υπόβαθρου.

chef-ciccio__4_

chef-ciccio__5_

Η Σικελία βέβαια κυλούσε στις φλέβες του και συνειδητοποίησε ότι αυτό που του έλειπε περισσότερο από τη γενέτειρά του δεν ήταν μόνο η ποιότητα και η διαθεσιμότητα μερικών από τα προϊόντα που γνώριζε καλά, αλλά και η αναμφισβήτητη γενναιοδωρία του σιτσιλιάνικου πνεύματος. Επέστρεψε λοιπόν στη Ραγκούσα, και το 2000 πραγματοποίησε το όνειρό του ανοίγοντας το «Duomo».

chef-ciccio__6_

Εδώ, με εφαλτήριο την τοπική μαγειρική παράδοση και τις εμπειρίες από τις περιηγήσεις του, δημιούργησε συνθέσεις που αναδείκνυαν εύγλωττα και με φινέτσα τα εγχώρια υλικά, κερδίζοντας το πρώτο του αστέρι Michelin το 2004 και δύο χρόνια αργότερα το δεύτερο. Η αναγνώριση του «Duomo» οδήγησε σταδιακά και σε μια νέα ιδέα, εμπνευσμένη από τους απλούς πάγκους που στήνουν οι μικροί παραγωγοί που πωλούν από ψωμί, τυρί και σαλάμι μέχρι γλυκά και κρασί, η οποία το 2015 πήρε σάρκα και οστά στο «I Banchi»: μια σύγχρονη εκδοχή της παραδοσιακής τρατορίας, η οποία μάλιστα το 2021 απέκτησε βιολογική πιστοποίηση για τα αρτοσκευάσματά του και τη χρήση αλεύρων από αρχαία σιτηρά της Σικελίας.

chef-ciccio__7_

chef-ciccio__8_

Συγκεντρώνοντας μια συλλογή επιλεγμένων προϊόντων, το εστιατόριο προσφέρει στους επισκέπτες τα πάντα: από πρωινό, μεσημεριανό γεύμα, καφέ, σνακ μέχρι πιο κομψά δείπνα τα βράδια.

chef-ciccio__12_
Ο Τσίτσιο Σουλτάνο δημιουργεί συνθέσεις που αναδεικνύουν εύγλωττα και με φινέτσα τα εγχώρια υλικά

chef-ciccio__9_

Λίγο αργότερα, ο σεφ επεκτάθηκε σε μια δημιουργική συνεργασία εκτός Ιταλίας, με το «The Ritz Carlton» της Βιέννης, συστήνοντας τη σύγχρονη κουζίνα της Σικελίας στην ιστορική αυστριακή πρωτεύουσα με το «Pastamara», που πήρε το όνομά του από το pasta amara – μια πικρή πάστα που παρασκευάζεται από κόκκους κακάο.

chef-ciccio__10_

chef-ciccio__11_

Το 2019 εγκαινίασε το «Cantieri Sultano», δίπλα στο «Duomo», που λειτουργεί ως κουζίνα «έρευνας και ανάπτυξης» για τους σεφ του, χώρος για τη διεξαγωγή masterclasses και επιδείξεων, αλλά και ως μια άνετη και ατμοσφαιρική τοποθεσία όπου οι επισκέπτες του εστιατορίου μπορούν να παραμείνουν πριν ή μετά το δείπνο απολαμβάνοντας ένα aperitivo ή digestivo. Και η ιστορία συνεχίζεται με πολλά προσεχώς…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Best Of Network

Καρκίνος: Έξι ύποπτα σημάδια που προειδοποιούν για τη νόσο – Τι να κάνετε

Με επίδομα ανεργίας είχε Lamborghini!

Αυτή θα είναι η πιο τυχερή ημέρα του Σεπτεμβρίου ανάλογα με το ζώδιό σας

Έξω φρενών ΑΕΚτζής από την γκέλα με την Λαμία πήρε στο κυνήγι κλέφτη που μπήκε στο πρακτορείο του

Διαβήτης: Τα τρόφιμα που αυξάνουν κατά 15% τον κίνδυνο – Αρκούν 50 γραμμάρια την ημέρα

bwin - Νέα μεγάλη προσφορά* χωρίς κατάθεση! Ξεκινάς το παιχνίδι δωρεάν!

Γιατί είναι σημαντικός ο Χριστόφορος Πέσκιας;

Νόμιζαν ότι είχε αυτισμό και ΔΕΠΥ και απλώς ανέπνεε από το στόμα – Η απίστευτη περιπέτεια ενός αγοριού με κρεατάκια

Διακοπές στο βουνό: Τα πιο ωραία ορεινά μέρη της Ελλάδας για παραθερισμό

Δείτε Επίσης

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ράνια Τζίμα: Μου πήρε πολλά χρόνια να πάω στο ρεπορτάζ με φούστα, αισθανόμουν ότι θα με έκανε λιγότερο υπολογίσιμη

Δεν ξέρω τι άλλο είχα στο κεφάλι μου, πάντως ήταν απολύτως στρεβλό, πρόσθεσε

My Style Rocks: Εκνευρισμένη η Μαρία με τις υπόλοιπες παίκτριες – Θα ξεκινήσω κι εγώ να βάζω άσους, είπε

My Style Rocks: Εκνευρισμένη η Μαρία με τις υπόλοιπες παίκτριες - Θα ξεκινήσω κι εγώ να βάζω άσους, είπε Είδα πάρα πολλά λάθη από πολλές κοπέλες που ήταν για 1, αλλά είπα να είμαι καλούλα, πρόσθεσε Μιλώντας με την Κατερίνα Πεφτίτση στο My Style Rocks, η Μαρία εξέφρασε τον εκνευρισμό της για τη βαθμολογία που

Πηνελόπη Αναστασοπούλου – Απαντά για την αντίδρασή της με ερώτηση ρεπόρτερ: “Ήταν με ύφος, έχουμε ξεφύγει”

Την έντονη δυσαρέσκειά της έδειξε η Πηνελόπη Αναστασοπούλου με ερώτηση που δέχθηκε από ρεπόρτερ σε κοσμικό event. Η ηθοποιός εξήγησε

Ντίνος Καρύδης – Κηδεία: Το συγκινητικό στεφάνι από τη Σμαράγδα Καρύδη

Το δικό τους στεφάνι στη μνήμη του έστειλαν, επίσης, το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ αλλά και η διοίκηση της BarkingWell Media.

Νέα μελέτη σοκ για τις τοξικές χημικές ουσίες που περνούν στον άνθρωπο από τις συσκευασίες τροφίμων

Η πλαστική μεμβράνη που βρίσκεται τυλιγμένη γύρω από τα τρόφιμα που τρώτε κάθε άλλο παρά ασφαλής είναι... Νέα μελέτη δείχνει ότι περισσότερες από 3.600 χημικές ουσίες περνούν στα τρόφιμα κατά τη διαδικασία της συσκευασίας. Από αυτές, 79 χημικές ουσίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο, γενετικές μεταλλάξεις και ενδοκρινικά και αναπαραγωγικά προβλήματα, ανέφερε την Τρίτη, 17

Ματίνα Παγώνη για Αθηνά Οικονομάκου: Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να σε φρενάρουν όταν έχεις παιδιά

Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό ΣουΣου» και τη δημοσιογράφο Νάνσυ Παραδεισανού παραχώρησε η Ματίνα Παγώνη. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μεταξύ άλλων, σχολίασε τo διαζύγιο της Αθηνάς Οικονομάκου από τον Φίλιπππο Μιχόπουλο και τη νέα της σχέση με τον Μπρούνο Τσερέλα. «Εγώ είμαι πολύ φίλη με τον πατέρα και τη μητέρα του Φίλιππου. Πάω στο ξενοδοχείο με

6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι από τις πιο κοινές ορμονικές διαταραχές που επηρεάζουν τις γυναίκες, προκαλώντας μια σειρά από συμπτώματα. Ωστόσο, συχνά παραμένει αδιάγνωστο για χρόνια, με τη γενική επίγνωση της κατάστασης να είναι ακόμη χαμηλή. Ακολουθούν έξι βασικά πράγματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουν για τις πολυκυστικές ωοθήκες. 1. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Κλέλια Ρένεση: Ανέβασε φωτό και ανακαλύψαμε το καθημερινό της πρόγραμμα

Η Κλέλια Ρένεση, με το γνωστό της χιούμορ, ανέβασε στο Instagram μία χαριτωμένη φωτογραφία αποκαλύπτοντας άθελά της το καθημερινό της πρόγραμμα. Στη φωτογραφία, η αγαπημένη ηθοποιός δείχνει ένα μέρος από την ατζέντα της, την οποία όμως έχει... καταλάβει η γάτα της! Συγκινεί η Κλέλια Ρένεση – Το χειρόγραφο στην κόρη της και πώς την αποκαλεί

Γιώργος Κιμούλης: Η ηλικία, η καριέρα & οι καταγγελίες για κακοποιητική συμπεριφορά

Ο Γιώργος Κιμούλης, γεννημένος στις 18 Σεπτεμβρίου 1956, είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

Τζέισον Μομόα: Streamer τον κατηγορεί για κακή συμπεριφορά στα γυρίσματα της ταινίας για το Minecraft

Τζέισον Μομόα: Streamer τον κατηγορεί για κακή συμπεριφορά στα γυρίσματα της ταινίας για το Minecraft Ήταν απλώς θυμωμένος, πολύ θυμωμένος και φώναζε σε ένα μέλος του συνεργείου, αναφέρει Μία νεαρή streamer χαρακτήρισε τη συνάντησή της με τον Τζέισον Μομόα ως την «χειρότερη εμπειρία που είχε ποτέ με κάποια διασημότητα». Ο ηθοποιός πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Νιώθω πάντα πολύ μεγάλη ταραχή όταν βρίσκομαι στη σκηνή

Κάθε φορά που βγαίνω, έχω την ίδια λαχτάρα και ένταση με την πρώτη φορά, πρόσθεσε

Η Ζέτα Μακρυπούλια αναπολεί το καλοκαίρι και «προκαλεί» τον Νίκο Μουτσινά – «Είσαι για ακόμη μια βουτιά;»

Η Ζέτα Μακρυπούλια αναπολεί το καλοκαίρι και «προκαλεί» τον Νίκο Μουτσινά - «Είσαι για ακόμη μια βουτιά;» Η Ζέτα Μακρυπούλια αναπολεί το καλοκαίρι και «προκαλεί» τον Νίκο Μουτσινά - «Είσαι για ακόμη μια βουτιά;» H παρουσιάστρια δυσκολεύεται να αφήσει πίσω της τις διακοπές Thema Insights Τα μεγάλα πρωταθλήματα παίζουν εδώ! Η Nova σε βάζει στα μεγαλύτερα γήπεδα