Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Τι ανακάλυψαν ότι συμβαίνει στους πνεύμονες όσων κινδυνεύουν

Date:

Τα άτομα που έχουν μέτρια αλλά μετρήσιμα μειωμένη πνευμονική λειτουργία είναι πιο πιθανό να υποστούν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της European Respiratory Society.

Ο Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος (Sudden Cardiac Death, ή SCD) είναι ένας απροσδόκητος θάνατος που προκύπτει από μια ξαφνική δυσλειτουργία στην καρδιά. Σε πολλά άτομα που πάσχουν από SCD, δεν υπάρχουν προηγούμενα προειδοποιητικά σημάδια. Πιστεύεται ότι ευθύνεται για περίπου το 20% όλων των θανάτων στην Ευρώπη.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων που κινδυνεύουν από SCD και να αποτρέψει τους θανάτους στο μέλλον.

Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος και πνευμονική λειτουργία

Η μελέτη παρουσιάστηκε από τη δρ. Suneela Zaigham, ερευνήτρια στο Τμήμα Κλινικών Επιστημών – Καρδιαγγειακής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας. Είπε: «Παρόλο που ο ξαφνικός καρδιακός θάνατος είναι συνηθισμένος, δεν γνωρίζουμε αρκετά για το ποιος κινδυνεύει περισσότερο στον γενικό πληθυσμό. Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της υγείας των πνευμόνων και της καρδιάς, οπότε θέλαμε να διερευνήσουμε εάν οι μετρήσιμες διαφορές στην λειτουργία των πνευμόνων θα μπορούσαν να προσφέρουν στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου”.

Η δρ. Zaigham και οι συνεργάτες της μελέτησαν μια ομάδα 28.584 μεσήλικων ατόμων χωρίς γνωστά καρδιακά προβλήματα που ζούσαν στο Malmö της Σουηδίας. Όλοι συμμετείχαν σε τεστ σπιρομέτρησης, όπου τους ζητήθηκε να φυσήξουν σε ένα μηχάνημα για να μετρηθεί το πόσο καλά λειτουργούσαν οι πνεύμονές τους. Κατά τα επόμενα περίπου 40 χρόνια, οι ερευνητές κατέγραψαν τυχόν SCD (θάνατος ανήμερα ενός στεφανιαίου συμβάντος) ή τυχόν μη θανατηφόρα στεφανιαία επεισόδια (στεφανιαία επεισόδια όπου οι ασθενείς επέζησαν τις πρώτες 24 ώρες).

Διαπίστωσαν ότι η μετρήσιμα μειωμένη πνευμονική λειτουργία σε άτομα μέσης ηλικίας σχετίζεται πιο έντονα με SCD (αύξηση κινδύνου κατά 23%) σε σχέση με ένα μη θανατηφόρο στεφανιαίο επεισόδιο (αύξηση κινδύνου κατά 8%) αργότερα στην ζωή.

Η μειωμένη πνευμονική λειτουργία ορίστηκε ως μειωμένη απόκλιση στην ποσότητα αέρα που μπορεί να φυσήξει ο ασθενής σε ένα δευτερόλεπτο. Αυτή η απόκλιση ισοδυναμεί με περίπου 0,8 λίτρα αέρα.

Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι επηρεάζει τόσο την υγεία των πνευμόνων όσο και της καρδιάς, ωστόσο ο κίνδυνος παρέμεινε ίδιος ακόμη και σε άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Η δρ. Zaigham δήλωσε: “Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συγκρίνει άμεσα τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου και μη θανατηφόρων στεφανιαίων επεισοδίων και την συσχέτισή τους με την λειτουργία των πνευμόνων στον γενικό πληθυσμό.

Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το τεστ σπιρομέτρησης σε μεσήλικες και υγιείς θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό εκείνων που έχουν υψηλότερο κίνδυνο αιφνιδίου καρδιακού θανάτου. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο για SCD να λάβουν εγκαίρως μέτρα για να μειώσουν τις πιθανότητες καταστροφικού καρδιακού συμβάντος”.

Περιορισμοί της έρευνας

Μια πιθανή αδυναμία στην μελέτη είναι ότι όλα τα τεστ και τα ερωτηματολόγια έλαβαν χώρα κατά την έναρξη της μελέτης και πολλοί παράγοντες κινδύνου θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει στα επόμενα χρόνια.

Ο Marc Humbert, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, είναι νέος Πρόεδρος της European Respiratory Society και Καθηγητής της Αναπνευστικής Ιατρικής στο Université Paris-Saclay, Γαλλία. Είπε: «Αυτή η μελέτη υποδηλώνει μια συσχέτιση μεταξύ της υγείας των πνευμόνων και του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Δείχνει υψηλότερο κίνδυνο θανάτων από μη θανατηφόρα στεφανιαία επεισόδια ακόμη και σε άτομα των οποίων η πνευμονική λειτουργία είναι ηπίως χαμηλότερη, αλλά εντός φυσιολογικών ορίων. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να μετρήσουμε αρκετά εύκολα. Έτσι, η λειτουργία των πνευμόνων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέρος ενός εργαλείου ελέγχου.

Πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε την συσχέτιση μεταξύ της πνευμονικής λειτουργίας και του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου και να διερευνήσουμε εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεστ πνευμονικής λειτουργίας για να αποτρέψουμε θανάτων στο μέλλον».

Οι ερευνητές ελπίζουν να συνεχίσουν το έργο τους εξετάζοντας εάν ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος θα μπορούσε να προληφθεί με τεστ πνευμονικής λειτουργίας ως μέρος της τρέχουσας εκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνου. Θέλουν επίσης να διερευνήσουν την συσχέτιση μεταξύ της πνευμονικής λειτουργίας και του SCD, για να διαπιστώσουν εάν τυχόν καρδιακές ανωμαλίες, μεταβλητή αρτηριακή πίεση, ή γενετική ευαισθησία επηρεάζει αρνητικά την πνευμονική λειτουργία.

-: https://www.ersnet.org, https://medicalxpress.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μάτια ίσως δείχνουν αν έχετε καρδιακή νόσο ή όχι: Τι θα παρατηρήσετε

Καρδιακή ανακοπή: Το πιο κοινό σύμπτωμα λίγα λεπτά πριν ΔΕΝ είναι ο πόνος στο στήθος – Τι νιώθει το 60% των ασθενών

“Καμπανάκι” για πρόβλημα στην καρδιά αν αισθανθείτε έτσι τα πόδια σας

Σημάδι ύπουλης και θανατηφόρας καρδιακής νόσου αν τα νύχια σας αρχίσουν να είναι έτσι

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ορέστης Χαλκιάς: «Τι σε νοιάζει ρε αν φιλιούνται 2 άνδρες»

Για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων μίλησε ο Ορέστης Χαλκίας. Ο ηθοποιός βρέθηκε καλεσμένος στο Στούντιο 4 και ανέφερε ότι δεν φοβάται να απαντήσει στα ομοφοβικά σχόλια που μπορεί να ακούσει από ανθρώπους γύρω του. Αναλυτικά όσα είπε: «Κι εγώ εξοργίζομαι και θέλω να επιτεθώ, αλλά θέλω να κρατήσω κόντρα. Έχω έρθει για άλλο λόγο σε

Σοφία Λόρεν: Η τελευταία ντίβα σβηνει 90 κεράκια – Το πάρτι προς τιμήν της στη Ρώμη

Σοφία Λόρεν: Η πιο δημοφιλής Ιταλίδα ηθοποιός της γενιάς της, παγκόσμιο σύμβολο του σεξ, μύθος. Ένας μύθος που κλείνει τα 90 χρόνια. «Ναι, ο χρόνος πραγματικά πέταξε. Σε μια στιγμή η ζωή μου πέρασε από το να είναι μπροστά μου στο να είναι πίσω μου. Έτσι, κάθε βράδυ κοιμάμαι με την ίδια επιθυμία: να μπορέσω

Αλέξανδρος Μπουρδούμης: «Έχω πάρει πολλά πράγματα από τον γιο μου»

«Ο Αναστάσης φαίνεται λίγο… πονηρόφατσα» δήλωσε με χιούμορ ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης ο οποίος μίλησε για τον γιο του. Με τα πιο τρυφερά λόγια μίλησε ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης για τον γιο του Αναστάση στο «Πρωίαν σε είδον» με τον Φώτη Σεργουλόπουλο και την Τζένη Μελιτά. Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης εξομολογήθηκε πως «σίγουρα έχω πάρει πολλά

Σοφία Λόρεν: Κλείνει τα 90 της & το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας ετοιμάζει πάρτι

Στη Ρώμη αναμένεται να γιορτάσει τα 90 της χρόνια η Σοφία Λόρεν και μάλιστα σε ένα πάρτι-υπερπαραγωγή όπου η λάμψη και οι εκλεκτές παρουσίες θα έχουν τον πρώτο λόγο.  Το ιταλικό υπουργείου πολιτισμού ανακοίνωσε πως θα γίνει ένα ιδιωτικό πάρτι για την ηθοποιό και την οικογένειά της στα κινηματογραφικά στούντιο Cinecitta. Καλεσμένοι είναι επώνυμοι από όλο τον

Χριστίνα Μπόμπα: «Είμαι μια άλλη τώρα… Βελτιώθηκε πάρα πολύ η σχέση με τον εαυτό μου»

Στην εκπομπή Στούντιο 4 βρέθηκε καλεσμένη η Χριστίνα Μπόμπα το απόγευμα της Παρασκευής 20/9 και μίλησε για όλα. Η influencer αναφέρθηκε στην μητρότητα

Μαρία Μενούνος: Στη Μύκονο με την κόρη της – Δείτε φωτογραφίες

Δείτε την ανάρτηση που έκανε από το ταξίδι της στο νησί

Δημήτρης Γκοτσόπουλος για τη σειρά «Άγιος Έρωτας»: Είναι γεμάτη ανατροπές

Είναι κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που είχα κάνει στον «Παράδεισο των κυριών», πρόσθεσε ο ηθοποιός

Γιώργος Παπαδάκης: “Πήγε ο Αυτιάς στην Ευρωβουλή, να βάλει μια φωνή”

Γιώργος Παπαδάκης: "Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αυτό περιμένατε; Δεν παρακολουθείτε την εκπομπή;".

Χαμός στο Tempting Fortune με την ατάκα: “Πήγε να βρίσει κάτι ιερό για εμένα”

Tempting Fortune: "Το είπα με τόσο ευγενικό τρόπο, με αγάπη γιατί τον νιώθω σαν παιδί μου". Μεγάλη ένταση επικράτησε στο Tempting Fortune ανάμεσα στον Γιώργο και στον Αναστάση. Μεταξύ τους είχε υπάρξει μία συγκεκριμένη ατάκα που πυροδότησε όσα συνέβησαν. «Γιώργο, μη γκρινιάζεις τόσο, άστο» είπε ο Αναστάσης στον Γιώργο, ξεκινώντας μια μεγάλη κόντρα μεταξύ τους

Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Alzheimer: Kατανοώντας την ασθένεια, αγκαλιάζοντας τους ασθενείς

Η  21η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Alzheimer, μια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη νευροεκφυλιστική νόσο που έχει ως βασικά χαρακτηριστικά τη σταδιακή απώλεια της μνήμης και τον περιορισμό των νοητικών λειτουργιών.  Κάθε χρόνο, ολόκληρος ο μήνας Σεπτέμβριος ορίζεται ως «Μήνας Alzheimer» όπου ειδικοί σε όλο τον κόσμο και επιστημονικές

Ντένις Ρόντμαν εφ όλης της ύλης: Για τον γάμο με τον εαυτό του, την Μαντόνα και τη σχέση του Κιμ Γιονγκ Ουν και Τραμπ

Ο Ντένις Ρόντμαν, ο πιο εκκεντρικός παίκτης που έχει αγωνιστεί στον μαγικό κόσμο του NBA παραχώρησε μια συνέντευξη όπου μεταξύ άλλων μίλησε για την σχέση του με την Μαντόνα, τις στιλιστικές του επιλογές και το ρόλο που έπαιξε στην γνωριμία του Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Αρχικά ρωτήθηκε για

Ζωή Κρονάκη: Δεν ξέρω αν είμαι η κατάλληλη για να παρουσιάσω τη βραδιά του τελικού της Eurovision

Αυτό θα το αποφασίσει το κανάλι, πρόσθεσε η δημοσιογράφος