Τιραμισού: Το πιο διάσημο ιταλικό γλυκό και η άγνωστη ιστορία του

Date:

Τιραμισού: Το πιο διάσημο ιταλικό γλυκό και η άγνωστη ιστορία του

Όταν σκέφτεστε την ιταλική κουζίνα, οι πρώτες σκέψεις που σας έρχονται μπορεί να είναι η πίτσα, τα ζυμαρικά και το ελαιόλαδο, αλλά σε κάθε περίπτωση, από τη λίστα αυτή σπάνια απουσιάζει το τιραμισού.

Η ακριβής προέλευση του τιραμισού είναι αμφιλεγόμενη, με διάφορες περιοχές της Ιταλίας να διεκδικούν την τιμή της δημιουργίας του. Η πιο διαδεδομένη θεωρία τοποθετεί τη γέννησή του στη Βενετία, στη δεκαετία του 1960. Από τότε, το τιραμισού έχει εξελιχθεί και έχει υιοθετηθεί από πολλά εστιατόρια και σπίτια ανά τον κόσμο.

Το τιραμισού είναι ένα επιδόρπιο που κατασκευάζεται από στρώσεις βουτηγμένων σε καφέ σαβουαγιάρ (ladyfingers), μια κρέμα από τυρί μασκαρπόνε, αυγά, ζάχαρη και κακάο.

Το όνομά του σημαίνει “σήκωσέ με” ή “ανέβασέ με” στα ιταλικά, κάτι που αποδίδεται στην ευχάριστη αίσθηση που προσφέρει στους γευστικούς κάλυκες.

Το τιραμισού δεν είναι απλά ένα γλυκό, αλλά ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Έχει γίνει σύμβολο της ιταλικής γαστρονομίας και σερβίρεται σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας αλλά και σε απλά καφέ. Η ευελιξία του το καθιστά ιδανικό για κάθε περίσταση, από απλά οικογενειακά γεύματα μέχρι επίσημες δεξιώσεις.

Όνομα και συνταγή

Το όνομά του σημαίνει «ανέβασέ με» ή «ξύπνησέ με» στα ιταλικά, πιθανόν λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφέ και ζάχαρη, που προσφέρουν ενέργεια.

Συστατικά:

Τα βασικά συστατικά του τιραμισού είναι:

Μπισκότα σαβουαγιάρ (σαβαγιάρ ή μπισκότα ladyfingers)

Φρέσκος καφές εσπρέσο

Μασκαρπόνε (κρεμώδες τυρί)

Αυγά

Ζάχαρη

Κακάο

Λικέρ (συνήθως μαρσάλα, αμαρέτο ή ρούμι)

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε δυνατό καφέ εσπρέσο και τον αφήνουμε να κρυώσει. Προαιρετικά, προσθέτουμε λικέρ στον καφέ.

Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια κρέμα αφράτη και ανοιχτόχρωμη.

Προσθέτουμε το τυρί μασκαρπόνε στους χτυπημένους κρόκους και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα ενσωματώνουμε απαλά στο μείγμα του μασκαρπόνε.

Βουτάμε τα μπισκότα σαβουαγιάρ στον κρύο καφέ και τα στρώνουμε σε μια φόρμα. Καλύπτουμε με το μισό μείγμα μασκαρπόνε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με μια δεύτερη στρώση μπισκότων και το υπόλοιπο μείγμα μασκαρπόνε.

Αφήνουμε το τιραμισού στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα.

Πασπαλίζουμε με κακάο πριν το σερβίρουμε.

Η ιστορία του τιραμισού

Η ιστορία του Le Beccherie: Μια από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες είναι ότι το τιραμισού δημιουργήθηκε το 1969 από την Ada Campeol και τον ζαχαροπλάστη Roberto Linguanotto στο εστιατόριο Le Beccherie στην πόλη Τρεβίζο της Ιταλίας. Η Campeol και ο Linguanotto πειραματίστηκαν με διάφορα υλικά και τελικά κατέληξαν σε αυτό που σήμερα αναγνωρίζουμε ως τιραμισού. Το όνομα «τιραμισού» δόθηκε στο γλυκό επειδή περιέχει καφέ και έχει ελαφριά και αναζωογονητική γεύση.

Η ιστορία του El Toula: Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι το τιραμισού δημιουργήθηκε από τον ζαχαροπλάστη Carminantonio Iannaccone στο εστιατόριο El Toula στην περιοχή Friuli Venezia Giulia της Ιταλίας, κατά τη δεκαετία του 1960. Ο Iannaccone υποστηρίζει ότι δημιούργησε το γλυκό χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά και έδωσε το όνομα «τιραμισού» λόγω της αναζωογονητικής επίδρασης που έχει ο καφές.

To άρθρο Τιραμισού: Το πιο διάσημο ιταλικό γλυκό και η άγνωστη ιστορία του δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σαλάτα με κριθαράκι και ψητά λαχανικά

ΥΛΙΚΑ Για τη σαλάτα: 500 γρ. κριθαράκι ή άλλη μικρή πάστα όπως μικρά κοχύλια ή φιογκάκια 3 μεγάλες μελιτζάνες 3 κολοκυθάκια 30 ντοματίνια τσέρι 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ½ φλ. ελαιόλαδο 3-4 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο (ή ένα κουταλάκι ξηρό) Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 250 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα 2 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη 1 κουταλιά καβουρδισμένα πινόλια

Λιβάνης – Ανδρομάχη: Οι πρώτες φωτό του νεογέννητου γιου τους: «Δεν περιγράφεται αυτό που ζούμε»

Γονείς για πρώτη φορά έγιναν πριν μερικές ημέρες ο Γιώργος Λιβάνης και η Ανδρομάχη. Το ζευγάρι καλωσόρισε το πρώτο του μωράκι, ένα υγιέστατο αγοράκι. Γιώργος Λιβάνης: Η πρώτη ανάρτηση μετά τη γέννηση του πρώτου του παιδιού Ο Γιώργος Λιβάνης μοιράστηκε τις πρώτες φωτογραφίες του νεογέννητου γιου τους και τα λόγια του συγκινούν. «Ήρθες🥹🩵12/09/2024 Δεν περιγράφεται

Συγκινεί η Σμαράγδα Καρύδη: Η πρώτη ανάρτηση μετά την απώλεια του πατέρα της-Η φωτό από το παρελθόν

Τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής της βιώνει η Σμαράγδα Καρύδη. Ο πατέρας της, Ντίνος Καρύδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών βυθίζοντας στο πένθος τόσο την οικογένειά του όσο και όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί του. Συγκλονισμένη η Δανδουλάκη με τον θάνατο του Ντίνου Καρύδη - «Φαντάζομαι τη Σμαράγδα τώρα» Την είδηση του

Πάνος Μουζουράκης: Δεν έχω τηρήσει ακόμα την υπόσχεσή μου στον Δημήτρη Σταρόβα, συγγνώμη

Πάνος Μουζουράκης: Δεν έχω τηρήσει ακόμα την υπόσχεσή μου στον Δημήτρη Σταρόβα, συγγνώμη Πάνος Μουζουράκης: Δεν έχω τηρήσει ακόμα την υπόσχεσή μου στον Δημήτρη Σταρόβα, συγγνώμη Ο τραγουδιστής μίλησε για την επικοινωνία που είχε με τον καλλιτέχνη, μετά την περιπέτεια της υγείας του Ο Πάνος Μουζουράκης μίλησε για τη φημολογούμενη συμμετοχή του στον νέο κύκλο

Survivor: Ο Γιώργος Λιανός υποδέχτηκε τους νέους παίκτες στον Άγιο Δομίνικο

Survivors καλώς ήρθατε στο νησί, είπε ενώ οι δύο ομάδες έφταναν στην παραλία 

Δημήτρης Λάλος: “Με τη Μαριλίτα έχουμε μια πάρα πολύ καλή σύνδεση υποκριτικά, και όχι μόνο”

Ο Δημήτρης Λάλος έκανε ποδαρικό στην πρεμιέρα της Κατερίνας Καινούργιου στον Alpha. Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε για την επαγγελματική

Θανάσης Αναγνωστόπουλος: “Από τότε που φέραμε τον γιατρό, σταμάτησα να τρώω μετά τις 21.30”

Με αφορμή τις χρήσιμες συμβουλές που έδωσε η Νάνσυ Ζαμπέτογλου για τον ύπνο στο Στούντιο 4, ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος μίλησε για τις

Αλέξανδρος Παρθένης: «Υπήρχαν άνθρωποι που μπορεί να ενοχλήθηκαν επειδή δεν τους κάλεσα στον γάμο»

Για τον γάμο του με την Βιβή Κωστοπούλου και για τους μετρημένους καλεσμένους που είχαν στην τελετή μίλησε ο Αλέξανδρος Παρθένης. Ο ηθοποιός βρέθηκε καλεσμένος της Ελένης Τσολάκη στην εκπομπή «Πρωινό Σουσου» σήμερα (16.09.2024) και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον γάμο που πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες με την αρχιτέκτονα Βιβή Κωστοπούλου στο Κάστρο της Μονεμβασιάς.

Σπάνια εμφάνιση για τη Γωγώ Μαστροκώστα! Λαμπερή και με υπέροχο σύνολο

Μετά από αρκετό καιρό η Γωγώ Μαστροκώστα έκανε βραδινή εμφάνιση και εντυπωσίασε.

Χανταμπάκης: Μιλά πρώτη φορά για την μετακόμιση στην Ισπανία – «Μακάρι να με πάρουν για δουλειά»

Για πρώτη φορά ο Στέλιος Χανταμπάκης μίλησε για την απόφασή του να μετακομίσει στην Ισπανία με την οικογένειά του. Το πρωί της Δευτέρας (16-09) ο Στέλιος Χανταμπάκης σε ζωντανή σύνδεση με την εκπομπή Buongiorno από τη Μαδρίτη, μίλησε για όλα. Χανταμπάκης - Πηλιάκη: Δεν φαντάζεστε πόσα πλήρωσαν για κλειδαρά στην Μαδρίτη «Δεν ξυπνήσαμε μια ημέρα

Power of Love: Η άρνηση πληγώνει

Το Gala συνεχίζεται με νέες εντάσεις και τις ψηφοφορίες να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.Ο Νίκος εξακολουθεί να

Γιάνης Βαρουφάκης: “Ντρέπομαι πάρα πολύ, ήταν τεράστιο προσωπικό μου λάθος”

Γιάνης Βαρουφάκης: «Ντρέπομαι πάρα πολύ, ήταν τεράστιο προσωπικό μου λάθος» Δευτέρα, 16.9.2024, 20:37 Zappit@ZAPPIT_ Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε συνέντευξη στο Πρωινό ΣουΣου και στον Οδυσσέα Μητσόπουλο και κατακεραύνωσε τον Στέφανο Κασσελάκη. Παράλληλα, μίλησε για τη φωτογράφιση που είχε κάνει με τη σύζυγό του πριν από