COVID-19: Φάρμακο για τον διαβήτη μπορεί να μειώσει την φλεγμονή του αναπνευστικού συστήματος

Date:

Η μετφορμίνη είναι ένα ευρέως συνταγογραφούμενο αντιδιαβητικό φάρμακο. Χρησιμοποιείται ως πρώτης γραμμής φαρμακευτική αγωγή για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που πλήττει περίπου 10% του γενικού ενήλικου πληθυσμού των δυτικών κοινωνιών.

Η μετφορμίνη μειώνει την ενδογενή νεογλυκογένεση και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Επιπρόσθετα, φαίνεται ότι μπορεί να παρουσιάζει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε μια πειραματική μελέτη σε ποντικούς που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ερευνητές από τις ΗΠΑ εντόπισαν τον μοριακό μηχανισμό αντιφλεγμονώδους δράσης της μετφορμίνης και απέδειξαν ότι μπορεί να μειώνει τη φλεγμονή από SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί COVID-19, στο αναπνευστικό σύστημα.

Οι ιατροί της θεραπευτικής κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής), Ευάγγελος Τέρπος (Καθηγητής Αιματολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ένα πειραματικό μοντέλο συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) σε ποντικούς. Το σύνδρομο αυτό είναι απειλητική κατάσταση για τη ζωή, κατά την οποία εισρέουν υγρά στους πνεύμονες, περιορίζοντας την παροχή οξυγόνου σε ζωτικά όργανα και καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Το ARDS μπορεί να προκληθεί από βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις ή άλλα αίτια και είναι συχνή αιτία θανάτου σε ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19.

Διαπιστώθηκε ότι όταν χορηγήθηκε μετφορμίνη στους ποντικούς πριν ή μετά την έκθεση σε βακτηριακή ενδοτοξίνη ή στον ιό SARS-CoV-2, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της έναρξης του ARDS και τη μείωση των συμπτωμάτων του.

Η χορήγηση μετφορμίνης οδήγησε επίσης σε σημαντική μείωση της θνητότητας των ποντικών. Από βιοχημικής πλευράς, ανέστειλε την παραγωγή κυτταροκινών, όπως IL-1 και IL-6, και τη δημιουργία ενός ανοσολογικού συμπλέγματος που είναι γνωστό διεθνώς στη βιβλιογραφία ως inflamassome. Οι συγκεντρώσεις αυτού το συμπλέγματος έχουν βρεθεί πολύ αυξημένες στους πνεύμονες ασθενών που έχουν αποβιώσει από COVID-19. Κυτταροκαλλιέργειες αποκάλυψαν ότι ο υποκείμενος μηχανισμός με τον οποίο η μετφορμίνη ασκεί την αντιφλεγμονώδη δράση της είναι η μειωμένη παραγωγή ΑΤΡ στα μιτοχόνδρια. Το ATP είναι το μόριο που χρησιμοποιούν τα μιτοχόνδρια για την αποθήκευση ενέργειας και είναι απαραίτητο για όλες τις κυτταρικές διεργασίες. Χαμηλότερες ποσότητες ΑΤΡ οδηγούν στην αναστολή της σύνθεσης μιτοχονδριακού DNA, που αποτελεί κρίσιμο βήμα για την ενεργοποίηση του inflamassome και την παραγωγή κυτταροκινών.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τις θεραπευτικές δυνατότητες της μετφορμίνης στην COVID-19, σε άλλες καταστάσεις που οδηγούν σε ARDS, αλλά και σε ποικίλα νοσήματα στα οποία παρατηρείται σχετική φλεγμονώδης ενεργοποίηση.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, αρκετές αναδρομικές κλινικές μελέτες είχαν αναφέρει ότι η χρήση μετφορμίνης από διαβητικούς και παχύσαρκους ασθενείς πριν από την εισαγωγή στο νοσοκομείο για COVID-19 συσχετίστηκε με μειωμένη σοβαρότητα και θνησιμότητα. Τόσο ο διαβήτης όσο και η παχυσαρκία είναι αναγνωρισμένοι παράγοντες κινδύνου για COVID-19 και συνδέονται με δυσμενέστερα αποτελέσματα. Η χρήση άλλων αντιδιαβητικών φαρμάκων όμως δεν φάνηκε να παράγει παρόμοιο θετικό αποτέλεσμα. Υπήρχε η υπόθεση για πιθανή αντιφλεγμονώδη δράση της μετφορμίνης, αλλά δεν είχε δοθεί ως τώρα κάποια συγκεκριμένη εξήγηση. Με την παρούσα μελέτη το επιστημονικό τοπίο ξεκαθαρίζει περισσότερο και δίδονται αισιόδοξα μηνύματα για την αύξηση των φαρμακευτικών επιλογών στην αντιμετώπιση της COVID-19. Μάλιστα, αυτό αφορά στη μετφορμίνη, ένα ασφαλές και χαμηλού κόστους φάρμακο που χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στην αντιμετώπιση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γιάννα Τερζή για την κακοποίησή της: Βγήκαν λέξεις που με βάρυναν 6 χρόνια, ναι τώρα μπόρεσα

Η κακοποίηση έχει καλύτερους φίλους τον εκφοβισμό και τη χειραγώγηση και σε μένα έπιασε, τόνισε

Σασμός Spoiler: Η Μαρίνα κάνει απόπειρα αυτοκτονίας – Σε κίνδυνο και η Βασιλική

Παρασκευή, 3.5.2024, 22:22 Zappit@ZAPPIT_ Σασμός, Δευτέρα έως Πέμπτη στις 21:00 στον Alpha. Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στα επόμενα επεισόδια της δραματικής σειράς του Alpha Σασμός. Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της Σοφίας Τσίρκα για το περιοδικό MyTV, η Μαρίνα δεν αντέχει το βάρος της αποκάλυψης πως ο Μαθιός είναι ο δολοφόνος του Στεφανή και επιχειρεί να

Καθηλώνει η Τερέζα: “Εγώ σκόρπισα τις στάχτες του πατέρα μου στο Σούνιο”

"21 Μαΐου του 2000. Μπήκα 12 τα μεσάνυχτα να κάνω εκπομπή. 12:05 με παίρνουν από την Αμερική και μου λένε ότι ο πατέρας μου πέθανε", θυμάται η Τερέζα.

Μπραντ Πιτ: Ζει τον έρωτά του με την Ινές ντε Ραμόν στη Σάντα Μπάρμπαρα

Εθεάθησαν αγκαλιασμένοι στη βόλτα που έκαναν σε παραλία

Έλενα Τοπαλίδου: Ανέβασε βίντεο που χορεύει Έμινεμ και έγραψε στην ανάρτησή της «Επιτάφιος»

Έλενα Τοπαλίδου: Ανέβασε βίντεο που χορεύει Έμινεμ και έγραψε στην ανάρτησή της «Επιτάφιος» GALA Έλενα Τοπαλίδου Χορός Έλενα Τοπαλίδου: Ανέβασε βίντεο που χορεύει Έμινεμ και έγραψε στην ανάρτησή της «Επιτάφιος» Το κλιπ που μοιράστηκε η χορεύτρια και σύζυγος του Νίκου Κουρή με τους ακολούθους της, τη Μεγάλη Πέμπτη 03.05.2024, 14:23 40 ΣΧΟΛΙΑ Η Έλενα Τοπαλίδου

Eurovision 2024 – Μαρίνα Σάττι: H Ελλάδα σαρώνει στα προγνωστικά του televoting

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τον 68ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που θα γίνει στο Μάλμε της Σουηδίας 7-9 και 11 Μαίου. Οι πρόβες των χωρών που διεκδικούν τη θέση τους στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου 11/5 συνεχίζονται πυρετωδώς και το πρώτο πλούσιο υλικό έχει κλέψει τις εντυπώσεις στα social media. Ανάμεσα στα στοιχήματα για

Η Ελένη Μενεγάκη με ατημέλητο λουκ – Το νέο καρέ που ανέβασε από τις πασχαλινές της διακοπές

Ένα νέο φωτογραφικό καρέ από τις πασχαλινές της διακοπές θέλησε να μοιραστεί το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής η Ελένη Μενεγάκη

Μικρό Ταρανδάκι: Απαγόρευσα στους γονείς μου να το δουν, αποκαλύπτει ο δημιουργός και πρωταγωνιστής

Ο Ρίτσαρντ Γκαντ δεν θέλει ο πατέρας και η μητέρα του, να δουν όλα όσα του συνέβησαν

Μιχάλης Αεράκης: Δουλεύω ακατάπαυστα από 12 ετών παιδί

Μιχάλης Αεράκης: Δουλεύω ακατάπαυστα από 12 ετών παιδί GALA Μιχάλης Αεράκης Πουλώντας λαχεία και σε οικοδομές, πρόσθεσε ο πρωταγωνιστής του Σασμού 03.05.2024, 19:30 1 ΣΧΟΛΙΑ Ο Μιχάλης Αεράκης έδωσε μία συνέντευξη στην οποία μίλησε μεταξύ άλλων για τις δουλειές που έκανε παλαιότερα, αλλά και το γεγονός ότι θα δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρωβουλή. «Αυτό

Κατερίνα Παναγοπούλου: “Δεν μιλάω ποτέ για την προσωπική μου ζωή, δεν μου αρέσει να διαφημίζω πόσο ευτυχισμένη είμαι”

Κατερίνα Παναγοπούλου: «Δεν μιλάω ποτέ για την προσωπική μου ζωή, δεν μου αρέσει να διαφημίζω πόσο ευτυχισμένη είμαι» Παρασκευή, 3.5.2024, 21:18 Zappit@ZAPPIT_ "Αν ανοίξεις την "πόρτα" στη ζωή σου, μετά δεν θα υπάρχει τέλος, ούτε είναι κάτι που μπορείς να το κάνεις a la carte". Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό Vita και

Ο Πέτρος Γαϊτάνος “καίει” τον Στέφανο Κασσελάκη: “Πολύς ντόρος για το τίποτα”

"Η τραπ μουσική είναι φαινόμενο της εποχής. Είναι χάσιμο χρόνου να σπαταλήσουμε λόγια και σκέψη για αυτό", σχολιάζει ο Πέτρος Γαϊτάνος.