Λίμπιντο: Άγχος, αλκοόλ και παιδιά «σκοτώνουν» τη σεξουαλική επιθυμία

Date:

Το άγχος της καθημερινότητας, τα παραπανίσια κιλά, ακόμα και τα παιδιά μας, κατεβάζουν τη λίμπιντο και «σκοτώνουν» τη σεξουαλική επιθυμία ανάμεσα στα ζευγάρια.

Η χαμηλή ερωτική επιθυμία είναι ένα συχνό φαινόμενο ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες και συχνά αναζητούμε τρόπους για να «ανεβάσουμε» τη λίμπιντο μας ή του συντρόφου μας.

Για να αντιμετωπίσουμε όμως σωστά την πεσμένη λίμπιντο, θα πρέπει πρώτα να ξέρουμε τι την προκαλεί.

Ανάμεσα στις διάφορες αιτίες, η έλλειψη οικειότητας, το άγχος, το αλκοόλ και η παχυσαρκία είναι μερικούς από τους λόγους που μπορεί να μην νιώθουμε πλέον ερωτική επιθυμία.

Στρες

Το συναισθηματικό στρες μπορεί να επηρεάσει τη σωματική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επιθυμίας και απόδοσης.

Οι υποκείμενοι στρεσογόνοι παράγοντες και η αναγνώρισή τους είναι το πρώτο βήμα στη θεραπεία.

Τσακωμοί μεταξύ των συντρόφων

Η κακή επικοινωνία, η αίσθηση της προδοσίας, η έλλειψη εμπιστοσύνης και οι συχνοί τσακωμοί και επικρίσεις ανάμεσα στα ζευγάρια μπορεί να δημιουργήσουν μια σχέση που στερείται εγγύτητας και οικειότητας.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει πολύ γρήγορα σε μειωμένη ερωτική επιθυμία. Τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δύσκολα προβλήματα που δεν μπορούν να επιλύσουν, μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια κάποιου ειδικού συμβούλου.

Αλκοόλ

Αν και το αλκοόλ μπορεί να μειώσει τις αναστολές και να σας κάνει να χαλαρώνετε, μειώνει τη σεξουαλική απόδοση και τη λίμπιντο.

Η υπερβολική μάλιστα κατανάλωση αλκοόλ συνήθως οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε.

Κακός ύπνος

Όπως με κάθε σωματική δραστηριότητα, ένα ξεκούραστο σώμα έχει καλύτερη απόδοση. Η έλλειψη ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης σωστού ύπνου, μπορεί να είναι ο «ένοχος» που έχετε μειωμένη λίμπιντο.

Η υπνική άπνοια είναι μια πιθανή αιτία για την έλλειψη καλού ύπνου και την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας.

Τα παιδιά «σκοτώνουν» την ερωτική επιθυμία

Το να είσαι γονιός είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης και πρέπει να αφιερώσεις χρόνο.

Από την άλλη, η σεξουαλική επαφή απαιτεί «προγραμματισμό», για να βρείτε την κατάλληλη ώρα ησυχίας, όπως όταν το μωρό κοιμάται ή το προσέχουν οι γονείς σας.

Αυτός ο προγραμματισμός μπορεί να «σκοτώσει» τον ρομαντισμό και να σας «φύγει» η όρεξη για σεξουαλική επαφή.

Φαρμακευτική αγωγή

Οι παρενέργειες πολλών συνταγογραφούμενων φαρμάκων περιλαμβάνουν απώλεια λίμπιντο και σεξουαλικής επιθυμίας.

Μερικά από τα φάρμακα που μπορεί να μειώσουν τη λίμπιντο περιλαμβάνουν:

  • Φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, συμπεριλαμβανομένων των των β-αναστολέων
  • Φάρμακα για το κρυολόγημα που περιέχουν αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά
  • Αντικαταθλιπτικά
  • Αντισυλληπτικά χάπια
  • Αναλγητικά

Κακή εικόνα σώματος

Πολλοί άνθρωποι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση όσον αφορά το σχήμα του σώματός τους και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική τους επιθυμία.

Το να είσαι ευχαριστημένος με τον εαυτό σου και να έχεις αυτοπεποίθηση είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Ωστόσο, αν «ντρέπεσαι» για το σώμα σου και το κρύβεις, αυτόματα μειώνεται και η επιθυμία σου για σεξουαλική επαφή.

Περιττό βάρος

Η παχυσαρκία, τα ποσοστά της οποίας αυξάνονται ραγδαια και στη χώρα μας, μπορεί να περιορίσει την επιθυμία λόγω της μειωμένης σεξουαλικής απόλαυσης, της έλλειψης απόδοσης και της κακής αυτοεκτίμησης.

Προβλήματα στύσης

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει την ικανότητα να έχει σεξουαλική επαφή αλλά και το πώς αισθάνεται ένας άνδρας για την ικανότητά του να αποδίδει.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.

Χαμηλή τεστοστερόνη

Ενώ το επίπεδο τεστοστερόνης ενός άνδρα μειώνεται σταδιακά με τη γήρανση, δεν υπάρχει απαραιτήτως σχέση μεταξύ των επιπέδων των ορμονών και της επιθυμίας για σεξ. Είναι μόνο μια πιθανή αιτία για τη μειωμένη λίμπιντο.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επιθυμίας.

Η απώλεια της ευχαρίστησης στις καθημερινές δραστηριότητες απαιτεί συχνά θεραπεία που περιλαμβάνει συμβουλευτική και ίσως φαρμακευτική αγωγή. Δυστυχώς, ορισμένα αντικαταθλιπτικά μειώνουν επίσης τη λίμπιντο, όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει σωματικές αλλαγές που επηρεάζουν τη σεξουαλική επαφή, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής ξηρότητας και του πόνου κατά την σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια). Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για την ενίσχυση της σεξουαλικής επιθυμίας και λειτουργίας μετά την εμμηνόπαυση.

-: emedicinehealth.com / Φωτογραφία iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μίμης Πλέσσας: Τα σπαρακτικά λόγια με τα οποία τον αποχαιρετά η σύζυγός του, Λουκίλα Καρρέρ

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα (5/10) ο Μίμης Πλέσσας, μόλις μία εβδομάδα πριν γιορτάσει τα 100α γενέθλιά του!

Γιάννης Κότσιρας: Η ηλικία, η σπουδαία καριέρα, η μαγική φωνή & η μοναδική προσωπικότητά του!

Ο Γιάννης Κότσιρας είναι μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Θέλω να δημιουργήσω μια ευτυχισμένη οικογένεια, η πρόταση γάμου έγινε μέσα σε σκηνή για κάμπινγκ

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη έδωσε συνέντευξη και μίλησε μεταξύ άλλων, για την επιθυμία της να αποκτήσει οικογένεια. Η αθλητικογράφος μίλησε στο περιοδικό Shape και αρχικά, αναφέρθηκε στον γάμο της με τον  Γρηγόρη Μόργκαν στα Χανιά. «Ακόμα δεν το έχω πιστέψει ότι είμαι μια παντρεμένη γυναίκα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στην καθημερινότητά μας. Η μέρα του γάμου ήταν

Diddy: Όταν έλεγε στον Τζάστιν Μπίμπερ να μην μιλήσει δημόσια για τον χρόνο που περνούν μαζί

Ένα νέο βίντεο με τον Τζάστιν Μπίμπερ και τον Diddy κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Ο τραγουδιστής εμφανίστηκε μαζί με τον ράπερ καλεσμένος στην εκπομπή «Jimmy Kimmel Live». Τότε ο παρουσιαστής τους ρωτά: «Τι συμβαίνει με εσάς παιδιά; Δουλεύετε μαζί;». Τότε, ο Diddy λέει: «Όχι, έχουμε γίνει φίλοι με έναν περίεργο τρόπο. Για πολλούς από

Γιώργος Αγγελόπουλος και η Δήμητρα Βαμβακούση: Πότε βαφτίζουν την κορούλα τους

Στην Σκιάθο σκοπεύουν να βαφτίζουν σύντομα ο Γιώργος Αγγελόπουλος και η αγαπημένη του, Δήμητρα Βαμβακούση. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Tlife.gr, ο Γιώργος Αγγελόπουλος και η σύντροφός του έχουν προγραμματίσει την τελετή για το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στον τόπο καταγωγής του «Ντάνου», τη Σκιάθο. Η βάφτιση της οκτώ μηνών κορούλας τους που θα πάρει τα

Ο Σωτήρης Κοντιζάς αποκάλυψε γιατί έφυγε από Nolan, Προβελέγγιο και Sweet Nolan: «Υπήρχε έλλειψη επικοινωνίας»

«Έβαλα το εγώ μου στην άκρη για να είναι μπροστά οι ομάδες, γιατί είχα τους ανθρώπους μου εκεί, και η τάση μου είναι “πάντα μπροστά η ομάδα”, είπε ο Σωτήρης Κοντιζάς. Μία συνέντευξη από «καρδιάς» έδωσε ο Σωτήρης Κοντιζάς στην Lifo, μιλώντας για τους λόγους που έφυγε από το «τιμόνι» των 3 εστιατορίων της Αθήνας

Αρτηριακή πίεση: Δείτε στο διάγραμμα ποιες είναι οι μη φυσιολογικές τιμές

Η αρτηριακή πίεση αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας. Οι αριθμοί που καταγράφει η αρτηριακή πίεση αποκαλύπτουν τη δύναμη με την οποία το αίμα πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών, καθώς κυκλοφορεί στον οργανισμό μας. Η ακριβής κατανόηση αυτών των αριθμών είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών, όπως το εγκεφαλικό

Κι όμως μερικά φρούτα είναι πιο υγιεινά από άλλα

Τα φρούτα είναι αναμφισβήτητα από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Ωστόσο, η συζήτηση γύρω από το ποια φρούτα είναι πιο υγιεινά ή ποια πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή εντείνεται τα τελευταία χρόνια. Φρούτα πλούσια σε σάκχαρα: Χρειάζονται προσοχή Ορισμένα φρούτα περιέχουν περισσότερα φυσικά

Ζένια Μπονάτσου: Καλοκαιρινές στιγμές στη Ρηνεία – Τα κρυστάλλινα νερά, οι διακοπές & το σέρβις

Η Ζένια Μπονάτσου απολαμβάνει στο έπακρο το καλοκαίρι, ακόμα κι αν έχει μπει ο Οκτώβρης, κάνοντας ονειρικές διακοπές στο νησάκι της Ρηνείας.

Έφυγε από τη ζωή ο Μίμης Πλέσσας, μία εβδομάδα πριν κλείσει τα 100 του χρόνια

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Μίμης Πλέσσας!

Kρατερός Κατσούλης: Δεν υπάρχει χρόνος για προσωπική ζωή, μου λείπει να έχω σχέση

Ο ηθοποιός αναφέρθηκε στα παιδιά του, στη σχέση του με την Κατερίνα Καραβάτου αλλά και στον λόγο για τον οποίο δεν παρουσίασε το Deal