Χρόνιες παθήσεις: Ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση με θεραπείες με πεπτίδια

Date:

Τι είναι αυτά τα μόρια και τι προσφέρουν στον οργανισμό. Για ποια χρόνια νοσήματα έχουν ήδη εγκριθεί νέα σκευάσματα και τι επιφυλάσσει το μέλλον.  

Ελπίδες για αποτελεσματική αντιμετώπιση πολλών χρόνιων παθήσεων δίνουν νέες θεραπείες που βασίζονται στα πεπτίδια, ένα είδος σύνθετων μορίων που αποτελούνται από δύο ή περισσότερα αμινοξέα τα οποία φυσιολογικά υπάρχουν στο σώμα και επιτελούν διάφορες βιολογικές λειτουργίες.

Δεκάδες φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν πεπτίδια έχουν εγκριθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ πολλαπλάσια είναι όσα αξιολογούνται σε κλινικές μελέτες. Ωστόσο η ανακάλυψή τους δεν είναι νέα, αφού είναι γνωστά εδώ και σχεδόν 70 χρόνια.

Όπως εξηγεί η δρ Νικολέτα Κοΐνη, M.D., ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής & Αναγεννητικής Ιατρικής, τα πεπτίδια είναι μικροσκοπικά μόρια, τα οποία ευνοούν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων. «Τα πεπτίδια έχουν το ρόλο του σηματοδότη και του μεταβιβαστή μηνυμάτων», λέει. «Μπορούν επίσης να  κινητοποιούν τα κύτταρα, προκειμένου αυτά να λειτουργούν πιο σωστά».

Πρόκειται για μόρια που μπορούν να συνδέονται απευθείας με τους υποδοχείς κυττάρων και δρουν επιλεκτικά και στοχευμένα. Γι’ αυτό το λόγο, τα πεπτίδια μπορούν να είναι ενεργά σε μικρές δόσεις και παρέχουν καλή αποτελεσματικότητα.

Σε ποιες παθήσεις χορηγούνται

Το πιο γνωστό πεπτίδιο είναι η ινσουλίνη, η οποία μάλιστα αποτελεί το πρώτο, παγκοσμίως, συνθετικό πεπτίδιο. Έχουν ανακαλυφθεί, όμως, πολλά και διαφορετικά άλλα.

Κάποια από αυτά συμβάλλουν στη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Γι’ αυτό τον λόγο χορηγούνται συχνά για τη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων, με ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Έχουν επίσης καλή επίδραση:

  • Σε παθήσεις του θυρεοειδή αδένα
  • Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα
  • Στην ινομυαλγία
  • Στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου

Υπάρχουν επίσης πεπτίδια που χορηγούνται για:

  • Την θεραπευτική αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών παθήσεων
  • Την αύξηση της ερωτικής επιθυμίας (libido)
  • Τη μείωση του νευροπαθητικού άλγους (πόνου)
  • Τη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου
  • Την αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη
  • Την αναγέννηση των κυττάρων

Η πρώτη πεπτιδική ορμόνη

Οι επιστήμονες άρχισαν πριν από δεκαετίες να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο επιδρούν τα πεπτίδια στον ανθρώπινο οργανισμό. Το 1953 μελετήθηκε από τον Vincent Du Vigneuad η οξυτοκίνη. Πρόκειται για μία ορμόνη που διαδραματίζει βασικό ρόλο στις διαδικασίες αναπαραγωγής όλων των έμβιων όντων.

Ο Du Vigneuad κατάφερε να απομονώσει την οξυτοκίνη και να καθορίσει τη χημική σύνθεσή της. Έτσι, δημιουργήθηκε η πρώτη πεπτιδική ορμόνη της οποίας προσδιορίστηκε η αλληλουχία των αμινοξέων. Για την εργασία του αυτή ο Du Vigneuad τιμήθηκε το 1955 με το Νόμπελ Χημείας.

Το επόμενο σημαντικό βήμα στην πορεία της Ιατρικής σημειώθηκε το 1965, όταν Κινέζοι επιστήμονες πέτυχαν την ολική σύνθεση της κρυσταλλικής βοείου ινσουλίνης (αρχικά, η ινσουλίνη λαμβανόταν κυρίως από το πάγκρεας βοοειδών).

Από τον Ιανουάριο του 2015, έχουν εγκριθεί από την αρμόδια ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ (FDA) περισσότερα από 60 φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν πεπτίδια. Στο στάδιο των κλινικών δοκιμών εξ άλλου βρίσκονται τουλάχιστον 140 πεπτιδικά φάρμακα.

Τα πεπτίδια και ο θύμος αδένας

Όπως προαναφέρθηκε, ορισμένα πεπτίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξισορρόπηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως:

  • Η ελκώδης κολίτιδα
  • Η νόσος Crohn

Όπως εξηγεί η δρ Κοΐνη, σε όλους μας υπάρχει ο θύμος αδένας. Ο αδένας αυτός προάγει την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Με την πάροδο του χρόνου, ο θύμος αδένας εμφανίζει μία τάση συρρίκνωσης. Σε περίπτωση που πυροδοτηθεί για οποιονδήποτε λόγο η έναρξη της αυτοανοσίας, οδηγεί στην αύξηση των Τ-βοηθητικών κυττάρων (θυμοκύτταρα). Τα κύτταρα αυτά εμπλέκονται στην κυτταρική ανοσία και, σε αντίδραση στην εισβολή παθογόνων οργανισμών, παράγουν κυτοκίνες που κατευθύνουν την ανοσολογική απόκριση.

Επιστήμονες που ερευνούν τη δράση των πεπτιδίων διαπίστωσαν ότι στο θύμο αδένα εντοπίζεται μία ορμόνη, γνωστή ως θυμοσίνη. Πέτυχαν, λοιπόν, να βρουν την κατάλληλη αλληλουχία αμινοξέων και να συνθέσουν δύο πεπτίδια, την θυμοσίνη Α-1 και την θυμοσίνη Β-4.  Τα πεπτίδια αυτά χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες για τη θεραπεία των αυτοάνοσων παθήσεων, καθώς συμβάλλουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού.

Ο ρόλος της ορμονικής ισορροπίας

Ωστόσο η δρ Κοΐνη τονίζει πως τα πεπτίδια δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις υπόλοιπες θεραπευτικές προσεγγίσεις στις οποίες συγκαταλέγονται:

  • Η αντιμετώπιση νόσων στην οξεία φάση
  • Η αποκατάσταση της ισορροπίας του ορμονικού συστήματος
  • Η τροφοδότηση του οργανισμού με όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες
  • Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής του ασθενούς.

«Η θετική επίδραση των πεπτιδίων στη θεραπευτική αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι μεγαλύτερη, όταν οι ασθενείς είναι ορμονικά ισορροπημένοι και διαθέτουν επάρκεια θρεπτικών συστατικών», λέει. «Όταν τα πεπτίδια χορηγούνται σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές μεθόδους, μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τη βιοχημεία του κυττάρου, με σκοπό τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα προς όφελος του ασθενούς».

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μπέττυ Μαγγίρα για Αλευρά – Καλούτα: Απάντησαν στα σχόλια με θυμό, αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος τους

Μπέττυ Μαγγίρα για Αλευρά – Καλούτα: Απάντησαν στα σχόλια με θυμό, αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος τους Μπέττυ Μαγγίρα για Αλευρά – Καλούτα: Απάντησαν στα σχόλια με θυμό, αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος τους Άμα δέχεσαι μια επίθεση και βγεις και εσύ επιθετικά, σημείωσε η παρουσιάστρια Η Μπέττυ Μαγγίρα έδωσε τη δική της άποψη για

Δέσποινα Βανδή: Με νέο look στα μαλλιά της – Τα έβαψε ροζ

Η τραγουδίστρια επέστρεψε στην κριτική επιτροπή του J2US... διαφορετική

Μπέττυ Μαγγίρα για Αλευρά – Καλούτα: “Αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος τους”

Με αφορμή την απάντηση που έδωσε ο Θανάσης Αλευράς στη Real L!fe για τη μετάδοση της φετινής Eurovision, η Μπέττυ Μαγγίρα τοποθετήθηκε για

Κατερίνα Γιατζόγλου: “Δεν μου αρέσει καθόλου το μπρόκολο”

Κατερίνα Γιατζόγλου: «Δεν μου αρέσει καθόλου το μπρόκολο» Κυριακή, 19.5.2024, 10:29 Zappit@ZAPPIT_ "Έχω πάντα στην τσάντα μου ένα σακουλάκι αμύγδαλα, όπως και στο αυτοκίνητο και στις τσέπες στο σακάκι μου και δίπλα στο κρεβάτι μου". Την Κατερίνα Γιατζόγλου υποδέχθηκε ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης στο «Όλα για τη Ζωή Μας». Η γνωστή παρουσιάστρια μίλησε για τις διατροφικές

«Δεν έχω χρόνο» και 4 ακόμα μύθοι γύρω από την άσκηση

Η πιο συχνή πρόφαση που ακούω από κάποιον που δεν ασκείται, είναι ότι δεν έχει χρόνο. Κι ας γνωρίζει όλους τους λόγους που πρέπει να αρχίσει να γυμνάζεται – και του έχει επισημάνει ο γιατρός του. Ναι, η γυμναστική, όπως και όλες οι δραστηριότητες, απαιτεί να τη χωρέσετε στο καθημερινό πρόγραμμά σας. Αυτό που έχω

Ποδήλατο: Οι 5 λόγοι που μπορεί να βοηθήσει σε αρθρίτιδα και μυοσκελετικούς πόνους

Πώς επηρεάζει η συστηματική ποδηλασία τους μυς και τις αρθρώσεις. Πότε να την σταματάτε. Θέλετε μία άσκηση που θα δυναμώσει τους μυς σας, θα αυξήσει την αντοχή σας και ταυτοχρόνως θα καταπραΰνει τους πόνους στις αρθρώσεις σας; Αν ναι, βάλτε στη ζωή σας το ποδήλατο: μπορεί να σας βοηθήσει ακόμα και αν έχετε κακή φυσική

Λύνουμε τις απορίες για τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ)

Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ζουν με τη νόσο του Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ο αριθμός ξεπερνάει τα 30.000 άτομα. Πρόκειται για μια κατηγορία νοσημάτων που κατά βάση αυξήθηκαν ραγδαία τον 20ο αιώνα στον δυτικό κόσμο ενώ σήμερα αυξάνεται η εμφάνισή τους και στις βιομηχανοποιημένες χώρες της

Πίσω από τον λαμπερό γάμο της Μέγκαν και του Χάρι – Η ενόχληση της βασίλισσας Ελισάβετ και η αντίρρηση για το νυφικό

Σαν σήμερα, 19 Μαΐου, του 2018 ο πρίγκιπας Χάρι και η αμερικανίδα ηθοποιός, Μέγκαν Μαρκλ, παντρεύτηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο Ουίνδσορ. Την τελετή παρακολούθησαν 27,7 εκατομμύρια άνθρωποι, καθιστώντας τον γάμο έναν από τους πιο διάσημους βασιλικούς εορτασμούς των τελευταίων ετών. Παρούσα στον γάμο ήταν η εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία είχε τους λόγους

Σοφία Αλιμπέρτη: Εντυπωσιακή με animal print ολόσωμο μαγιό μια ανάσα πριν βουτήξει στη θάλασσα!

Ένα υπέροχο βίντεο μοιράστηκε με το διαδικτυακό της κοινό η Σοφία Αλιμπέρτη. Η παρουσιάστρια έκανε την εμφάνιση της στην παραλία με ολόσωμο μαγιό

4+1 Έλληνες ηθοποιοί ποζάρουν για πρώτη φορά με τις μητέρες τους & οι φωτό είναι πολύ cute!

"Μάνα είναι μόνο μία" κι αυτή τη φράση την αναγνωρίζουν και την εκτιμούν αρκετοί celebrities της ελληνικής showbiz! Ποιοι είναι εκείνοι που μας σύστησαν στη μητέρα τους και μας μίλησαν με τα καλύτερα λόγια γι' αυτήν;  Δήμητρα Ματσούκα Η Δήμητρα Ματσούκα με τη μητέρα της, Ελένη, έχουν αναπτύξει μία πολύ όμορφη και τρυφερή σχέση, καθώς

Ποσειδώνας Γιαννόπουλος για Μαρίνα Σάττι: Το «σας πήγε τάπα» δεν θεωρώ ότι το απευθύνει σε μένα ως Έλληνα πολίτη

Να έχουμε τέτοιο απόηχο μετά την Eurovision για μια εβδομάδα δεν έχει ξαναγίνει, σχολίασε μεταξύ άλλων