Το μαύρο θεωρείται χρώμα ή μήπως όχι; Τι πρέπει να γνωρίζετε

Date:

Το μαύρο θεωρείται χρώμα ή μήπως όχι; Τι πρέπει να γνωρίζετε

Υπάρχουν τα βασικά και τα δευτερεύοντα χρώματα. Άραγε, σε ποια κατηγορία κατατάσσεται το μαύρο χρώμα;

Τα βασικά χρώματα είναι το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο. Λέγονται έτσι γιατί δεν δημιουργούνται από τα άλλα χρώματα, σε αντίθεση με τα δευτερεύοντα ή συμπληρωματικά χρώματα, τα οποία δημιουργούνται από την ισόποση ανάμιξη δύο βασικών χρωμάτων. Για παράδειγμα, από την ανάμιξη του κόκκινου και του κίτρινου προκύπτει το πορτοκαλί, από το μπλε και το κίτρινο προκύπτει το πράσινο, ενώ από το κόκκινο και το μπλε, προκύπτει το μωβ.

Ωστόσο, όσο και αν ηχεί παράξενο, το μαύρο και το άσπρο δεν θεωρούνται «χρώματα». Και αυτό διότι, το μαύρο δημιουργείται όταν δεν υπάρχει καθόλου φως, σε αντίθεση με όλα τα άλλα χρώματα, που είναι παρόντα μόνο όταν υπάρχει φως. Επίσης, το άσπρο είναι το άθροισμα όλων των χρωμάτων του ουράνιου τόξου, της ίριδας, δηλαδή των βασικών και των συμπληρωματικών χρωμάτων μαζί. Στην καθημερινότητα μας, όμως, τόσο το άσπρο, όσο και το μαύρο είναι δυο χρώματα.

Το μαύρο είναι το χρώμα που δεν έχει ή δεν αντανακλά φως σε κανένα σημείο του ορατού φάσματος. Πρακτικά, το μαύρο είναι η απουσία χρώματος ή αλλιώς το «αχρωματικό» χρώμα και είναι το αντίθετο του λευκού, που αντιστοιχεί, όπως αναφέραμε παραπάνω, στην παρουσία όλων των χρωμάτων.

Στον δυτικό κόσμο, το μαύρο χρώμα είναι το κατεξοχήν χρώμα του πένθους. Αντίθετα, οι λαοί του ανατολικού κόσμου έχουν συνήθως διαφορετικά πένθιμα χρώματα. Για παράδειγμα, στην Κίνα το χρώμα του πένθους είναι το λευκό.

Επίσης, χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε λαϊκές εκφράσεις και συμβολισμούς που υποδηλώνουν αρνητικές έννοιες, όπως «μαύρη» αγορά ή «μαύρο» στην κάλπη. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η φράση «τον μαύρισαν στην κάλπη», με την έννοια ότι καταψήφισαν κάποιον υποψήφιο.

Σε αρκετές χώρες, παρομοίως, η τυχαία συνάντηση με μαύρη γάτα θεωρείται από μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης ότι είναι κακός οιωνός. Ότι φέρνει κακή τύχη, αν και σε άλλες χώρες πιστεύεται το αντίθετο, ότι φέρνει καλή τύχη.

Χαρακτηριστικά αρνητικός είναι και ο όρος μαύρη πανώλη ή μαύρος θάνατος, όπως χαρακτηρίστηκε η πανδημία των ετών 1348 – 1353, η οποία θεωρείται και η πλέον καταστροφική και θανατηφόρα στην παγκόσμια ιστορία.

Σε αρκετά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού – τόσο στα σεντάν όσο και στα SUV – το μαύρο θεωρείται από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης ότι προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη αίγλη, με αποτέλεσμα να προτιμάται συχνά η μαύρη εξωτερική βαφή από τους υποψήφιους αγοραστές τέτοιων μοντέλων και ακόμα συχνότερα για τα επίσημα κυβερνητικά αυτοκίνητα.

Στην αστρονομία, ο επιστημονικός όρος μαύρη τρύπα αφορά στο σημείο του χωροχρόνου, στο οποίο οι βαρυτικές δυνάμεις είναι τόσο μεγάλες, ώστε τίποτα -ούτε καν τα σωματίδια και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως το φως- να μην μπορεί να ξεφύγει από αυτό.

Ο όρος «μαύρη τρύπα» είναι ευρύτατα διαδεδομένος και επινοήθηκε το 1967 από τον Αμερικανό αστρονόμο και θεωρητικό φυσικό, Τζον Γουίλερ. Επομένως, δεν αναφέρεται σε τρύπα με τη συνήθη έννοια (οπή, απουσία υλικού), αλλά σε μια περιοχή του χώρου, από την οποία τίποτα δεν μπορεί να επιστρέψει.

To άρθρο Το μαύρο θεωρείται χρώμα ή μήπως όχι; Τι πρέπει να γνωρίζετε δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μενεγάκη: «Θέλω να πω σε όλους εκείνους που τηλεφωνούν στην εκπομπή…» – Η ανάρτηση πριν το φινάλε

Μία ανάρτηση που θα συζητηθεί έκανε η Ελένη Μενεγάκη στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, το απόγευμα της Πέμπτης 4 Ιούλη. Μία μέρα πριν η εκπομπή της ρίξει αυλαία, η αγαπημένη παρουσιάστρια, θέλησε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που παίρνουν τηλέφωνο στο κανάλι ή της στέλνουν προσωπικά μηνύματα στα social media και ενδιαφέρονται για εκείνη. Επειδή

Ταμίλα Κουλίεβα: Ποζάρει με την μητέρα της και η ομοιότητα είναι απίστευτη!

Δύο φωτογραφίες με την μητέρα της μοιράστηκε μαζί μας η γνωστή ηθοποιός Ταμίλα Κουλίεβα.

Δανάη Μπάρκα για Χρήστο Χατζηπαναγιώτη: Δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα μονάδα μέτρησης αγάπης γι’ αυτό που νιώθω για αυτόν

Δανάη Μπάρκα για Χρήστο Χατζηπαναγιώτη: Δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα μονάδα μέτρησης αγάπης γι’ αυτό που νιώθω για αυτόν Δανάη Μπάρκα για Χρήστο Χατζηπαναγιώτη: Δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα μονάδα μέτρησης αγάπης γι’ αυτό που νιώθω για αυτόν Δείτε το insta story που ανάρτησε για τον ηθοποιό Η Δανάη Μπάρκα αναφέρθηκε στον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, αλλά και τη

Σούκι Γουότερχαουζ: Πόζαρε με την 4 μηνών κόρη της

Σούκι Γουότερχαουζ: Πόζαρε με την 4 μηνών κόρη της Η 32χρονη τραγουδίστρια υποδέχτηκε το πρώτο της παιδί με τον Ρόμπερτ Πάτινσον τον Μάρτιο Η Σούκι Γουότερχαουζ πόζαρε για πρώτη φορά έχοντας στην αγκαλιά την κόρη της, για το εξώφυλλο της βρετανικής Vogue για το τεύχος του Αυγούστου, όπου μίλησε για τη μεγάλη αλλαγή της μητρότητας.  To

Συγκινεί η Δανάη Μπάρκα για τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη: “Φοβήθηκα, τρόμαξα, σοκαρίστηκα”

Συγκινεί η Δανάη Μπάρκα για τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη: «Φοβήθηκα, τρόμαξα, σοκαρίστηκα» "Συνειδητοποίησα τι πραγματικά αξίζει στη ζωή μας και τον αγάπησα ακόμα περισσότερο για το θάρρος του" ομολογεί η Δανάη Μπάρκα. Πλάι στον αγαπημένο της, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στάθηκε η Δανάη Μπάρκα στην πρόσφατη πολύ δύσκολη περιπέτεια που κλήθηκε ο ηθοποιός να αντιμετωπίσει με την υγεία του. 

Ευγνωμοσύνη: Η αρετή που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής σύμφωνα με νέα έρευνα του Χάρβαρντ

Η ευγνωμοσύνη φάνηκε να έχει προστατευτική δράση απέναντι σε όλες τις αιτίες που εξετάστηκαν, κυρίως όμως έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων Η ευγνωμοσύνη ως εμπειρία μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να ζήσουν περισσότερο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ T.H. Chan. «Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει μια σχέση μεταξύ ευγνωμοσύνης, χαμηλότερου

Άννα Μάσχα: Έδωσε spoiler για το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς «Διάφανη Αγάπη»

Άννα Μάσχα: Έδωσε spoiler για το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς «Διάφανη Αγάπη» Εγώ υποδύομαι τη μητέρα της κοπέλας που βλέπει τον νεκρό αστυνομικό, ανέφερε η ηθοποιός Η Άννα Μάσχα έδωσε συνέντευξη και μίλησε για τη νέα σειρά του Alpha, όπου θα συμμετέχει, με τίτλο «Διάφανη αγάπη». Η ηθοποιός βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Super Κατερίνα»

Ιζαμπέλ Γκουλάρτ: Το βίντεο που τη δείχνει να κάνει ντους φορώντας το μπικίνι της

Το μοντέλο από τη Βραζιλία ανάρτησε ένα βίντεο στο Instagram από τις διακοπές της στη Μύκονο

Ψυχοκόρες: Ο Παύλος μαθαίνει ότι η Βασιλική είναι νεκρή

Ψυχοκόρες, απόψε στις 21:00 στον ΑΝΤ1.

Summer’s Cool: Η επίσημη ανακοίνωση του ΣΚΑΪ

Summer's Cool, πρεμιέρα την Δευτέρα 8 Ιουλίου στις 14.50 στον ΣΚΑΪ.

5+1 απρόσμενοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στους πνεύμονές μας

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στον νου μας όταν σκεφτόμαστε «πρόβλημα στους πνεύμονες» είναι το τσιγάρο. Όμως, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που κρύβονται μέσα ή γύρω από το σπίτι μας Το πρώτο πράγμα που έρχεται στον νου μας όταν σκεφτόμαστε «πρόβλημα στους πνεύμονες» είναι το τσιγάρο. Επιβλαβείς, όμως, για τους πνεύμονες μπορεί να είναι κι