Δρεπανοκυτταρική Νόσος: Η κληρονομική νόσος από την οποία νοσούν 103.000 άτομα στην Ευρώπη

Date:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυτταρικής Νόσου, σήμερα 19 Ιουνίου, ο ΠΑΣΠΑΜΑ μας συστήνει τη νόσο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ) δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την Δρεπανοκυτταρική Νόσο, η οποία ταλαιπωρεί εκατοντάδες ασθενείς στη χώρα μας.

Η 19η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυτταρικής Νόσου από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2008, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την προώθηση της κατανόησης και της αντιμετώπισης αυτής της σοβαρής κληρονομικής νόσου. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ) συμμετέχει ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια, υποστηρίζοντας τους ασθενείς και προωθώντας την ενημέρωση και την έρευνα.

Η Δρεπανοκυτταρική Νόσος

Η Δρεπανοκυτταρική Νόσος περιλαμβάνει την ομόζυγη Δρεπανοκυτταρική Αναιμία και τη Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία (συνδυασμός Δρεπανοκυτταρικής και Μεσογειακής αναιμίας). Πρόκειται για μια σοβαρή κληρονομική αιμοσφαιρινοπάθεια που προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία των πασχόντων, επηρεάζοντας τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τη μεταφορά οξυγόνου στον οργανισμό.

Η νόσος κληρονομείται όταν και οι δύο γονείς είναι φορείς του παθολογικού γονιδίου, αυξάνοντας την πιθανότητα γέννησης παιδιού με τη νόσο. Όταν μόνο ένας γονιός είναι φορέας, το παιδί μπορεί να γίνει φορέας (ετεροζυγωτία ή στίγμα δρεπανοκυτταρικής ή δρεπανοκυτταρικό χαρακτηριστικό) χωρίς να νοσεί.

Κλινικές Εκδηλώσεις και Επιπλοκές

Οι πιο συνήθεις κλινικές εκδηλώσεις της νόσου περιλαμβάνουν την εύκολη κόπωση, το αίσθημα κακουχίας, τη μειωμένη αντοχή, τη ζαλάδα ή λιποθυμική τάση και τις επώδυνες αγγειοαποφρακτικές κρίσεις που εντοπίζονται στα οστά. Εξωτερικοί παράγοντες όπως η αφυδάτωση, το κρύο, η ζέστη, η υγρασία, η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, οι λοιμώξεις, η έλλειψη οξυγόνου και οι ψυχολογικοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές όπως το οξύ θωρακικό σύνδρομο, το εγκεφαλικό ισχαιμικό επεισόδιο και οι απλαστικές κρίσεις. Η Δρεπανοκυτταρική Νόσος επηρεάζει επίσης τα συμπαγή ζωτικά όργανα, προκαλώντας βλάβες στο ήπαρ, στους νεφρούς, στην καρδιά, στον σπλήνα, στα μάτια, καθώς και στα οστά με την οστεοπενία και την οστεοπόρωση.

Στατιστικά Στοιχεία και Γεωγραφική Συγκέντρωση

Παγκοσμίως, περίπου το 7% του πληθυσμού είναι φορέας του γονιδίου της Δρεπανοκυτταρικής Νόσου, κυρίως σε πληθυσμούς από την Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, τα νησιά της Καραϊβικής, τις χώρες της Μεσογείου, την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία.

Στις ΗΠΑ, η νόσος επηρεάζει 50.000 έως 100.000 άτομα, ενώ στην Ευρώπη νοσούν περίπου 103.000 άτομα. Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο στην Ελλάδα εκτιμάται σε μερικές εκατοντάδες.

Αντιμετώπιση και Θεραπευτική Προσέγγιση

Οι επώδυνες κρίσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα με επαρκή αναλγησία και ενυδάτωση. Οι μικρής κλίμακας κρίσεις μπορούν να διαχειριστούν στο σπίτι, ενώ οι σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη με ισχυρά αναλγητικά και οξυγόνο.

Επίσης, υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα (Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας & Δρεπανοκυτταρικής Νόσου) σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας που παρέχουν θεραπεία και παρακολούθηση στους ασθενείς με Δρεπανοκυτταρική Νόσο.

Η φαρμακευτική αγωγή με υδροξυουρία και άλλες καινοτόμες θεραπείες διαδραματίζουν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των κρίσεων και των επιπλοκών. Οι μεταγγίσεις αίματος και οι αφαιμαξομεταγγίσεις είναι επίσης σημαντικές για την αντιμετώπιση της νόσου, προλαμβάνοντας ή μειώνοντας τις αγγειοαποφρακτικές κρίσεις και διατηρώντας την υγεία των οργάνων και των οστών.

Πρόοδος και Προκλήσεις

Τα τελευταία χρόνια, η πρόοδος στην ιατρική φροντίδα έχει βελτιώσει σημαντικά το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής των ασθενών με Δρεπανοκυτταρική Νόσο. Οι ασθενείς έχουν πλέον μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, εργάζονται, εντάσσονται κοινωνικά, δημιουργούν οικογένειες και τεκνοποιούν. Παράλληλα, τα συλλογικά τους όργανα φροντίζουν να τους παρέχονται από την πολιτεία διάφορες νομοθετικές διευκολύνσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της νόσου.

Ωστόσο, το ψυχικό βάρος της νόσου παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα. Το χρόνιο άγχος, η κατάθλιψη και οι ψυχοσωματικές διαταραχές που προκύπτουν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις της νόσου δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς. Οι ασθενείς χρειάζονται έγκαιρη ενημέρωση και εκπαίδευση για το νόσημα, τις προκλήσεις της καθημερινότητάς τους, την κοινωνική ζωή και τις σχέσεις τους.

Η ψυχολογική υποστήριξη από την εφηβική ηλικία και ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι απαραίτητα για την οικονομική αυτάρκεια και την εξάλειψη των αισθημάτων ανικανότητας, ανασφάλειας και αποκλεισμού.

Πρόληψη και Έλεγχος

Η πρόληψη της Δρεπανοκυτταρικής Νόσου μπορεί να επιτευχθεί μέσω προγεννητικού ελέγχου, ο οποίος περιλαμβάνει την ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης ή/και τη μοριακή ανάλυση. Στην Ελλάδα, ο προγεννητικός έλεγχος δεν είναι υποχρεωτικός σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο πραγματοποιείται σε ορισμένα θεσμοθετημένα κέντρα πρόληψης της Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου σε δημόσια νοσοκομεία. Η έγκαιρη διάγνωση και η ενημέρωση των μελλοντικών γονέων είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη της νόσου.

Κάλεσμα για Δράση

Ο Σύλλογος ΠΑΣΠΑΜΑ καλεί την πολιτεία και την κοινωνία να στηρίξουν τις προσπάθειες για την καλύτερη φροντίδα και υποστήριξη των ατόμων με Δρεπανοκυτταρική Νόσο. Η ενημέρωση, η έρευνα και η πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας καθώς και η άμεση αντιμετώπιση των επώδυνων κρίσεων τόσο στο σπίτι όσο και στα νοσοκομεία, όπου θα διασφαλίζεται η κατάλληλη εφαρμογή των πρωτοκόλλων αντιμετώπισης τους σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς των ασθενών και τους ιατρούς των κλινικών νοσηλείας, είναι κλειδιά τόσο για την επιβίωση των ασθενών όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και των οικογενειών τους.

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε τη διαφορά!

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Λουκάνικα με λαχανικά σε στιλ στιρ-φράι

Προσθήκη στα αγαπημένα Ένα εύκολο, γρήγορο και υγιεινό γεύμα για την οικογένεια. Χρόνος: 25 λεπτά Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο Υλικά (για 4 άτομα): 2 φλ. περίπου μικρές πατατούλες (Baby), κομμένες σε τέταρτα 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο 300 γρ. περίπου λουκάνικα (όχι παραδοσιακά), είτε γερμανικού τύπου, είτε αγγλικά, είτε Φρανκφούρτης, σε φετάκια ½ κόκκινη, ½ κίτρινη και ½

Τριγωνάκια με μαρμελάδα σύκο και χαλλούμι

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 8 φύλλα κρούστας1 χαλλούμι, 250γρ. τριμμένο στη λεπτή μεριά του τρίφτη1/3 φλ. ελαιόλαδο1 βαζάκι (250γρ.) βιολογική μαρμελάδα σύκο με 100% από φρούτα, Rigoni di Asiago 1 κουταλιά σουσάμι1 κουταλιά μαυρόκοκκο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε λωρίδες 10-12 εκ, ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου. Παίρνουμε μια λωρίδα και την αλείφουμε

Όλγα Κιουρτσάκη: «Θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο βιβλίο για τα συναισθήματά μου όλο αυτό το διάστημα»

Μία από τις πιο δυνατές συναισθηματικά περιόδους βιώνει η Όλγα Κιουρτσάκη η οποία έφερε πριν από ακριβώς έντεκα μήνες στον κόσμο την κόρη της.  Η ευτυχία της δεν περιγράφεται και μάλιστα και η ίδια παραδέχτηκε ότι χρειάζεται ολόκληρο βιβλίο για να καταφέρει τελικά να εκφράσει το τι ακριβώς νιώθει. Άντζελα Δημητρίου: Στο Λιτόχωρο με την

Λύτρας: «Καπνίζει πολύ στο κελί & διαβάζει βιβλία» – «Έχει αδυνατίσει-Πιθανό να βγει με βραχιολάκι»

Για 12η μέρα βρίσκεται στο κελί 4 της ΣΤ' πτέρυγας του Κορυδαλλού ο Απόστολος Λύτρας ο οποίος χθες είχε τη γιορτή του και δέχτηκε επισκεπτήριο.

Όλια Λαζαρίδου: “Δεν βλέπεις και δεν ακούς, μου έλεγαν οι σκηνοθέτες”

Όλια Λαζαρίδου: «Δεν βλέπεις και δεν ακούς, μου έλεγαν οι σκηνοθέτες» "Ήταν όμως ο τρόπος μου να προσλαμβάνω την πραγματικότητα, αυτό ήταν" εξομολογήθηκε η Όλια Λαζαρίδου. Με αφορμή τα νέα θεατρικά της σχέδια, η Όλια Λαζαρίδου βρέθηκε καλεσμένη στο Στούντιο 4 με τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο το απόγευμα της Δευτέρας στην ΕΡΤ. Μέσα

Συγκινεί ο Γιώργος Γιαννιάς για τις πρόσφατες απώλειες του: “Δεν θα φύγει με τίποτα αυτό το γιατί, αυτό το ανεξήγητο”

"Έκανε επέμβαση στη μέση για να ζήσει καλύτερα, γιατί πονούσε πολύ, αλλά λόγω ενός μικροβίου πήγαν όλα στραβά" ομολογεί ο Γιώργος Γιαννιάς.

Η συγκινητική ανάρτηση του Σεφερλή: «Το κλάμα χρειάζεται καμιά φορά, για να ξεπλύνει…»

Μία συγκινητική ανάρτηση με ένα βίντεο στο οποίο μιλάει ο ίδιος, έκανε ο Μάρκος Σεφερλής, εν μέσω πρόβας για τη νέα του παράσταση στο Δελφινάριο.

Η εξομολόγηση της Δούκισσας: «Αν γυρνούσα πίσω το χρόνο, θα έδινα μια αγκαλιά στο 17χρονο εαυτό μου»

Με αφορμή ένα μοναδικό εξώφυλλο που έκανε η Δούκισσα Νομικού για γνωστό περιοδικό μόδας, η ίδια έκανε έναν μικρό απολογισμό για τα 17 χρόνια διαδρομής

Ευγενία Σαμαρά: Αποχαιρετά τον «Σασμό» με ένα βίντεο – Ξέρουμε ότι αυτό δεν θα το ξαναζήσουμε, γράφει

Ευγενία Σαμαρά: Αποχαιρετά τον «Σασμό» με ένα βίντεο - Ξέρουμε ότι αυτό δεν θα το ξαναζήσουμε, γράφει Ευγενία Σαμαρά: Αποχαιρετά τον «Σασμό» με ένα βίντεο - Ξέρουμε ότι αυτό δεν θα το ξαναζήσουμε, γράφει Η σειρά του Alpha φτάνει στο τέλος της  Η δραματική σειρά του Alpha, «Σασμός» φτάνει στο τέλος του και οι ηθοποιοί

Coldplay: Κυκλοφόρησε το βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Feels Like I’m Falling in Love», που γυρίστηκε στο Ηρώδειο

Coldplay: Κυκλοφόρησε το βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Feels Like I’m Falling in Love», που γυρίστηκε στο Ηρώδειο Στο κλιπ συμμετείχε και το ελληνικό κοινό, μετά από κάλεσμα του συγκροτήματος στα social media Οι Coldplay κυκλοφόρησαν το πολυαναμενόμενο βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Feels Like I’m Falling in Love». Το βιντεοκλίπ γυρίστηκε στην Αθήνα, κατά την επίσκεψη του συγκροτήματος