Κορονοϊός: Τι συμβαίνει αν κολλήσετε δύο παραλλαγές του ιού ταυτόχρονα

Date:

Επιστήμονες στη Βραζιλία ανέφεραν πρόσφατα ότι δύο άτομα μολύνθηκαν ταυτόχρονα με δύο διαφορετικές παραλλαγές του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

[ Κορονοϊός ] Αυτή η ταυτόχρονη μόλυνση φάνηκε να μην επηρεάζει τη σοβαρότητα της ασθένειας των ασθενών. Και οι δύο ασθενείς ανάρρωσαν χωρίς να χρειαστούν νοσηλεία.

Αν και αυτή είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις ταυτόχρονης μόλυνσης με δύο παραλλαγές του SARS-CoV-2 που καταγράφηκαν (η μελέτη δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό) οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει λοιμώξεις με πολλαπλά στελέχη σε άλλους αναπνευστικούς ιούς, όπως η γρίπη. Αυτό έχει δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με το πώς αυτοί οι ιοί μπορούν να αλληλεπιδράσουν σε ένα μολυσμένο άτομο και τι θα μπορούσε να σημαίνει για τη δημιουργία νέων παραλλαγών.

Οι ιοί είναι “μάστορες” στο να εξελίσσονται. Συνεχώς μεταλλάσσονται και δημιουργούν νέες παραλλαγές με κάθε κύκλο αναπαραγωγής. Επιλεκτικές πιέσεις στον ξενιστή, όπως η ανοσοαπόκριση, προκαλούν επίσης τέτοιου τύπου προσαρμογές από την πλευρά των ιών. Οι περισσότερες από αυτές τις μεταλλάξεις δεν θα έχουν σημαντική επίδραση στον ιό. Όμως του δίνουν ένα πλεονέκτημα. Για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσουν την ικανότητά του να αναπαράγεται ή/και να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα. Γι’ αυτό και προκαλούν ανησυχία και πρέπει να παρακολουθούνται στενά από τους επιστήμονες.

Η εμφάνιση αυτών των μεταλλάξεων εξαρτάται από τον μηχανισμό αναπαραγωγής που χρησιμοποιούν οι ιοί και ο οποίος είναι επιρρεπής σε σφάλματα.

Οι ιοί RNA, όπως η γρίπη και η ηπατίτιδα C, δημιουργούν έναν σχετικά μεγάλο αριθμό σφαλμάτων κάθε φορά που αναπαράγονται. Αυτό δημιουργεί ένα “σμήνος” ιών, που είναι σχετικοί μεταξύ τους αλλά δεν έχουν πανομοιότυπες γενετικές υπογραφές. Οι αλληλεπιδράσεις με τα κύτταρα-ξενιστές και το ανοσοποιητικό σύστημα καθορίζουν τη συχνότητα αυτών των μεμονωμένων παραλλαγών. Αυτές οι συνυπάρχουσες παραλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο εξέλιξης της νόσου, ή πόσο καλά λειτουργούν οι θεραπείες.

Σε σύγκριση με άλλους ιούς RNA, οι κορονοϊοί έχουν χαμηλότερα ποσοστά μετάλλαξης. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι εξοπλισμένοι με έναν καλό μηχανισμό διόρθωσης, που μπορεί να διορθώσει ορισμένα από τα σφάλματα κατά την αναπαραγωγή. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ιογενούς γενετικής ποικιλότητας σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2.

Η ανίχνευση πολλαπλών παραλλαγών σε ένα άτομο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα συν-μόλυνσης από τις διάφορες παραλλαγές του κορονοϊού. Μπορεί επίσης να πρόκειται για δημιουργία μεταλλάξεων μέσα στον ίδιο τον ασθενή μετά την αρχική μόλυνση. Ένας τρόπος διάκρισης αυτών των δύο σεναρίων είναι η σύγκριση της γενετικής υπογραφής των παραλλαγών που κυκλοφορούν στον πληθυσμό με εκείνων του ασθενούς. Στη βραζιλιάνικη μελέτη που αναφέρθηκε παραπάνω, οι παραλλαγές που εντοπίστηκαν αντιστοιχούσαν σε διαφορετικές γενεαλογίες, που είχαν προηγουμένως ανιχνευτεί στον πληθυσμό. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε ταυτόχρονη μόλυνση από δύο παραλλαγές σε έναν μόνο ασθενή.

Κορονοϊός: Ο συνδυασμός διαφορετικών παραλλαγών του SARS-CoV-2

Αυτή η ταυτόχρονη μόλυνση προκάλεσε ανησυχία στους επιστήμονες μήπως και ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μεταλλάσσεται ακόμη πιο γρήγορα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κορονοϊοί μπορούν επίσης να υποστούν μεγάλες αλλαγές στη γενετική τους αλληλουχία με μια διαδικασία που ονομάζεται ανασυνδυασμός (recombination). Όταν δύο παραλλαγές μολύνουν το ίδιο κύτταρο, μπορούν να ανταλλάξουν μεγάλα κομμάτια των γονιδιωμάτων τους μεταξύ τους και να δημιουργήσουν εντελώς νέες αλληλουχίες.

Αυτό είναι ένα γνωστό φαινόμενο στους ιούς RNA. Νέες παραλλαγές της γρίπης δημιουργούνται από έναν παρόμοιο μηχανισμό που ονομάζεται “ανακατάταξη” (reassortment). Το γονιδίωμα του ιού της γρίπης, σε αντίθεση με του κορονοϊού, περιλαμβάνει οκτώ τμήματα ή κλώνους του RNA. Όταν δύο ιοί μολύνουν το ίδιο κύτταρο, αυτά τα τμήματα αναμιγνύονται και συνδυάζονται για την παραγωγή ιών με έναν νέο συνδυασμό γονιδίων. Είναι ενδιαφέρον ότι οι χοίροι μπορούν να μολυνθούν με διαφορετικά στελέχη ιών της γρίπης. Γι’ αυτό και χαρακτηρίζονται ως “δοχεία ανάμιξης” που δημιουργούν νέα στελέχη.

Ο πανδημικός ιός H1N1 του 2009 προέκυψε από συνδυασμό ενός ιού γρίπης των ανθρώπων, μιας γρίπης των πτηνών και δύο τύπων γρίπης των χοίρων.

Με τους κορονοϊούς, οι οποίοι περιέχουν μόνο έναν κλώνο RNA σε κάθε σωματίδιο ιού, ο ανασυνδυασμός μπορεί να συμβεί μόνο μεταξύ κλώνων RNA που προέρχονται από έναν ή περισσότερους ιούς στο ίδιο κύτταρο. Έχουν βρεθεί στοιχεία ανασυνδυασμού τόσο στο εργαστήριο όσο και σε έναν ασθενή μολυσμένο με SARS-CoV-2. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία νέων παραλλαγών.

Μάλιστα, η ικανότητα του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα λέγεται ότι προήλθε από ανασυνδυασμό της ακίδας πρωτεΐνης μεταξύ στενά συγγενών ζωικών κορονοϊών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό απαιτεί από τους δύο ιούς να μολύνουν το ίδιο κύτταρο. Ακόμα κι αν ένα άτομο έχει μολυνθεί με πολλές παραλλαγές. Εάν οι δύο παραλλαγές αντιγράφονται σε διαφορετικά μέρη του σώματος, δεν θα αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους. Πράγματι, αυτό παρατηρήθηκε σε ασθενείς, όπου βρέθηκαν να έχουν διαφορετικές παραλλαγές του κορονοϊού στις άνω και κάτω αναπνευστικές οδούς. Αυτό υποδηλώνει ότι οι ιοί σε αυτές τις περιοχές δεν αναμιγνύονται άμεσα μεταξύ τους.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η μόλυνση με περισσότερες από μία παραλλαγές δεν οδηγεί σε πιο σοβαρή ασθένεια. Και ενώ είναι εφικτό, έχουν αναφερθεί πολύ λίγες περιπτώσεις συν-μόλυνσης. Περισσότερο από το 90% των λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σήμερα από την παραλλαγή B117, γνωστή και ως παραλλαγή Kent. Με τόσο υψηλό επιπολασμό μιας και μόνο παραλλαγής στον πληθυσμό, είναι δύσκολο να εμφανιστούν συν-λοιμώξεις.

-: https://theconversation.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τι εκπληκτικό έδειξε νέα έρευνα για όσους παίρνουν στατίνες για την χοληστερόλη

Κορονοϊός: Μπορούν να κάνουν το εμβόλιο όσοι έχουν αλλεργία;

Κορονοϊός: Αυτό το λάθος κάνουν οι ηλικιωμένοι που εμβολιάζονται

Κορονοϊός: Να γιατί κινδυνεύουν περισσότερο όσοι έχουν αυτή την ομάδα αίματος

Κορονοϊός: Ποιο από τα εμβόλια COVID-19 μπορεί να προκαλέσει τέτοιο εξάνθημα

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ο Λευτέρης Πανταζής εξομολογείται για την Κόνι Μεταξά: “Στην καραντίνα γνώρισα το παιδί μου”

"Δίνω τα πάντα για αυτό το παιδί, σαν να χρώσταγα στον εαυτό μου να δώσω πράγματα που δεν μπορούσα να δώσω, γιατί έλειπα συνέχεια". Καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον» βρέθηκε νωρίτερα σήμερα (7/5) ο Λευτέρης Πανταζής. Ο δημοφιλής λαϊκός ερμηνευτής μίλησε στον Φώτη Σεργουλόπουλο και τη Τζένη Μελιτά, περιγράφοντας μεταξύ άλλων τις σχέσεις που

Κωνσταντίνα: “Λυπάμαι πολύ που μπήκε η πολιτική στη Eurovision”

"Το άκουσα και το κυπριακό τραγούδι. Είναι μέσα στα συνηθισμένα που έχουμε ακούσει". Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Super Κατερίνα έκανε η Κωνσταντίνα. Η γνωστή τραγουδίστρια ρωτήθηκε για τις φετινές συμμετοχές της Ελλάδας και της Κύπρου στη Eurovision, ενώ θυμάται και τις στιγμές από τη δική της συμμετοχή το 1983, όταν μαζί με τον Σταύρο

Eurovision: Το BBC αποθεώνει τη Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι»

Με πολύ θετικά σχόλια αναφέρεται στο «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision, το BBC. Σε δημοσίευμα του για τα 37 τραγούδια στον 68ο Διαγωνισμό της Eurovision, το BBC κατατάσσει το «Ζάρι» στην κατηγορία «Ethnomusical fusion». «Υπάρχει μια αναζωογονητική τάση φέτος καθώς κάποιες χώρες χρησιμοποιούν αρχαίες μουσικές παραδόσεις και έχουν δημιουργήσει

Τα 6 παπούτσια που ταιριάζουν με κάθε σου φόρεμα

Σου αρέσουν και εσένα τα φορέματα; Έχεις μήπως αρκετά που κάθονται στην ντουλάπα σου γιατί δεν ξέρεις με τι παπούτσια να τα φορέσεις; Τότε σου έχω την λύση! Παρακάτω θα βρεις παπούτσια που μέχρι τώρα δεν σκεφτόσουν ότι μπορείς να τα φορέσεις και με τα φορέματά σου! Γενικότερα, η πεποίθηση πως τα φορέματα πάνε μόνο

Met Gala: Φόρεμα από άμμο επέλεξε η Tyla – Δεν μπορούσε να ανέβει τα σκαλιά

Με μία λάθος κίνηση, το φόρεμα θα μπορούσε να καταστραφεί εντελώς

Eurovision: Tο BBC αποθέωσε την ελληνική συμμετοχή και τη Μαρίνα Σάττι

Ξεχωρίζει η Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρίνα Σάττι, γράφει ο ειδικός του BBC σε θέματα μουσικής, Μαρκ Σάβατζ

Σύνδρομο Pica: Μια διατροφική διαταραχή που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη – Τι να προσέξετε

ΠΑΙΔΙ Τι είναι το σύνδρομο Pica και γιατί εμφανίζεται σε κάποιες περιπτώσεις στην εγκυμοσύνη; Η Ειρήνη Χρόνη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος εξηγεί όλα θα πρέπει να προσέξει μια έγκυος  YGEIAMOU.GR TEAM 07/05/2024 14:12:40 *Από την Ειρήνη Χρόνη, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc Μοριακή Διατροφή Το σύνδρομο Pica είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την τάση να καταναλώνει

Δάφνη Καραβοκύρη: Η μητέρα μου νόσησε με καρκίνο και το αλκοόλ ήταν η σανίδα σωτηρίας της

Η Δάφνη Καραβοκύρη άνοιξε το σπίτι της και υποδέχθηκε την κάμερα του Happy Day. Η γνωστή δημοσιογράφος μίλησε, μεταξύ άλλων, και για τις δύσκολες στιγμές που βίωσε ως παιδί. «Το πρότζεκτ βιβλίο προέκυψε από την εξωστρέφεια τη δική μου μέσα στα χρόνια. Στο δικό μου το σπίτι γινόντουσαν διάφορα άσχημα πράγματα, που ξεκίνησαν από τη

Γιώργος Τσαλίκης: Πήρα πολλή κορτιζόνη και πρήστηκα, μου έγραφαν «πάχυνες, τι έκανες στο πρόσωπό σου;»

«Υπέγραψα και δεν νοσηλεύτηκα με δική μου ευθύνη», λέει ο Γιώργος Τσαλίκης. Ο Γιώργος Τσαλίκης και ο Χρήστος Μενιδιάτης ήταν σήμερα καλεσμένοι στο πλατό της εκπομπής Happy Day. Οι δύο τραγουδιστές, που φέτος συνεργάζονται στο ίδιο νυχτερινό κέντρο και ετοιμάζονται για την καλοκαιρινή τους περιοδεία, μίλησαν στη Σταματίνα Τσιμτσιλή. «Πέρασα πνευμονία. Μου ζητούσαν από το

Γιώργος Τσαλίκης για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε: Υπέγραψα και με δική μου ευθύνη, δεν νοσηλεύτηκα

Ο γνωστός τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης μίλησε για την περιπέτεια υγείας που πέρασε πριν λίγο καιρό και εξήγησε τι του συνέβη. «Πέρασα πνευμονία, μου ζητούσαν από το νοσοκομείο να νοσηλευτώ για δύο εβδομάδες. Αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να κλείσει το μαγαζί και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Υπέγραψα χαρτί ότι θα κάνω θεραπεία στο σπίτι

Γενέθλια στο πλατό για την Κατερίνα Καινούργιου – «Από τον Κοκλώνη να φανταστώ η ανθοδέσμη, από γκόμενο αποκλείεται»

Τα γενέθλιά της γιόρτασε στο πλατό της εκπομπής της η Κατερίνα Καινούργιου. Η παρουσιάστρια του Alpha, τα γιόρτασε αναδρομικά λόγω της Μεγάλης Τετάρτης, δέχθηκε ευχές από τους συνεργάτες της και μία εντυπωσιακή τούρτα. «Μεταφέρθηκαν και τα γενέθλιά μου λόγω της Πρωτομαγιάς που ήταν Μεγάλη Τετάρτη. Πολλές ευχές θέλω να κάνω. Ο Θεός να με βοηθήσει.

Επιστήμονες δημιουργούν εμβόλιο για μελλοντικούς κορονοϊούς

Το εμβόλιο εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό να στοχεύει πρωτεΐνες που υπάρχουν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κορονοϊών Επιστήμονες δημιούργησαν ένα εμβόλιο που έχει την ικανότητα να προστατεύει από ευρύ φάσμα κορονοϊών, συμπεριλαμβανομένων μορφών που δεν είναι ακόμη γνωστές. Το πειραματικό εμβόλιο, το οποίο έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια, σηματοδοτεί μια αλλαγή στρατηγικής προς την «προληπτική εμβολιολογία», όπου τα