Σκλήρυνση κατά πλάκας: Τα ύποπτα συμπτώματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Date:

Στην Ελλάδα πάσχουν περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι, το 65% εκ των οποίων είναι γυναίκες.

Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας σήμερα (30 Μαΐου) και στο προσκήνιο έρχεται η αυτοάνοση ασθένεια που εκδηλώνεται συνήθως στους νέους και συχνότερα στις γυναίκες.

Η ασθένεια εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς επιτεθεί (λανθασμένα) στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η επίθεση αυτή καταστρέφει το προστατευτικό περίβλημα (λέγεται μυελίνη ουσία) στους άξονες των νευρικών κυττάρων. Η συνέπεια είναι να επηρεάζεται η λειτουργία πολλών κινητικών και αισθητήριων περιοχών του σώματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι η νόσος προσβάλλει 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται περισσότεροι από 21.000 ασθενείς στη χώρα μας, σύμφωνα με πρόσφατη ελληνική μελέτη. Η μελέτη έδειξε ότι περισσότερο από το 65% των ασθενών στην Ελλάδα είναι γυναίκες.

Όπως αναφέρουν ειδικοί από το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), η σκλήρυνση κατά πλάκας (ή πολλαπλή σκλήρυνση όπως είναι η σύγχρονη ονομασία της) συνήθως διαγιγνώσκεται σε ανθρώπους ηλικίας 20-40 ετών. Μπορεί όμως να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες. Είναι επίσης δύο έως τρεις φορές συχνότερη στις γυναίκες.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που προκαλεί παρουσιάζουν διακύμανση από ασθενή σε ασθενή. Μπορεί να αφορούν οποιοδήποτε τμήμα του σώματος, αλλά τα πιο συχνά είναι:

  • Κόπωση
  • Δυσκολίες στη βάδιση
  • Προβλήματα όρασης (λ.χ. θολή όραση)
  • Δυσκολία στον έλεγχο της ουροδόχου κύστεως
  • Μούδιασμα ή «μυρμήγκιασμα» σε διαφορετικά τμήματα του σώματος
  • Μυϊκή δυσκαμψία και σπασμοί
  • Δυσκολίες με την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων
  • Προβλήματα σκέψης, μάθησης και προγραμματισμού

Αναλόγως με τον τύπου της σκληρύνσεως που έχει ένας ασθενής, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εκδηλώνονται με εξάρσεις και υφέσεις. Μπορεί όμως και να επιδεινώνονται εξ αρχής σταθερά με την πάροδο του χρόνου.

Η διαφορά αυτή χαρακτηρίζει τους δύο βασικούς τύπους: την υποτροπιάζουσα/διαλείπουσα και την πρωτοπαθούς προϊούσα, αντιστοίχως.

Υποτροπιάζουσα/διαλείπουσα

Στο 80-90% των περιπτώσεων οι ασθενείς έχουν υποτροπιάζουσα/διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτό σημαίνει ότι έχουν περιόδους κατά τις οποίες εκδηλώνουν νέα ή εντεινόμενα συμπτώματα. Τα επεισόδια αυτά είναι γνωστά ως εξάρσεις ή υποτροπές.

Στη διάρκειά τους τα συμπτώματα εμφανίζονται και εντείνονται για 1-2 μέρες και μετά σταθεροποιούνται. Δεν υποχωρούν όμως αμέσως. Περνούν πρώτα μερικές μέρες έως μήνες και ύστερα αρχίζουν να υποχωρούν, με την αποδρομή τους να έχει ανάλογη διάρκεια.

Οι  υποτροπές εκδηλώνονται συχνά χωρίς προειδοποίηση. Μερικές φορές όμως σχετίζονται με περιόδους ασθενείας ή στρες που πέρασε ο πάσχοντας.

Τα συμπτώματα των υποτροπών μπορεί να εξαφανιστούν εντελώς ή να είναι επίμονα. Οι υποτροπές μπορεί να συμβαίνουν επί σειρά ετών. Τα διαστήματα μεταξύ των υποτροπών είναι γνωστά ως υφέσεις. Κάθε ύφεση μπορεί να διαρκέσει ακόμα και χρόνια.

Μετά από πολλά χρόνια (συνήθως δεκαετίες) πολλοί ασθενείς με υποτροπιάζουσα/διαλείπουσα νόσο μεταπίπτουν στην δευτεροπαθώς προϊούσα σκλήρυνση. Σε αυτό τον τύπο παρατηρείται προοδευτική επιδείνωση με το πέρασμα του χρόνου, χωρίς να υπάρχουν πάντοτε εμφανείς εξάρσεις.

Υπολογίζεται ότι τα δύο τρίτα των πασχόντων από υποτροπιάζουσα/διαλείπουσα νόσο εξελίσσονται στην δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή.

Πρωτοπαθώς προϊούσα

Περίπου το 10-20% των ασθενών έχουν εξ αρχής προοδευτική επιδείνωση, δηλαδή πρωτοπαθώς προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας.

Κατ’ αυτήν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, αλλά σιγά-σιγά χειροτερεύουν. Αυτό συμβαίνει σε βάθος χρόνου, ενώ οι ασθενείς συχνά έχουν περιόδους σταθεροποίησης της νόσου τους.

Όποια απ’ τις δυο μορφές κι αν νομίζετε ότι έχετε, εάν εκδηλώσετε ύποπτα συμπτώματα είναι σημαντικό να απευθυνθείτε αμέσως στον ειδικό νευρολόγο ιατρό. Αν πρόκειται για σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει να αρχίσει νωρίς η θεραπεία.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γιούλικα Σκαφιδά: Ταλέντο από κούνια o γιος της – Δείτε τον να παίζει πιάνο

Μια από τις πιο χαρούμενες στιγμές της ζωής της ζει αυτή την περίοδο η Γιούλικα Σκαφιδά.

Έξω φρενών ο Αρναούτογλου με αυτό που αντίκρυσε: «Ποιός άνθρωπος μπορεί να κάνει κάτι τέτοιo;»

Να εκφράσει την απογοήτευση του μέσω βίντεο στο Instagram θέλησε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στην τελευταία του ανάρτηση. Ο παρουσιαστής ενώ απολάμβανε μια βόλτα στο δάσος είδε κάτι που στάθηκε η αφορμή για να του χαλάσει η διάθεση. Ο ίδιος αντίκρυσε μια ξαπλώστρα για τα ρούχα και μια γλάστρα που κάποιος πέταξε σε εκείνο το σημείο.

Νικολόπουλος: «Αυτοί είναι υπαίτιοι που δεν «περπατά» το νέο τραγούδι»

Για την εκπομπή στην ΕΡΤ και το μέλλον του τραγουδιού, μίλησε ο Χρήστος Νικολόπουλος.

Νόρα Βαλσάμη: «Με πήρε τηλέφωνο η Αλίκη & μου το είπε, με πέθανε και μένα»

Η Νόρα Βαλσάμη είχε δώσει μία σπάνια συνέντευξη στην Espresso και ανάμεσα σε άλλα είχε κάνει αποκαλύψεις για την Αλίκη βουγιουκλάκη με την οποία ήταν πολύ καλές

Νικόλ Κίντμαν: Έχασε την μητέρα της λίγο πριν λάβει το βραβείο της στο Φεστιβάλ της Βενετίας

Νικόλ Κίντμαν: Έχασε την μητέρα της λίγο πριν λάβει το βραβείο της στο Φεστιβάλ της Βενετίας GALA Νικόλ Κίντμαν Μητέρα Φεστιβάλ Βενετίας Νικόλ Κίντμαν: Έχασε την μητέρα της λίγο πριν λάβει το βραβείο της στο Φεστιβάλ της Βενετίας «Έμαθα λίγο μετά την άφιξή μου στη Βενετία τον θάνατο της μητέρας μου Τζανέλ Κίντμαν» - «Αυτό

Αθηναϊκή νύχτα: Ηχηρές μεταγραφές, δυνατά σχήματα και… συνήθεις ύποπτοι σε ένα αμφίρροπο παιχνίδι – Ποιος τραγουδάει πού

«Άρχισαν τα όργανα» και τα ντέρμπι - Όλα τα ονόματα του φετινού χειμώνα και οι πίστες, στις οποίες θα εμφανιστούν

Κατερίνα Λιόλιου: Έκανε το επόμενο βήμα στη σχέση της με τον Χάρη Παπατζανή

Κατερίνα Λιόλιου: Έκανε το επόμενο βήμα στη σχέση της με τον Χάρη Παπατζανή Η τραγουδίστρια και ο γνωστός manager μένουν πια κάτω από την ίδια στέγη. Έστησαν το δικό τους σπίτι στα νότια προάστια. Ο λόγος για την Κατερίνα Λιόλιου και τον σύντροφό της, Χάρη Παπατζανή, που, σύμφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες του «Secret», έκαναν το

Power of Love – Το απρεπές σχόλιο του Γιώργου Κόρκα μόλις είδε τη νέα παίκτρια: “Πού την πάνε αυτήν;”

"Τι μας φέρανε; Πού την πάνε αυτήν; Τι; Σ' άρεσε εσένα αυτή;".

Εβελίνα Νικόλιζα: Το boho μπαλκόνι της μοιάζει να βγήκε από… περιοδικό!

Η Εβελίνα Νικόλιζα μας κάνει να ζηλεύουμε το boho μπαλκόνι της, το οποίο μοιάζει σαν να βγήκε από τις πιο στιλάτες deco σελίδες του Instagram! Με tropical vibes, φυτά παντού και έπιπλα από φυσικά υλικά, ο εξωτερικός της χώρος είναι μία πραγματική όαση στην καρδιά της Αθήνας. Όμως, το highlight δεν είναι άλλο από τις

Ζόζεφιν: Ποζάρει με τη μητέρα της, Μαργαρίτα & μοιάζουν σαν αδελφές

Στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις επέστρεψε η Ζόζεφιν μετά από ένα υπέροχο καλοκαίρι που πέρασε. Η τραγουδίστρια επέστρεψε στη νυχτερινή Αθήνα και από το προηγούμενο Σάββατο 31/8 εμφανίζεται στο πλευρό του Νίκου Βέρτη, με τον οποίο έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν. Από το νέο της επαγγελματικό ξεκίνημα δε θα μπορούσε να λείψει η μητέρα της, Μαργαρίτα

Εν εξάλλω ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στα γυρίσματα της νέας του εκπομπής: “Γιατί ρε γαμώτο τόσο κακία;”

Εν εξάλλω ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στα γυρίσματα της νέας του εκπομπής: «Γιατί ρε γαμώτο τόσο κακία;» ""Ποιος άνθρωπος μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο" αναρωτιέται, μεταξύ πολλών άλλων, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στα social media. Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς την προετοιμασία και τα γυρίσματα για τη νέα του ταξιδιωτική εκπομπή που θα πάρει προσεχώς θέση

Μπέττυ Μαγγίρα: “Κάνε μια εκπομπή να έρθω να σου πω γιατί έφυγα από τον ΑΝΤ1”

"Δεν ξέρω τι θα κάνω φέτος στην τηλεόραση, θα δείξει, θα φανεί" επισημαίνει, παράλληλα, η Μπέττυ Μαγγίρα για το τηλεοπτικό της μέλλον. Η Μπέττυ Μαγγίρα συνάντησε τον καλό της φίλο και συνάδελφο, Παντελή Καναράκη πριν από λίγες ώρες και θέλησαν να μοιραστούν ένα ξεχωριστό στιγμιότυπο με τους διαδικτυακούς τους φίλους. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, η παρουσιάστρια και