Πρέπει να πλένετε το ρύζι πριν το μαγείρεμα; Τι απαντούν οι σεφ και η επιστήμη

Date:

Πρέπει να πλένετε το ρύζι πριν το μαγείρεμα; Τι απαντούν οι σεφ και η επιστήμη

Εσείς πλένετε το ρύζι πριν το μαγειρέψετε; Αν και είναι μία συνηθισμένη και συνιστώμενη πρακτική να πλένετε το ρύζι πριν το μαγειρέψετε, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για… να μην το κάνετε.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, αν και το πλύσιμο του ρυζιού είναι συνιστώμενο για πολλούς λόγους, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, αν το ρύζι που χρησιμοποιείτε είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες και μέταλλα, το πλύσιμο μπορεί να αφαιρέσει μερικά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Επίσης, σε ορισμένες συνταγές, όπως το ριζότο, μπορεί να επιθυμείτε ένα πιο κολλώδες αποτέλεσμα και έτσι μπορεί να μην είναι απαραίτητο να πλύνετε το ρύζι.

Ας το πιάσουμε από την αρχή…

Οι ειδικοί στη μαγειρική υποστηρίζουν ότι το πλύσιμο του ρυζιού πριν το μαγείρεμα μειώνει την ποσότητα αμύλου που προέρχεται από τους κόκκους του. Μπορείτε να το δείτε στο θολό νερό της έκπλυσης, το οποίο οι μελέτες έχουν δείξει ότι είναι το ελεύθερο άμυλο (αμυλόζη) στην επιφάνεια του κόκκου του ρυζιού που παράγεται από τη διαδικασία άλεσης.

Στους γαστρονομικούς κύκλους, το πλύσιμο προτείνεται για ορισμένα πιάτα όταν στόχος είναι το “σπειρωτό” ρύζι, δηλαδή αυτό που οι κόκκοι δεν κολλούν καθόλου μεταξύ τους. Ωστόσο, για άλλα πιάτα όπως ριζότο, παέγια και ρυζόγαλα (όπου χρειάζεστε ένα κολλώδες, κρεμώδες αποτέλεσμα), το πλύσιμο αποφεύγεται.

Υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το πλύσιμο του ρυζιού το κάνει λιγότερο κολλώδες;

Μια πρόσφατη μελέτη συνέκρινε την επίδραση του πλυσίματος ως προς το πόσο κολλώδες και σκληρό ήταν το (τριών διαφορετικών τύπων). Αυτά τα διαφορετικά ρύζια είτε δεν πλύθηκαν καθόλου, είτε πλύθηκαν τρεις φορές με νερό είτε πλύθηκαν δέκα φορές με νερό.

Σε αντίθεση με αυτό που θα σας πουν οι σεφ, αυτή η μελέτη έδειξε ότι η διαδικασία πλυσίματος δεν είχε καμία επίδραση στο πόσο κολλώδης ή σκληρός κατέληξε ο κάθε τύπος ρυζιού.

Αντίθετα, οι ερευνητές απέδειξαν ότι η κολλώδης ουσία δεν οφείλεται στο επιφανειακό άμυλο (αμυλόζη), αλλά σε ένα διαφορετικό άμυλο που ονομάζεται αμυλοπηκτίνη και αποβάλλεται από τους κόκκους του ρυζιού κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Η ποσότητα που εκπλύθηκε διέφερε μεταξύ των διαφορετικών τύπων ρυζιού.

Έτσι, αποδείχτηκε ότι ήταν η ποικιλία του ρυζιού και όχι το πλύσιμο που παίζει τον βασικό ρόλο στο πόσο κολλώδες καταλήγει στο πιάτο.

Ωστόσο, υπάρχουν λόγοι να πλύνετε το ρύζι κάποιες φορές

Παραδοσιακά το ρύζι πλένεται για να απομακρυνθούν σκόνες, έντομα, μικρές πέτρες και κομματάκια φλοιού που είχαν απομείνει από τη διαδικασία αποφλοίωσης. Αυτό μπορεί να εξακολουθεί να είναι σημαντικό για ορισμένες περιοχές του κόσμου όπου η επεξεργασία δεν είναι τόσο σχολαστική.

Τα τελευταία χρόνια με την έντονη χρήση πλαστικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, μικροπλαστικά έχουν βρεθεί στα τρόφιμά μας, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού. Η διαδικασία πλύσης έχει αποδειχθεί ότι ξεπλένει έως και το 20% των πλαστικών από το άψητο ρύζι.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι ανεξάρτητα από τη συσκευασία (πλαστικές ή χάρτινες σακούλες) στην οποία το αγοράζετε, το ρύζι περιέχει το ίδιο επίπεδο μικροπλαστικών. Οι ερευνητές έδειξαν επίσης ότι τα πλαστικά στο (προμαγειρεμένο) στιγμιαίο ρύζι βρέθηκε να είναι τέσσερις φορές υψηλότερα από ό,τι στο άψητο ρύζι. Εάν ξεπλύνετε εκ των προτέρων το στιγμιαίο ρύζι, θα μπορούσατε να μειώσετε τα πλαστικά κατά 40%.

Το ρύζι είναι επίσης γνωστό ότι περιέχει σχετικά υψηλά επίπεδα αρσενικού, επειδή απορροφά με φυσικό τρόπο περισσότερο αρσενικό από το έδαφος σε σχέση με άλλες καλλιέργειες.

Το πλύσιμο του ρυζιού έχει αποδειχθεί ότι αφαιρεί περίπου το 90% του βιο-προσβάσιμου αρσενικού. Αλλά ξεπλένει, επίσης, μια μεγάλη ποσότητα άλλων θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για την υγεία μας, όπως χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Μια άλλη μελέτη εξέτασε άλλα βαρέα μέταλλα, μόλυβδο και κάδμιο, εκτός από το αρσενικό. Διαπίστωσε ότι η πρόπλυση μείωσε τα επίπεδα όλων αυτών κατά 7-20%. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο έκθεσης στο αρσενικό από το νερό και τα τρόφιμα.

Τα επίπεδα αρσενικού στο ρύζι ποικίλλουν ανάλογα με το πού καλλιεργείται, τις ποικιλίες του ρυζιού και τον τρόπο μαγειρέματος. Η καλύτερη συμβουλή παραμένει να προπλύνετε το ρύζι σας και να διασφαλίσετε ότι καταναλώνετε μια ποικιλία δημητριακών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι το αρσενικό υπάρχει σε άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων που παρασκευάζονται από ρύζι (κέικ, κράκερ, μπισκότα και δημητριακά), φύκια, θαλασσινά και λαχανικά.

Μπορεί το πλύσιμο του ρυζιού να αποτρέψει τα βακτήρια;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Το πλύσιμο του ρυζιού δεν θα έχει καμία επίδραση στην περιεκτικότητα σε βακτήρια του μαγειρεμένου ρυζιού, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος θα σκοτώσουν όλα τα βακτήρια που υπάρχουν.

Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι το πόσο καιρό αποθηκεύετε το μαγειρεμένο ή το πλυμένο ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου. Το μαγείρεμα του ρυζιού δεν σκοτώνει τα βακτηριακά σπόρια από ένα παθογόνο που ονομάζεται Bacillus cereus.

Εάν το υγρό ή το μαγειρεμένο ρύζι διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου, αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει τα βακτηριακά σπόρια και να αρχίσουν να αναπτύσσονται. Αυτά τα βακτήρια στη συνέχεια παράγουν τοξίνες που δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν με το μαγείρεμα ή το ξαναζέσταμα. Αυτές οι τοξίνες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή γαστρεντερική νόσο. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε να διατηρείτε το πλυμένο ή μαγειρεμένο ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου για πολλές ώρες.

-: https://theconversation.com

To άρθρο Πρέπει να πλένετε το ρύζι πριν το μαγείρεμα; Τι απαντούν οι σεφ και η επιστήμη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σεξουαλικός «πνιγμός»: Ανησυχητικά δημοφιλής στους νέους, που αγνοούν πόσο επικίνδυνο είναι

Νέα έρευνα δείχνει πόσο συνηθισμένη έχει γίνει η πρακτική και πόσο μπερδεμένοι είναι πολλοί άνθρωποι σχετικά με το τι την καθιστά επικίνδυνη. Ο πνιγμός / στραγγαλισμός κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, είναι ένα φετίχ που έχει γίνει mainstream για πολλούς νεαρούς ενήλικες. Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι παραμένει ακόμα επικίνδυνο. Η έρευνα, που

Πρεσβυωπία: Γιατί έχει σημασία η έγκαιρη διάγνωση

Κρατάτε την εφημερίδα σε απόσταση αναπνοής για να μπορείτε να διακρίνετε τι γράφει ή κουράζονται τα μάτια σας; Μπορεί να έχετε πρεσβυωπία. Η πρεσβυωπία είναι μια κοινή πάθηση των ματιών που σχετίζεται με την ηλικία. Συνήθως ξεκινά μετά την ηλικία των 40 ετών και επηρεάζει τους περισσότερους ανθρώπους. Η συμβουλή ενός έμπειρου οφθαλμίατρου μπορεί να

Φάρμακα αδυνατίσματος και εγκυμοσύνη: Η διακοπή των φαρμάκων GLP-1 ενέχει κινδύνους

Η διακοπή των φαρμάκων απώλειας βάρους GLP-1 πριν από την εγκυμοσύνη φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών και πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με νέα μελέτη, κάτι που αντιβαίνει στις οδηγίες που λένε ότι οι γυναίκες πρέπει να διακόψουν τη λήψη του φαρμάκου πριν μείνουν έγκυες. «Οι συστάσεις προτείνουν τη διακοπή τους πριν από την εγκυμοσύνη, επειδή

Περιοδοντίτιδα: Τι είναι και πώς σχετίζεται με νοσήματα, όπως διαβήτη, αρθρίτιδα και άνοια

Η μετάδοση φλεγμονωδών μεσολαβητών και παθογόνων βακτηρίων μέσω της κυκλοφορίας του αίματος επιβαρύνει διαφορετικά όργανα και συστήματα. Η στοματική υγεία αποτελεί βασικό παράγοντα της γενικής υγείας και ευεξίας του ανθρώπου. Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα έχει αναδείξει ότι η περιοδοντίτιδα – μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των ιστών που στηρίζουν τα δόντια- δεν επηρεάζει μόνο

ECDC και ΠΟΥ: Με επικίνδυνη καθυστέρηση η διάγνωση της HIV λοίμωξης σε 1 στους 2 φορείς

Τι δείχνει νέα, κοινή έκθεση. Οι συνέπειες από την ανίχνευση της λοίμωξης αρκετά χρόνια μετά την μόλυνση. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία άγνωστη κρίση όσον αφορά την HIV/AIDS λοίμωξη, καθώς περισσότερες από μία στις δύο διαγνώσεις γίνονται με σημαντική καθυστέρηση, προειδοποιούν το ECDC και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι υπερβολικά

Καρκίνος προστάτη: Το μήνυμα ζωής του Κρις Χόι που δίνει μάχη με νόσο τελικού σταδίου

Καρκίνος προστάτη: Το μήνυμα ζωής του Κρις Χόι που δίνει μάχη με νόσο τελικού σταδίου FITNESS Με ειλικρίνεια και δύναμη, ο Ολυμπιονίκης Κρις Χόι μιλά για την πρόληψη, τη ζωή και την αξία της στιγμής όταν τίποτα δεν θεωρείται πια δεδομένο Ήταν τον Φεβρουάριο του 2024 όταν ο Ολυμπιονίκης Κρις Χόι, ένας από τους μεγαλύτερους

Το σχήμα που έχουν τα οπίσθια μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο διαβήτη [μελέτη]

Το συγκεκριμένο σημείο του σώματός μας, μπορεί να αποκαλύψει τους κρυμμένους κινδύνους για την υγεία μας, όπως έδειξε νέα μελέτη. Οι αλλαγές στο σχήμα του μείζονος γλουτιαίου μυός, με λίγα λόγια τα οπίσθια, μπορεί να σχετίζονται με παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα που πρόκειται να παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας

Αίμα από μωρό που γεννήθηκε το 2010 έσωσε τη ζωή μιας έφηβης 12 χρόνια αργότερα

Η 20χρονη σήμερα κοπέλα αφηγείται πως διαγνώσθηκε με Τ-προλεμφοκυτταρική λευχαιμία και τι θεραπεία έκανε. Μία νεαρή κοπέλα από το Λίβερπουλ, που διαγνώσθηκε με επιθετική λευχαιμία πριν από τέσσερα χρόνια, σώθηκε χάρη στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα που είχε δωρίσει η μητέρα ενός βρέφους το οποίο γεννήθηκε το 2010 στην Ισπανία! Η Lyra Cassell ήταν 16 ετών όταν

Πώς μία άσκηση 4.000 ετών έγινε viral: Το κινεζικό μυστικό για γεράματα σε… φόρμα

FITNESS ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ Παραδοσιακές κινήσεις που, σύμφωνα με μελέτες, στηρίζουν τη σωματική και ψυχική ευεξία και λειτουργούν ως ασπίδα για το γήρας Μία άσκηση 4.000 ετών από την Κίνα κατακτά τα social media και —όπως φαίνεται— ίσως κρύβει ένα από τα πιο απλά μυστικά για υγιή και δραστήρια γεράματα. Το qigong, η παραδοσιακή μέθοδος που συνδυάζει

Το σοβαρό άσθμα μπορεί να ελεγχθεί με φάρμακο που λαμβάνεται μία φορά το μήνα

Πρόκειται για ρυθμιστικό φάρμακο που βοήθησε εννέα στους 10 ασθενείς να μειώσουν την καθημερινή κορτιζόνη. Ένα φάρμακο που λαμβάνεται με ένεση μία φορά το μήνα μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από σοβαρό άσθμα να μειώσουν τη λήψη κορτικοστεροειδών (κορτιζόνης) χωρίς να επιδεινωθούν τα συμπτώματά τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Το φάρμακο λέγεται τεζεπελουμάμπη (tezepelumab).

Επισκληρίδιος αναισθησία κατά τον τοκετό: Γιατί μπορεί να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα

Η επισκληρίδιος είναι μια μορφή αναισθησίας για μία συγκεκριμένη περιοχή που χρησιμοποιείται για χειρουργικές επεμβάσεις, τραυματισμούς, ανακούφιση από χρόνιο πόνο και τον τοκετό. Στην επισκληρίδιο, εισάγεται ένα λεπτό, εύκαμπτο σωληνάκι (καθετήρας) στον επισκληρίδιο χώρο, έναν στενό «διάδρομο» γύρω από τον νωτιαίο μυελό. Ο καθετήρας συνδέεται με μια σακούλα που περιέχει αναλγητικό, το οποίο χορηγείται μέσω

Οδηγίες για τη διαχείριση της παχυσαρκίας αποκτά η Ελλάδα

Το τοπίο στη δημόσια υγεία έρχονται να αλλάξουν οι Εθνικές Κατευθυντήριες Οδηγίες Κλινικής Πρακτικής για τη Διαχείριση της Παχυσαρκίας, θέτοντας ένα ενιαίο, επιστημονικά τεκμηριωμένο και σύγχρονο πλαίσιο για την πρόληψη, αξιολόγηση και θεραπευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, μιας χρόνιας και υποτροπιάζουσας νόσου. Το έργο υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Συμμαχίας για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας (Action4Obesity), ένα