Κορωνοϊός: Τι να περιμένετε μετά το εμβόλιο. Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες

Date:

Το κοινό πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει τι να περιμένει μετά τον εμβολιασμό, τονίζουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Ειδάλλως μπορεί να κλονιστεί η εμπιστοσύνη του και να αρνηθεί να κάνει το εμβόλιο.

Χωρίς απρόοπτα και δυσάρεστες εκπλήξεις συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο οι εμβολιασμοί εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Μόνο σε Βρετανία και ΗΠΑ έχουν πια λάβει την πρώτη δόση από το εμβόλιο περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι και καθημερινά προστίθενται σε αυτούς δεκάδες χιλιάδες άλλοι.

Σήμερα θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί και στη χώρα μας. Επομένως, καλό είναι να γνωρίζουμε ποιες παρενέργειες μπορεί να παρουσιάσουμε μετά το εμβόλιο. Οι παρενέργειες αυτές (ή ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως λέγονται επιστημονικά) αποτελούν ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό αντιδρά στο εμβόλιο και «χτίζει» ανοσία, αναφέρουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Ωστόσο μπορεί να επηρεάσουν για μια-δυο ημέρες την ικανότητα διεκπεραίωσης καθημερινών δραστηριοτήτων.

Στο σημείο της ένεσης, λοιπόν, μπορεί να παρουσιαστούν πόνος, οίδημα (πρήξιμο) και κοκκίνισμα. Μπορεί επίσης να υπάρξουν συστηματικές αντιδράσεις, δηλαδή συμπτώματα που αφορούν το σύνολο του οργανισμού. Οι πιο συχνές από αυτές είναι κόπωση, πονοκέφαλος, πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις, ρίγη και πυρετός.

Λάθος ο αιφνιδιασμός

«Οι αντιδράσεις αυτές είναι παροδικές και υποχωρούν μόνες τους μέσα σε 1-2 μέρες», λέει ο καθηγητής Wilbur Chen, διευθυντής κλινικών μελετών ενηλίκων στο Κέντρο Ανάπτυξης Εμβολίων & Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ. «Έχει όμως ζωτική σημασία να γνωρίζει το κοινό τι πρέπει να περιμένει».

«Θα ήταν λάθος να αιφνιδιαστούν όσοι κάνουν το εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Εξίσου λάθος θα ήταν να μην είναι προετοιμασμένοι για κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες», συνηγορεί ο Dr William Moss, εκτελεστικός διευθυντής στο Κέντρο Διεθνούς Πρόσβασης στα Εμβόλια της Σχολής Δημοσίας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς.

Ο κόσμος ανησυχεί για την ασφάλεια των εμβολίων εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, παραδέχονται οι δύο ειδικοί. Και αυτό διότι παρήχθησαν πάρα πολύ γρήγορα.

Οι κυριότεροι λόγοι γι’ αυτό όμως ήταν πως κατ’ αρχάς δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατίας. Αντιθέτως υπήρχε άφθονη χρηματοδότηση (από κυβερνήσεις και εταιρείες). Επιπλέον, όλες οι ερευνητές ομάδες του πλανήτη εργάστηκαν για ένα και μόνο εμβόλιο, χρησιμοποιώντας μάλιστα τεχνολογίες που ήδη υπήρχαν. Ουδέποτε κάτι απ’ όλα αυτά (πόσο μάλλον, όλα μαζί ταυτοχρόνως) είχε εφαρμοστεί σε τέτοια κλίμακα παγκοσμίως.

Δεν θυσιάστηκε η ασφάλεια

Όλ’ αυτά πρακτικά σημαίνουν πως το εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν παρήχθη εις βάρος της ασφάλειας. Δεδομένου λοιπόν ότι απαιτούνται δύο δόσεις για να αναπτυχθεί η μέγιστη προστασία, καλό είναι να ξέρουμε τα πάντα γι’ αυτό.

«Η γνώση πως ο πόνος στο χέρι ή ο πυρετός είναι πιθανές παρενέργειες από το εμβόλιο, μπορεί να καταστείλει τον πανικό του κοινού», προσθέτει η Dr Hana El Sahly, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Ιολογίας & Μικροβιολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor. «Όταν κάποιος έχει μια δυσάρεστη, αλλά αναμενόμενη αντίδραση, την αντιμετωπίζει ήρεμα, χωρίς άγχος. Είναι επίσης πιθανότερο να προχωρήσει μετά από μερικές εβδομάδες, στη δεύτερη δόση που χρειάζεται».

Εκτός από τις προαναφερθείσες παρενέργειες, αναφέρθηκαν ακόμα εννέα περιστατικά σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε Βρετανία και ΗΠΑ. Τα οκτώ αφορούν το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech που θα κάνουμε σε πρώτη φάση και στην Ελλάδα. Το ένα περιστατικό αφορά το εμβόλιο της εταιρείας Moderna που έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ, αλλά όχι ακόμα στην Ευρώπη. Τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίσθηκαν επιτόπου στα εμβολιαστικά κέντρα και οι ασθενείς ανέρρωσαν. Και αυτά όμως ήταν αναμενόμενα, αφού δυνητικά κάθε φάρμακο και εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Τι να κάνετε

Αν εκδηλώσετε συμπτώματα στο χέρι, τα CDC συνιστούν να τα καταπραΰνετε με ψυχρά επιθέματα (κρύες κομπρέσες). Αν παρουσιάσετε πόνους ή πυρετό, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για να σας συστήσει κάποιο παυσίπονο/αντιπυρετικό φάρμακο. Για να μειώσετε την δυσφορία από τον πυρετό, να πίνετε επίσης άφθονα υγρά και να ντύνεστε ελαφρά.

Αν πονάει το χέρι σας, μην το ακινητοποιήσετε. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να το κινείτε, συνιστούν επίσης τα CDC. Φυσιολογικά θα ελαττωθεί ο πόνος, μετά από περίπου μία ημέρα. Αν όμως ενταθεί, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Το ίδιο και αν εξακολουθείτε να έχετε συμπτώματά μετά από 1-2 ημέρες.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Καίτη Γαρμπή για Έλενα Παπαρίζου: Η αξία του καλλιτέχνη δεν μεγαλώνει και δεν μικραίνει ανάλογα με τα κιλά του

Καίτη Γαρμπή για Έλενα Παπαρίζου: Η αξία του καλλιτέχνη δεν μεγαλώνει και δεν μικραίνει ανάλογα με τα κιλά του Καίτη Γαρμπή για Έλενα Παπαρίζου: Η αξία του καλλιτέχνη δεν μεγαλώνει και δεν μικραίνει ανάλογα με τα κιλά του Είναι πάντα συγκλονιστική, έχει μια φωνή από δω μέχρι τη Σουηδία, πρόσθεσε η τραγουδίστρια Την εμφάνιση της

Eurovision 2024: Είμαι περήφανη για το τραγούδι και τη σκληρή δουλειά μας, λέει η εκπρόσωπος του Ισραήλ

Eurovision 2024: Είμαι περήφανη για το τραγούδι και τη σκληρή δουλειά μας, λέει η εκπρόσωπος του Ισραήλ «Θα δώσω την καλύτερη ερμηνεία που μπορώ» τόνισε σε ανάρτησή της Σχετικά Άρθρα Thema Insights Spring vibes για Mix n Match Προτάσεις για αγορές που θα ανανεώσουν το στυλ σας, casual items που θα σας φτιάξουν τη διάθεση

Χωρίζουν Λεωνίδας Κουτσόπουλος και Χρύσα Μιχαλοπούλου;

Έντονη είναι η φημολογία το τελευταίο διάστημα που αφορά σε ένα από τα πλέον αγαπημένα ζευγάρια της ελληνικής showbiz. Ο λόγος για τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο και τη Χρύσα Μιχαλοπούλου. Ο chef και η ηθοποιός φέρονται να έχουν τραβήξει χωριστούς δρόμους το τελευταίο διάστημα, έχοντας όμως πάντα ως προτεραιότητα το παιδί τους. «Υπάρχει μια έντονη φημολογία

Eurovision 2024: Νέα ανακοίνωση για τον Joost Klein – «Προχώρησε σε απειλητική κίνηση προς την κάμερα αλλά δεν την άγγιξε»

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο Ολλανδός Joost Klein αν και αποβλήθηκε από τον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision και δεν πρόκειται να ανέβει στην σκηνή προκειμένου να ερμηνεύσει το τραγούδι του «Europapa». Οι πληροφορίες που αφορούν το μέχρι πριν λίγες ώρες φαβορί της Eurovision, και έρχονται στο φως είναι πολλές. Να σημειωθεί πως πριν γίνει

Eurovision 2024: Σε λίγες ώρες ο μεγάλος τελικός – Ποιες χώρες «απειλούν» τη Μαρίνα Σάττι

Ο φετινός διαγωνισμός θα κυλήσει με αρκετή αγωνία μέχρι το τελικό αποτέλεσμα

Ναταλία Γερμανού για Μαρίνα Σάττι: Κι εμείς έχουμε βρεθεί εκεί και δεν διανοηθήκαμε ούτε για ένα λεπτό να χασμουρηθούμε

Ναταλία Γερμανού για Μαρίνα Σάττι: Κι εμείς έχουμε βρεθεί εκεί και δεν διανοηθήκαμε ούτε για ένα λεπτό να χασμουρηθούμε Ναταλία Γερμανού για Μαρίνα Σάττι: Κι εμείς έχουμε βρεθεί εκεί και δεν διανοηθήκαμε ούτε για ένα λεπτό να χασμουρηθούμε Δεν προσπαθώ να κάνω τον συνήγορο ή τον κατήγορο κανενός, απλώς παραθέτω την δική μου άποψη, πρόσθεσε

Eurovision 2024: Έτσι διαμορφώνονται τα προγνωστικά λίγο πριν τον Μεγάλο Τελικό – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

Με τεράστιο ενδιαφέρον εξελίσσεται ο 68ος διαγωνισμός της Eurovision όχι τόσο από μουσική άποψη όσο από πολιτική. Τα τελευταία γεγονότα

Eurovision 2024: “Βόμβα” από την φαβορί Γαλλία – Ο Slimane διέκοψε την πρόβα για τον πόλεμο στη Γάζα

"Ονειρευόμουν να είμαι τραγουδιστής για να τραγουδήσω για την ειρήνη" τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Slimane από τη σκηνή της Eurovision 2024.

Φωκάς Ευαγγελινός: «Δεν έχει ξαναγίνει στη Eurovision για δύο λεπτά να υπάρχει ένα μονόπλανο»

Η Μαρίνα Σάττι ανέβηκε γι’ άλλη μια φορά στην σκηνή της Eurovision και έκανε την τελική της πρόβα λίγη ώρα πριν ξεκινήσει ο μεγάλος τελικός όπου θα ρίξει ξανά το… «ΖΑΡΙ» της. Η νεαρή τραγουδίστρια, «σάρωσε» την σκηνή και αφού διόρθωσε τα όποια μικροπροβλήματα είχαν παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του β’ ημιτελικού, απέσπασε θερμό χειροκρότημα

Κώστας Τσουρός για Αλευρά – Καλούτα: «Ήταν κάθε ατάκα και λάθος – Ρεζιλεύουν τον θεσμό»

Την άποψή του για τους Έλληνες παρουσιαστές της Eurovision, Θανάση Αλευρά και Ζερόμ Καλούτα εξέφρασε ο Κώστας Τσουρός το μεσημέρι του Σαββάτου (11/05) στον «αέρα» της εκπομπής του «Ακόμα δεν είδες τίποτα». Μάλιστα, ο παρουσιαστής δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο και μετέδωσαν οι Έλληνες παρουσιαστές τους δυο ημιτελικούς της

Eurovision 2024: Ολοκληρώθηκε η τελική πρόβα της Μαρίνας Σάττι-Όσα είδαμε μια ανάσα από τον τελικό

Μερικές ώρες μας χωρίζουν από τον μεγάλο τελικό του 68ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision και η Μαρίνα Σάττι είναι έτοιμη να φέρει εξάρες στη σκηνή του Mal

Χρύσα Κοντογιώργου: Έτσι είναι σήμερα η Τζοάνα από το «Κωνσταντίνου & Ελένης-Εντυπωσιακή στα 45 της

H Χρύσα Κοντογιώργου σήμερα στα 45 της χρόνια. Έχουν περάσει 24 χρόνια από την πρώτη προβολή του «Κωνσταντίνου και Ελένης» μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1