Επιστήμονες δημιουργούν εμβόλιο για μελλοντικούς κορονοϊούς

Date:

Το εμβόλιο εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό να στοχεύει πρωτεΐνες που υπάρχουν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κορονοϊών

Επιστήμονες δημιούργησαν ένα εμβόλιο που έχει την ικανότητα να προστατεύει από ευρύ φάσμα κορονοϊών, συμπεριλαμβανομένων μορφών που δεν είναι ακόμη γνωστές.

Το πειραματικό εμβόλιο, το οποίο έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια, σηματοδοτεί μια αλλαγή στρατηγικής προς την «προληπτική εμβολιολογία», όπου τα εμβόλια σχεδιάζονται και ετοιμάζονται για παραγωγή πριν εμφανιστεί ένας δυνητικά πανδημικός ιός.

Το εμβόλιο παράγεται με την προσάρτηση αβλαβών πρωτεϊνών από διαφορετικούς κορονοϊούς σε μικροσκοπικά νανοσωματίδια που στη συνέχεια εγχέονται στον οργανισμό για να ενεργοποιήσουν την άμυνά του ώστε να είναι σε θέση να καταπολεμήσει τους ιούς σε περίπτωση που εισβάλουν σε αυτόν.

Επειδή το εμβόλιο εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να στοχεύει πρωτεΐνες που υπάρχουν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κορονοϊών, η προστασία που παρέχει είναι εξαιρετικά ευρεία, καθιστώντας το αποτελεσματικό έναντι γνωστών και άγνωστων ιών της ίδιας οικογένειας.

«Δείξαμε ότι ένα σχετικά απλό εμβόλιο μπορεί παρ’ όλα αυτά να προκαλεί ευρεία απόκριση σε μια σειρά από διαφορετικούς ιούς», δήλωσε ο Rory Hills, πτυχιούχος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και πρώτος συγγραφέας της έκθεσης.

«Μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας να δημιουργήσουμε εμβόλια πριν καν ξεκινήσει μια πανδημία», πρόσθεσε.

Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι το εμβόλιο προκάλεσε ευρεία ανοσολογική απόκριση στους κορονοϊούς, συμπεριλαμβανομένου του Sars-Cov-1, του παθογόνου που προκάλεσε το ξέσπασμα του Sars το 2003, παρόλο που στα νανοσωματίδια του εμβολίου δεν είχαν προστεθεί πρωτεΐνες από τον συγκεκριμένο ιό.

Λεπτομέρειες της εργασίας, που έγινε σε συνεργασία από τα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, δημοσιεύονται στο Nature Nanotechnology.

Το καθολικό εμβόλιο κατά των κορονοϊών μπορεί να παραχθεί σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις μικροβιακής ζύμωσης, είπε ο Hills, προσθέτοντας ότι οι ερευνητές συνεργάζονται με φαρμακοβιομηχανίες για να βρουν τρόπο να αυξήσουν την κλίμακα παραγωγής.

Τα νανοσωματίδια και οι ιικές πρωτεΐνες μπορούν να παρασκευαστούν σε διαφορετικούς χρόνους σε διαφορετικά μέρη και να αναμειχθούν μεταξύ τους για να παραχθεί το εμβόλιο.

Οι ρυθμιστικές Αρχές του ιατρικού κλάδου δεν διαθέτουν διαδικασίες για προληπτική ανάπτυξη εμβολίων, οπότε, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές θα πρέπει να συζητηθούν με τους αρμόδιους φορείς.

Εάν το εμβόλιο διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στους ανθρώπους, μια επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιηθεί ως αναμνηστική δόση για την Covid, που θα έχει το πρόσθετο όφελος ότι θα προστατεύει και από άλλους κορονοϊούς.

Πιο πιθανό είναι ότι οι χώρες να διατηρούν αποθέματα του εμβολίου, όπως και άλλων εμβολίων που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν άλλα παθογόνα, αφού παραχθούν και εγκριθούν.

«Σε περίπτωση που κάνει την εμφάνισή του κορονοϊό ή άλλο παθογόνο, θα μπορούσαν να υπάρχουν έτοιμα αποθέματα εμβολίου και ένα σαφές σχέδιο για γρήγορη αύξηση της παραγωγής εάν χρειαστεί», ανέφερε ο Hills.

Ο καθηγητής Mark Howarth, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Οι επιστήμονες έκαναν εξαιρετική δομφυλειά στην παραγωγή ενός εξαιρετικά αποτελεσματικού εμβολίου για την Covid κατά την τελευταία πανδημία, αλλά ο κόσμος έζησε παρ’ όλα αυτά μια τεράστια κρίση με τεράστιο αριθμό θανάτων. Πρέπει να βρούμε πώς θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε ακόμη καλύτερα από αυτό στο μέλλον και ένα ισχυρό στοιχείο αυτού είναι να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε εκ των προτέρων τα εμβόλια».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να πλύνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά

Επιστήμονες βρήκαν νέα κληρονομική μορφή της νόσου Αλτσχάιμερ

Σας αρέσει το λευκό ψωμί; Επιστημονική ομάδα ετοιμάζει την πιο υγιεινή εκδοχή του

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Το πάχος στην κοιλιά επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Τα ευρήματα μελέτης σε περισσότερους από 2.200 εθελοντές, ηλικίας 46 ετών και πάνω. Τι κίνδυνος υπάρχει. Οι άνδρες που έχουν μεγάλη κοιλιά (την γνωστή και ως «μπυροκοιλιά») μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Γερμανία. Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η συσσώρευση των περιττών κιλών στην κοιλιά

Λανθάνουσα μικροβιακή αντοχή: Πιο διαδεδομένη από όσο πιστεύαμε, σύμφωνα με τους επιστήμονες

H λανθάνουσα μικροβιακή αντοχή φαίνεται να είναι πιο διαδεδομένη διεθνώς από ό,τι είχε εκτιμηθεί στο παρελθόν, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα  Η λανθάνουσα μικροβιακή αντοχή είναι πιο διαδεδομένη παγκοσμίως από όσο γνωρίζουμε, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications». Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε 1.240 δείγματα λυμάτων από 351 πόλεις σε 111 διαφορετικές χώρες

ΠΟΥ – Οδηγίες για τη χρήση φαρμάκων GLP-1 στη θεραπεία της παχυσαρκίας – Τι ισχύει για τις εγκύους

Οι οδηγίες του ΠΟΥ για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας  θεωρούνται σημείο καμπής, σηματοδοτώντας διεθνώς ότι η παχυσαρκία πρέπει να αντιμετωπίζεται νωρίς, συστηματικά και ισότιμα Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τα φάρμακα GLP-1 σε ενήλικες με παχυσαρκία, εξαιρουμένων των γυναικών που είναι έγκυες, προτείνοντας τη μακροχρόνια, συνεχόμενη χρήση τους, όταν

LATE: Η νέα μορφή άνοιας που συχνά αποδίδεται λανθασμένα στη νόσο Αλτσχάιμερ

Η άνοια LATE προσβάλλει το ένα τρίτο των ανθρώπων ηλικίας 85 ετών και άνω και το 10% στις ηλικίες 65-85 ετών. Μία διαφορετική άνοια, που συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως νόσος Αλτσχάιμερ, αλλάζει τα δεδομένα στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Πρόκειται για την άνοια LATE, η οποία αναγνωρίσθηκε για πρώτη φορά το 2018, αλλά μόλις εφέτος εκδόθηκαν

Η μυρωδιά των λιπαρών τροφίμων στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά

Εντυπωσιακά ευρήματα νέας έρευνας. Πώς επηρεάζει η μυρωδιά των τροφίμων τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Η διατροφή που ακολουθεί μία γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γνωστός παράγοντας που επηρεάζει την μελλοντική υγεία των παιδιών της. Μια νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι εξίσου σημαντική μπορεί να είναι και η μυρωδιά των τροφίμων! Όπως έδειξε, η έκθεση στη

Σορβιτόλη: Το γλυκαντικό που υπάρχει σε χιλιάδες προϊόντα μπορεί να προκαλέσει ηπατική νόσο

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η συσσώρευση σορβιτόλης μπορεί να προκαλέσει ανησυχητική ποσότητα λίπους στο ήπαρ, οδηγώντας σε ηπατική νόσο. Ένα γλυκαντικό που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα «χωρίς ζάχαρη», η σορβιτόλη, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας θανατηφόρας ηπατικής νόσου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η υπερβολική συσσώρευση σορβιτόλης

Επτά φορείς του HIV κατόρθωσαν να ελέγξουν για μήνες τον ιό χωρίς φάρμακα

Επτά φορείς του ιού HIV κατόρθωσαν να τον διατηρήσουν υπό έλεγχο για αρκετούς μήνες (σε μία περίπτωση για 1,5 χρόνο) μετά από μία πολύπλοκη ανοσοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). Αν και οι ασθενείς αυτοί δεν ιάθηκαν, οι επιστήμονες λένε πως το εύρημά τους αποτελεί ένα κρίσιμης σημασίας βήμα προς την εκρίζωση

Αυξημένα προβλήματα υγείας για τα παιδιά που έχουν κινητό στα 12 τους χρόνια

Ανησυχητικά ευρήματα νέας μελέτης με χιλιάδες παιδιά που είχαν ήδη κινητό από το Δημοτικό. Νέα ευρήματα για τους κινδύνους που κρύβει το «κόλλημα» των παιδιών με το κινητό τους τηλέφωνο αποκαλύπτει μια νέα μελέτη, που έδειξε πως όσα το αποκτούν νωρίς στη ζωή τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από παχυσαρκία, κατάθλιψη και έλλειψη ύπνου

Νέες ρινικές νανοσταγόνες εξαλείφουν όγκους εγκεφάλου σε πειράματα

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Washington στο Σεντ Λούις, σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern, ανέπτυξαν μια μη επεμβατική στρατηγική για τη θεραπεία μιας από τις πιο επιθετικές και θανατηφόρες μορφές καρκίνου του εγκεφάλου. Η μέθοδός τους βασίζεται σε ειδικά σχεδιασμένες νανοδομές από εξαιρετικά μικρά υλικά που μεταφέρουν ισχυρές αντικαρκινικές ενώσεις στον εγκέφαλο μέσω απλών ρινικών

Φακές με λουκάνικο

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 500 γρ. Φακές Ψιλές Μιτσίδη 1 κύβο Φυσικό Ζωμό Λαχανικών Μιτσίδη 1½ λίτρο νερό (6 ποτήρια) 400 γρ. Ψιλοκομμένες Ντομάτες Μιτσίδη 4 σκελίδες σκόρδο 1 κ.σ. κάρυ σε σκόνη 4 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι 4 φύλλα δάφνης Ξύσμα από 2 μανταρίνια 300 γρ. χωριάτικο ελληνικό λουκάνικο, σε ροδέλες 7 κ.σ. ελαιόλαδο 1

Beef Wellington

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ Για το σπιτικό φύλλο σφολιάτας: 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μιτσίδη ½ φλ βούτυρο αλατισμένο παγωμένο κομμ.σε κομματάκια 1 φλ ανθρακούχο νερό παγωμένο ½ κ.γλ αλάτι 250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου Έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου Για το μοσχάρι: 3 κ.σούπας ελαιόλαδο 1 κ.σούπας βούτυρο 1

Κλέλια Ανδριολάτου: Με πολύ κοντό pixie cut -Aνατρεπτική και μινιμαλιστική με το νέο της hair style!

Η Κλέλια Ανδριολάτου επέλεξε να αιφνιδιάσει το κοινό της παρουσιάζοντας μια εικόνα που δεν θυμίζει σε τίποτα τις μέχρι τώρα εμφανίσεις της.