Οι έφηβοι πίνουν αλκοόλ περισσότερο από πριν – Ανησυχία ΠΟΥ για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Date:

Το 57% των νέων 15 ετών έχουν πιει τουλάχιστον μία φορά και σχεδόν τέσσερις στους δέκα έχουν καταναλώσει αλκοόλ τις προηγούμενες 30 ημέρες.

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, η οποία προτείνει τη λήψη μέτρων δημόσιας υγείας προκειμένου να περιοριστεί η πρόσβαση σε αλκοολούχα ποτά.

«Η γενικευμένη χρήση βλαπτικών ουσιών από τα παιδιά σε πολλές χώρες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια – και πέρα από αυτή – αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία», τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

Ο ίδιος ζήτησε να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν οι αρωματικοί παράγοντες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ώστε να αντικρουστεί αυτή η τάση.

Έπειτα από χρόνια που παρατηρούνταν μείωση της κατανάλωσης ψυχοδραστικών ουσιών, «κάποια δεδομένα δείχνουν ότι η πανδημία covid-19 οδήγησε σε νέα αύξηση της κατανάλωσης», αποκαλύπτει η έκθεση, για την οποία συγκεντρώθηκαν στοιχεία από 280.000 νέους στην Ευρώπη, την κεντρική Ασία και τον Καναδά. Οι καραντίνες άλλαξαν τις συνήθειες των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών, τα οποία είχαν μεγαλύτερη έκθεση στο διαδίκτυο και τις διαφημίσεις εκεί.

Επιπτώσεις με μεγάλο κόστος

«Η υιοθέτηση επικίνδυνων συμπεριφορών κατά την εφηβεία μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά στην ενήλικη ζωή, καθώς η κατανάλωση ψυχοδραστικών ουσιών σε μικρή ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εθισμού», υπογράμμισε ο Κλούγκε.

«Οι επιπτώσεις έχουν μεγάλο κόστος τόσο για εκείνους όσο και για την κοινωνία», εξήγησε. Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων αυξήθηκε σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση, και η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στους εφήβους.

Τα καλά νέα ωστόσο είναι ότι μειώνεται το κάπνισμα: το 13% των παιδιών 11 με 15 ετών κάπνιζαν το 2022, δύο μονάδες λιγότερες σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια. Ωστόσο πολλά από αυτά έχουν στραφεί στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Περίπου το 32% των νέων ηλικίας 15 ετών έχει ήδη καπνίσει ηλεκτρονικό τσιγάρο και το 20% στη διάρκεια των προηγούμενων 30 ημερών.

Η έρευνα αυτή, με την ονομασία Health Behaviour in school-aged children (HBSC), πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια υπό την αιγίδα του ΠΟΥ Ευρώπης, ο οποίος καλύπτει 53 χώρες ως την κεντρική Ασία, και εξετάζει διάφορες πτυχές της υγείας των μαθητών 11, 13 και 15 ετών.

Το αλκοόλ είναι η ουσία που καταναλώνεται πιο συχνά από τους εφήβους, με το 57% των νέων 15 ετών να έχουν πιει τουλάχιστον μία φορά και σχεδόν τέσσερις στους δέκα να έχουν καταναλώσει αλκοόλ τις προηγούμενες 30 ημέρες.

Εξάλλου περίπου ένας έφηβος στους 10 (το 9%) έχει μεθύσει πολύ στη διάρκεια της ζωής του. Περίπου το 5% είχε μεθύσει ήδη από την ηλικία των 13 ετών όπως και το 20% των 15χρονων. «Αυτό καταδεικνύει μια τάση κλιμάκωσης στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των νέων», κατήγγειλε ο ΠΟΥ Ευρώπης.

«Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν σε ποιο βαθμό το αλκοόλ είναι διαθέσιμο και έχει κανονικοποιηθεί και δείχνει ότι είναι επείγον να λάβουμε καλύτερα πολιτικά μέτρα για να προστατεύουμε τα παιδιά και τους νέους», επέμεινε ο οργανισμός.

Άλλη πηγή ανησυχίας είναι ότι τα κορίτσια πίνουν πολύ περισσότερο από πριν. Το 40% των κοριτσιών ηλικίας 15 ετών δήλωσε ότι έχει καταναλώσει αλκοόλ στη διάρκεια των 30 τελευταίων ημερών, έναντι του 38% πριν τέσσερα χρόνια, ενώ στα αγόρια η τάση είναι αντίθετη.

Η κατανάλωση κάνναβης επίσης μειώθηκε ελαφρά: το ποσοστό των εφήβων 15 ετών που έχει ήδη δοκιμάσει μειώθηκε κατά τέσσερις μονάδες σε τέσσερα χρόνια, πέφτοντας στο 12%.

-: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαλέσκου: Πόζαρε για πρώτη φορά στο Instagram με τον σύζυγό της, Κωνσταντίνο Δανιά και την κόρη τους

Μια ιδιαίτερη και σπάνια στιγμή από την προσωπική της ζωή μοιράστηκε η Ιωάννα Μαλέσκου, η οποία τα τελευταία χρόνια κρατά χαμηλούς τόνους όσον αφορά την οικογενειακή της καθημερινότητα. Η παρουσιάστρια δημοσίευσε για πρώτη φορά μια τρυφερή φωτογραφία με τον σύζυγό της, Κωνσταντίνο Δανιά, και την μικρή τους κόρη. Η εικόνα, που δημοσιεύτηκε σε story στο

Μελίτα Κούρκουλου: Η σπάνια εμφάνιση με τον σύζυγό της και η τρυφερή εξομολόγηση για τον πατέρα της!

Η Μελίτα Κούρκουλου, κόρη του αείμνηστου Νίκου Κούρκουλου, έχει επιλέξει όλα αυτά τα χρόνια να διατηρεί χαμηλό προφίλ, μακριά από τη δημοσιότητα.

Η τραγική οικογενειακή ιστορία του Τζούλιαν ΜακΜάχον: H δύσκολη παιδική ηλικία, οι εντάσεις και οι δικαστικές διαμάχες

Ο αγαπητός ηθοποιός του Nip/Tuck, έφυγε από τη ζωή στα 56 του χρόνια πριν μερικές ημέρες από καρκίνο

Η Ντούα Λίπα θέλει να κάνει παιδιά με τον Κάλουμ Τέρνερ

Η Ντούα Λίπα θέλει να κάνει παιδιά με τον Κάλουμ Τέρνερ Η Ντούα Λίπα θέλει να κάνει παιδιά με τον Κάλουμ Τέρνερ «Θα ήθελα πολύ να κάνω παιδιά», αποκάλυψε η 29χρονη ποπ σταρ και δείχνει πιο ευτυχισμένη από ποτέ στο πλευρό του Βρετανού ηθοποιού Τη σκέψη της να γίνει μητέρα μοιράστηκε δημοσίως η Ντούα Λίπα

Διακοπές στις Σπέτσες για τη Σία Κοσιώνη

Η Σία Κοσιώνη απολαμβάνει ήρεμες και γαλήνιες στιγμές στο ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού. Οι πρώτες φωτογραφίες της.

Route 360: Οι φόβοι για πειρατεία και η αλλαγή πλεύσης στο δεύτερο επεισόδιο

Κυριακή, 13.7.2025, 19:16 Zappit@ZAPPIT_ Όσα έγιναν στο δεύτερο επεισόδιο της ταξιδιωτικής εκπομπής «Route 360» Route 360 – Ο Γιάννης Αποστολάκης και το πλήρωμά του, την τρίτη ημέρα του ταξιδιού τους, έφυγαν από τις ακτές της μαγευτικής Ιταλίας με προορισμό την Ισπανία, καθώς η νυχτερινή καταιγίδα άλλαξε τα πλάνα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, εξήγησε την

Πυρ και μανία η Καίτη Γαρμπή: «Θα φάνε μια μήνυση που θα ‘ναι όλη δική τους!»

Πυρ και μανία έγινε η Καίτη Γαρμπή με βίντεο που δημιουργήθηκε από AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) και δημοσιεύτηκε στο YouTube με τίτλο «Η Καίτη Γαρμπή ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΟΚ – Τι την οδήγησε στην κατάρρευση;». Δείτε το βίντεο του Youtube το οποίο προκάλεσε την οργή της τραγουδίστριας H γνωστή τραγουδίστρια, που φέτος περιοδεύει με τον σύζυγό της, Διονύση Σχοινά σε

Η Ελλάδα ως κόμβος καινοτομίας στις βιοεπιστήμες

Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για επενδύσεις στις βιοεπιστήμες και ο κίνδυνος η Ευρώπη να μείνει πίσω σε έρευνα, καινοτομία και κλινική ανάπτυξη, ήταν το κύριο θέμα του πάνελ «Unlocking Greece’s Potential as a Life Sciences Innovation Hub», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025, στο πλαίσιο του 29th Annual Government Roundtable, Walking steadily across a tightrope

Το φως που της έκλεβε τον ύπνο: Η επιστήμη πίσω από την αληθινή ιστορία της Puan

Το σώμα μας είναι ρυθμισμένο να ακολουθεί το φως της ημέρας και το σκοτάδι της νύχτας. Ωστόσο, ο ύπνος αποδεικνύεται πιο δύσκολη υπόθεση. Η σύγχρονη καθημερινότητα έχει μπερδέψει το βιολογικό μας ρολόι -και ως εκ τούτου και τον ύπνο μας- και το τίμημα, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, μπορεί να είναι πολύ βαρύτερο απ’ όσο φανταζόμαστε. Μια

Καναπεδάκια σολομού

Απαραίτητος ο καπνιστός σολομός, που δίνει μια νότα πολυτέλειας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Δοκιμάστε αυτή την εξαίρετη συνταγή που γίνεται με πατέ σολομού και καπνιστό σολομό. Χρόνος: 25 λεπτά + 1 ώρα αναμονή Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο Υλικά (για 8-12 άτομα): 250 γρ. φιλέτα σολομού χωρίς πέτσα (ξεπαγωμένα αν είναι κατεψυγμένα) 125 γρ. ( ½ φλ.) τυρί

Φριτάτα µε κολοκυθάκια και πατάτες

ΥΛΙΚΑ 4 µέτριες πατάτες ξεφλουδισµένες σε ροδέλες 2 µέτρια κολοκυθάκια σε ροδέλες 3 κουταλιές ελαιόλαδο 8 αβγά 1 χούφτα φύλλα δυόσµου ψιλοκοµµένα 200 γρ. κεφαλοτύρι, περασµένο από χοντρό τρίφτη (2 φλ. περίπου) Αλάτι, πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζετε τις πατάτες σε αλατισµένο νερό για 6-8 περίπου λεπτά, να µαλακώσουν λίγο και τις στραγγίζετε. Τις αφήνετε να κρυώσουν

Οι Oasis ετοιμάζουν ένα μεγάλο πάρτι για την επανένωσή τους – Οι φαν ανησυχούν ότι τα διάσημα αδέρφια θα τσακωθούν ξανά

Οι Γκάλαχερ σχεδιάζουν ένα πολυτελές πάρτι αξίας 200.000 λιρών για να γιορτάσουν το τέλος του πρώτου σκέλους της περιοδείας