Kατάψυξη ωαρίων: Μια βιώσιμη λύση για τις γυναίκες με ενδομητρίωση – Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία

Date:

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

O κ. Χριστόδουλος Παπανικόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις μιλά για την πάθηση που θα οδηγήσει μία στις δύο ασθενείς σε εξωσωματική γονιμοποίηση για να καταφέρει να τεκνοποιήσει, αλλά και για το καλύτερο timing για την κρυοσυντήρηση ωαρίων

-

Η ενδομητρίωση είναι συνήθως μια επώδυνη νόσος με χαρακτηριστικά χρόνιας φλεγμονής. Αποτελεί μια από τις πιο συχνές καλοήθεις γυναικολογικές παθήσεις στην αναπαραγωγική ηλικία με συχνότητα στο γενικό πληθυσμό περίπου 10%,ενώ στις υπογόνιμες γυναίκες το ποσοστό κυμαίνεται από 30-50%. Η μέση ηλικία  διάγνωσης είναι τα 28 έτη και θα  πρέπει να αναφερθεί ότι η διάγνωση συνήθως καθυστερεί,  γιατί δεν γίνεται σωστή εκτίμηση των συμπτωμάτων.

Η ενδομητρίωση έχει σοβαρές συνέπειες, τόσο στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή των ασθενών, όσο και στη ψυχική τους ισορροπία. Η οικονομική επιβάρυνση στις ΗΠΑ υπολογίζεται σε 49 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ενδομητρίωση είναι η πάθηση όπου ενδομητρικός ιστός ευαίσθητος στην δράση οιστρογόνων ανευρίσκεται εκτός της ενδομητρικής κοιλότητας και η διάγνωση επιβεβαιώνεται μετά από βιοψία.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την εμφάνιση της ενδομητρίωσης:

  1. Η παλίνδρομη ροή αίματος από τις σάλπιγγες κατά την διάρκεια της περιόδου και η εμφύτευση ενδομητρικών κυττάρων στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Αυτό όμως γίνεται σε όλες τις γυναίκες και άρα θα πρέπει να υπάρχει και κάποια ατομική προδιάθεση.
  2. Η μετάπλαση του σπλαγχνικού επιθηλίου όπου κάποια κύτταρα του περιτοναίου μετατρέπονται σε ενδομητρικά κύτταρα.
  3. Mullerianosisόπουκατά την εμβρυική περίoδοκάποια κύτταρα αναπτύσσονται σε λάθος περιοχές του σώματος.
  4. Η θεωρία της αιματογενούς και λεμφογενούς διασποράς, η οποία θα μπορούσε να δικαιολογήσει απομακρυσμένες εστίες ενδομητρίωσης όπως π.χ. στην θωρακική κοιλότητα.

Υπάρχουν 3 τύποι ενδομητρίωσης: οι επιφανειακές εστίες ενδομητρίωσης (15-50%), οι κύστεις  ενδομητρίωσης (ενδομητριώματαέως 45%)  και η εν τω βάθει ενδομητρίωση (περίπου 20%).

Συμπτώματα ενδομητρίωσης

Η ενδομητρίωση μπορεί να παρουσιάζεται  με συμπτωματολογία  όπως: έντονος πόνος στην περίοδο (δυσμηνόρροια). Χαρακτηριστικά στην ενδομητρίωση, η δυσμηνόρροια είναι ιδιαίτερα έντονη και εμφανίζεται συνήθως αρκετά χρόνια μετά την έναρξη της περιόδου. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ένα επίμονο άλγος υπογαστρίου, το οποίο δεν αποδίδεται σε άλλη νοσολογική οντότητα.  Η δυσπαρεύνια δηλαδή άλγος στην επαφή αποτελεί ένα μείζον σύμπτωμα της νόσου. Συμπτώματα από το έντερο, επώδυνες κινήσεις εντέρου, άλγος στην αφόδευση, άλγος κατά την ούρηση.

Συχνά στις γυναίκες αυτές μπορεί να συνυπάρχουν κύστεις  ωοθηκών, οι οποίες στην περίπτωση αυτή ονομάζονται ενδομητριώματα και σε ένα σημαντικό ποσοστό προκαλούν υπογονιμότητα.

Η ενδομητρίωση θεωρείται ότι επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία των σαλπίγγων μέσω δημιουργίας συμφύσεων, την ποιότητα των ωαρίων, της γονιμοποίησης και την εμφύτευση του εμβρύου.  Το 50% των ασθενών με την νόσο αυτή θα χρειασθεί να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση για να καταφέρει να τεκνοποιήσει.

Ειδικότερα υπάρχουν στοιχεία ότι η ενδομητρίωση σαν νόσος έχει επίπτωση στα ωοθηκικά αποθέματα. Τα επίπεδα των δεικτών AMH, ο αριθμός των μικρών ωοθυλακίων και η InhibinB όπου χρησιμεύουν για την αξιολόγηση της γονιμότητας είναι μειωμένα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Παθοφυσιολογικά πιστεύεται ότι οι ενδομητριωσικές κύστεις περιέχουν ουσίες, όπως ο ελεύθερος σίδηρος, που μπορεί να είναι τοξικές στα ωοθυλάκια. Επίσης, η χρόνια διάταση του φλοιού των ωοθηκών λόγω των κύστεων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Όπως επίσης έχει βρεθεί ότι υπάρχει μια υπερδραστηριότητα των αρχέγονων ωοθυλακίων, που μπορεί να οδηγήσει στην ταχύτερη εξάντλησή τους.

Διάγνωση ενδομητρίωσης

To λεπτομερές ιατρικό  ιστορικό θέτει την υποψία της νόσου. Ο ενδελεχής υπερηχογραφικός έλεγχος θα εντοπίσει  ενδομητριωσικές κύστεις αλλά και  εστίες ενδομητρίωσης σε άλλα όργανα, από έμπειρους ιατρούς. Η αιματολογική εξέταση Ca -125 αποτελεί ένα χρήσιμο επιβοηθητικό δείκτη. Επίσης,για την διάγνωση χρησιμοποιείται  η μαγνητική τομογραφία. Η επιβεβαίωση της νόσου επιτυγχάνεται μετά  από επέμβαση  λαπαροσκόπησης με λήψη  ιστών για ιστολογική εξέταση – βιοψία.

Η αντιμετώπιση των ενδομητριωσικών κύστεων (>4εκ.) είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική αφαίρεση τους. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες ακόμη και από τους πιο έμπειρους χειρουργούς και είναι η μείωση των ωοθηκικών αποθεμάτων μετά την επέμβαση. Έχει βρεθεί στατιστικά σημαντική μείωση της ΑΜΗ και της AFC που αντανακλά την μείωση της γονιμοποιητικής δυναμικής μιας γυναίκας. Επίσης, έχουν αναφερθεί ποσοστά υποτροπής της νόσου 20% στα 2 χρόνια και 40% στα 5 χρόνια.

Κατάψυξη ωαρίων

Η κατάψυξη ωαρίων παλαιότερα λόγω των χαμηλών ποσοστών επιτυχίας των προηγούμενων τεχνικών, αποτελούσε λύση ανάγκης και περιοριζόταν σε επιλεγμένα περιστατικά, όπως στη διατήρηση γονιμότητας πριν την έναρξη αντικαρκινικής θεραπείας ή στην μη διαθεσιμότητα σπέρματος κατά την ημέρα της ωοληψίας σε κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η εισαγωγή σύγχρονων τεχνικών, όπως του vitrification εμφανίζει εξαιρετικά πιθανότητες επιτυχίας μετά από απόψυξη ωαρίων, με ποσοστά κύησης  35-65%. Επίσης, έχει βρεθεί ότι η κατάψυξη ωαρίων είναι το ίδιο αποτελεσματική σε σχέση με τα φρέσκα ωάρια και δεν αυξάνει τον κίνδυνο για γενετικές ή χρωμοσωμιακές ανωμαλίες. Έτσι χιλιάδες γυναίκες επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων για κοινωνικούς ή ιατρικούς λόγους.

Μελέτες αναφέρουν ότι γυναίκες με ενδομητρίωση αν υποβληθούν σε κατάψυξη ωαρίων έχουν μεγαλύτερο αριθμό και καλύτερης ποιότητας ωάρια ιδανικά εάν υποβληθούν σε διαδικασία συλλογής ωαρίων σε ηλικία μικρότερη των 37 ετών και πριν την χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισης της ενδομητρίωσης.

Η ενδομητρίωση αποτελεί νόσο με άμεση συσχέτιση με την υπογονιμότητα. Επίσης,αποτελεί εξελισσόμενη νόσος και για τους λόγους αυτούς στις γυναίκες που θα επιθυμούσαν να τεκνοποιήσουν στο μέλλον θα πρέπει να γίνεται ενημέρωση από τους γιατρούς για τις επιπτώσεις της νόσου και για την δυνατότητα κατάψυξης ωαρίων όταν διαγνωσθούν με ενδομητρίωση και πριν υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ελεωνόρα Ζουγανέλη για την αφαίρεση του διπλώματός της: Είχα πιει ένα ποτήρι κρασί, δεν ήξερα το όριο για το μηχανάκι

Ελεωνόρα Ζουγανέλη για την αφαίρεση του διπλώματός της: Είχα πιει ένα ποτήρι κρασί, δεν ήξερα το όριο για το μηχανάκι Ελεωνόρα Ζουγανέλη για την αφαίρεση του διπλώματός της: Είχα πιει ένα ποτήρι κρασί, δεν ήξερα το όριο για το μηχανάκι Τον περασμένο Οκτώβριο η τραγουδίστρια είχε εντοπιστεί να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ, με αποτέλεσμα

Γιάννης Σαββιδάκης: Είμαι υπέρ των σταρ που έγιναν με τα περιοδικά και τα τραγούδια, όχι με τα social media ή τα ψεύτικα views

Γιάννης Σαββιδάκης: Είμαι υπέρ των σταρ που έγιναν με τα περιοδικά και τα τραγούδια, όχι με τα social media ή τα ψεύτικα views Δείτε το βίντεο με όσα είπε ο τραγουδιστής 21.06.2026, 15:52 UPD: 21.06.2026, 16:00 3 ΣΧΟΛΙΑ Έναν διαχωρισμό ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν σχετικά με την έννοια της αναγνωρισιμότητας έκανε ο Γιάννης

Μαρία Αναστασοπούλου: «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έφευγε η Σια Κοσιώνη από τον ΣΚΑΪ αλλά πιστεύω ότι ήταν για το καλό της»

Καλεσμένη στο «Χαμογέλα και Πάλι» βρέθηκε το Σάββατο (21/6) η Μαρία Αναστασοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην τηλεόραση, τις infotainment εκπομπές αλλά και σε πρόσωπα της ενημέρωσης που βρέθηκαν στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα. Μιλώντας για τις αλλαγές στο τηλεοπτικό τοπίο και τον ανταγωνισμό στην ενημέρωση, η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ τόνισε πως: «Μπαίνουμε σε μία περίοδο

Ζόζεφιν για Νίνο: «Για μένα είναι μέντορας… Είναι παρεξηγημένος, αλλά είναι… πιο νορμάλ πεθαίνεις»

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στον Θέμη Γεωργαντά και την εκπομπή «After Dark», η Ζόζεφιν μίλησε για τη μουσική που καθόρισε τη ζωή της από μικρή ηλικία, τη σχέση με την οικογένειά της, αλλά και τον Νίνο, με τον οποίο πλέον τους ενώνει όχι μόνο ένας προσωπικός δεσμός αλλά και μια νέα δισκογραφική συνεργασία. Η τραγουδίστρια

Κώστας Αποστολάκης: «Με ανησυχεί βαθιά το bullying στα σχολεία»

Μια άκρως εξομολογητική συνέντευξη παραχώρησε ο Κώστας Αποστολάκης στην εκπομπή «Ραντεβού το ΣΚ» και τον Κωνσταντίνο Αρτσίτα, μιλώντας ανοιχτά για την καριέρα του, την προσωπική του εξέλιξη, αλλά και τα φαινόμενα της εποχής μας που τον θορυβούν. Ο γνωστός ηθοποιός, κοιτάζοντας πίσω στο ξεκίνημά του, παραδέχτηκε με ειλικρίνεια πως τα πράγματα στο θέατρο ήταν καλύτερα

Ψυχαγωγία Κυριακάτικα: Ο Θανάσης Πάτρας υποδέχεται τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τον Κώστα Φραγκολιά και τον Κώστα Κατσουράνη

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Απόψε, στις 19:50 στο OPEN, η παρέα του «Ψυχαγωγία Κυριακάτικα» φοράει τα βραδινά της και είναι εδώ με ανανεωμένη διάθεση. Ο Θανάσης Πάτρας μαζί με τον Γιώργο Κρικοριάν και την Άννα Ζηρδέλη μας υπόσχονται πολύ κέφι, χαρά και μοναδικές εκπλήξεις. Και φυσικά, δεν είναι μόνοι. Μαζί με

CMF by Nothing: Ακυρώνεται η κυκλοφορία νέου smartphone για φέτος

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Η Nothing έχει καταφέρει να χτίσει ένα τεράστιο και πιστό κοινό, και μεγάλο μερίδιο αυτής της εκρηκτικής επιτυχίας οφείλεται στην CMF, το άκρως επιτυχημένο και προσιτό budget brand της εταιρείας. Όλοι περίμεναν με αγωνία την επόμενη κίνηση της CMF στην αγορά των κινητών, ειδικά μετά την εξαιρετική

Ο Κώστας Αποστολάκης για τη ζωή μετά θάνατον: Πως και πως την περιμένω, εδώ είμαστε μουσαφίρηδες

Ο Κώστας Αποστολάκης μίλησε για τη σχέση του με την πίστη, το κίνημα #MeToo και τα περιστατικά bullying που τον έχουν προβληματίσει. Ο δημοφιλής ηθοποιός ανέφερε πως περιμένει τη μετά θάνατον ζωή καθώς τότε, όπως είπε, ξεκινούν τα πάντα. Τα πιο ουσιαστικά από το γήινο πέρασμα. «Η ψυχή είναι πάντα παιδική, έχει ίδια ηλικία από

Καλεσμένη στην εκπομπή του Τάσου Ιορδανίδη η Θάλεια Ματίκα: «Δυο χρόνια το αποφεύγαμε συστηματικά»

Καλεσμένη στην εκπομπή του Τάσου Ιορδανίδη η Θάλεια Ματίκα: «Δυο χρόνια το αποφεύγαμε συστηματικά» Καλεσμένη στην εκπομπή του Τάσου Ιορδανίδη η Θάλεια Ματίκα: «Δυο χρόνια το αποφεύγαμε συστηματικά» Είναι λίγο περίεργο, είπε η ηθοποιός για την τηλεοπτική συνάντηση με τον σύζυγό της Καλεσμένη στην εκπομπή που παρουσιάζει ο Τάσος Ιορδανίδης μαζί με τη Ζωή Κρονάκη

Μάρω Κοντού: Η αδημοσίευτη φωτογραφία της με αφορμή τα 92α γενέθλιά της

Μάρω Κοντού: Η αδημοσίευτη φωτογραφία της με αφορμή τα 92α γενέθλιά της Το Studio Κλεισθένης μοιράστηκε ένα στιγμιότυπο της ηθοποιού από το παρελθόν για να της ευχηθεί Ενενήντα δύο ετών γίνεται σήμερα η Μάρω Κοντού και το Studio Κλεισθένης της ευχήθηκε με τα γενέθλιά της, δημοσιεύοντας στο Instagram μία φωτογραφία της. Πρόκειται για ένα αδημοσίευτο

Ο Γιώργος Αλκαίος για το καλλιτεχνικό του όνομα: Ένας χορευτής το σκέφτηκε και το κράτησα όταν μου εξήγησε

Ο Γιώργος Αλκαίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Αστερόσκονη», το Σάββατο 20 Ιουνίου και μεταξύ άλλων μίλησε για την επιλογή του καλλιτεχνικού ονόματος, με το οποίο έγινε γνωστός σε ολόκληρη τη χώρα. Θυμήθηκε πως εκείνη την περίοδο τόσο εκείνος όσο και ο Σάκης Ρουβάς, σκέφτονταν για το εάν έπρεπε να κρατήσουν το πραγματικό ονοματεπώνυμό τους. Ήταν

Η Μάγδα Τσέγκου παρενέβη στη εκπομπή της Χρηστίδου: «Σας παρακολουθούσα 8 λεπτά να μιλάτε και δεν πίστευα αυτά που άκουγα να λέτε»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή του Mega «Χαμογέλα και Πάλι» πραγματοποίησε την Κυριακή 21/6 η Μάγδα Τσέγκου θέλοντας να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τα σχόλια που ακολούθησαν στο πάνελ για την ίδια, μετά την προβολή της συνέντευξής της στην εκπομπή. Η δημοσιογράφος επεσήμανε πως ουδέποτε αυτοπροτάθηκε