COVID-19: Τι σημαίνει αυτό που λένε για την % αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Date:

Τις τελευταίες μέρες μπήκαμε στην τελική ευθεία για την έγκριση και κυκλοφορία σε παγκόσμια κλίμακα του πρώτου εμβολίου για τον κορονοϊό. Και η κάθε φαρμακευτική εταιρεία προσπαθεί να κόψει πρώτη το νήμα.

Τρία ξεχωριστά εμβόλια για τη νόσο COVID-19 ανακοινώθηκαν μέσα σε λίγες μέρες. Κατά σειρά ανακοίνωσης είναι:

  1. το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech που φέρεται να είναι κατά 90% αποτελεσματικό
  2. το ρωσικό εμβόλιο Sputnik που φέρεται να είναι κατά 92% αποτελεσματικό
  3. το εμβόλιο της Moderna που φέρεται να είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό

Πέραν από το γεγονός ότι αυτή η κούρσα για το εμβόλιο θυμίζει λίγο “δημοπρασία αποτελεσματικότητας” του εμβολίου, το ευρύ κοινό έχει μία βασική ερώτηση:

Τι σημαίνει η % αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID-19;

Αυτό το νούμερο, με την μορφή ποσοστού επί τοις εκατό, αναφέρεται στην πιθανότητα ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα λειτουργήσει σε ανθρώπους.

Τα ποσοστά 90-95% που ανακοίνωσαν οι κατασκευαστές των υποψηφίων εμβολίων για τη νόσο COVID-19 σκόρπισαν ελπίδες σε όλο τον κόσμο ότι τα εμβόλιά τους μπορούν να βοηθήσουν στον τερματισμό της πανδημίας κάποια στιγμή το επόμενο έτος, εάν συνεχίσουν να δείχνουν ότι προλαμβάνουν τη νόσο και είναι ασφαλή.

Αυτά τα ποσοστά αποτελεσματικότητας θα αλλάξουν όσο οι μελέτες εμβολίων συνεχίζονται, καθώς οι πρώτοι υπολογισμοί βασίστηκαν σε λιγότερες από 100 περιπτώσεις COVID-19 σε κάθε μελέτη.

Ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις, ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να αποτρέψει την πλειονότητα των ασθενειών, εφόσον εμβολιαστούν μεγάλες ομάδες ανθρώπων σε κάθε τοπική κοινωνία.

Αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ένα εμβόλιο κορονοϊού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% αποτελεσματικό προτού εξετάσουν το ενδεχόμενο έγκρισής του για χρήση. Υπήρχε ανησυχία ότι τα εμβόλια COVID-19 θα είναι αντιστοίχως αποτελεσματικά με τα εμβόλια γρίπης, τα οποία κυμαίνονται στο 20-60% αποτελεσματικότητας τα τελευταία χρόνια.

Τα γενικά, πρώιμα στοιχεία αποτελεσματικότητας δεν λένε ολόκληρη την ιστορία.

Οι επιστήμονες πρέπει επίσης να κατανοήσουν πόσο καλά προστατεύει το εμβόλιο άτομα σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και δημογραφικές κατηγορίες.

Και για τα δύο εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna, τα ενδιάμεσα αποτελέσματα βασίστηκαν σε άτομα τα οποία είχαν συμπτώματα COVID-19, έκαναν σχετικά τεστ και όντως βρέθηκαν θετικοί. Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν κάποιος που θα εμβολιαστεί θα μπορεί να μολυνθεί -ακόμα κι αν δεν εμφανίζει συμπτώματα- και να εξαπλώσει τον ιό.

Επίσης άγνωστο είναι εάν τα εμβόλια θα γίνονται εφάπαξ ή ανά τακτά διαστήματα (π.χ. ετησίως, όπως το εμβόλιο της γρίπης).

Πώς θα γνωρίζουμε εάν τα εμβόλια COVID-19 είναι ασφαλή;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) υπάρχουν πολλές αυστηρές προστατευτικές δικλείδες για να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια COVID-19 θα είναι ασφαλή. Όπως όλα τα εμβόλια, έτσι και τα εμβόλια COVID-19 περνούν από μια αυστηρή διαδικασία δοκιμών πολλαπλών σταδίων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων δοκιμών (φάσης 3) που περιλαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες άτομα. Αυτές οι δοκιμές, που περιλαμβάνουν άτομα υψηλού κινδύνου για COVID-19, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να εντοπίσουν τυχόν κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες, ή άλλα προβλήματα ασφάλειας.

Εάν μια κλινική δοκιμή δείξει ότι ένα εμβόλιο COVID-19 είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, απαιτείται μια σειρά ανεξάρτητων ανασκοπήσεων σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τα αποδεικτικά στοιχεία ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κανονιστικής επανεξέτασης και έγκρισης στη χώρα στην οποία κατασκευάζεται το εμβόλιο, προτού ο Π.Ο.Υ. το εξετάσει για προεπιλογή. Μέρος αυτής της διαδικασίας περιλαμβάνει επίσης μια ανασκόπηση όλων των στοιχείων ασφαλείας από την Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων.

Μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα συγκληθεί από τον Π.Ο.Υ. θα αναλύσει τα αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές και μαζί με στοιχεία σχετικά με την ασθένεια, τις ηλικιακές ομάδες που επηρεάζονται, τους παράγοντες κινδύνου για ασθένεια και άλλες πληροφορίες, θα προτείνει εάν και πώς πρέπει να χρησιμοποιηθεί το κάθε εμβόλιο. Εν συνεχεία αξιωματούχοι υγείας σε κάθε χώρα θα αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν τα εμβόλια για εθνική χρήση και θα αναπτύξουν πολιτικές για τον τρόπο χρήσης των εμβολίων στη χώρα τους βάσει των συστάσεων του Π.Ο.Υ.

Αφότου εισαχθεί ένα εμβόλιο COVID-19, ο Π.Ο.Υ. θα υποστηρίξει σε συνεχή βάση τη συνεργασία με τους κατασκευαστές εμβολίων, τους υπαλλήλους υγείας σε κάθε χώρα και άλλους εταίρους για την παρακολούθηση τυχόν προβλημάτων ασφάλειας.

Πηγές: https://apnews.com, https://www.who.int

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το εμβόλιο για τη γρίπη επηρεάζει τις πιθανότητές μου να κολλήσω COVID-19;

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πόσο κοστίζει το απίστευτο σκάφος του Δημήτρη Μελισσανίδη;

Το πολυτελές σκάφος μήκους 73,5 μέτρων με την ονομασία Lady Vera του προέδρου της ΑΕΚ…

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Επισκέφτηκε τον Δημήτρη Σταρόβα στο νοσοκομείο – Είναι σταθερά, με πολύ χαμηλά την μπάλα, είπε

Οι γιατροί είναι πολύ αισιόδοξοι, ανέφερε ο παρουσιαστής για τον φίλο του

Λιάγκας για Νάνσυ Αντωνίου: Έχουν πρόβλημα στον εγκέφαλο και να το κοιτάξουν…

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Γιώργο Λιάγκα και τη ραδιοφωνική παραγωγό και σύντροφο του Γρηγόρη Αρναούτογλου, Νάνσυ Αντωνίου, με αφορμή την περιπέτεια υγείας του Δημήτρη Σταρόβα, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό που υπέστη. Πιο συγκεκριμένα, ο παρουσιαστής του «Πρωινού» μίλησε από την εκπομπή του για τη σχέση του μουσικού με τη σύντροφό

Βασίλης Ζούλιας: Έχουν αναλάβει πλέον οι δικηγόροι, έχω εμπιστοσύνη στη θεία δίκη

«Η εταιρία παραγωγής μου έστειλε εξώδικο ότι δεν έχουν ευθύνη για τη φωτιά, τους έστειλα κι εγώ εξώδικο», λέει ο Βασίλης Ζούλιας. Ο Βασίλης Ζούλιας άνοιξε το ατελιέ του και υποδέχθηκε τη Σταματίνα Τσιμτσιλή με την κάμερα του Happy Day. Ο γνωστός σχεδιαστής ξενάγησε στην παρουσιάστρια στους χώρους που κάηκαν πρόσφατα από φωτιά, αποκάλυψε πως

Συγκλονίζει η Καίτη Φίνου: Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου

Για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε μετά την περιπέτεια που είχε με τον κορονοϊό μίλησε η Καίτη Φίνου. «Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου» είπε σε συνέντευξή της. Σε μία εξομολόγηση καρδιάς η Καίτη Φίνου σημείωσε στην εκπομπή του Alpha «Super Κατερίνα» την Παρασκευή 17/5 εξηγώντας τις συνέπειες της long

Το προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί κατά πέντε χρόνια ως το 2050 – Θα ζούμε περισσότερα χρόνια με κακή υγεία

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής προβλέπεται να αυξηθεί από 73,6 έτη το 2022 σε 78,1 έτη το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,9 έτη στους άνδρες και κατά 4,2 έτη στις γυναίκες μέχρι το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η αύξηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις χώρες, όπου

Ματίνα Παγώνη για Δημήτρη Σταρόβα: «Θα γίνει γρήγορα καλά»

Στη νευρολογική κλινική του Τζάνειου νοσοκομείου νοσηλεύεται ο Δημήτρης Σταρόβας , ύστερα από εγκεφαλικό που υπέστη.

Φραγκολιάς – Σοϊλέδης: Τέλος η φιλία τους & αυτός είναι ο λόγος – Έχουμε πάψει να μιλάμε, γιατί…

Ο Κώστας Φραγκολιάς αποκάλυψε το τέλος της φιλίας του με τον Άρη Σοϊλέδη και ανέφερε και τον λόγο στον αέρα της εκπομπής, Happy Day. Με αφορμή τις δηλώσεις της Ναυσικάς Παναγιωτακοπούλου για τον Άρη Σοϊλέδη και τον τον χωρισμό από τη Μαρία Αντωνά, ο Κώστας Φραγκολιάς αποκάλυψε γιατί πια δεν μιλάει με τον Άρη Σοϊλέδη.

Βάλια Χατζηθεοδώρου: Η ερώτηση που την έκανε να αποχωρήσει on camera

Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Happy Day και τον Γιώργο Γιαννούλια έκανε η Βάλια Χατζηθεοδώρου. Μια ερώτηση, όμως...

Ετεοκλής Παύλου: “Ο Φώτης Σεργουλόπουλος κάτι έχει πάθει τελευταία”

Ο Ετεοκλής Παύλου πέταξε τα βέλη του στον Φώτη Σεργουλόπουλο για όσα είχε πει πριν από λίγες μέρες για την Μαρία Μπακοδήμου.

Το σημείωμα του Δημήτρη Σταρόβα με το κλειδί του Σολ, μέσα από το νοσοκομείο

Αισιόδοξα είναι τα νέα για την υγεία του αγαπημένου Δημήτρη Σταρόβα, καθώς βελτιώνεται καθημερινά έπειτα από το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, ενώ οι γιατροί είναι αισιόδοξοι ότι θα ανακτήσει την ομιλία του. Συγκίνηση προκαλεί, δε, και ένα σημείωμα που ζωγράφισε ο ίδιος μέσα από το νοσοκομείο. Στο πλευρό του Δημήτρη Σταρόβα στο Τζάνειο νοσοκομείο βρίσκεται

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για την παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – Τι μπορούν να προκαλέσουν

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50% υγειών ετών είτε εξαιτίας νόσησης είτε πρόωρου θανάτου σε σχέση με το 2000, αποφάνθηκε μια σημαντική διεθνής μελέτη που δημοσιοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 16/5. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, ο αριθμός των