Υιοθεσίες στην Ελλάδα: Το προφίλ των υποψήφιων γονέων – Η τάση των τελευταίων ετών

Date:

Υιοθεσίες στην Ελλάδα: Το προφίλ των υποψήφιων γονέων – Η τάση των τελευταίων ετών

ΠΑΙΔΙ

Έγγραφο με τα στοιχεία των τεκνοθεσιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα από το 2019 παρουσίασε στη Βουλή η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη

-

Τον «χάρτη» της τεκνοθεσίας στην Ελλάδα σκιαγραφεί το έγγραφο που παρουσίασε στην Ελληνική Βουλή η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, αποκαλύπτοντας σημαντικά στοιχεία.

Η κοινοποίηση του εγγράφου στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου προέκυψε κατόπιν ερώτησης που έθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Οικονόμου, ανοίγοντας και πάλι το ζήτημα των υιοθεσιών από δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα, των μονογονικών υιοθεσιών, καθώς και διάφορων δημογραφικών στοιχείων των υιοθετούντων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει το έγγραφο:

  • Το 2020 εκδόθηκαν 217 τελεσίδικες αποφάσεις τεκνοθεσίας στην χώρα, ενώ δεν επικυρώθηκε καμία απόφαση διακρατικής τεκνοθεσίας. Αυτό πιθανώς εξηγείται και από τις συνθήκες που επικρατούσαν λόγω πανδημίας.
  • Το 2021 εκδόθηκαν 172 αποφάσεις τεκνοθεσιών. Οι 12 αφορούσαν σε τεκνοθεσίες αδελφών, επομένως ο συνολικός αριθμός των τεκνοθετηθέντων ατόμων είναι 184. Εξ αυτών, τα 83 ήταν αγόρια και τα 101 κορίτσια. Μέσω της τεκνοθεσίας αποκαταστάθηκαν συνολικά 92 παιδιά, τα οποία προηγουμένως ζούσαν σε ιδρυματικό περιβάλλον στη χώρα (72 παιδιά διέμεναν σε δομές ΝΠΔΔ και 20 διέμεναν σε δομές ΝΠΙΔ).
  • Το 2022 εκδόθηκαν 242 αποφάσεις τεκνοθεσιών. Οι 25 αφορούσαν σε τεκνοθεσίες αδελφών, συνεπώς ο συνολικός αριθμός των τεκνοθετηθέντων ατόμων είναι 274. Εξ αυτών, 144 ήταν αγόρια και 130 κορίτσια. Μέσω της τεκνοθεσίας αποκαταστάθηκαν συνολικά 111 παιδιά, που ζούσαν προηγουμένως σε ιδρυματικό περιβάλλον στη χώρα (77 παιδιά διέμεναν σε δομές ΝΠΔΔ και 34 διέμεναν σε δομές ΝΠΙΔ).

Σε ό,τι αφορά στις μονογονικές υιοθεσίες, η στατιστική αποτύπωση των τελευταίων ετών δείχνει μια σταθερή τάση:

  • Το 2018 πραγματοποιήθηκαν 109 υιοθεσίες από ένα γονέα. Εξ αυτών, οι 56 ήταν περιπτώσεις θετού πατέρα, ενώ 14 αφορούσαν σε τεκνοθεσία ενηλίκου. Σε 53 περιπτώσεις υπήρχε θετή μητέρα και εξ αυτών 30 αφορούσαν σε τεκνοθεσίες ενηλίκων.
  • Το 2019 πραγματοποιήθηκαν 80 υιοθεσίες από έναν γονέα. Εξ αυτών, οι 80 ήταν περιπτώσεις θετού πατέρα και εξ αυτών 30 αφορούσαν σε τεκνοθεσία ενηλίκου. Σε 35 περιπτώσεις υπήρχε θετή μητέρα και εξ αυτών 7 αφορούσαν σε τεκνοθεσίες ενηλίκων.
  • Το 2021 πραγματοποιήθηκαν 25 υιοθεσίες από έναν γονέα. Εξ αυτών, οι 6 ήταν περιπτώσεις θετού πατέρα και εξ αυτών 6 αφορούσαν σε τεκνοθεσία ενηλίκου. Σε 19 περιπτώσεις υπήρχε θετή μητέρα και εξ αυτών 4 αφορούσαν σε τεκνοθεσίες ενηλίκων.
  • Το 2022 πραγματοποιήθηκαν 71 υιοθεσίες από έναν γονέα. Εξ αυτών, οι 36 ήταν περιπτώσεις θετού πατέρα και εξ αυτών 36 αφορούσαν σε τεκνοθεσία ενηλίκου. Σε 35 περιπτώσεις υπήρχε θετή μητέρα και εξ αυτών 19 αφορούσαν σε τεκνοθεσίες ενηλίκων.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Οικονόμου είχε ζητήσει στοιχεία και για τις αιτήσεις τεκνοθεσίας. Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, η υπουργός ανέφερε ότι το πληροφοριακό σύστημα anynet τέθηκε σε λειτουργία τον Απρίλιο 2019, συνεπώς δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για αιτήσεις που είχαν υποβληθεί εγγράφως στους φορείς τα προηγούμενα χρόνια.

Το «προφίλ» των υποψήφιων γονέων

Το έγγραφο παρέχει, επιπλέον, στοιχεία αναφορικά με το φύλο, την ηλικία και την οικογενειακή κατάσταση των ανθρώπων που υποβάλλουν αίτηση για τεκνοθεσία. Από αυτά, προκύπτει ότι 232 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από μονογενείς, 16 έχουν υποβληθεί από άντρες και 216 από γυναίκες. Επιπροσθέτως, 1.436 από αυτούς που κάνουν αίτηση είναι παντρεμένοι, ενώ 232 είναι άγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι.

Αναφορικά με τα ηλικιακά δεδομένα, από τους 1.668 υποψήφιους θετούς γονείς, οι 1.078 είναι 41-50 ετών (64,6%), οι 318 είναι 51-60 ετών (19,1%), οι 270 είναι 31-40 ετών (16,2%) και 2 υποψήφιοι θετοί γονείς είναι 21-30 ετών (0,1%).

Σε ό,τι αφορά άλλα στοιχεία, όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η οικονομική κατάσταση, η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι δεν καταχωρούνται σε παραμετροποιημένα πεδία, αλλά στην έκθεση αξιολόγησης καταλληλότητας, συνεπώς δεν μπορούν να εξαχθούν στοιχεία.

Τέλος, η υπουργός υπενθύμισε ότι άνθρωποι που έχουν κάνει σύμφωνο συμβίωσης δεν μπορούν να κάνουν από κοινού αίτηση τεκνοθεσίας, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αυτό το δικαίωμα έχουν οι άνθρωποι είτε ως μονογονείς ή οι παντρεμένοι.

Δείτε το έγγραφο που παρουσιάστηκε στη Βουλή εδώ.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αρνίσια παϊδάκια

Προσθήκη στα αγαπημένα Από τον σεφ Παντελή Σοφοκλέους ΥΛΙΚΑ 15 αρνίσια παϊδάκια 10 γρ. φρέσκια ρίγανη 10 γρ. δεντρολίβανο φρέσκο 10 γρ. θυμάρι φρέσκο 5 γρ. μαντζουράνα φρέσκα 5 γρ. φασκόμηλο φρέσκο 4 σκελίδες σκόρδο 20 γρ. αλάτι 100 ml ελαιόλαδο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα αρωματικά σε ένα μπολ. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το

Το Μαγικό Χαλί

Δεν είναι απίστευτο και συνάμα υπέροχο το πόσο εύκολα και γρήγορα μας ταξιδεύει το φαγητό; Σε τόπους μακρινούς, μυστήριους και εξωτικούς, χωρίς σύνορα και εμπόδια… Με τη φαντασία να μας καθοδηγεί και τις αισθήσεις μας επιβάτες, θα δημιουργήσουμε ένα πολυδιάστατο πιάτο με αραβικές επιρροές. Θα απλώσουμε μια ρόδινη, ξεροψημένη πίτα για μαγικό χαλί και θα

Ντέιβιντ Σουίμερ: Ο λόγος που η Ελίζαμπεθ Τέιλορ είχε χαρίσει στη μητέρα του ένα κολιέ της

Η πρώτη επαφή του Ντέιβιντ Σουίμερ με το Χόλιγουντ δεν ήταν τα «Friends», αλλά οι υποθέσεις της μητέρας του που συνεργαζόταν με της ελίτ της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ο ηθοποιός των «Friends» εξήγησε κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο podcast «Origins with Cush Jumbo» ότι η μητέρα του Αρλίν ήταν «μια μεγάλη, ισχυρή δικηγόρος διαζυγίων» που

Ανδρέας Γεωργίου για Σιμώνη Χριστοδούλου: Θέλουμε να κάνουμε πολλά παιδιά

Ανδρέας Γεωργίου για Σιμώνη Χριστοδούλου: Θέλουμε να κάνουμε πολλά παιδιά Ανδρέας Γεωργίου για Σιμώνη Χριστοδούλου: Θέλουμε να κάνουμε πολλά παιδιά Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να με πετάξει στα τάρταρα και να με ανεβάσει στα ουράνια μέσα σε δευτερόλεπτα, ανέφερε ο σκηνοθέτης Λίγο καιρό μετά τον γάμο του με τη Σιμώνη Χριστοδούλου, βρέθηκε καλεσμένος ο

Η Κατερίνα Παπουτσάκη αποκαλύπτει: “Την άνοιξη πέρασα ζόρια ψυχικά, έχασα κιλά”

"Πέρασα ζόρι για κάτι που δεν μπορούμε να συζητήσουμε, όλα καλύτερα τώρα. Κάνω ψυχοθεραπεία", εξομολογείται η Κατερίνα Παπουτσάκη.

Κατερίνα Καινούργιου: Γιατί έκανε δύο φορές έναρξη στη σημερινή της εκπομπή;

Κατερίνα Καινούργιου: Γιατί έκανε δύο φορές έναρξη στη σημερινή της εκπομπή; Παρασκευή, 20.9.2024, 10:17 Zappit@ZAPPIT_ "Να ξανανέβω μέχρι επάνω τόσες σκάλες; Δεν με λυπάστε;". Με έναν… ανορθόδοξο τρόπο ξεκίνησε τη σημερινή της εκπομπή η Κατερίνα Καινούργιου. Η παρουσιάστρια του Alpha δεν ενθουσιάστηκε με το τραγούδι του Σάκη Ρουβά, με το οποίο επέλεξε ο ηχολήπτης να

Σπύρος Μπιμπίλας: Δεν υπάρχει το «το» κατά την άποψή μου – Τι προσδιορίζει, αντικείμενο;

Μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε στην εκπομπή «Buongiorno» ο Σπύρος Μπιμπίλας. Ο ηθοποιός έχει εκλεγεί βουλευτής με την Πλεύση Ελευθερίας από τον Ιούνιο του 2023 και μίλησε για τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη. «Εγώ αυτόν τον άνθρωπο τον έχω γνωρίσει λίγο, για μένα είναι

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Όσα έγιναν στη συγκινητική βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη της – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Στο κατάμεστο Ηρώδειο κάτω από τον βραδινό Αττικό ουρανό πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου μουσική παράσταση μνήμης και τιμής αφιερωμένη στην οικουμενική ελληνίδα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που με τη ζωή και το ανεκτίμητο ανθρωπιστικό της έργο άγγιξε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων προσφέροντας απλόχερα αγάπη, ελπίδα και φως. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την οικογένεια Βαρδή Ι.

Καρκίνος του εγκεφάλου: Αντικαταθλιπτικό φάρμακο φαίνεται «πολλά υποσχόμενο» στη θεραπεία των όγκων

Οι ογκολόγοι αναζητούν εντατικά εδώ και καιρό καλύτερα φάρμακα που μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο και να εξαλείψουν τον όγκο. Σε μιας μεγάλης κλίμακας έρευνα φαρμάκων εντοπίστηκε ότι ένα εγκεκριμένο αντικαταθλιπτικό φάρμακο, η βορτιοξετίνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, φαίνεται να αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς παράγοντες κατά του γλοιοβλαστώματος, ενός επιθετικού

Βαριατρική επέμβαση: Με ποιο τρόπο συμβάλλει στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Η βαριατρική χειρουργική είναι πιο αποτελεσματική από τη φαρμακευτική αγωγή και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής για την μακροπρόθεσμη ίαση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Στη μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα ανά τον κόσμο, την νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Pittsburgh (ΗΠΑ), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βαριατρική χειρουργική βελτίωσε

Μάνος Πίντζης: Σάλος μετά τη δήλωσή του – «Αν είσαι ρε φίλε χοντρός, κάνε κάτι να γίνεις αδύνατος»

 Μία δήλωση στο Πρωινό Σου Σου έκανε ο Μάνος Πίντζης και έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Με αφορμή τον Μάρκο Σεφερλή και την πολιτική ορθότητα, είπε μεταξύ άλλων ο Μάνος Πίντζης: «Είναι πραγματικά χουντική λογοκρισία. Αν είσαι ρε φίλε χοντρός, είσαι χοντρός και κάνε κάτι να γίνεις αδύνατος. Εγώ γιατί κάνω οτιδήποτε θέλω για να είμαι έτσι

Κώστας Πρέκας: Παντρεύεται, παρά τις διαφωνίες, με την Μαίρη Βιντιάδου

Ο Κώστας Πρέκας αποκάλυψε ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα παντρευτεί με την αγαπημένη του, Μαίρη Βιντιάδου. «Με το χέρι στην καρδιά, ναι, θα παντρευτώ! Πολύ σύντομα θα γίνει αυτό. Παρά τις διαφωνίες μου, ο στόχος είναι αυτός. Να παντρευτούμε μέσα στο 2024 και αυτό η Μαίρη θα το μάθει μέσα από την Espresso.