Νεαρός άνδρας νόμιζε ότι θα πεθάνει όταν έπινε παγωμένο νερό – Τι πάθαινε

Date:

Σε διάστημα 15 ετών, ο 33χρονος σήμερα άνδρας μεταφέρθηκε 20 φορές στο νοσοκομείο με λιποθυμικά επεισόδια.

Ενημερωτική εκστρατεία για ένα πολύ συχνό πρόβλημα που μερικές φορές έχει ασυνήθιστες αιτίες άρχισε ένας νεαρός άνδρας από το Χιούστον, ο οποίος ένιωθε ότι θα πεθάνει κάθε φορά που έπινε παγωμένο νερό.

Η πάθησή του και ο ασυνήθιστος παράγοντας που την πυροδοτούσε τον έστειλαν στο νοσοκομείο περισσότερες από 20 φορές σε διάστημα 15 ετών, πριν καταλάβουν οι γιατροί ότι χρειαζόταν επεμβατική θεραπεία στην καρδιά.

Όπως δήλωσε στο ABC ο 33χρονος Franklin Aribeana, ήταν μόλις 18 ετών όταν ξαφνικά λιποθύμησε για πρώτη φορά. «Έπινα παγωμένο νερό και ξαφνικά ένιωσα έναν πρωτόγνωρο κτύπο στο στήθος μου», είπε. «Δεν το είχα ξανανιώσει ποτέ κατά το παρελθόν. Είναι μια μέρα που δεν θα ξεχάσω όσο ζω».

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί δεν μπόρεσαν να βρουν τι είχε. Ακολουθήσουν πολλά χρόνια ανάλογων περιστατικών, φαρμάκων και εικασιών για τις πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων του.

Την τελευταία φορά που το έπαθε βρισκόταν στο γυμναστήριο. Σε ένα διάλειμμα από την προπόνησή του, ήπιε μια γουλιά παγωμένο νερό από το μπουκάλι του. Αμέσως ένιωσε έναν διπλό δυνατό κτύπο στην καρδιά του.

Αυτή τη φορά οι γιατροί κάτι υποψιάστηκαν. Υπέβαλλαν όλη την οικογένεια σε γενετικές εξετάσεις που έδειξαν ότι ο Aribeana, η αδελφή και ο πατέρας του έφεραν μία μετάλλαξη που προκαλεί κολπική μαρμαρυγή.

Παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή υπερκοιλιακή αρρυθμία, αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ). ΗΥ συχνότητά της αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με την ηλικία, επομένως οι περισσότεροι πάσχοντες είναι ηλικιωμένοι.

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι μόνιμη, παροξυσμική ή εμμένουσα. Η παροξυσμική διαρκεί λιγότερο από μία εβδομάδα και αποκαθίσταται μόνη της. Ο  Aribeana εκδήλωνε την παροξυσμική μορφή όταν το παγωμένο νερό ερχόταν σε επαφή με το πνευμονογαστρικό νεύρο.

Το νεύρο αυτό αρχίζει από τον εγκέφαλο, διέρχεται από το πίσω μέρος του λαιμού και φθάνει στον θώρακα. Σχετίζεται με τον ακούσιο έλεγχο της καρδιάς, των πνευμόνων και του πεπτικού σωλήνα.

Όπως εξήγησε ο γιατρός του 33χρονου, ο Dr. Khashayar Hematpour, επίκουρος καθηγητής Καρδιακής Ηλεκτροφυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, το παγωμένο νερό είναι σπάνιος εκλυτικός παράγοντας κολπικής μαρμαρυγής. Συνέβαλλε, όμως, στην εκδήλωση της στον Aribeana σε απρόσμενα νεαρή ηλικία.

Αδιόρατα συμπτώματα

«Να δίνετε σημασία στα συμπτώματά σας», συνιστά ο Dr. Hematpour. «Η κολπική μαρμαρυγή δεν προκαλεί πάντοτε έναν δυνατό κτύπο στην καρδιά. Μπορεί να έχει πιο αδιόρατα συμπτώματα. Είναι πιο πιθανό λ.χ. να νιώθουν οι πάσχοντες λίγο πιο κουρασμένοι από το σύνηθες, με λίγη δύσπνοια και κάποιο πόνο στο στήθος».

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως οδηγούν στη διάγνωση πολύ αργότερα στη ζωή. Ο Aribeana όμως παρουσίαζε επαναλαμβανόμενα επεισόδια παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής. Έτσι, χρειάσθηκε να υποβληθεί σε κατάλυση (ablation), με την οποία απομονώνονται οι αρρυθμιογόνες περιοχές της καρδιάς του.

Έκτοτε, το παγωμένο νερό δεν του προκαλεί συμπτώματα και δεν χρειάσθηκε άλλη νοσηλεία στο νοσοκομείο. Πρέπει όμως καθημερινά να παίρνει φάρμακα.

Το μήνυμά του προς όλους είναι απλό: «Να ακούτε το σώμα σας. Αν νιώσετε το παραμικρό, μη φοβηθείτε να το πείτε στους γονείς ή τον/την σύντροφό σας. Μην φοβηθείτε να το πείτε και στον γιατρό σας. Και να πηγαίνετε αμέσως στα επείγοντα, όταν νιώθετε πως σας συμβαίνει κάτι σοβαρό», συνιστά.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σαλάτα με κριθαράκι και ψητά λαχανικά

ΥΛΙΚΑ Για τη σαλάτα: 500 γρ. κριθαράκι ή άλλη μικρή πάστα όπως μικρά κοχύλια ή φιογκάκια 3 μεγάλες μελιτζάνες 3 κολοκυθάκια 30 ντοματίνια τσέρι 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ½ φλ. ελαιόλαδο 3-4 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο (ή ένα κουταλάκι ξηρό) Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 250 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα 2 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη 1 κουταλιά καβουρδισμένα πινόλια

Λιβάνης – Ανδρομάχη: Οι πρώτες φωτό του νεογέννητου γιου τους: «Δεν περιγράφεται αυτό που ζούμε»

Γονείς για πρώτη φορά έγιναν πριν μερικές ημέρες ο Γιώργος Λιβάνης και η Ανδρομάχη. Το ζευγάρι καλωσόρισε το πρώτο του μωράκι, ένα υγιέστατο αγοράκι. Γιώργος Λιβάνης: Η πρώτη ανάρτηση μετά τη γέννηση του πρώτου του παιδιού Ο Γιώργος Λιβάνης μοιράστηκε τις πρώτες φωτογραφίες του νεογέννητου γιου τους και τα λόγια του συγκινούν. «Ήρθες🥹🩵12/09/2024 Δεν περιγράφεται

Συγκινεί η Σμαράγδα Καρύδη: Η πρώτη ανάρτηση μετά την απώλεια του πατέρα της-Η φωτό από το παρελθόν

Τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής της βιώνει η Σμαράγδα Καρύδη. Ο πατέρας της, Ντίνος Καρύδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών βυθίζοντας στο πένθος τόσο την οικογένειά του όσο και όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί του. Συγκλονισμένη η Δανδουλάκη με τον θάνατο του Ντίνου Καρύδη - «Φαντάζομαι τη Σμαράγδα τώρα» Την είδηση του

Πάνος Μουζουράκης: Δεν έχω τηρήσει ακόμα την υπόσχεσή μου στον Δημήτρη Σταρόβα, συγγνώμη

Πάνος Μουζουράκης: Δεν έχω τηρήσει ακόμα την υπόσχεσή μου στον Δημήτρη Σταρόβα, συγγνώμη Πάνος Μουζουράκης: Δεν έχω τηρήσει ακόμα την υπόσχεσή μου στον Δημήτρη Σταρόβα, συγγνώμη Ο τραγουδιστής μίλησε για την επικοινωνία που είχε με τον καλλιτέχνη, μετά την περιπέτεια της υγείας του Ο Πάνος Μουζουράκης μίλησε για τη φημολογούμενη συμμετοχή του στον νέο κύκλο

Survivor: Ο Γιώργος Λιανός υποδέχτηκε τους νέους παίκτες στον Άγιο Δομίνικο

Survivors καλώς ήρθατε στο νησί, είπε ενώ οι δύο ομάδες έφταναν στην παραλία 

Δημήτρης Λάλος: “Με τη Μαριλίτα έχουμε μια πάρα πολύ καλή σύνδεση υποκριτικά, και όχι μόνο”

Ο Δημήτρης Λάλος έκανε ποδαρικό στην πρεμιέρα της Κατερίνας Καινούργιου στον Alpha. Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε για την επαγγελματική

Θανάσης Αναγνωστόπουλος: “Από τότε που φέραμε τον γιατρό, σταμάτησα να τρώω μετά τις 21.30”

Με αφορμή τις χρήσιμες συμβουλές που έδωσε η Νάνσυ Ζαμπέτογλου για τον ύπνο στο Στούντιο 4, ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος μίλησε για τις

Αλέξανδρος Παρθένης: «Υπήρχαν άνθρωποι που μπορεί να ενοχλήθηκαν επειδή δεν τους κάλεσα στον γάμο»

Για τον γάμο του με την Βιβή Κωστοπούλου και για τους μετρημένους καλεσμένους που είχαν στην τελετή μίλησε ο Αλέξανδρος Παρθένης. Ο ηθοποιός βρέθηκε καλεσμένος της Ελένης Τσολάκη στην εκπομπή «Πρωινό Σουσου» σήμερα (16.09.2024) και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον γάμο που πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες με την αρχιτέκτονα Βιβή Κωστοπούλου στο Κάστρο της Μονεμβασιάς.

Σπάνια εμφάνιση για τη Γωγώ Μαστροκώστα! Λαμπερή και με υπέροχο σύνολο

Μετά από αρκετό καιρό η Γωγώ Μαστροκώστα έκανε βραδινή εμφάνιση και εντυπωσίασε.

Χανταμπάκης: Μιλά πρώτη φορά για την μετακόμιση στην Ισπανία – «Μακάρι να με πάρουν για δουλειά»

Για πρώτη φορά ο Στέλιος Χανταμπάκης μίλησε για την απόφασή του να μετακομίσει στην Ισπανία με την οικογένειά του. Το πρωί της Δευτέρας (16-09) ο Στέλιος Χανταμπάκης σε ζωντανή σύνδεση με την εκπομπή Buongiorno από τη Μαδρίτη, μίλησε για όλα. Χανταμπάκης - Πηλιάκη: Δεν φαντάζεστε πόσα πλήρωσαν για κλειδαρά στην Μαδρίτη «Δεν ξυπνήσαμε μια ημέρα

Power of Love: Η άρνηση πληγώνει

Το Gala συνεχίζεται με νέες εντάσεις και τις ψηφοφορίες να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.Ο Νίκος εξακολουθεί να

Γιάνης Βαρουφάκης: “Ντρέπομαι πάρα πολύ, ήταν τεράστιο προσωπικό μου λάθος”

Γιάνης Βαρουφάκης: «Ντρέπομαι πάρα πολύ, ήταν τεράστιο προσωπικό μου λάθος» Δευτέρα, 16.9.2024, 20:37 Zappit@ZAPPIT_ Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε συνέντευξη στο Πρωινό ΣουΣου και στον Οδυσσέα Μητσόπουλο και κατακεραύνωσε τον Στέφανο Κασσελάκη. Παράλληλα, μίλησε για τη φωτογράφιση που είχε κάνει με τη σύζυγό του πριν από