AIDS: Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ στη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών

Date:

Πόσοι γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού HIV, πόσοι κάνουν θεραπεία και πόσοι κατορθώνουν να τον ελέγξουν.

Με μελανά χρώματα περιγράφεται η πορεία της HIV/AIDS λοίμωξης στην χώρα μας, σε νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC).

Όπως αποκαλύπτει, περισσότεροι από ένας στους 10 Έλληνες που είναι μολυσμένοι με τον ιό HIV, δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς. Επιπλέον, το τουλάχιστον 15% όσων γνωρίζουν πως είναι φορείς, δεν κάνουν θεραπεία.

Ακόμα όμως και από όσους κάνουν θεραπεία, λίγοι είναι εκείνοι που επιτυγχάνουν ιική καταστολή. Στην πραγματικότητα, ποσοστό μικρότερο από 35% έχουν ιικό φορτίο αρκετά χαμηλό ώστε να διατηρείται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματός τους και να αποφεύγουν τις λοιμώξεις.

Τα δεδομένα αυτά φέρνουν τη χώρα μας σε πολύ χαμηλή θέση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην διάγνωση και θεραπεία της νόσου. Μεγάλη υστέρηση έχουμε, φυσικά, και στην προφυλακτική θεραπεία (PrEP) που χορηγείται σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV. Αυτό όμως είναι μάλλον αναμενόμενο, δεδομένου ότι μόλις το 2022 εγκρίθηκε στη χώρα μας και χρειάσθηκε ένας χρόνος για να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της χορήγησής της.

Διαβάστε ακόμα AIDS: Υπογράφηκε  η απόφαση για την προληπτική χορήγηση φαρμάκων (PrEP) – Πώς θα γίνεται

Προφυλακτική αγωγή «PrEP»: Δωρεάν στην Ελλάδα για άτομα με υψηλό ρίσκο σεξουαλικής έκθεσης στον HIV

Στην υπόλοιπη Ευρώπη

Όπως εξηγεί το ECDC, η νέα έκθεσή του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε στοιχεία που συγκέντρωσε μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου 2023. Την συνέταξε για να ελέγξει εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) βρίσκονται κοντά στους στόχους που έχει θέσει το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS (το UNAIDS).

Οι στόχοι αυτοί είναι έως το 2026 να έχουν επιτευχθεί τα εξής:

  • Το 95% των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV να γνωρίζουν την κατάστασή τους
  • Το 95% όσων ζουν με τον ιό και το γνωρίζουν να κάνουν ειδική (αντιρετροϊκή) θεραπεία
  • Το 95% όσων ζουν με τον ιό και κάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία να έχουν πετύχει ιική καταστολή

Σε επίπεδο ΕΕ/ΕΟΧ, τα αντίστοιχα ποσοστά που έχουν επιτευχθεί συνολικώς είναι:

  • 91% για τους φορείς που γνωρίζουν την κατάστασή τους
  • 93% για τους φορείς που κάνουν θεραπεία
  • 91% για τους φορείς που κάνουν θεραπεία και έχουν επιτύχει ιική καταστολή

Αυτά τα ποσοστά όμως παρουσιάζουν τεράστια διακύμανση από χώρα σε χώρα. Επιπλέον, η ΕΕ χάνει έναν ακόμα στόχο: να μειωθούν κατά 75% τα νέα κρούσματα της HIV λοίμωξης έως το 2025, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2010.

Το 2022 υπήρξαν σχεδόν 18.000 νέα κρούσματα στην ΕΕ/ΕΟΧ. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 34% έναντι του αντίστοιχου του 2010, επομένως απέχει ακόμα πολύ.

Πόσοι έχουν διαγνωστεί

Η έκθεση του ECDC αναφέρει ότι 26 χώρες του παρείχαν στοιχεία για τον εκτιμώμενο αριθμό ανθρώπων που ζουν με HIV λοίμωξη και έχουν διαγνωστεί. Σε αυτές τις χώρες υπολογίζεται ότι ζουν περισσότεροι από 778.000 φορείς. Εξ αυτών, διαγνωσμένο είναι το 91% κατά μέσον όρο (κυμαίνεται από 77% έως 98%, αναλόγως με τη χώρα).

Μόνο δύο χώρες (Ρουμανία και Αυστρία) έχουν περάσει τον στόχο του 95% που έχει θέσει το UNAIDS. Άλλες 13 απέχουν λιγότερο από 5% για να τον επιτύχουν.  Η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση μεταξύ των 26 χωρών, με ένα ποσοστό κοντά στο 12%.

HIV

Πόσοι κάνουν θεραπεία

Η έκθεση αναφέρει ακόμα πως από τους ανθρώπους που γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού HIV, περισσότεροι από 622.000  υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο μέσος όρος είναι 93%, αλλά ανά χώρα κυμαίνεται από 47% έως σχεδόν 100%.

Στην πραγματικότητα, εννέα από τις 26 χώρες έχουν ξεπεράσει τον στόχο του 95% του UNAIDS. Στη Νορβηγία, λ.χ., το σχεδόν 100% όσων γνωρίζουν ότι είναι φορείς, κάνουν θεραπεία. Ακόμα επτά χώρες απέχουν έως και 5% από το να πετύχουν τον στόχο του 95%.

Η Ελλάδα ανήκει στις 10 χώρες που απέχουν αρκετά. Στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε στην 21η  θέση, με ένα ποσοστό κοντά στο 83%.

HIV

Πόσοι έχουν πετύχει ιική καταστολή

Εκεί όπου η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, είναι στο πόσοι φορείς του ιού HIV ελέγχουν επαρκώς τον ιό. Το στοιχείο αυτό παρείχαν στο ECDC μόνο 23 χώρες. Οι υπόλοιπες επτά δεν παρείχαν καν στοιχεία.

Συνολικώς στις 23 χώρες, 549.676 φορείς απ’ όσους κάνουν θεραπεία έχουν πετύχει ιική καταστολή. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 91% του συνόλου, αλλά κυμαίνεται από 32% έως 99%. Συνολικώς 13 χώρες βρίσκονται στο 95% που έχει θέσει το UNAIDS ή το έχουν ξεπεράσει. Στην Ισλανδία και τη Νορβηγία, λ.χ., σχεδόν όλοι οι φορείς του ιού HIV έχουν πετύχει ιική καταστολή.

Στον αντίποδα στην Ελλάδα, ιική καταστολή έχει επιτύχει μόνο το 32% των φορέων. Το ποσοστό αυτό μας φέρνει στην τελευταία θέση μεταξύ των 23 χωρών που παρείχαν στοιχεία για τον έλεγχο του ιού.

Αν, δε, αναχθεί το ποσοστό αυτό σε όλους τους φορείς στη χώρα μας (ακόμα και σε αυτούς που δεν κάνουν θεραπεία) τότε μειώνεται στο 22%. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος μειώνεται σε 77%.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δηλητηρίαση από τον ήλιο: Τα συμπτώματα που προκαλεί και πώς να την αποφύγετε

Η δηλητηρίαση από τον ήλιο μπορεί να ξεκινήσει όπως ένα απλό κάψιμο (έγκαυμα), αλλά στη συνέχεια θα εμφανίσετε πιο επώδυνα συμπτώματα. Ο ήλιος πλέον είναι πολύ πιο επικίνδυνος και πέρα από ένα απλό «κάψιμο» που θα μας ταλαιπωρήσει στις διακοπές, μπορεί να μας προκαλέσει και κάτι πολύ πιο σοβαρό: δηλητηρίαση. Αν κάτσετε πολλές ώρες στον

Απώλεια βάρους: Τι συμβαίνει όταν γυμνάζεστε, αλλά δεν χάνετε κιλά

Δεδομένα από 32 μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αντίκτυπος της άσκησης είναι μέτριος όσον αφορά την ουσιαστική απώλεια βάρους. Πόσο βοηθά η γυμναστική ή η σωματική δραστηριότητα γενικότερα στην απώλεια και τη διατήρηση του βάρους; Σύμφωνα με τις μελέτες, όχι πολύ. Ο μόνος σίγουρος τρόπος να χάσετε βάρος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να

Οι προεμμηνορροϊκές διαταραχές μπορεί να υποδηλώνουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις

Οι προεμμηνορροϊκές διαταραχές συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως διαπιστώθηκε σε μεγάλη, μακροχρόνια μελέτη. Νέα έρευνα που ανέλυσε δεδομένα υγείας ασθενών από περισσότερες από 3 εκατομμύρια γυναίκες στη Σουηδία για μια περίοδο 20 ετών διαπίστωσε ότι όσες είχαν διαγνωστεί με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή είχαν 11% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο κάποια

Λιθοτριψία με λέιζερ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα τεχνολογία

Η λιθίαση (πέτρες) στα νεφρά αποτελεί την τρίτη κατά σειρά συχνότητας ουρολογική πάθηση στον άνθρωπο. Η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος εμφανίζεται σε άτομα κάθε ηλικίας και φύλου, σε κάθε φυλή και χώρα και είναι γνωστή από τους αρχαίους χρόνους. Αποτελεί την τρίτη κατά σειρά συχνότητας ουρολογική πάθηση στον άνθρωπο, μετά τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις

Αυξανόμενος κίνδυνος οι ανθεκτικές στα φάρμακα μυκητιασικές λοιμώξεις

Ο μύκητας Aspergillus fumigatus βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των ανησυχητικών μυκητιασικών ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις γίνονται όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, καθώς γίνονται όλο και πιο ανθεκτικές στα διαθέσιμα φάρμακα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο The Lancet Microbe . Η μελέτη επικεντρώθηκε σε λοιμώξεις που

Η Ντόλι Πάρτον «παγώνει» τα μουσικά της σχέδια μετά τον θάνατο του συζύγου της

Η Ντόλι Πάρτον «παγώνει» τα μουσικά της σχέδια μετά τον θάνατο του συζύγου της Η Ντόλι Πάρτον «παγώνει» τα μουσικά της σχέδια μετά τον θάνατο του συζύγου της Ο Καρλ Ντιν έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο Την απόφασή της να αναστείλει μουσικά της σχέδια και να σταματήσει προσωρινά τη συγγραφή τραγουδιών έκανε γνωστή Ντόλι Πάρτον λίγους μήνες μετά τον

Ντέιβιντ Μπέκαμ: Η ανάρτηση για τα γενέθλια της κόρης του – «Σε ευχαριστούμε που κάνεις κάθε μας μέρα πιο φωτεινή»

Ντέιβιντ Μπέκαμ: Η ανάρτηση για τα γενέθλια της κόρης του - «Σε ευχαριστούμε που κάνεις κάθε μας μέρα πιο φωτεινή» Ντέιβιντ Μπέκαμ: Η ανάρτηση για τα γενέθλια της κόρης του - «Σε ευχαριστούμε που κάνεις κάθε μας μέρα πιο φωτεινή» Δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα 14α γενέθλια της Χάρπερ έκανε και η μητέρα

Αποχώρησε η Σάσα Σταμάτη από το «Πρωινό»

Αποχώρηση βόμβα! Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, η Σάσα Σταμάτη αποχώρησε από την εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα...

Γιώργος Λιβάνης: «Ονειρεύομαι μια μεγάλη οικογένεια με την Ανδρομάχη»

Ο Γιώργος Λιβάνης διανύει την ομορφότερη περίοδο της ζωής του με την έλευση του πρώτου τους παιδιού με την, επίσης τραγουδίστρια, Ανδρομάχη.

Σάρα Τζέσικα Πάρκερ: «Τα social media δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για πολιτικές και ουσιαστικές συζητήσεις»

Μακριά από τις καθημερινές αναρτήσεις και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις στα social media κρατά τη δημόσια εικόνα της η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, η οποία εξήγησε τους λόγους αυτής της επιλογής, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο podcast «The Best People» της δημοσιογράφου Νικόλ Γουάλας. Η δημοφιλής ηθοποιός, γνωστή για τον ρόλο της στο Sex and the City

Μιχάλης Λεβεντογιάννης: Το ταξίδι στο Άγιο Όρος

Σε μια στιγμή προσωπικής ανάπαυλας από τους απαιτητικούς ρυθμούς της δουλείας, ο ηθοποιός Μιχάλης Λεβεντογιάννης πραγματοποίησε ένα πνευματικό ταξίδι στο Άγιο Όρος. Μέσα από μοναδικά στιγμιότυπα που μοιράστηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ο ηθοποιός αποκάλυψε μια άλλη πτυχή του εαυτού του, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Στις

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με κοινούς όγκους του εγκεφάλου

Οι άνθρωποι που εισπνέουν περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν έναν κοινό μη καρκινικό όγκο στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αρκετοί διαφορετικοί τύποι ατμοσφαιρικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένης της σωματιδιακής ρύπανσης και του διοξειδίου του αζώτου, φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιωμάτων – όγκων που σχηματίζονται στα στρώματα του ιστού που καλύπτουν τον