Κρυολόγημα ή πιάσιμο στους μυς: Όταν «κόβεις βεντούζες» βοηθάς πραγματικά ή όχι;

Date:

Αν δεν έχετε ακούσει για τις βεντούζες, το πράγμα είναι απλό: τοποθετούνται ποτήρια στο δέρμα δημιουργώντας ένα κενό αέρος στο εσωτερικό τους. Αυτό το κενό αέρος, αντισταθμίζεται στην επιφάνεια της επιδερμίδας με το να ανασηκώνει το δέρμα προς τα πάνω.

Τα σημάδια που αφήνουν οι βεντούζες στο δέρμα είναι κόκκινα και έχουν το τέλειο σχήμα του ποτηριού με το οποίου γίνονται. Τι είναι όμως ακριβώς οι βεντούζες; Πώς γίνονται οι βεντούζες με ποτήρια και τι ακριβώς προσφέρουν; Γενικά, προσφέρουν πράγματι κάτι, ή αποτελούν ένα ακόμα “ανεξήγητο” γιατροσόφι των παλιών;

Τι υποτίθεται ότι προσφέρουν οι βεντούζες με ποτήρια

Οι βεντούζες χρησιμοποιούνται ως θεραπεία για τον πόνο, απαλύνει τους τραυματισμούς στους βαθύτερους ιστούς του δέρματος και των μυών, καθώς και τους συνδετικούς ιστούς, ενώ μειώνει το οίδημα και τους “κόμπους” στους μυς. Επίσης, όπως και πολλές συμπληρωματικές θεραπείες, έτσι και αυτή υποτίθεται ότι μειώνει τις τοξίνες στο αίμα, “απορροφώντας” τις από το δέρμα.

Αυτή η θεραπεία έχει αρχαίες ρίζες. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, οι βεντούζες “βελτιώνουν την ροή του qi” (δηλαδή την… ζωτική σας δύναμη) και βοηθούν στην θεραπεία του κρυολογήματος, της βρογχίτιδας και ακόμη και της πνευμονίας.

Η μέθοδος εφαρμοζόταν και ως μέρος της αρχαίας περσικής ιατρικής. Σύμφωνα με μια δημοσιευμένη έκθεση για την παραδοσιακή περσική ιατρική, οι βεντούζες “απορροφούν τις νοσηρές ουσίες από τα προσβεβλημένα όργανα του σώματος”.

Ο πάπυρος του Ebers, που γράφτηκε πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια, αναφέρει ότι επρόκειτο για μια συνηθισμένη θεραπευτική μέθοδος στην Αίγυπτο την εποχή εκείνη.

Υπάρχει επιστημονική στήριξη για τις βεντούζες;

Ορθά-κοφτά: ΟΧΙ. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι περισσότερες από τις επιδράσεις που αποδίδονται στις βεντούζες, οφείλονται στο φαινόμενο placebo. Ωστόσο, μια συστηματική ανασκόπηση επιμέρους του 2011, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Acupuncture & Meridian Studies, άφησε ένα παραθυράκι ανοιχτό.

Οι ερευνητές συμπέραναν:

“Η αποτελεσματικότητα στις βεντούζες έχει εφαρμοστεί μόνο ως θεραπεία για τον πόνο και ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, παραμένουν αμφιβολίες”.

Επίσης, μια άλλη ανασκόπηση ερευνών του 2015, με 75 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές επί συνόλου 11.077 συμμετεχόντων, έδωσε περισσότερη υποστήριξη. Δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “οι βεντούζες θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική βραχυπρόθεσμη θεραπεία για τον πόνο και τα συμπτώματα που σχετίζονται με χρόνιο πόνο στον αυχένα, ή χρόνιο πόνο χαμηλά στην μέση”.

Μια μετα-ανάλυση 135 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών βρήκε δυνητικά οφέλη για μια σειρά συνθηκών, όπως ο έρπης ζωστήρας, η ακμή, η παράλυση προσώπου και η αυχενική σπονδύλωση (αρθρίτιδα στο λαιμό). Ωστόσο, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι πολλές από τις μελέτες απαιτούν σαφώς περισσότερη έρευνα.

Ίσως το λιγότερο επιστημονικό των ισχυρισμών σχετικά με τις βεντούζες είναι η ιδιότητά τους να “αποτοξινώνουν” το σώμα. Η αποτοξίνωση είναι ένας όρος που έχει γίνει άκρως μοντέρνος στον τομέα της υγείας και της ευεξίας, αλλά δεν έχει συγκεκριμένο νόημα. Ένας εμπειρογνώμονας αναφέρει σχετικά:

“Ίσως ο όρος αποτοξίνωση να είναι λανθασμένος σε αυτή την περίπτωση. Το κενό αέρος που δημιουργείται στις βεντούζες προκαλεί μια τοπική επέκταση του δερματικού ιστού. Αυτό διευκολύνει μια βαθιά αντίδραση αγγειοδιαστολής για να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος σε περιοχές με σφίξιμο μυών και φλεγμονή. Η αυξημένη κυκλοφορία αίματος βελτιώνει την παροχή οξυγόνου και τον μεταβολισμό των κυττάρων σε τοπικό επίπεδο, κάτι το οποίο μειώνει τις φλεγμονώδεις (ή τοξικές) ουσίες” – Raleigh Harrell, L.Ac.

Το χρώμα στο δέρμα μετά από τις βεντούζες με ποτήρια

Οι υποστηρικτές της μεθόδου λένε, ότι το χρώμα του δέρματος μετά από τις βεντούζες μπορεί να δείξει πράγματα σχετικά με την κατάσταση του σώματός σας και τους πιθανούς τραυματισμούς σας. Αυτό προέρχεται από μια έκθεση που έγραψε η βελονίστρια Susan Johnson:

“Τα προβλήματα που σχετίζονται με τη συσσώρευση τοξινών, ή τον μυϊκό σπασμό θα χρωματίσουν το δέρμα κάτω από την βεντούζα, ενώ τα προβλήματα που αφορούν τα νεύρα, ή τα οστά δεν θα χρωματίσουν καθόλου το δέρμα. (…) Η ελαφρά ή μέτρια απόφραξη ενέργειας θα δώσει στο δέρμα ένα χρώμα ροζ ή κόκκινο και θα χρειαστούν μία-δύο μέρες για να ξεθωριάσει αυτό το χρώμα. Η έντονη στασιμότητα αίματος μπορεί να προκαλέσει ένα χρώμα δέρματος πιο βαθύ κόκκινο, μοβ, ή μαύρο και μπορεί να χρειαστούν 7-10 ημέρες για να υποχωρήσει”.

Τα συμπεράσματα, δικά σας…

-: https://www.medicalnewstoday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πονόλαιμος: Πότε είναι απλό κρυολόγημα και πότε στρεπτόκοκκος

Παραρρινοκολπίτιδα: Πότε το κρυολόγημα εξελίσσεται σε μικροβιακή φλεγμονή – Συμπτώματα, επιπλοκές, θεραπεία

Κορονοϊός Συμπτώματα: Διαφορές ανάμεσα σε COVID-19, εποχική γρίπη και κοινό κρυολόγημα

Κρυολόγημα – αντιμετώπιση: Αυτές οι τροφές το καταπολεμούν

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Survivor: Την έστειλαν στον τάκο παμψηφεί και προκάλεσε ερωτηματικά – «Δεν το περίμενα, το θεωρώ άδικο»

Ποια ήταν η τέταρτη και τελευταία υποψηφιότητα της εβδομάδας στο Survivor;

Ελένη Καστάνη για Τι Ψυχή Θα Παραδώσεις Μωρή: “Επειδή αποφάσισε να φύγει η μία, τελείωσε όλη η δουλειά”

"Έπαθα κατάθλιψη όταν τελείωσε το σήριαλ. Δεν έχει νόημα να πω τον λόγο", περιγράφει η Ελένη Καστάνη για το "θρυλικό" σήριαλ του MEGA.

Μαντώ για Eurovision: Πλέον είναι πιο ξεκούραστα τα πράγματα, παίζουν μεγαλύτερο ρόλο τα εφέ και η σκηνοθεσία

Κεντρικός άξονας ήταν το τραγούδι, δεν ήταν τόσο τα εφέ, τα ωραία πλάνα και τα χορευτικά, είπε για τη δική της συμμετοχή στον διαγωνισμό το 2003

Eurovision: Η εκπρόσωπος της Ιρλανδίας «καρφώνει» την EBU – Αφαίρεσε τελευταία στιγμή τα συνθήματα για την Παλαιστίνη

Δυστυχώς, αναγκάστηκα να αλλάξω αυτά τα μηνύματα και να γράψω απλά «Crown the Witch» στο videowall με εντολή της EBU, λέει

Eurovision 2024: Το gossip-tv στο Malmö Arena, εκεί όπου χτυπά η καρδιά του διαγωνισμού!

Στη Σουηδία βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες το gossip-tv για να σας μεταφέρει με κάθε λεπτομέρεια, λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν στο κέντρο των εξελίξεων του φετινού 68ου διαγωνισμού της Eurovision.  Ο μουσικός διαγωνισμός της Ευρώπης φέτος φιλοξενείται στο Μάλμε της Σουηδίας, μία πόλη που έχει φιλοξενήσει και άλλη φορά κατά το παρελθόν τη Eurovision

Eurovision 2024: Λεπτό προς λεπτό όσα συνέβησαν στην dress rehearsal των χωρών του β’ Ημιτελικού!

Eurovision 2024: Αν και η Μαρίνα Σάττι ξεχώρισε για την εμφάνισή της επί σκηνής σήμερα το απόγευμα (8/5) στην dress rehearsal που είχε, αξίζει να δούμε και όλους τους υπόλοιπους αντιπάλους της για το τι πρόκειται να παρουσιάσουν on stage αύριο (9/5) στο Malmö Arena, στο Μάλμε της Σουηδίας!  Τη συγκεκριμένη πρόβα μπορούσαν να τη δουν

Τρουφάκου: Φόρεσε το ολόσωμο μαγιό της & έκανε βουτιά λίγο πριν γεννήσει! Ό,τι πιο cute είδες σήμερα

Αντίστροφα μετράει πλέον τις μέρες μέχρι να κρατήσει στην αγκαλιά της το πρώτο της παιδί η Βασιλική Τρουφάκου όμως μέχρι τότε, είπε να απολαύσει αυτές τις στιγμ

Eurovision 2024: Η Number One Έλενα Παπαρίζου έβαλε «φωτιά» στη σκηνή του Malmo Αrena 19 χρόνια μετά

Στη σκηνή της Eurovision 2024 θα ανέβει και η Έλενα Παπαρίζου μετά την Ελένη Φουρέιρα. Η pop star θα εμφανιστεί στον Β’ Ημιτελικό του διαγωνισμού

Ελένη Καστάνη για Άννα Παναγιωτοπούλου: Χαρακτήρισε ολόκληρη την εποχή, ήταν πρότυπο για τις νεότερες ηθοποιούς

Ελένη Καστάνη για Άννα Παναγιωτοπούλου: Χαρακτήρισε ολόκληρη την εποχή, ήταν πρότυπο για τις νεότερες ηθοποιούς Ελένη Καστάνη για Άννα Παναγιωτοπούλου: Χαρακτήρισε ολόκληρη την εποχή, ήταν πρότυπο για τις νεότερες ηθοποιούς Πιστεύω ότι τα κορίτσια της δικής μου γενιάς προσπαθούσαν να μιμηθούν την Άννα, πρόσθεσε η ηθοποιός Η Ελένη Καστάνη αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στον θάνατό

Βίκυ Κάβουρα – Γιώργος Τζαβέλλας: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το baby shower λίγο πριν γίνουν γονείς

Βίκυ Κάβουρα - Γιώργος Τζαβέλλας: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το baby shower λίγο πριν γίνουν γονείς GALA Βίκυ Κάβουρα Γιώργος Τζαβέλλας Η ηθοποιός δημοσίευσε φωτογραφίες στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram 08.05.2024, 22:45 Η Βίκυ Κάβουρα ετοιμάζεται να υποδεχτεί στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Εκείνη και ο Γιώργος Τζαβέλλας θα κρατούν σε λίγες εβδομάδες

Η Βίκυ Φλέσσα απαντά για την επίμαχη δήλωση για τα Τέμπη: “Υπήρξε κοπτοραπτική”

"Αν γνωρίζαμε ότι στο τρένο αυτό γνωρίζαμε ότι είναι ένας συγγενής μας, δεν θα κάναμε καλά την δουλειά μας;", σχολιάζει η Βίκυ Φλέσσα.

Πέθανε η Ιφιγένεια Αστεριάδη

Η Ιφιγένεια Αστεριάδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Ήταν κόρη του ηθοποιού Δημήτρη Αστεριάδη και αποφοίτησε από το Θέατρο Τέχνης.