Γιατί ξεχνάμε;

Date:

Γιατί ξεχνάμε τόσο εύκολα κάποια πράγματα και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση;

Μπορεί μόλις να συστηθήκατε με κάποιον, να του χαμογελάσατε, να σφίξατε το χέρι του, αλλά ξεχάσατε αμέσως το όνομά του! Ή ίσως μπήκατε στην κουζίνα για να κάνετε… Μα τι θέλατε να κάνετε αλήθεια;

Όσο εκνευριστικό κι αν είναι, αυτό το είδος λήθης είναι συνήθως φυσιολογικό, λέει η Δρ Sharon Sha, καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Όταν ξεχνάμε πληροφορίες που μόλις μάθαμε ή σκέψεις που μόλις είχαμε, είναι συνήθως επειδή ο εγκέφαλός μας δεν τις φύλαξε ως μακροπρόθεσμες αναμνήσεις εξαρχής, εξηγεί.

Δεν φτιάχνουμε πάντα αναμνήσεις

Στην καθημερινή μας ζωή, ο εγκέφαλός μας κρατά πληροφορίες σε μια προσωρινή κατάσταση που ονομάζεται μνήμη εργασίας, λέει ο David Gallo, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Αν μιλάμε στο τηλέφωνο και, ταυτόχρονα, μαγειρεύουμε, για παράδειγμα, στη μνήμη εργασίας μας «τρέχουν» ταυτόχρονα διάφορες εργασίες, προσθέτει.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να κρατούν μόνο τέσσερις ή πέντε σκέψεις ή εργασίες στη μνήμη εργασίας τους κάθε φορά, τονίζει.

Όμως, αν οι σκέψεις αυτές δεν περάσουν από μια εγκεφαλική διαδικασία που ονομάζεται κωδικοποίηση, προσθέτει, δεν θα αποθηκευτούν μόνιμα στη μακροπρόθεσμη μνήμη σας.

Η μνήμη λειτουργεί περίπου σαν το «σώσιμο», την «αποθήκευση» στον υπολογιστή, λέει ο Δρ Scott Small, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τη Νόσο του Αλτσχάιμερ στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Αν κρατάτε σημειώσεις και κλείσετε τον υπολογιστή σας χωρίς αποθήκευση, οι σημειώσεις σας θα εξαφανιστούν για πάντα», λέει.

Η διαδικασία κωδικοποίησης περιλαμβάνει τη δημιουργία ουσιαστικών συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και απαιτεί άφθονη μνήμη εργασίας. Έτσι, εάν την ίδια στιγμή σας απασχολεί το να συστηθείτε σε κάποιον ή το να αποφασίσετε τι θα πείτε στη συνέχεια, ο εγκέφαλός σας δεν θα κωδικοποιήσει πληροφορίες όπως το νέο όνομα που ακούτε — και θα το ξεχάσετε αμέσως.

Όσο απογοητευτικό κι αν είναι αυτό τη στιγμή που συμβαίνει, στην πραγματικότητα είναι απαραίτητο για την καθημερινή μας λειτουργία, λέει η Lynne Reder, ομότιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon.

Αν ο εγκέφαλός μας κωδικοποιούσε όλα όσα βλέπαμε, ακούγαμε, μυρίζαμε ή νιώθαμε, δεν θα μας έμεινε καθόλου λειτουργική μνήμη για πράγματα όπως το περπάτημα, η ομιλία ή η ακρόαση.

Πώς να αποθηκεύσετε κάτι στη μνήμη σας

Μερικές φορές είναι εύκολο να θυμόμαστε πληροφορίες, λέει ο Δρ Sha. Αν, για παράδειγμα, νιώσουμε ένα ισχυρό συναίσθημα, όπως φόβο ή πόνο, τη στιγμή που μαθαίνουμε κάτι, είναι πιο πιθανό να το θυμόμαστε αργότερα.

Υπάρχουν όμως και άλλα κόλπα και μέθοδοι, λένε οι ειδικοί, που μπορούν να μας βοηθήσουν να σώσουμε σκοπίμως τις αναμνήσεις μας μακροπρόθεσμα.

Επαναλάβετε και απαγγείλετε. Η επανάληψη πληροφοριών, ειδικά με νέους τρόπους, μπορεί να βοηθήσει στην αποθήκευση μιας πληροφορίας, λέει ο Ronald Davis, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Όταν ακούμε, βλέπουμε, απαγγέλλουμε δυνατά ή γράφουμε μια λέξη, έχουμε πολλές πιθανότητες να κωδικοποιήσουμε αυτή τη λέξη, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μονοπάτια στον εγκέφαλο.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι το να γράφουμε τις νέες πληροφορίες με το χέρι – είτε σε χαρτί είτε σε tablet με ψηφιακή γραφίδα – μπορεί να ενεργοποιήσει περισσότερο τον εγκέφαλο από ό,τι η πληκτρολόγηση, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη μνήμη μας. Όσο περισσότερες φορές επαναλαμβάνουμε κάτι, τόσο πιο πιθανό είναι να το θυμόμαστε, λέει ο Δρ Davis.

Δώστε νόημα. Η ανάμνηση αυθαίρετων πληροφοριών μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, λέει η Δρ Reder. Γι’ αυτό μερικές φορές είναι πιο εύκολο να ανακαλέσουμε ονόματα που συνδέονται με χαρακτηριστικά ή ιδιότητες. Θα μπορούσαμε, π.χ. να θυμηθούμε ένα σκυλί που το λένε «Σκουριά», αν είχε γούνα στο χρώμα της σκουριάς. Μπορούμε, λοιπόν, να δοκιμάσουμε να κάνουμε κάποιους συσχετισμούς, με ένα πλαίσιο, μια εικόνα, μια ομοιοκαταληξία.

Τραγουδήστε το. Θυμόμαστε ευκολότερα κάτι, αν του δώσουμε ρυθμό, λέει η Δρ Sha. Είναι σαν τα «τζιγκλάκια» των διαφημίσεων, που κολλάνε στο μυαλό μας, ακόμη και αν δεν έχουμε αγοράσει ποτέ αυτό που διαφημίζουν.

Οι νευροεπιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το φαινόμενο, αλλά η Δρ Sha λέει ότι ο συνδυασμός πληροφορίας-μελωδίας μπορεί να μετακινεί την πρώτη  σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου, όπου είναι πιο πιθανό να «κολλήσει».

Δημιουργήστε μια οπτική ή συναισθηματική εικόνα. Αν προσπαθείτε να θυμηθείτε να κάνετε κάτι συγκεκριμένο, μπορεί να σας βοηθήσει το να φανταστείτε τον εαυτό σας να το κάνει ή το να σκεφτείτε πώς θα κάνει κάποιον να νιώσει.

Αν, για παράδειγμα, πρέπει να αγοράσετε ένα δώρο για την κόρη σας, μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας να αγοράζει το αντικείμενο ή να φανταστείτε πόσο χαρούμενη θα είναι όταν ανοίξει το δώρο.

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο και την άσκηση. Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στη ζωή, είναι πιο δύσκολο να κωδικοποιείς νέες πληροφορίες όταν σου λείπει ύπνος, λέει ο Δρ Gallo.

Οι τακτικές δραστηριότητες όπως η αερόβια άσκηση, η άρση βαρών, οι διατάσεις ή ακόμη και οι σύντομοι περίπατοι μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη μνήμη, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και με την πάροδο του χρόνου, λένε οι ειδικοί.

Το να διατηρείτε την καρδιά σας υγιή μέσω της άσκησης βοηθά να διατηρείτε και τον εγκέφαλό σας υγιή, τόνιζει ο Δρ Gallo. «Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μεγαλώσετε με χάρη και να διατηρήσετε τη μνήμη σας σε άριστη κατάσταση σε κάθε στάδιο της ζωής σας».

-: NY Times

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χωρίς τη συναίνεση των γονιών η επικοινωνία των μαθητών με τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η Ελένη Μενεγάκη αγκαλιά με τον γιο της, Άγγελο Λάτσιο, στην παραλία – Δείτε τη φωτογραφία

Η Ελένη Μενεγάκη απολαμβάνει τις διακοπές στην Άνδρο και μάλιστα έκανε μια ανάρτηση στο προφίλ της στο Instagram, ποζάροντας στον φωτογραφικό φακό αγκαλιά με τον γιο της, Άγγελο Λάτσιο στην παραλία. «Έναν τον έχω αλλά κάνει για πολλούς! Ο γιος μου που με κάνει ευτυχισμένη και περήφανη κάθε μέρα!», σημείωσε η Ελένη Μενεγάκη στη λεζάντα

Ozempic, Wegovy, Zepbound: Πως «άνοιξαν τον δρόμο» για νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το Ozempic προειδοποιούν για την κατάχρηση των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας και τις παρενέργειες. Τα νέας γενιάς φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, που μέσα σε λίγα χρόνια έχουν γίνει πολύ δημοφιλή, όπως το Ozempic, «δεν είναι θαυματουργά και δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται για αισθητικούς λόγους», προειδοποιεί η χημικός Svetlana Mojsov, μία

Κατερίνα Παπουτσάκη: Έχασα πολλά κιλά, πέρασα ένα ζόρι για κάτι που δεν μπορούμε να συζητήσουμε

 Η Κατερίνα Παπουτσάκη ήταν καλεσμένη στο «Happy Day» και αποκάλυψε στη Σταματίνα Τσιμτσιλή τον λόγο που την έκανε να χάσει αρκετά κιλά. «Πρώτη φορά στη ζωή μου γυμνάστηκα συστηματικά πέρυσι τον Ιανουάριο για ένα τρίμηνο. Δεν προσέχω τη διατροφή μου, αλλά η αλήθεια είναι ότι γύρω στον Μάιο δεν πέρασα καλά ψυχικά. Όταν παθαίνω αυτά τα δικά

Festival Alzheimer 2024 στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: «Δίνουµε το σωστό στίγµα για την άνοια!»

Άτομα με άνοια και φροντιστές! Αυτοί ήταν οι πρωταγωνιστές στο Festival Alzheimer 2024 που διοργάνωσε η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Συνάνθρωποι μας που δεν δίστασαν να μιλήσουν  δημόσια για τα βιώματα και τις προκλήσεις της ζωής τους, αντιμετωπίζοντας το στίγμα που συνοδεύει τη νόσο. Και επικυρώνοντας το

Αρνίσια παϊδάκια

Προσθήκη στα αγαπημένα Από τον σεφ Παντελή Σοφοκλέους ΥΛΙΚΑ 15 αρνίσια παϊδάκια 10 γρ. φρέσκια ρίγανη 10 γρ. δεντρολίβανο φρέσκο 10 γρ. θυμάρι φρέσκο 5 γρ. μαντζουράνα φρέσκα 5 γρ. φασκόμηλο φρέσκο 4 σκελίδες σκόρδο 20 γρ. αλάτι 100 ml ελαιόλαδο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα αρωματικά σε ένα μπολ. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το

Το Μαγικό Χαλί

Δεν είναι απίστευτο και συνάμα υπέροχο το πόσο εύκολα και γρήγορα μας ταξιδεύει το φαγητό; Σε τόπους μακρινούς, μυστήριους και εξωτικούς, χωρίς σύνορα και εμπόδια… Με τη φαντασία να μας καθοδηγεί και τις αισθήσεις μας επιβάτες, θα δημιουργήσουμε ένα πολυδιάστατο πιάτο με αραβικές επιρροές. Θα απλώσουμε μια ρόδινη, ξεροψημένη πίτα για μαγικό χαλί και θα

Ντέιβιντ Σουίμερ: Ο λόγος που η Ελίζαμπεθ Τέιλορ είχε χαρίσει στη μητέρα του ένα κολιέ της

Η πρώτη επαφή του Ντέιβιντ Σουίμερ με το Χόλιγουντ δεν ήταν τα «Friends», αλλά οι υποθέσεις της μητέρας του που συνεργαζόταν με της ελίτ της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ο ηθοποιός των «Friends» εξήγησε κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο podcast «Origins with Cush Jumbo» ότι η μητέρα του Αρλίν ήταν «μια μεγάλη, ισχυρή δικηγόρος διαζυγίων» που

Ανδρέας Γεωργίου για Σιμώνη Χριστοδούλου: Θέλουμε να κάνουμε πολλά παιδιά

Ανδρέας Γεωργίου για Σιμώνη Χριστοδούλου: Θέλουμε να κάνουμε πολλά παιδιά Ανδρέας Γεωργίου για Σιμώνη Χριστοδούλου: Θέλουμε να κάνουμε πολλά παιδιά Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να με πετάξει στα τάρταρα και να με ανεβάσει στα ουράνια μέσα σε δευτερόλεπτα, ανέφερε ο σκηνοθέτης Λίγο καιρό μετά τον γάμο του με τη Σιμώνη Χριστοδούλου, βρέθηκε καλεσμένος ο

Η Κατερίνα Παπουτσάκη αποκαλύπτει: “Την άνοιξη πέρασα ζόρια ψυχικά, έχασα κιλά”

"Πέρασα ζόρι για κάτι που δεν μπορούμε να συζητήσουμε, όλα καλύτερα τώρα. Κάνω ψυχοθεραπεία", εξομολογείται η Κατερίνα Παπουτσάκη.

Κατερίνα Καινούργιου: Γιατί έκανε δύο φορές έναρξη στη σημερινή της εκπομπή;

Κατερίνα Καινούργιου: Γιατί έκανε δύο φορές έναρξη στη σημερινή της εκπομπή; Παρασκευή, 20.9.2024, 10:17 Zappit@ZAPPIT_ "Να ξανανέβω μέχρι επάνω τόσες σκάλες; Δεν με λυπάστε;". Με έναν… ανορθόδοξο τρόπο ξεκίνησε τη σημερινή της εκπομπή η Κατερίνα Καινούργιου. Η παρουσιάστρια του Alpha δεν ενθουσιάστηκε με το τραγούδι του Σάκη Ρουβά, με το οποίο επέλεξε ο ηχολήπτης να

Σπύρος Μπιμπίλας: Δεν υπάρχει το «το» κατά την άποψή μου – Τι προσδιορίζει, αντικείμενο;

Μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε στην εκπομπή «Buongiorno» ο Σπύρος Μπιμπίλας. Ο ηθοποιός έχει εκλεγεί βουλευτής με την Πλεύση Ελευθερίας από τον Ιούνιο του 2023 και μίλησε για τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη. «Εγώ αυτόν τον άνθρωπο τον έχω γνωρίσει λίγο, για μένα είναι

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Όσα έγιναν στη συγκινητική βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη της – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Στο κατάμεστο Ηρώδειο κάτω από τον βραδινό Αττικό ουρανό πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου μουσική παράσταση μνήμης και τιμής αφιερωμένη στην οικουμενική ελληνίδα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που με τη ζωή και το ανεκτίμητο ανθρωπιστικό της έργο άγγιξε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων προσφέροντας απλόχερα αγάπη, ελπίδα και φως. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την οικογένεια Βαρδή Ι.