Ερευνητές του Στάνφορντ βρήκαν το «κλειδί» που μπορεί να αναστρέψει την απώλεια μυϊκής μάζας

Date:

Οι μύες μας κάνουν να κινούμαστε. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι των αθλητικών μας επιδόσεων, αλλά και των καθημερινών μας δραστηριοτήτων. Αυτό γίνεται όλο και πιο σημαντικό όσο μεγαλώνουμε, αφού μετά τα 30 αρχίζουμε να χάνουμε το 3% έως 5% της μυϊκής μάζας μας ανά δεκαετία.

Μια τέτοια απώλεια μυών που σχετίζεται με την ηλικία, και η οποία ονομάζεται «σαρκοπενία», σε τεχνικό επίπεδο μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία, αλλά και ακινησία, επιδεινώνοντας την ποιότητα της ζωής μας. Για να διερευνήσουν τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας, ερευνητές του Blau Lab του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ προσπάθησαν να εξετάσουν συνδυαστικά τις διάφορες αιτίες που μειώνονται οι μύες με την ηλικία. Τα τελευταία ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Science, δείχνουν ότι οι συνδέσεις νεύρων-μυών μπορεί να αποτελούν βασικό μέρος της εξίσωσης και ότι η αποκατάσταση αυτών των συνδέσεων βοηθά στην ανάκτηση και διατήρηση των μυών και της δύναμής μας.

Το «ένζυμο του γήρατος» και η απώλεια μυϊκής μάζας

Είτε σκόπιμα, όπως συμβαίνει με την άσκηση, είτε τυχαία, όπως συμβαίνει στην περίπτωση τραυματισμού, οι μύες μας υφίστανται, αναπόφευκτα, κάποιες βλάβες κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Σε μικρές ποσότητες, ο μηχανισμός αυτός μπορεί ακόμη και να προάγει την ανάπτυξη των μυών. Αν η ζημιά, όμως, είναι πάρα πολύ μεγάλη και ο μυς καταπονείται, τότε ο χρόνος που χρειάζεται για να επανέλθει αυξάνεται σημαντικά.

Σε οποιοδήποτε από αυτά τα σενάρια, τα μυϊκά βλαστοκύτταρα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου ιστού και στην κατασκευή νέων ινών. Τα βλαστοκύτταρα «κάθονται» στον μυϊκό ιστό μας, όπου περιμένουν να τεθούν σε δράση. Όταν ο μυς πληγώνεται, στέλνει σήμα συναγερμού απελευθερώνοντας διάφορες πρωτεΐνες και ορμόνες. Μόλις τα σήματα φτάσουν στα μυϊκά βλαστοκύτταρα, αυτά κινητοποιούνται και ταξιδεύουν στο σημείο του τραυματισμού. Εκεί εξελίσσονται σε μυϊκά κύτταρα και διαιρούνται γρήγορα για να αντικαταστήσουν τα κατεστραμμένα κύτταρα ή για να επουλώσουν τον κατεστραμμένο ιστό.

Προηγούμενη έρευνα του Blau Lab αποκάλυψε τον σημαντικό ρόλο που παίζει ένα μόριο που ονομάζεται προσταγλανδίνη E2 (PGE2) σε αυτή την αλυσίδα γεγονότων. Είναι ένας από τους χημικούς αγγελιαφόρους που συντίθενται και απελευθερώνονται από τον καταπονημένο μυϊκό ιστό ως απόκριση σε τραυματισμό και συμμετέχει ιδιαίτερα στενά στη στρατολόγηση των βλαστοκυττάρων. Σε ποντίκια που δεν είχαν τον υποδοχέα που επιτρέπει τη σηματοδότηση της προσταγλανδίνης Ε2, η αναγέννηση των μυών ήταν αισθητά πιο αργή. Και ο τραυματισμένος μυς που υποβλήθηκε σε θεραπεία με μία μόνο δόση προσταγλανδίνης Ε2 παρουσίασε ταχύτερη αποκατάσταση και καλύτερη ανάκτηση της συνολικής δύναμης.

Σε μια μελέτη παρακολούθησης, το Blau Lab ανακάλυψε ότι, καθώς γερνάμε, οι μύες μας αρχίζουν να συσσωρεύουν ένα ένζυμο, το 15-PGDH, όπως ονομάζεται. Όπως αποδεικνύεται, το ένζυμο αυτό αποικοδομεί την προσταγλανδίνη Ε2, παρεμποδίζοντας τις συνήθεις ιδιότητες αναγέννησης των μυών. Πράγματι, η διέγερση του ενζύμου 15-PGDH σε νεαρά ποντίκια οδήγησε σε συρρίκνωση των μυϊκών ινών και απώλεια δύναμης. Οι ατροφικοί μύες έμοιαζαν με αυτούς που συνήθως παρατηρούνται σε μεγαλύτερα σε ηλικία ποντίκια. Αντίθετα, ο αποκλεισμός του 15-PGDH για ένα μήνα σε ηλικιωμένα ποντίκια τα βοήθησε να ανακτήσουν τη δύναμή τους και ανέστρεψε σε μεγάλο βαθμό την απώλεια μυών που σχετίζεται με την ηλικία.

Πριν από την έρευνά τους, το ένζυμο 15-PGDH δεν είχε εμπλακεί στη γήρανση. Οι ερευνητές το ονόμασαν «gerozyme», από τις ελληνικές λέξεις «γέρο-» (γήρας) και «ένζυμο».

Αποκατάσταση της συνδεσιμότητας νεύρου-μυών

Το ένζυμο 15-PGDH είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εκφυλισμού του μυϊκού ιστού που παρατηρείται σε ηλικιωμένους. Όμως, εκτός του ότι περιέχουν αυξημένα επίπεδα 15-PGDH, οι παλαιότεροι μύες περιέχουν επίσης λιγότερες συνδέσεις νεύρων-μυών, γνωστές ως «νευρομυϊκές συνδέσεις». Οι διασταυρώσεις αυτές βοηθούν τον εγκέφαλο να λέει στους μύες μας τι να κάνουν και πότε να το κάνουν. Κάθε φορά που κάνετε ένα βήμα, για παράδειγμα, ο εγκέφαλός σας δίνει σήμα στους μύες σας να κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις. Το ίδιο συμβαίνει όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή πίνετε ένα ποτήρι νερό. Αλλά καθώς οι νευρομυϊκές συνδέσεις εξασθενούν, το ίδιο κάνουμε και εμείς – οι μύες στο σύνολό τους συρρικνώνονται και η δύναμη με την οποία μπορούν να συστέλλονται αρχίζει να εξασθενεί.

Οι ερευνητές ήταν περίεργοι να δουν αν αυτή η απώλεια συνδέσεων μεταξύ των μυών και των κινητικών νευρώνων σχετιζόταν με την αύξηση του ενζύμου 15-PGDH. Για να το ανακαλύψουν, προκάλεσαν τραυματισμό στο ισχιακό νεύρο ποντικών που μείωσε τον αριθμό των νευρομυϊκών συνδέσεων. Σε σύγκριση με άλλα, μη τραυματισμένα ποντίκια της ίδιας ηλικίας, αυτά με την ισχιακή βλάβη εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα του συγκεκριμένου ενζύμου. Και η θεραπεία με αναστολέα του 15-PGDH βοήθησε στην ανάκτηση των χαμένων κινητικών νευρώνων και, κατ’ επέκταση, στην αποκατάσταση των χαμένων νευρομυϊκών συνδέσεων.

Παρόμοιο αναγεννητικό αποτέλεσμα παρατηρήθηκε και σε ηλικιωμένα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε αναστολέας του 15-PGDH.

Τι δείχνει η μελέτη

Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι οι κατεστραμμένοι κινητικοί νευρώνες μπορούν να αναγεννηθούν μέσω θεραπείας με φάρμακο. Αν και δεν έχουν γίνει ακόμη δοκιμές σε ανθρώπους του αναστολέα του ενζύμου 15-PGDH, η εταιρεία Epirium Bio έχει λάβει ήδη άδειες για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που εστιάζουν στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης μέσω της αναστολής του 15-PGDH. Έτσι κι αλλιώς, είναι βέβαιο ότι η έρευνα θα συνεχιστεί.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ο Ηλιόπουλος τραγούδησε μαζί με τον Αργυρό στο πριβέ πάρτι για τα γενέθλιά του

Σε μεγάλα κέφια, αφού λίγες ώρες πριν είχε ολοκληρωθεί και η μεταγραφή του Αντονί Μαρσιάλ στην ΑΕΚ, ήταν ο Μάριος Ηλιόπουλος, τη βραδιά των γενεθλίων του. Ο ιδιοκτήτης της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ έκανε ένα πριβέ πάρτι με θέα την Ακρόπολη για τα αγαπημένα του πρόσωπα και σε αυτό τραγούδησαν ο Κωνσταντίνος Αργυρός και η Κατερίνα Λιόλιου.

«Tits for Trump»: Μοντέλο του OnlyFans… ξεγυμνώθηκε για τον Τραμπ – Αποκάλυψε το στήθος της σε συγκέντρωσή του

Ένα μοντέλο του OnlyFans… ξεγυμνώθηκε για τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσής του το βράδυ της Πέμπτης, λέγοντας ότι όλα ήταν μέρος της ευρύτερης προσπάθειάς της για τη συγκέντρωση χρημάτων, που ονομάζεται «Tits for Trump». Η 26χρονη Άβα Λουίζ συζητήθηκε τον περασμένο τον Μάιο όταν έδειξε τα στήθη της στο κέντρο του Μανχάταν.

Γονείς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης – Τι πρέπει να κάνουν

Οι σημερινοί γονείς αντιμετωπίζουν περισσότερες προκλήσεις από ποτέ, προσπαθώντας να ισορροπήσουν ανάμεσα σε επαγγελματικές υποχρεώσεις, φροντίδα παιδιών, δραστηριότητες, ραντεβού γιατρού και πολλές άλλες απαιτήσεις της καθημερινότητας. Οι γονείς δεν είναι απλώς πιεσμένοι – είναι υπερβολικά αγχωμένοι, κάτι που οδήγησε τον αμερικανό γιατρό, Dr. Vivek Murthy, να χαρακτηρίσει το φαινόμενο αυτό ως πρόβλημα δημόσιας υγείας. Σύμφωνα

Δανάη Παππά: Το νούμερο ένα για εμένα είναι να ερωτευτείς πρώτα τον εαυτό σου

Δανάη Παππά: Το νούμερο ένα για εμένα είναι να ερωτευτείς πρώτα τον εαυτό σου Δανάη Παππά: Το νούμερο ένα για εμένα είναι να ερωτευτείς πρώτα τον εαυτό σου Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να μας επηρεάζει τίποτα και εμένα προσωπικά δεν με επηρεάζει τίποτα, σχολίασε η ηθοποιός Η Δανάη Παππά μίλησε για τον έρωτα

Squid Game: Στη δημοσιότητα νέο teaser της δεύτερης σεζόν

Squid Game: Στη δημοσιότητα νέο teaser της δεύτερης σεζόν GALA Squid Game Netflix Ο δεύτερος κύκλος της επιτυχημένης σειράς του Netflix θα κυκλοφορήσει στις 26 Δεκεμβρίου 20.09.2024, 09:02 Το «Squid Game» επιστρέφει και το Netflix έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο teaser για την πολυαναμενόμενη δεύτερη σεζόν του. Το teaser συνεχίζει τα πράγματα αμέσως μετά το

Νέα σειρά podcasts «Υγεία Πνευμόνων»: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την υγεία του πνεύμονα

Κάθε επεισόδιο φιλοξενεί εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, ασθενείς, φροντιστές και survivors που απαντούν σε ερωτήματα γύρω από την υγεία των πνευμόνων. Η FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα καλωσορίζει τη νέα σειρά podcasts με τίτλο «Υγεία Πνευμόνων» στο πλαίσιο της ομώνυμης πρωτοβουλίας του φορέα με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σχετικά

Προειδοποίηση από την Παγώνη – «Μόλις μπούμε σε εσωτερικούς χώρους θα έχουμε έξαρση κορονοϊού»

Την ανησυχία για την έξαρση του κορονοϊού που όπως τόνισε θα έρθει όταν μπούμε σε εσωτερικούς χώρους, εξέφρασε το πρωί της Παρασκευής 20/9 η Ματίνα Παγώνη. «Η νέα μετάλλαξη ονομάζεται XEC και όλα δείχνουν πως θα επικρατήσει τον χειμώνα» επεσήμανε. «Μεταλλάξεις θα έχουμε πάρα πολλές. Πλέον η συμπτωματολογία, η κλινική κατάσταση του ασθενούς είναι λίγο

Δωρεάν διαδικτυακό ψυχο-εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς από το Μαζί για το Παιδί

Δωρεάν διαδικτυακό ψυχο-εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς από το Μαζί για το Παιδί ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Στόχος του σεμιναρίου είναι να αναδείξει λειτουργικούς τρόπους συμμετοχής των γονέων στη διαδικασία της μάθησης YGEIAMOU.GR TEAM 20/09/2024 09:00:51 Το Συμβουλευτικό Κέντρο του Μαζί για το Παιδί για γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους διοργανώνει δωρεάν διαδικτυακό ψυχο-εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς με θεματολογία: «Διάβασμα

Εμμηνόπαυση: Χρήσιμες πληροφορίες για τις γυναίκες

Ποιες παρεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά της. Η εμμηνόπαυση για την Ελληνίδα έρχεται κατά μέσο όρο στην ηλικία των 51 ετών. Όταν συμβαίνει το τέλος της περιόδου σταματάνε να έχουνε σημαντική παρουσία στο σώμα οι κυρίαρχες θηλυκές ορμόνες τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Η απόσυρσή τους συνοδεύεται από μειωμένη εφύγρανση του σώματος

Η απάντηση της Ναταλίας Δραγούμη σε σχόλιο ότι είναι υπερεκτιμημένο milf: Είναι 8 το πρωί κι έχω λάβει 10 dick pics

Τη δική της απάντηση για ένα από τα hate comments που δέχθηκε, με αφορμή την παρουσία της στη σειρά της ΕΡΤ «Αρχελάου 5» έδωσε η Ναταλία Δραγούμη. Τόσο η Ναταλία Δραγούμη όσο και άλλοι πρωταγωνιστές της σειράς «Αρχελάου 5», μέσω ενός βίντεο στο TikTok απάντησαν σε hate comments, με την ηθοποιό να χαρακτηρίζεται από κάποιους «υπερεκτιμημένο

Cardio Drumming: Η νέα τάση γυμναστικής που αποβάλλει θυμό και απογοήτευση

Το cardio drumming είναι η νέα, διασκεδαστική τάση γυμναστικής που συνδυάζει τον ρυθμό της μουσικής με την ένταση της άσκησης. Αν δεν έχετε ακούσει ακόμα για αυτό, ήρθε η ώρα να το γνωρίσετε! Η μέθοδος αυτή έχει γίνει viral, ειδικά στο TikTok, όπου εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούν με ενδιαφέρον πώς ο συνδυασμός μουσικής και κίνησης μετατρέπει

Μπέττυ Μαγγίρα – Δημήτρης Μάζης: Η stylish οικογενειακή βόλτα στην Αθήνα με τις κόρες τους!

Ο φωτογραφικός φακός εντόπισε την Μπέττυ Μαγγίρα και τον Δημήτρη Μάζη στο κέντρο της Αθήνας μαζί με τις κόρες τους, σε μια οικογενειακή βόλτα που τράβηξε τα βλέμματα. Το ζευγάρι, που είναι πάντα διακριτικό στις δημόσιες εμφανίσεις του, φρόντισε να περάσει όμορφες στιγμές με τα παιδιά του, δείχνοντας πόσο δεμένοι είναι ως οικογένεια. Μπέττυ Μαγγίρα: «Το Σάββατο