Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Αίτια, συμπτώματα και εξελίξεις

Date:

Ελπίδα καλύτερης ζωής έχουν στις μέρες μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, τα παιδιά που πάσχουν από Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA), την σπάνια και απειλητική για τη ζωή του πάσχοντα γενετική, νευρομυϊκή ασθένεια, που οδηγεί προοδευτικά σε παράλυση και -στην πιο σοβαρή μορφή της- σε θάνατο.

Τι είναι η Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία


Η Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, όπως προαναφέρθηκε, είναι μια σπάνια και μοιραία γενετική ασθένεια, που οδηγεί προοδευτικά σε μυϊκή αδυναμία, παράλυση και, αν μείνει χωρίς θεραπεία, στην πιο σοβαρή της μορφή (Τύπος 1) μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Από τι προκαλείται


Η SMA προκαλείται από την έλλειψη του γονιδίου που είναι υπεύθυνο για μια πρωτεΐνη με μεγάλη σημασία στη λειτουργία των κινητικών νευρώνων (SMN1). Αυτό έχει ως συνέπεια, αμέσως μετά τη γέννηση να προκαλείται ταχεία και μη αναστρέψιμη απώλεια των κινητικών νευρώνων, επηρεάζοντας όλες τις μυϊκές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της αναπνοής, της κατάποσης και της βασικής κινητικής λειτουργίας.

Η SMA διακρίνεται σε τρεις τύπους:


α) την SMA Τύπου 1, που είναι η πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας και αντιπροσωπεύει το 60% των περιπτώσεων. Τα παιδιά με SMA Τύπου 1, εάν δεν υποβληθούν στην κατάλληλη θεραπεία, χάνουν την ικανότητα κίνησης εντός του πρώτου εξαμήνου της ζωής τους, ενώ πάνω από το 90% των περιπτώσεων καταλήγουν ή χρειάζονται μόνιμη αναπνευστική υποστήριξη πριν το δεύτερο έτος της ζωής τους,

β) την SMA Τύπου 2, που αντιπροσωπεύει το 30% των περιπτώσεων. Τα παιδιά με SMA Τύπου 2 δε θα μπορέσουν ποτέ να στέκονται χωρίς υποστήριξη, και συχνά χρειάζονται αναπηρικό αμαξίδιο. Μπορεί να είναι σε θέση να καθίσουν χωρίς βοήθεια στην πρώιμη φάση της ανάπτυξής τους, αλλά συχνά χάνουν αυτήν την ικανότητα από τα μέσα της εφηβείας και έπειτα,

γ) την SMA Τύπου 3, που αντιπροσωπεύει το 10% των περιπτώσεων. Τα άτομα με SMA Τύπου 3 δυσκολεύονται να περπατήσουν, να τρέξουν και να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες. Επιπλέον, μπορεί να χάσουν την ικανότητα να στέκονται ή να περπατούν χωρίς υποστήριξη με την πάροδο του χρόνου.

Πόσο συχνή είναι η Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία


Η συχνότητα εμφάνισης της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας είναι περίπου 1 στις 10.000 γεννήσεις παγκοσμίως, και περίπου 1 στα 54 άτομα φέρουν το γενετικό ελάττωμα. Κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη γεννιούνται περίπου 550-600 βρέφη με SMA και περίπου οκτώ βρέφη στην Ελλάδα.

Η σημασία της σωστής και έγκαιρης διάγνωσης


Η φροντίδα και η θεραπεία των παιδιών με SMA επιφέρει σημαντική επιβάρυνση στα υγειονομικά συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών, με το σωρευτικό εκτιμώμενο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης ανά παιδί να κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 4 εκατομμυρίων ευρώ την πρώτη δεκαετία της ζωή του.

Δυστυχώς, πολλοί γιατροί, ειδικά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν είναι εξοικειωμένοι με τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία και επιλέγουν τη λεγόμενη «αναμονή εξέλιξης» του περιστατικού, όταν οι ασθενείς παρουσιάζουν τα αρχικά συμπτώματα ή παρουσιάζουν απώλεια βασικών κινήσεων. Αυτό έχει ως συνέπεια την καθυστερημένη διάγνωση και αντιμετώπισής της νόσου.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι ειδικοί της SMA συνιστούν, παγκοσμίως, την ανάπτυξη ενός γενικευμένου προγράμματος ελέγχου για όλες τις κυήσεις, πριν ή μετά τον τοκετό, προς διευκόλυνση της ταυτοποίησης της ασθένειας, ώστε να τίθεται νωρίτερα η διάγνωση, η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας και η υποστηρικτική φροντίδα.

Η έγκαιρη και εύστοχη διάγνωση της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας διασφαλίζει την άμεση χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας και την ανάσχεση της απώλειας κινητικών νευρώνων και την πρόοδο της ασθένειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σήμερα έχει εγκριθεί η υπαγωγή όλων των σπάνιων ασθενειών για τις οποίες υπάρχει θεραπεία, όπως και η SMA, σε έλεγχο πριν ή μετά τον τοκετό.

Η SMA αντιμετωπίζεται


Η πρόοδος της Ιατρικής και οι πολυετείς επιστημονικές έρευνες τα τελευταία χρόνια οδήγησαν στην ανακάλυψη δύο θεραπευτικών επιλογών για την SMA, που έχουν λάβει έγκριση κυκλοφορίας από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η πρώτη αφορά στη δια βίου χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για τη διαχείριση της συμπτωματολογίας της νόσου και την αποτροπή της επιδείνωσης.

Η δεύτερη, είναι μια εφάπαξ γονιδιακή θεραπεία, η οποία σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τη γενετική αιτία της νόσου, αντικαθιστώντας στα κύτταρα του ασθενούς τη λειτουργία του γονιδίου SMN1, που λείπει ή δεν λειτουργεί, με ένα νέο λειτουργικό αντίγραφο, αναστέλλοντας την πρόοδο της νόσου.

Εφαρμόζεται εδώ και έναν χρόνο στις ΗΠΑ, ενώ εγκρίθηκε τον περασμένο Μάιο και για τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τα έως τώρα κλινικά δεδομένα που έχουν γίνει γνωστά από τη μελέτη STR1VE προκύπτει ένα εντυπωσιακό ποσοστό επιβίωσης των ασθενών που έχουν υποβληθεί στη γονιδιακή θεραπεία, με την πλειονότητα των παιδιών να επιτυγχάνουν λειτουργικά ορόσημα, όπως να κάθονται χωρίς υποστήριξη, που δεν θα είχαν επιτευχθεί σε βρέφη που δεν έλαβαν θεραπεία.

Σημείωση:

Τα προαναφερόμενα προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μπάμπης Στόκας: Έχω κάνει λάθος συνεργασίες, όπως αυτή με τον Σάκη Ρουβά

Δεν ταιριάζαμε, δεν είχαμε τίποτα κοινό, πρόσθεσε

Πετρούνιας & Μιλλούση: Οι κόρες τους πήραν τα πρώτα τους μετάλλια

Ενδιαφεροντα ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΛΛΟΥΣΗ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ Πετρούνιας & Μιλλούση: Οι κόρες τους πήραν τα πρώτα τους μετάλλια Μια σημαντική ημέρα ήταν η σημερινή για τον Λευτέρη Πετρούνια και τη Βασιλική Μιλλούση, καθώς οι κόρες τους, Σοφία και Λένια, έλαβαν τα πρώτα τους μετάλλια Τζωρτζίνα Φράγκου 02.06.2024 | 11:19 Μια σημαντική ημέρα ήταν η σημερινή για τον

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Συνεχίζονται τα ταξίδια της – Οι ονειρικές φωτό από Ρώμη & Τοσκάνη!

Νωρίς ξεκίνησε το καλοκαίρι για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, η οποία ξεκίνησε ήδη τα ταξίδια της, φόρεσε το μαγιό της και απόλαυσε τις βουτιές της στη θάλασσα!

Συγκινήθηκε η Χρηστίδου! Το τρυφερό βίντεο με το δώρο της βαφτιστήρας της, κόρης της Κοντοβά, Ada

Τρυφερές στιγμές με τη βαφτιστήρα της απόλαυσε η Σίσσυ Χρηστίδου και φρόντισε να μας δείξει με ένα πολύ όμορφο βίντεο.

Δημήτρης Ουγγαρέζος: Είμαι ανοιχτότατος να παρουσιάσω κάτι δικό μου

Για τα επόμενα επαγγελματικά του βήματα μίλησε ο Δημήτρης Ουγγαρέζος. «Είμαι ανοιχτότατος να παρουσιάσω κάτι δικό μου» επεσήμανε χαρακτηριστικά. «Δεν μιλάω ποτέ για προτάσεις και για πράγματα επαγγελματικά που μου λένε. Προτεραιότητα μου είναι να δω τι προτάσεις έχω και θα αποφασίσω ανάλογα με το περιβάλλον, την ομάδα, το οικονομικό ή αν θα ηγούμαι μιας

Οι αρχαίοι λαοί μαστίζονταν από την καρδιοπάθεια, δείχνει νέα έρευνα

Τα ευρήματα εξετάσεων σε εκατοντάδες μούμιες από επτά διαφορετικούς αρχαίους πολιτισμούς. Η καρδιοπάθεια θεωρείται υποπροϊόν του σύγχρονου, καθιστικού και ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Μια νέα, μεγάλη έρευνα όμως υποδηλώνει ότι αποτελεί μία ασθένεια που μαστίζει εδώ και χιλιετίες την ανθρωπότητα. Όπως αποκαλύπτουν αξονικές τομογραφίες που έγιναν στις μούμιες 237 ενηλίκων από αρχαίους λαούς σε όλο τον

Η Ελεωνόρα Μελέτη δείχνει πρώτη φορά το πρόσωπο της κόρης της: «Υπάρχουν εκεί έξω παιδιά που κανέναν ήλιο δε ζωγραφίζουν»

Μια συγκινητική ανάρτηση στο instagram σχετικά με την Διεθνής Ημέρα Παιδιού που ήταν χθες (01.06.2024) έκανε η Ελεωνόρα Μελέτη.  Μάλιστα η Ελεωνόρα Μελέτη συνοδεύει την ανάρτησή της με μια φωτογραφία με την κόρη της κάνοντας λόγο για όλα εκείνα τα παιδιά που δεν μεγαλώνουν με τον ίδιο και ξέγνοιαστο τρόπο που μεγαλώνουν άλλα παιδιά… «Τα

Το φαινόμενο του «αγαπημένου παιδιού»: Τι συμβαίνει όταν οι γονείς ξεχωρίζουν τα παιδιά

Έστω και ενδόμυχα, μπορεί να υπάρχει ένα «αγαπημένο» παιδί στην οικογένεια. Και αυτό μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών, ακόμη και στη φάση της ενήλικης ζωής τους, αλλά και στις οικογενειακές σχέσεις. Η έρευνα δείχνει ότι η γονική ευνοιοκρατία είναι ένα αρκετά κοινό φαινόμενο και δεν αποτελεί απλώς την ιδιορρυθμία μιας

Άρης Σοϊλέδης: Η συγκατοίκηση με τη νέα του σύντροφο, λίγες βδομάδες μετά τον χωρισμό από την Αντωνά

Οριστικός δείχνει ο χωρισμός ανάμεσα στον Άρη Σοϊλέδη και τη Μαρία Αντωνά οι οποίοι είχαν φτάσει πολλές φορές στα σκαλιά της εκκλησίας

Συγκλονίζει ο Πολυδερόπουλος: Όταν μου έρχεται στο μυαλό λέω «όχι, δεν γίνεται, απλά κάπου είναι»

Συγκλονίζει ο Νίκος Πολυδερόπουλος μιλώντας για την απώλεια του αδερφού του. Εχεις καταφέρει να διαχειριστείς την απώλεια του αδερφού σου; Δεν είναι πράγματα που μπορείς να τα διαχειριστείς αυτά. Μπορείς να συνυπάρχεις μαζί τους, από ένα σημείο κι έπειτα. Δεν ξέρω πώς να το περιγράφω... Όταν μου έρχεται στο μυαλό η σκέψη, η εικόνα, λέω

Αντίνοος Αλμπάνης για Eurovision: Όταν υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες σε όλο τον χώρο, δημιουργείται ένα κλίμα

Ο Αντίνοος Αλμπάνης μίλησε για το Maestro, την ψυχοθεραπεία, αλλά και τη Eurovision. Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» κι αρχικά, ανέφερε για τα γυρίσματα της σειράς του Χριστόφορου Παπακαλιάτη: «Τρία χρόνια τώρα, έχουμε περάσει μαγικές στιγμές». Στη συνέχεια, πρόσθεσε: « Περάσαμε κάτι βραδιές στους Παξούς... Η Μαρία Καβογιάννη είναι