Ποιο είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό; Τα χάπια ή το τρέξιμο; Έρευνα απαντά

Date:

Ποιο είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό; Τα χάπια ή το τρέξιμο; Έρευνα απαντά

WELLNESS ΣΥΓΚΡΙΣΗ

Την αποτελεσματικότητα της άσκησης σε σύγκριση με την αντικαταθλιπτική αγωγή επιχειρεί να αποτιμήσει πρόσφατη έρευνα με πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα ως προς την δραστικότητα και των δύο υπό μελέτη μεθόδων

ΒΙΚΥ ΒΕΝΙΟΥ

Η ψυχική υγεία έρχεται ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο καθώς συνειδητοποιούμε ότι δεν αφορά αποκλειστικά σε ακραίες ψυχιατρικές παθήσεις, αλλά σε συμπτώματα με τα οποία ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων έρχεται αντιμέτωπο, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Όσο αυξάνονται τα καταθλιπτικά συμπτώματα μεταξύ του πληθυσμού, τόσο εντείνονται οι προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας να εντοπίσει μέσω ποιων θεραπευτικών οδών μπορεί να τα αντιμετωπίσει.

Μια νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ECNP στη Βαρκελώνη και δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders, αντιπαρέβαλε δύο εντελώς διαφορετικές μεθόδους, για να διαπιστώσει την αντικαταθλιπτική τους δράση: Τη φαρμακευτική αγωγή και το τρέξιμο.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι μελετητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Brenda Penninx από το Πανεπιστήμιο Vrije, εξέτασαν 141 ασθενείς με κατάθλιψη και/ή άγχος. Σε κάθε συμμετέχοντα δόθηκε η δυνατότητα να επιλέξει θεραπεία μεταξύ μιας φαρμακευτικής αγωγής και ενός συνόλου συνεδριών τρεξίματος.

Εξ αυτών, οι 45 επέλεξαν τη λήψη αντικαταθλιπτικών για 16 εβδομάδες και 96 το τρέξιμο για ένα διάστημα μεγαλύτερο των 16 εβδομάδων. «Αυτή η μελέτη έδωσε στους ανθρώπους μια επιλογή, φαρμακευτική αγωγή ή άσκηση. Είναι ενδιαφέρον ότι η πλειοψηφία επέλεξε την άσκηση», σχολίασε η δρ. Penninx. Η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά απαιτούσε από τους ασθενείς να τηρήσουν τη συνταγογραφούμενη δοσολογία, κάτι που δεν φάνηκε να επηρεάζει ιδιαίτερα τις καθημερινές τους συμπεριφορές. Από την άλλη, οι συμμετέχοντες που επέλεξαν την άσκηση κλήθηκαν να συμμετέχουν σε 2 έως 3 στενά εποπτευόμενες ομαδικές συνεδρίες διάρκειας 45 λεπτών την εβδομάδα. Οι μελετητές επεσήμαναν ότι τα μέλη της ομάδας που επέλεξε τα αντικαταθλιπτικά ήταν ελαφρώς πιο καταθλιπτικά από τα μέλη της ομάδας που επέλεξε να τρέξει.

Photo: Shutterstock

Στο τέλος της περιόδου μελέτης, περίπου το 44% και των δύο ομάδων παρουσίαζε μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και του άγχους, κάτι που αποδεικνύει ότι και οι δύο μέθοδοι μπορούν να είναι αποτελεσματικές. Ωστόσο, η ομάδα τρεξίματος παρουσίασε, επίσης, βελτίωση στο σωματικό βάρος, την περίμετρο της μέσης, την αρτηριακή πίεση και την καρδιακή λειτουργία, σε αντίθεση με την ομάδα που έλαβε φαρμακευτική αγωγή, οι συμμετέχοντες της οποίας παρουσίασαν μια τάση προς ελαφρά επιδείνωση σε αυτούς τους μεταβολικούς δείκτες. Από την άλλη, το ποσοστό συνέπειας ήταν σημαντικά χαμηλότερο στην ομάδα τρεξίματος (52%) συγκριτικά με την ομάδα που λάμβανε αντικαταθλιπτικά (82%).

«Είναι σημαντικό να πούμε ότι υπάρχει χώρος και για τις δύο θεραπείες στη φροντίδα της κατάθλιψης. Τα αντικαταθλιπτικά είναι γενικά ασφαλή και αποτελεσματικά. Λειτουργούν για τους περισσότερους. Γνωρίζουμε ότι η μη θεραπεία της κατάθλιψης οδηγεί σε χειρότερα αποτελέσματα, οπότε τα αντικαταθλιπτικά είναι γενικά μια καλή επιλογή. Ωστόσο, πρέπει να επεκτείνουμε το θεραπευτικό μας οπλοστάσιο, καθώς δεν ανταποκρίνονται όλοι στα αντικαταθλιπτικά ή δεν είναι πρόθυμοι να τα λάβουν. Επιπλέον, ίσως είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε πιθανές παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών. Για παράδειγμα, η λήψη αυτών των φαρμάκων ενδέχεται να προκαλέσει δυσλειτουργία στη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος, ειδικά σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν ήδη καρδιακά προβλήματα. Αυτό συνιστά λόγο να εξετάσουμε σοβαρά τη μείωση και τη διακοπή των αντικαταθλιπτικών όταν τα σοβαρά συμπτώματα έχουν υποχωρήσει», συμπεραίνει η δρ. Penninx.

«Η μελέτη δείχνει ότι σε πολλούς ανθρώπους αρέσει η ιδέα της άσκησης, αλλά δυσκολεύονται να διατηρήσουν αυτή τη συνήθεια, παρόλο που τα οφέλη είναι σημαντικά: Η άσκηση αντιμετωπίζει άμεσα τον καθιστικό τρόπο ζωής που συναντάται συχνά σε ασθενείς με καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές, ενθαρρύνοντας τα άτομα να βγουν έξω, να θέσουν προσωπικούς στόχους, να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να συμμετέχουν σε μια ομαδική δραστηριότητα. Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η άσκηση είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε πολύ πιο σοβαρά υπόψη, καθώς θα μπορούσε να είναι μια καλή – και ίσως ακόμη καλύτερη – επιλογή για ορισμένους ασθενείς», προσθέτει η ίδια.

Ο δρ. Eric Ruhe από τα Ιατρικά Κέντρα του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, σχολίασε από την πλευρά του: «Πρόκειται για πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, που δείχνουν και πάλι ότι η σωματική υγεία μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και ότι η θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους μπορεί να επιτευχθεί μέσω της άσκησης, χωρίς τις δυσμενείς επιπτώσεις των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Πρέπει να εστιάσουμε στο πώς να βελτιώσουμε τη συμμόρφωση με την υγιή συμπεριφορά. Αυτό θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγειονομική περίθαλψη γενικότερα, αλλά και στις ψυχιατρικές ασθένειες».

Διαβάστε ακόμη:

Θέλετε να ζήσετε πολλά χρόνια; Πηγαίνετε για τρέξιμο – 5′ αρκούν

Βγάλτε τα παπούτσια και τρέξτε ξυπόλυτοι – Τα οφέλη – Τι να προσέξετε

Πόσα βήματα την ημέρα απομακρύνουν τον κίνδυνο 4 σοβαρών νόσων

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πόνος στη σπονδυλική στήλη: Που οφείλεται και οι νέες τεχνικές για την αντιμετώπισή του

Πότε ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση και ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξή του. Ο πόνος στη σπονδυλική στήλη είναι ένα συχνό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει περίπου το 80% των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται σε οποιοδήποτε σημείο της, με τη μέση και τον αυχένα να είναι οι συχνότερες εντοπίσεις του.

O Post Malone έπεσε από τη σκηνή κατά τη διάρκεια συναυλίας του – Δείτε το βίντεο

O Post Malone έπεσε από τη σκηνή κατά τη διάρκεια συναυλίας του - Δείτε το βίντεο Το απρόοπτο περιστατικό καταγράφηκε και το σχετικό κλιπ έκανε τον γύρο του διαδικτύου Ένα απρόοπτο περιστατικό είχε ο Post Malone σε συναυλία του στην Αριζόνα. Ο διάσημος τραγουδιστής έπεσε από τη σκηνή, όταν τμήμα της υποχώρησε, ενώ εκείνος είχε πλησιάσει θαυμαστή του. Η άτυχη

Βέφα Αλεξιάδου: Σε παζάρι στον Ελαιώνα βρέθηκαν να πωλούνται προσωπικά αντικείμενά της

Βέφα Αλεξιάδου: Σε παζάρι στον Ελαιώνα βρέθηκαν να πωλούνται προσωπικά αντικείμενά της Βέφα Αλεξιάδου: Σε παζάρι στον Ελαιώνα βρέθηκαν να πωλούνται προσωπικά αντικείμενά της Τα πήρα γιατί μου κακοφάνηκε που η ιστορία μιας ζωής ήταν πεταμένη σε ένα παζάρι, είπε ο άνθρωπος που τα αγόρασε Σε παζάρι στον Ελαιώνα βρέθηκαν να πωλούνται προσωπικά αντικείμενα της Βέφας

Καλοκαιρινό Ραντεβού: Πρεμιέρα στο Open τη Δευτέρα 7 Ιουλίου

Ένα τέλειο «Καλοκαιρινό Ραντεβού» υπόσχονται ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και η Ιωάννα Μαλέσκου και θα το περάσουν μαζί μας από τη Δευτέρα...

Εύη Φραγκάκη: «Αποχωρώ από το Action 24 για τεχνικούς λόγους»

Για την αποχώρησή της από το Action 24 μίλησε στην κάμερα του Breakfast@Star η δημοσιογράφος Εύη Φραγκάκη...

Αλέξανδρος Λυκουρέζος για τη διαμάχη Αίθρας Λυκουρέζου και Μάρθας Κουτουμάνου: «Είναι ζήτημα που πρέπει να λύσουν μόνοι τους οι δύο αδελφές»

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και η Τζένη Οικονόμου ήταν καλεσμένοι στο Buongiorno, με τον γνωστό δικηγόρο να μιλά για τη δικαστική διαμάχη μεταξύ της Μαρίας Ελένης Λυκουρέζου και της Μάρθας Κουτουμάνου για το σπίτι της Ζωής Λάσκαρη στο Πόρτο Ράφτη που κληρονόμησαν από κοινού. Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος τόνισε πως δεν έχει αναμιχθεί με την υπόθεση δηλώνοντας αρχικά:

GEP: 25 χρόνια ηγεσίας στην Υγεία και Ασφάλεια

Η GEP, ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της Υγείας και Ασφάλειας, συμπλήρωσε 25 χρόνια πρωτοπορίας, σηματοδοτώντας την ιστορική αυτή επέτειο με μια φαντασμαγορική εκδήλωση στα γραφεία της, την Πέμπτη 19 Ιουνίου. Η εκδήλωση, με τίτλο “GEP: Ένα ταξίδι 25 χρόνων με προορισμό τον Άνθρωπο”, υπήρξε κάτι περισσότερο από ένας επετειακός εορτασμός. Αποτέλεσε μία ουσιαστική στιγμή παρουσίασης

Θρήνος για τον Βασίλη Σταυρουλάκη – Πέθανε νικημένος από τη λευχαιμία ο άτυχος 37χρονος πιλότος

Ενδιαφεροντα 37ΧΡΟΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ Θρήνος για τον Βασίλη Σταυρουλάκη – Πέθανε νικημένος από τη λευχαιμία ο άτυχος 37χρονος πιλότος «Έφυγε» νικημένος από τη λευχαιμία ο 37χρονος πιλότος της ΠΑ, Βασίλης Σταυρουλάκης – Ανείπωτος πόνος για το 37χρονο παλικάρι Τζωρτζίνα Φράγκου 02.07.2025 | 15:45 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ «Έφυγε» νικημένος από τη λευχαιμία ο άτυχος 37χρονος πιλότος

Πριγκίπισσα Κέιτ – Η απρόσμενη εμφάνισή της σε νοσοκομείο: «Μετά την θεραπεία τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα»

Σε μια απροειδοποίητη αλλά άκρως σημαντική εμφάνιση, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον, επέστρεψε στα δημόσια καθήκοντα, επισκεπτόμενη σήμερα τον Κήπο Ευεξίας της Βασιλικής Φυτοκομικής Εταιρείας (RHS) στο Νοσοκομείο του Κόλτσεστερ. Η επίσκεψη, η πρώτη της από την απουσία της από το φετινό Royal Ascot, όχι μόνο τίμησε την θεραπευτική δύναμη της φύσης, αλλά αποτέλεσε

Tiktoker αποκαλύπτει ποιο είναι το κόσμημα που κάνει τους άνδρες να το «βάζουν στα πόδια»

Μια ενδιαφέρουσα θεωρία σχετικά με τα μαργαριταρένια σκουλαρίκια έχουν αναπτύξει οι χρήστες των social media. Τα μαργαριταρένια κοσμήματα συχνά συμβολίζουν την ομορφιά, την κομψότητα και τη φινέτσα. Ωστόσο, για αυτούς ακριβώς τους λόγους, η New York Post γράφει πως οι ανύπαντρες κοπέλες στο TikTok τα αποφεύγουν, καθώς πιστεύουν ότι τις εμποδίζουν να γνωρίσουν κατάλληλους εργένηδες.

«Nimbus»: Το νέο στέλεχος του κορονοϊού που προκαλεί ανησυχία – Σύνδρομο του πονεμένου φάρυγγα για όποιον νοσήσει

Ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού προκαλεί ανησυχία ενόψει της θερινής περιόδου, με τις υγειονομικές αρχές να παρακολουθούν στενά την εξάπλωση της υποπαραλλαγής Όμικρον 1.8.1, γνωστής και ως «Nimbus», η οποία ήδη καταγράφει παρουσία σε ευρωπαϊκές χώρες μετά την εμφάνισή της στη Νοτιοανατολική Ασία. Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι δεν τίθεται

ECDC: Σε επιφυλακή η Ευρώπη για τα κουνούπια – Ποια νοσήματα μας απειλούν

Τι αναφέρει το ευρωπαϊκό κέντρο λοιμώξεων σε ανακοίνωσή του. Ποια είδη κουνουπιών εξαπλώνονται στην ΕΕ. Σε επιφυλακή έχει θέσει τις υπηρεσίες του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), για να καταγράφει και να ενημερώνει γρήγορα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κρούσματα των νοσημάτων που μεταδίδονται από τα κουνούπια. Όπως αναφέρει σε