Δρεπανοκυτταρική νόσος: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη θεραπεία της

Date:

δρεπανοκυτταρική νόσος

Η δρεπανοκυτταρική νόσος πρέπει να αντιμετωπίζεται στις ειδικές Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας που υπάρχουν σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.

Η δρεπανοκυτταρική νόσος είναι μία σχετικά σπάνια, αλλά σοβαρή ασθένεια, που μπορεί να έχει απειλητικές επιπλοκές. Η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη των επιπλοκών αυτών είναι για τους ασθενείς σωτήρια.

Η δρεπανοκυτταρική νόσος περικλείει την μικροδρεπανοκυτταρική και την δρεπανοκυτταρική αναιμία. Όπως αναφέρουν ειδικοί από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, οι ασθενείς αυτοί πρέπει να απευθύνονται και να παραμένουν συνδεδεμένοι σε χρόνια βάση με τις ειδικές Μονάδες των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας. Αυτό είναι απαραίτητο για την ασφάλεια και την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση τους.

Η θεραπεία που χορηγείται στους ασθενείς με δρεπανοκυτταρική νόσο στοχεύει στην πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση των αγγειοαποφρακτικών κρίσεων που χαρακτηρίζουν τη νόσο, καθώς και των επακόλουθων σοβαρών επιπλοκών της. Στις επιπλοκές αυτές συμπεριλαμβάνονται:

  • Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Το οξύ θωρακικό σύνδρομο
  • Οι λοιμώξεις
  • Η βλάβη ζωτικών οργάνων

Έτσι, η θεραπεία συμπεριλαμβάνει μέτρα για την πρόληψη των επιπλοκών, μέτρα για την θεραπευτική αντιμετώπιση των οξέων επιπλοκών και μέτρα για την αντιμετώπιση των χρόνιων επιπλοκών και των κρίσεων.

Για την πρόληψη των επιπλοκών

  • Καλή ενυδάτωση. Συνιστάται καθημερινή κατανάλωση άφθονου νερού (8 έως 10 ποτήρια). Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η δρεπάνωση και η εμφάνιση κρίσεων.
  • Άμεση αντιμετώπιση του πυρετού με λήψη αντιπυρετικών και επίσκεψη στην ειδική Μονάδα. Ο πυρετός ευνοεί τη δρεπάνωση.
  • Όχι παραμονή σε υψόμετρο. Η μείωση του οξυγόνου ευνοεί τη δρεπάνωση. Η δρεπανοκυτταρική νόσος χαρακτηρίζεται από δρεπάνωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων (σημαντικό ποσοστό αυτών των κυττάρων του αίματος έχουν σχήμα μισοφέγγαρου ή δρεπάνου).
  • Όχι υπερβολική άσκηση και καταπόνηση
  • Καλός ύπνος
  • Εμβολιασμοί για πρόληψη λοιμώξεων και προετοιμασία για σπληνεκτομή εφόσον απαιτηθεί
  • Λήψη φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ είναι βιταμίνη του συμπλέγματος Β και βοηθά στην αναιμία

Για την αντιμετώπιση των οξέων επιπλοκών

  • Με την έναρξη του πόνου λόγω κρίσης, άμεση λήψη παυσίπονων φαρμάκων. Απαιτείται επίσης επίσκεψη στη Μονάδα ή στο εφημερεύον νοσοκομείο χωρίς καθυστέρηση.
  • Ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, χορήγηση οξυγόνου εάν χρειαστεί, ενδοφλέβια ή ενδομυϊκή χορήγηση αναλγητικών
  • Μεταγγίσεις αίματος ή και αφαιξομεταγγίσεις. Συνιστώνται στις σοβαρές επιπλοκές που έχει η δρεπανοκυτταρική νόσος, για να αραιωθεί η παθολογική αιμοσφαιρίνη S σε επίπεδο κάτω από 30%. Τέτοιες επιπλοκές είναι οι συχνές και μεγάλης διάρκειας κρίσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια ή το οξύ θωρακικό σύνδρομο.
  • Μεταγγίσεις όταν επιδεινωθεί σοβαρά η αναιμία λόγω αιμόλυσης ή απλασίας ή εγκλωβισμού των δρεπανοκυττάρων στον σπλήνα
  • Χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα ή ενδοφλέβια

Για την αντιμετώπιση των χρόνιων επιπλοκών και των κρίσεων

  • Λήψη υδροξυουρίας. Η υδροξυουρία αποτελούσε έως πρότινος το μοναδικό εγκεκριμένο φάρμακο για τη δρεπανοκυτταρική νόσο σε Αμερική και Ευρώπη. Το φάρμακο συμβάλλει στην αύξηση της εμβρυϊκής αιμοσφαιρίνης, η οποία δεν αφήνει τα ερυθροκύτταρα να δρεπανώνονται. Με αυτό τον τρόπο μειώνει τη συχνότητα των κρίσεων πόνου και τις επαναλήψεις του οξέος θωρακικού συνδρόμου και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Μειώνει επίσης την ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος και τις εισαγωγές στο νοσοκομείο. Οι παρενέργειες της υδροξυουρίας είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες. Οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της παραμένουν άγνωστες.
  • Σήμερα υπάρχουν και άλλα φάρμακα που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ και για τα οποία συνεχίζονται οι ερευνητικές δοκιμές για να πάρουν έγκριση και στην Ευρώπη.

Πρόσθετα μέτρα

  • Τακτικές εξετάσεις ματιών. Γίνονται για τον έλεγχο της αμφιβληστροειδοπάθειας.
  • Μεταμόσχευση μυελού των οστών. Αποτελεί ριζική θεραπεία με την προϋπόθεση συμβατού/κατάλληλου δότη μυελού των οστών. Η απόφαση για τη διενέργειά της λαμβάνεται μαζί με τον θεράποντα ιατρό και μόνο σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα
  • Γονιδιακή θεραπεία. Ευρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες με καλά αποτελέσματα. Έχει κοστολογηθεί στην Ευρώπη. Και εδώ πρέπει να γίνει εκτενής συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό και μόνο σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα.

Διαβάστε ακόμα

Δρεπανοκυτταρική νόσος: «Πολλές φορές θύμωσα με την πάθησή μου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γενέθλια στο πλατό για την Κατερίνα Καινούργιου – «Από τον Κοκλώνη να φανταστώ η ανθοδέσμη, από γκόμενο αποκλείεται»

Τα γενέθλιά της γιόρτασε στο πλατό της εκπομπής της η Κατερίνα Καινούργιου. Η παρουσιάστρια του Alpha, τα γιόρτασε αναδρομικά λόγω της Μεγάλης Τετάρτης, δέχθηκε ευχές από τους συνεργάτες της και μία εντυπωσιακή τούρτα. «Μεταφέρθηκαν και τα γενέθλιά μου λόγω της Πρωτομαγιάς που ήταν Μεγάλη Τετάρτη. Πολλές ευχές θέλω να κάνω. Ο Θεός να με βοηθήσει.

Επιστήμονες δημιουργούν εμβόλιο για μελλοντικούς κορονοϊούς

Το εμβόλιο εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό να στοχεύει πρωτεΐνες που υπάρχουν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κορονοϊών Επιστήμονες δημιούργησαν ένα εμβόλιο που έχει την ικανότητα να προστατεύει από ευρύ φάσμα κορονοϊών, συμπεριλαμβανομένων μορφών που δεν είναι ακόμη γνωστές. Το πειραματικό εμβόλιο, το οποίο έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια, σηματοδοτεί μια αλλαγή στρατηγικής προς την «προληπτική εμβολιολογία», όπου τα

Meta Gala 2024: Οι πιο καλοντυμένες στο μεγαλύτερο event μόδας

Ένα ακόμα Met Gala στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης έριξε αυλαία και φυσικά οι celebrities φόρεσαν τα καλύτερά τους για να τραβήξουν τα βλέμματα αλλά και τα φλας. Όπως κάθε πρώτη Δευτέρα του Μαΐου, έτσι και φέτος το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης άνοιξε τις πύλες του και υποδέχτηκε τους διάσημους καλεσμένους

Δημήτρης Κόκοτας: 40 ημέρες στην εντατική – Όλα τα νεότερα για την εξέλιξη της υγείας του

Για την κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κόκοτα μίλησαν σήμερα στην εκπομπή «Πρωινό ΣουΣου» στο Open. Ο γνωστός τραγουδιστής βρίσκεται 40 ημέρες στην εντατική. «Ανοιγοκλείνει τα μάτια του, αντιδρά στα ερεθίσματα αλλά χρειάζεται ακόμα μηχανική υποστήριξη», ανέφεραν οι πληροφορίες των συντελεστών της εκπομπής. Με την επιστροφή των γιατρών από τις διακοπές του Πάσχα αναμένεται να

Eurovision 2024 – Baby Lasagna: Το φαβορί για τη Σάττι – Είναι τέλεια! Λατρεύω το τραγούδι!

Eurovision 2024 : Ο Baby Lasagna, το φαβορί του διαγωνισμού έδωσε τις δικές του προβλέψεις για τον σημερινό (7/5) ημιτελικό.

Ελένη Μενεγάκη: Το φωτογραφικό άλμπουμ των διακοπών της λίγο πριν την επιστροφή στην Αθήνα

Ξεχωριστά στιγμιότυπα δημοσίευσε η Ελένη Μενεγάκη από τις διακοπές με τα αγαπημένα της πρόσωπα! Σχεδόν δύο βδομάδες χαλάρωσης είχε η παρουσιάστρια, η οποία δημοσίευσε φωτογραφίες από τις διακοπές της. Άλλοτε πόζαρε μόνη της, άλλοτε με τον αγαπημένο της, Μάκη Παντζόπουλο αλλά δημοσίευσε και ένα στιγμιότυπο στο Instagram της με το μικρότερο παιδί της, την Μαρίνα!

Κιμ Καρντάσιαν: Αντιδράσεις για την εμφάνισή της – Δεν μπορεί να αναπνεύσει, γράφουν οι φαν της

Ο στενός κορσές, που φόρεσε στο Met Gala η διάσημη τηλεπερσόνα, δεν έφερε θετικά σχόλια

Eurovision 2024: Η Ελένη Φουρέιρα ανεβαίνει ξανά στη σκηνή με το Fuego – Το βίντεο από την πρόβα της στο Μάλμε

Η Ελένη Φουρέιρα επέστρεψε στη σκηνή της Eurovision για τρίτη φορά, καθώς θα παρουσιάσει κι εκείνη ένα act στο Μάλμε. Όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, η κορυφαία pop star της Ελλάδας θα εμφανιστεί στο interval act του α’ ημιτελικού, απόψε, Τρίτη 7 Μαΐου. Μέσα από αυτό το act θα αποκαλυφθεί η σκηνή του διαγωνισμού και θα

Έλενα Τσαγκρινού: Άναυδη με το σχόλιο στον αέρα του ΟΡΕΝ – “Το τραγούδι της στη Eurovision ήταν μέτριο”

"Μας ακούει η κοπέλα να σας θυμίσω", είπε σοκαρισμένη η Έλενα Τσολάκη. Την Έλενα Τσαγκρινού φιλοξένησε η Ελένη Τσολάκη το πρωινό της Τρίτης (7/5) στον αέρα του ΟΡΕΝ, με αφορμή τον αποψινό Α’ Ημιτελικό της Eurovision, στον οποίο διαγωνίζεται η Κύπρος. Η νεαρή τραγουδίστρια, που είχε εκπροσωπήσει τη Μεγαλόνησο στον διαγωνισμό του 2021, καταλαμβάνοντας τη

Άννα Παναγιωτοπούλου – Δανάη Μπάρκα: «Είναι μια εποχή, μια ιστορία που δεν θα σβήσει»

Άννα Παναγιωτοπούλου – Δανάη Μπάρκα: «Είναι μια εποχή, μια ιστορία που δεν θα σβήσει» «Η Άννα Παναγιωτοπούλου έχει χαράξει τη δική της ιστορία και θα την θυμόμαστε πάντα», είπε η Δανάη Μπάρκα. Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή το Μεγάλο Σάββατο και η είδηση του θανάτου της σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο. Με συγκινητικά

Δάφνη Καραβοκύρη: Η μητέρα μου ήταν διαγνωσμένη διπολική και ήταν βαρύ αυτό στα δικά μου παιδικά μάτια

«Η μητέρα μου νόσησε με καρκίνο και το αλκοόλ ήταν η σανίδα σωτηρίας της», λέει η Δάφνη Καραβοκύρη. Την ρεπόρτερ Χριστιάνα Κοχλατζή με την κάμερα του Happy Day υποδέχθηκε στο σπίτι της η Δάφνη Καραβοκύρη. Η γνωστή δημοσιογράφος μίλησε, μεταξύ άλλων, και για τις δύσκολες στιγμές που βιώσε ως παιδί. «Το πρότζεκτ βιβλίο προέκυψε από

Μπο: Η Νατάσα Θεοδωρίδου μού κρατούσε τα λεφτά, γιατί ήμουν σπάταλος και τα έτρωγα όλα

«Έχω φάει απόρριψη από την Τάμτα για ένα δικό μου τραγούδι, στο οποίο ήθελα να συμμετάσχει», λέει ο Μπο. Ο Μπο έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή Happy Day και την Ευάννα Ζουμπούρογλου. Ο γνωστός ράπερ μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα πρώτα βήματα στην καριέρα του, την Νατάσα Θεοδωρίδου, το χωρισμό των γονιών του, αλλά και την…