Το αντιδιαβητικό φάρμακο που αδυνατίζει, εξαλείφει την ανάγκη για ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ στον διαβήτη τύπου 1!

Date:

Εκπληκτικά ευρήματα νέας, μικρής μελέτης. Πως «έκοψαν» οι γιατροί την ινσουλίνη στο 70% των συμμετεχόντων.

Η προσεκτική χορήγηση μικρών δόσεων από σεμαγλουτίδη στους ασθενείς που μόλις διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 1, μπορεί σε λίγους μήνες να μειώσει σημαντικά ή και να εξαλείψει ακόμα την ανάγκη για καθημερινές εγχύσεις ινσουλίνης, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μικρή μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι με τη βοήθεια του φαρμάκου όλοι οι συμμετέχοντες ασθενείς απηλλάγησαν από την γευματική (ταχεία) ινσουλίνη. Το 70% απηλλάγη και από την βασική ινσουλίνη.

Ωστόσο το εύρημα αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί σε πολύ μεγαλύτερες μελέτες, για να θεωρηθεί οριστικό. Δεν έχει επίσης καθοριστεί ακόμα πόσο καιρό διαρκεί αυτή η βελτίωση.

Η σεμαγλουτίδη διατίθεται με τις εμπορικές ονομασίες Ozempic και Wegovy. Είναι γνωστή ως ένα από τα αντιδιαβητικά φάρμακα που προκαλούν και σημαντική απώλεια βάρους.

«Τα ευρήματά μας είναι τόσο σημαντικά για τους νεοδιαγνωσθέντες πάσχοντες από τύπου 1 διαβήτη, ώστε έχουμε εστιάσει αποκλειστικά στην εκπόνηση μεγαλύτερης και πιο παρατεταμένης μελέτης», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Paresh Dandona, καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο.

Πως διεξήχθη η μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν σε αυτήν 10 ασθενείς, τους οποίους παρακολούθησαν από το 2020 έως το 2022.

Όλοι τους είχαν διαγνωσθεί με τύπου 1 διαβήτη τρεις έως έξι μήνες πριν δηλώσουν συμμετοχή στη μελέτη. Η μέση γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους (HbA1c) κατά τη διάγνωση ήταν 11,7%.

Η ουσία αυτή δείχνει τη διακύμανση του σακχάρου κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες. Οι φυσιολογικές τιμές είναι κάτω από 5,7%. Ο στόχος στους διαβητικούς ασθενείς είναι να την διατηρούν από 7% και κάτω.

Διαβάστε ακόμα: Ξέρετε πόση είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη σας; Γιατί είναι σημαντικό να την γνωρίζετε

Οι γιατροί άρχισαν να τους χορηγούν μικρή δόση από τη σεμαγλουτίδη σε συνδυασμό με:

  • Την ινσουλίνη που έπαιρναν πριν από κάθε γεύμα (γευματική ή ταχεία ινσουλίνη) και
  • Με την ινσουλίνη που χρειάζονταν για την υπόλοιπη ημέρα (βασική ινσουλίνη)

Καθώς περνούσε ο καιρός, αύξαναν την σεμαγλουτίδη και μείωναν την γευματική ινσουλίνη, για να αποτρέψουν τυχόν υπογλυκαιμίες.

Τα αποτελέσματα

«Μέσα σε τρεις μήνες κατορθώσαμε να εξαλείψουμε την ανάγκη για γευματική ινσουλίνη σε όλους τους ασθενείς», είπε ο Dr. Dandona. «Εντός έξι μηνών, εξ άλλου, οι 7 από τους 10 συμμετέχοντες είχαν διακόψει και την βασική ινσουλίνη. Οι βελτιώσεις αυτές διατηρήθηκαν έως το τέλος της μελέτης μας, στους 12 μήνες από την έναρξή της».

Στο μεσοδιάστημα, με τη σεμαγλουτίδη η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη των ασθενών μειώθηκε:

  • Στο 5,9% κατά μέσον όρο στους 6 μήνες
  • Στο 5,7% κατά μέσον όρο στους 12 μήνες

Όπως εξηγεί ο Dr. Dandona, εδώ και μία δεκαετία η ερευνητική ομάδα του εξετάζει αν και πως μπορούν να αξιοποιηθούν τα φάρμακα για τον τύπου 2 διαβήτη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1. Οι διαβητικοί τύπου 1 χρειάζονται καθημερινές εγχύσεις ινσουλίνης για να διατηρούν υπό έλεγχο τη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα τους. Και αυτό διότι το πάγκρεάς τους σταματά τελικά να παράγει την ορμόνη (την ινσουλίνη).

Ωστόσο «έχουμε ανακαλύψει ότι σημαντικό ποσοστό πασχόντων από τύπου 1 διαβήτη διατηρούν αποθέματα ινσουλίνης στα β-κύτταρα του παγκρέατός τους», είπε ο καθηγητής. «Τα αποθέματα αυτά είναι ιδιαιτέρως αυξημένα την εποχή της διάγνωσης. Πολλοί ασθενείς διατηρούν το 50% της λειτουργίας του παγκρέατός τους. Αναρωτηθήκαμε εάν η σεμαγλουτίδη, που δρα διεγείροντας την έκκριση ινσουλίνης από τα β-κύτταρα, θα μπορούσε να αντικαταστήσει έστω τη γευματική ινσουλίνη».

Η μελέτη όμως έδειξε ότι μπορούσε να μειωθεί ή να διακοπεί και η χορήγηση βασικής ινσουλίνης. Εάν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες μελέτες, θα αποτελέσουν ενδεχομένως σημαντικό βήμα προόδου στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1, κατέληξε ο Dr. Dandona.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κατερίνα Γερονικολού: “Φυσικά και με έχει απασχολήσει ο ρόλος της μητέρας, αγαπώ τα παιδιά”

Κατερίνα Γερονικολού: «Φυσικά και με έχει απασχολήσει ο ρόλος της μητέρας, αγαπώ τα παιδιά» "Δεν τα πάω καλά με τα σοβαρά ψέματα. Με τα αθώα, μικρούλια ψέματα, τα κατά συνθήκην, τα πάω καλά" ομολογεί η Κατερίνα Γερονικολού. Με αφορμή την καθημερινή σειρά «Σαν ψέμα» όπου και συμπρωταγωνιστεί μαζί με τον Νίκο Πολυδερόπουλος, η Κατερίνα Γερονικολού έδωσε

Η Ζέτα Μακρυπούλια φόρεσε το πολύχρωμο μπικίνι της και υποδέχθηκε το καλοκαίρι στη θάλασσα

Η Ζέτα Μακρυπούλια φόρεσε το πολύχρωμο μπικίνι της και υποδέχθηκε το καλοκαίρι στη θάλασσα "Είναι αυτό που πας να βγεις από τη θάλασσα και λες "άντε μια ακόμη βουτιά" κι ακόμα μια και πάει λέγοντας…" 1η Ιουνίου η σημερινή και φαίνεται πως η Ζέτα Μακρυπούλια θέλησε να υποδεχθεί το νέο μήνα με τον πλέον ιδανικό τρόπο.

Κώστας Χατζής: Πέρασα δύσκολα όταν ήρθα στην Αθήνα, αλλά δεν ήθελα να φύγω, βρήκα μια σκάλα και κοιμόμουν από κάτω

Είναι καταπληκτικός λαός, αλλά δεν έχει πολλή παιδεία, η παιδεία έρχεται από την πολιτεία, είπε για τους Έλληνες

Νταξ Σέπαρντ: Λέει πως η Τέιλορ Σουίφτ έγραψε το τραγούδι «Wildest Dreams» για εκείνον

Νταξ Σέπαρντ: Λέει πως η Τέιλορ Σουίφτ έγραψε το τραγούδι «Wildest Dreams» για εκείνον Σε ανάρτησή του στο Instagram υποστηρίζει πως η τραγουδίστρια εμπνεύστηκε από αυτόν Ο Νταξ Σέπαρντ υποστηρίζει πως η Τέιλορ Σουίφτ έγραψε το τραγούδι «Wildest Dreams» για τον ίδιο. Ο ηθοποιός βρέθηκε με την κόρη του, Λίνκολν στη συναυλία της τραγουδίστριας και

Τζώνυ Θεοδωρίδης: “Έχω πάει στον Άρειο Πάγο, τελείωσα κι από εκεί και περιμένω την απόφαση”

Τζώνυ Θεοδωρίδης: «Έχω πάει στον Άρειο Πάγο, τελείωσα κι από εκεί και περιμένω την απόφαση» "Από τη στιγμή που κέρδισα το δεύτερο δικαστήριο, ναι, γι' αυτό και δεν είχα κάποιες προτάσεις" επισημαίνει ο Τζώνυ Θεοδωρίδης. Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση προχώρησε ο Τζώνυ Θεοδωρίδης στην εφημερίδα On Time Σαββατοκύριακο και τη δημοσιογράφο Σίσσυ Μενεγάτου. Μέσα σε όλα

Κατερίνα Γκαγκάκη για ΤV Queen: Είναι γεγονός το πρόωρο τέλος, νομίζω ότι ήταν αναμενόμενο

Κατερίνα Γκαγκάκη για ΤV Queen: Είναι γεγονός το πρόωρο τέλος, νομίζω ότι ήταν αναμενόμενο Η αισθητική είναι ένα υποκειμενικό θέμα, πρόσθεσε Η Κατερίνα Γκαγκάκη μίλησε για το πρόωρο τέλος του TV Queen, αλλά και την απόφασή της να συμμετέχει σε αυτό. Η διευθύντρια επικοινωνίας του OPEN μίλησε στην εκπομπή «I Love ΣουΚού» κι αρχικά, δήλωσε:

Ιάσων Δούσης: Είμαι σε σχέση με τον Δημήτρη, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να παντρευτώ και να τεκνοθετήσω

Ο καθηγητής Ιταλικών μίλησε για την περίοδο που συστηνόταν ως «Τζέισον Αντιγόνη», αλλά και τους λόγους που τον οδήγησαν εκεί

Μπέσσυ Αργυράκη: “Πάντα η Eurovision προσεγγίζει το γκέι κοινό, δεν μπορείς να αφαιρέσεις τη διαφορετικότητα”

"Το γκέι κοινό παθιάζεται με τα φεστιβάλ τραγουδιού και τις μεγάλες φιέστες και είναι ένα τρελά εκδηλωτικό" διευκρινίζει η Μπέσσυ Αργυράκη.

Πυρ και μανία η Σοφία Βόσσου: “Υπάρχει και ένα όριο, αυτό το νταβατζιλίκι δεν το θέλω”

Πυρ και μανία η Σοφία Βόσσου: «Υπάρχει και ένα όριο, αυτό το νταβατζιλίκι δεν το θέλω» "Έχω αρχίσει τον τελευταίο καιρό και πλέον γίνομαι πάρα πολύ αγενής, νευριάζω, είναι φασιστικό αυτό" δηλώνει η Σοφία Βόσσου. Με αφορμή την μουσική παράσταση που συμμετέχει στο θέατρο Παλλάς, η Σοφία Βόσσου έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο

Ο Άρης Αντωνόπουλος μίλησε για το bullying στα μαθητικά του χρόνια επειδή ήθελε να γίνει ηθοποιός

Για το bullying που βίωσε στα μαθητικά του χρόνια μίλησε στην εκπομπή ΕΡΤ Backstage, ο ηθοποιός Άρης Αντωνόπουλος. Ο Άρης Αντωνόπουλος, ο τηλεοπτικός «Μίμης» από την σειρά της ΕΡΤ «Ηλέκτρα» αποκάλυψε πως τόσο οι συμμαθητές του όσο και οι καθηγητές του έκαναν bullying καθώς είχε εκδηλώσει την επιθυμία του να γίνει ηθοποιός. «Εγώ σαν Άρης

Η Ζέτα Μακρυπούλια υποδέχθηκε το καλοκαίρι με βουτιές στην Κύθνο

Η ηθοποιός και παρουσιάστρια του Ρουκ Ζουκ, Ζέτα Μακρυπούλια βρέθηκε στην Κύθνο για να υποδεχθεί το καλοκαίρι και για να απολαύσει δροσερές βουτιές. Η Ζέτα Μακρυπούλια ευχήθηκε «καλό καλοκαίρι» και «καλό μήνα» από την Κύθνο στους διαδικτυακούς της φίλους και ανάρτησε μια σειρά από φωτογραφίες στο προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. «Είναι αυτό που πας