Άνοια: Αυτοί είναι οι παράγοντες κινδύνου – Δείτε τι πρέπει να αποφύγετε (pics)

Date:

Έως και 119.446 προβλεπόμενες περιπτώσεις ατόμων με άνοια έως το 2050 θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να αποφευχθούν στην Ελλάδα, με τη σωστή πρόληψη.

Έως και 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έως το 2050 θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να αποφευχθεί εντελώς να αναπτύξουν άνοια.

Παρά τις προόδους στην ανάπτυξη φαρμάκων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών και η Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer [Alzheimer’s Disease International (ADI)] προειδοποιεί ότι η μείωση του κινδύνου παραμένει το μόνο αποδεδειγμένο εργαλείο πρόληψης.

Οι επιστήμονες καλούν την πολιτεία να χρηματοδοτήσει επειγόντως περισσότερη έρευνα για τη μείωση του κινδύνου, να εισαγάγουν στρατηγικές, εκπαίδευση και υπηρεσίες υποστήριξης, για να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν έως και 55 εκατομμύρια από τις παγκόσμια προβλεπόμενες 139 εκατομμύρια περιπτώσεις άνοιας έως το 2050, που ισοδυναμεί με 119.446 περιπτώσεις στην Ελλάδα.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν ήδη συνυπογράψει με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ώστε να δώσουν προτεραιότητα στη μείωση του κινδύνου άνοιας, ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότερες έχουν ξεχάσει ή αγνοήσει αυτή τη δέσμευση μέχρι στιγμής.

Άνοια: Τα ανησυχητικά στοιχεία

Μέχρι το 2050, 298.617 άτομα προβλέπεται να ζουν με άνοια στην Ελλάδα.  Ωστόσο, το 40%, των προβλεπόμενων περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή ενδεχομένως ακόμη και να αποφευχθούν αντιμετωπίζοντας μόνο 12 παράγοντες κινδύνου1.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών και μέλος της ADI, της παγκόσμιας ομοσπονδίας εθνικών ενώσεων Alzheimer και άνοιας, καλούν τις κυβερνήσεις, αλλά και την ελληνική πολιτεία να φροντίσει ώστε καταστεί η μείωση του κινδύνου βασικό στοιχείο των Εθνικών τους Σχεδίων για την Άνοια.

Η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου άνοιας για τα άτομα, τόσο πριν όσο και μετά τη διάγνωση, θα μπορούσε να μειώσει ή να επιβραδύνει τα επερχόμενα 119.446 προβλεπόμενα κρούσματα.

Υπάρχουν πολλοί αποδεδειγμένοι παράγοντες κινδύνου για άνοια, για πολλούς από τους οποίους ο καθένας μας έχει έναν βαθμό προσωπικού ελέγχου.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τη σωματική αδράνεια, τη σπάνια κοινωνική επαφή, τους τραυματισμούς στο κεφάλι και καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η απώλεια ακοής, η κατάθλιψη, η παχυσαρκία και η υπέρταση.

Οι υπόλοιποι παράγοντες κινδύνου, τους οποίους η πολιτεία καλείται να αντιμετωπίσει, περιλαμβάνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και την περιορισμένη πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση.

Επιπλέον, η πολιτεία είναι υπεύθυνη για την παροχή άλλων υπηρεσιών που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ζωής όσων ζουν με άνοια, όπως οικονομικά προσιτή πρόσβαση στην υγεία και τη μακροχρόνια περίθαλψη καθώς και υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Επιπλέον, πολλές κυβερνήσεις έχουν ήδη συμφωνήσει να δώσουν προτεραιότητα στη μείωση του κινδύνου άνοιας και στην υποστήριξη αυτών που ζουν με άνοια και των περιθαλπόντων τους μέσω της δέσμευσής τους στο Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης του ΠΟΥ για την απόκριση της δημόσιας υγείας στην άνοια. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλές κυβερνήσεις έχουν ξεχάσει ή αγνοήσει αυτή τη δέσμευση.

Η πρόληψη ελλείψει θεραπείας σώζει ζωές

«Καλούμε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να επενδύσουν σε υπηρεσίες έρευνας και υποστήριξης, να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας και να επενδύσουν σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης για τη μείωση του κινδύνου. Ξεκάθαρες, πειστικές εκστρατείες που περιορίζουν τον θόρυβο και τη σύγχυση μεγάλου μέρους των μηνυμάτων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη», λέει η κα Barbarino, Διευθύνων Σύμβουλος της Alzheimer’s Disease International.

«Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα, ελλείψει θεραπείας, για την πρόληψη όσο το δυνατόν περισσότερων περιπτώσεων. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πληθυσμοί έχουν επίγνωση των στρατηγικών μείωσης του κινδύνου άνοιας, σε όλες τις ηλικίες, και έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες, συμβουλές και υπηρεσίες υποστήριξης».

Πρόοδοι στην ανάπτυξη φαρμάκων για την άνοια – γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε.

Φέτος έχει σημειωθεί πρόοδος στις πιθανές φαρμακευτικές θεραπείες για την άνοια που έχει φέρει ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους που ζουν με άνοια και στους περιθάλποντές τους. Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες μπορεί να μην είναι κατάλληλες ή διαθέσιμες για κάθε άτομο που ζει με άνοια.

H Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών κα Μάγδα Τσολάκη τονίζει ότι «παρόλη την ελπίδα που δημιουργούν τα υπό έγκριση νέα φάρμακα, αυτά απευθύνονται σε άτομα με ήπια νοητική διαταραχή και ήπια άνοια καθυστερώντας την εξέλιξη της νόσου και δεν αποτελούν θεραπεία της. Ακόμα όμως κι αν στο μέλλον βρεθεί το φάρμακο που θα θεραπεύει τη νόσο, πάντοτε η πρόληψη θα είναι το σημαντικότερό μας εργαλείο, ώστε να μην νοσήσουμε και να χρειαστούμε φαρμακευτική αγωγή».

Μόνο 40 κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν αναπτύξει μέχρι στιγμής εθνικά σχέδια για την άνοια, με ακόμη λιγότερες από αυτές να περιλαμβάνουν στρατηγικές μείωσης του κινδύνου. Ως αποτέλεσμα, οι κυβερνήσεις χάνουν ένα ζωτικό εργαλείο για την καθυστέρηση ή την πρόληψη μελλοντικών υποθέσεων.

Κουβαλώντας το φορτίο μόνος – Η ανάγκη για επείγουσες κρατικές επενδύσεις

Αν και τα άτομα μπορούν να εφαρμόσουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας ή να επιβραδύνουν την πρόοδο της άνοιας, η πολιτεία έχει να διαδραματίσει σαφή ρόλο στη μείωση του κοινωνικού κινδύνου.

Η κα Τσολάκη τονίζει ότι είναι σαφής η επείγουσα ανάγκη για ανάμειξη της πολιτείας ως απάντηση στα αυξανόμενα κρούσματα άνοιας σχολιάζοντας ότι «ήδη στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την άνοια- Alzheimer, το οποίο εγκρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 2016, περιλαμβάνονται δράσεις πρόληψης που αφορούν στην ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού σχετικά με τις μεθόδους πρόληψης της άνοιας καθώς και τον σχεδιασμό και την εφαρμογή σχετικών προληπτικών προγραμμάτων. Φυσικά υπάρχει χώρος και ανάγκη να ενισχυθούν και να επεκταθούν οι δράσεις πρόληψης με τη δημιουργία κι άλλων κρατικών δομών που θα προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, παρακολούθησης θεραπευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων υποστήριξης των περιθαλπόντων. Από τις αναφορές μας στο Υπουργείο Υγείας για τα 3 Κέντρα Ημέρας της Alzheimer Hellas, το 50% των ωφελούμενων παρακολουθούν προγράμματα για προληπτικούς λόγους ενώ το άλλο 50% μέσω της συμμετοχής του στα προγράμματα που προσφέρονται επιδιώκει τη διατήρηση των νοητικών του λειτουργιών για όσο μεγαλύτερο διάστημα είναι δυνατόν για τον καθένα ξεχωριστά».

Η χρηματοδότηση τέτοιων πρωτοβουλιών μπορεί ακόμη και να διασταυρωθεί με άλλους στόχους της πολιτείας, όπως η μείωση των ποσοστών καπνίσματος και παχυσαρκίας, η αντιμετώπιση ζητημάτων ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη ή η βελτίωση της πρόσβασης σε ακουστικά βαρηκοΐας, η χρήση των οποίων έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την νοητική έκπτωση σε όσους αντιμετωπίζουν απώλεια ακοής.

«Τόσο συχνά, όσοι έχουν διαγνωστεί με άνοια μας λένε ότι δεν γνώριζαν ότι υπάρχουν τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για άνοια και εύχονταν να ήξεραν πώς να μειώσουν τον κίνδυνο πολύ νωρίτερα στη ζωή τους. Συχνά, μόνο μετά τη διάγνωση συνειδητοποιούν πόσο πρακτική μπορεί να είναι η πρόληψη της άνοιας τόσο για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της εμφάνισης, αλλά και για την πιθανή επιβράδυνση της εξέλιξης της πάθησης», λέει η κα Barbarino.

“ Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να μειώσουμε τον κίνδυνο της άνοιας”, τονίζει η κα Τσολάκη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με:

Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών

Πέτρου Συνδίκα 13, Θεσσαλονίκη, 546 43

Τηλ: +30 2310 810411, Fax: +30 2310 925802

E-MAIL: info@alzheimer-federation.gr, WEB: www.alzheimer-federation.gr

Facebook: Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δηλητηρίαση από τον ήλιο: Τα συμπτώματα που προκαλεί και πώς να την αποφύγετε

Η δηλητηρίαση από τον ήλιο μπορεί να ξεκινήσει όπως ένα απλό κάψιμο (έγκαυμα), αλλά στη συνέχεια θα εμφανίσετε πιο επώδυνα συμπτώματα. Ο ήλιος πλέον είναι πολύ πιο επικίνδυνος και πέρα από ένα απλό «κάψιμο» που θα μας ταλαιπωρήσει στις διακοπές, μπορεί να μας προκαλέσει και κάτι πολύ πιο σοβαρό: δηλητηρίαση. Αν κάτσετε πολλές ώρες στον

Απώλεια βάρους: Τι συμβαίνει όταν γυμνάζεστε, αλλά δεν χάνετε κιλά

Δεδομένα από 32 μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αντίκτυπος της άσκησης είναι μέτριος όσον αφορά την ουσιαστική απώλεια βάρους. Πόσο βοηθά η γυμναστική ή η σωματική δραστηριότητα γενικότερα στην απώλεια και τη διατήρηση του βάρους; Σύμφωνα με τις μελέτες, όχι πολύ. Ο μόνος σίγουρος τρόπος να χάσετε βάρος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να

Οι προεμμηνορροϊκές διαταραχές μπορεί να υποδηλώνουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις

Οι προεμμηνορροϊκές διαταραχές συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως διαπιστώθηκε σε μεγάλη, μακροχρόνια μελέτη. Νέα έρευνα που ανέλυσε δεδομένα υγείας ασθενών από περισσότερες από 3 εκατομμύρια γυναίκες στη Σουηδία για μια περίοδο 20 ετών διαπίστωσε ότι όσες είχαν διαγνωστεί με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή είχαν 11% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο κάποια

Λιθοτριψία με λέιζερ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα τεχνολογία

Η λιθίαση (πέτρες) στα νεφρά αποτελεί την τρίτη κατά σειρά συχνότητας ουρολογική πάθηση στον άνθρωπο. Η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος εμφανίζεται σε άτομα κάθε ηλικίας και φύλου, σε κάθε φυλή και χώρα και είναι γνωστή από τους αρχαίους χρόνους. Αποτελεί την τρίτη κατά σειρά συχνότητας ουρολογική πάθηση στον άνθρωπο, μετά τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις

Αυξανόμενος κίνδυνος οι ανθεκτικές στα φάρμακα μυκητιασικές λοιμώξεις

Ο μύκητας Aspergillus fumigatus βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των ανησυχητικών μυκητιασικών ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις γίνονται όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, καθώς γίνονται όλο και πιο ανθεκτικές στα διαθέσιμα φάρμακα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο The Lancet Microbe . Η μελέτη επικεντρώθηκε σε λοιμώξεις που

Η Ντόλι Πάρτον «παγώνει» τα μουσικά της σχέδια μετά τον θάνατο του συζύγου της

Η Ντόλι Πάρτον «παγώνει» τα μουσικά της σχέδια μετά τον θάνατο του συζύγου της Η Ντόλι Πάρτον «παγώνει» τα μουσικά της σχέδια μετά τον θάνατο του συζύγου της Ο Καρλ Ντιν έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο Την απόφασή της να αναστείλει μουσικά της σχέδια και να σταματήσει προσωρινά τη συγγραφή τραγουδιών έκανε γνωστή Ντόλι Πάρτον λίγους μήνες μετά τον

Ντέιβιντ Μπέκαμ: Η ανάρτηση για τα γενέθλια της κόρης του – «Σε ευχαριστούμε που κάνεις κάθε μας μέρα πιο φωτεινή»

Ντέιβιντ Μπέκαμ: Η ανάρτηση για τα γενέθλια της κόρης του - «Σε ευχαριστούμε που κάνεις κάθε μας μέρα πιο φωτεινή» Ντέιβιντ Μπέκαμ: Η ανάρτηση για τα γενέθλια της κόρης του - «Σε ευχαριστούμε που κάνεις κάθε μας μέρα πιο φωτεινή» Δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα 14α γενέθλια της Χάρπερ έκανε και η μητέρα

Αποχώρησε η Σάσα Σταμάτη από το «Πρωινό»

Αποχώρηση βόμβα! Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, η Σάσα Σταμάτη αποχώρησε από την εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα...

Γιώργος Λιβάνης: «Ονειρεύομαι μια μεγάλη οικογένεια με την Ανδρομάχη»

Ο Γιώργος Λιβάνης διανύει την ομορφότερη περίοδο της ζωής του με την έλευση του πρώτου τους παιδιού με την, επίσης τραγουδίστρια, Ανδρομάχη.

Σάρα Τζέσικα Πάρκερ: «Τα social media δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για πολιτικές και ουσιαστικές συζητήσεις»

Μακριά από τις καθημερινές αναρτήσεις και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις στα social media κρατά τη δημόσια εικόνα της η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, η οποία εξήγησε τους λόγους αυτής της επιλογής, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο podcast «The Best People» της δημοσιογράφου Νικόλ Γουάλας. Η δημοφιλής ηθοποιός, γνωστή για τον ρόλο της στο Sex and the City

Μιχάλης Λεβεντογιάννης: Το ταξίδι στο Άγιο Όρος

Σε μια στιγμή προσωπικής ανάπαυλας από τους απαιτητικούς ρυθμούς της δουλείας, ο ηθοποιός Μιχάλης Λεβεντογιάννης πραγματοποίησε ένα πνευματικό ταξίδι στο Άγιο Όρος. Μέσα από μοναδικά στιγμιότυπα που μοιράστηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ο ηθοποιός αποκάλυψε μια άλλη πτυχή του εαυτού του, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Στις

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με κοινούς όγκους του εγκεφάλου

Οι άνθρωποι που εισπνέουν περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν έναν κοινό μη καρκινικό όγκο στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αρκετοί διαφορετικοί τύποι ατμοσφαιρικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένης της σωματιδιακής ρύπανσης και του διοξειδίου του αζώτου, φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιωμάτων – όγκων που σχηματίζονται στα στρώματα του ιστού που καλύπτουν τον