Εμβόλια για κορωνοϊό: Δύο «παλιά» σκευάσματα προστατεύουν από τον ιό;

Date:

Δύο ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, που γίνονται κατά την παιδική ηλικία, ενδεχομένως να παρέχουν κάποιας μορφής προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Στο θέμα αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, γίνεται «μεγάλη η προσπάθεια για να μην ακυρώνει η παρουσία της επιδημίας την πορεία άλλων εμβολίων που είναι σημαντικά και σώζουν ζωές σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα σε χώρες υποανάπτυκτες, σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου».

Η σημασία του εμβολιασμού

Ο κ. Τσιόδρας με τη φράση αυτή εμμέσως αναφέρθηκε στο κάλεσμα που έχει απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για την πιστή τήρηση των εθνικών προγραμμάτων ανοσοποίησης τους πληθυσμού προς αποφυγή εμφάνισης νοσημάτων που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο (vaccine preventable diseases, VPDs), όπως η ιλαρά.

Μάλιστα, ο ΠΟΥ έχει εκδώσει και σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες για την ανοσοποίηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 σύμφωνα με τις οποίες «η ανοσοποίηση (μαζικός εμβολιασμός) αποτελεί υπηρεσία υγείας που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την πρόληψη μολυσματικών νοσημάτων και θα πρέπει να πραγματοποιείται απρόσκοπτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19».

Αλλά ο ίδιος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, στις 30 Μαρτίου 2020, εν μέσω καραντίνας, είχε υπενθυμίσει ότι «η διακοπή του εμβολιασμού μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επινόσων ατόμων». Και είχε συστήσει τον έγκαιρο εμβολιασμό των παιδιών έως δύο ετών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα εμβόλια πρώτης προτεραιότητας με προτίμηση στη χορήγηση πολυδυνάμων εμβολίων.

Δύο παλιά εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Δύο τέτοια απαραίτητα εμβόλια για τα παιδιά είναι αυτά κατά της φυματίωσης (BCG) και της ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR). Όπως εξήγησε χθες ο κ. Τσιόδρας, τα δύο συγκεκριμένα εμβόλια «έχουν βρεθεί σε επιδημιολογικές μελέτες -το τονίζω είναι επιδημιολογικές μελέτες- ότι σαν να λειτουργούν προστατευτικά. Δηλαδή, χώρες που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά κάλυψης με τον εμβολιασμό για το BCG ή την ιλαρά, το MMR, φαίνεται ότι έχουν λιγότερους καταγεγραμμένους θανάτους» από κορωνοϊό.

Και πρόσθεσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 15 με 20 διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό, τονίζοντας ότι «δεν είναι απαραίτητο κάτι που βλέπουμε στην επιδημιολογία να έχει και βιολογική συσχέτιση».

Το εμβόλιο κατά της φυματίωσης

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι το BCG, το εμβόλιο κατά της φυματίωσης, ενεργοποιεί κάποιους μηχανισμούς εσωτερικής ανοσίας πολύ σημαντικούς και έχει βρεθεί σε παλαιότερες μελέτες ότι η χρήση του προστατεύει από τους αναπνευστικούς ιούς τα μικρά παιδιά γενικότερα.

Το εμβόλιο BCG (Bacillus Calmette-Guérin) αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και με αποτελεσματικότητα από 50% έως και 86% προστατεύει ενήλικες και παιδιά από το μυκοβακτήριο της φυματίωσης.

Ήδη, ερευνητές στην Αυστραλία και την Ολλανδία σχεδιάζουν κλινικές μελέτες για να διαπιστώσουν αν μπορεί να προστατεύσει τον άνθρωπο και από τον SARS-CoV-2. Το σκεπτικό των επιστημόνων είναι ότι το εμβόλιο BCG προκαλεί διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ συνδυαστικά με φάρμακα δοκιμάζεται ως θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και του μελανώματος, καθώς μπορεί να ωθήσει τα ανοσοκύτταρα να επιτεθούν στους καρκινικούς όγκους. Αλλά, όπως προαναφέρθηκε, κάνει καλό και στην ανοσία των πνευμόνων αφού τα εμβολιασμένα παιδιά προσβάλλονται λιγότερο συχνά από αναπνευστικές λοιμώξεις.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν οι επιστήμονες σε Ευρώπη και Αυστραλία ετοιμάζονται να χορηγήσουν το BCG σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης, δηλαδή επαγγελματίες υγείας, στο πλαίσιο τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών. Αυτές οι μελέτες φάσης ΙΙΙ θα αποφανθούν αν οι εμβολιασμένοι με το BCG έχουν λιγότερο συχνά ή λιγότερο σοβαρή λοίμωξη COVID-19. Αν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό τότε η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να αποσαφηνίσει ποιο από τα πολλά στελέχη του εμβολίου παρέχει την καλύτερη προστασία.

Το εμβόλιο MMR

Παράλληλα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι το τριδύναμο εμβόλιο κατά της ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας, MMR, μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει τον SARS-CoV-2.

Το MMR χορηγείται στα παιδιά από βρεφική ηλικία και πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι επειδή τα παιδιά νοσούν σπανιότερα και ηπιότερα από τη νόσο COVID-19 αυτό μπορεί να οφείλεται στο εμβόλιο.

Αναλύσεις της δομής των βασικών πρωτεϊνών της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας έχουν αποκαλύψει ότι έχουν μια αναπάντεχη ομοιότητας με συγκεκριμένες πρωτεΐνες του SARS-CoV-2. Συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη S (ακίδα) του νέου κορωνοϊού είναι κατά 20% συγκρίσιμη με την «πρωτεΐνη σύντηξης» της ιλαράς. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό αρκεί για να προκληθεί μια διασταυρούμενη ανοσο-απόκριση.

Θα χρειαστεί λοιπόν να γίνουν λεπτομερείς κλινικές μελέτες σε μεγάλα πληθυσμιακά δείγματα για να καθοριστεί αν το ιστορικό εμβολιασμού έναντι της φυματίωσης και των ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας ή άλλων ασθενειών μπορεί να μειώσει την σοβαρότητα της λοίμωξης COVID-19.

Ειδήσεις σήμερα:

O «επιστήμονας» Τραμπ ξαναχτύπησε: Ο κορωνοϊός θα εξαφανιστεί χωρίς εμβόλιο

Πλησιάζει η κανονικότητα: Ανοίγουν τα καταστήματα και o δρόμος για ελεύθερες μετακινήσεις

Η «μάχη» της πλατείας καλά κρατεί: Επεισόδια με 37 προσαγωγές στην Κυψέλη, κοσμοπλημμύρα στο Παγκράτι

Βίντεο: Τι λένε οι συμμαθητές του Σωτήρη Τσιόδρα – Το… φλερτ στο Δημοτικό

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ελένη Μενεγάκη: Η selfie της παρουσιάστριας – Το καλοκαίρι πλησιάζει, γράφει

Ελένη Μενεγάκη: Η selfie της παρουσιάστριας - Το καλοκαίρι πλησιάζει, γράφει Δείτε την ανάρτηση Η Ελένη Μενεγάκη έκανε μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Η γνωστή παρουσιάστρια ανέβασε μια selfie, στην οποία φοράει ένα μπλε μπλουζάκι και όπως φαίνεται, ανυπομονεί για το καλοκαίρι. Στη λεζάντα της ανάρτησης, έγραψε: «Το καλοκαίρι πλησιάζει και το

Η Γη της Ελιάς: Ο Χρήστος και η Αφροδίτη δίνουν δεύτερη ευκαιρία στον γάμο τους

Η Γη της Ελιάς: Ο Χρήστος και η Αφροδίτη δίνουν δεύτερη ευκαιρία στον γάμο τους Η Γη της Ελιάς: Ο Χρήστος και η Αφροδίτη δίνουν δεύτερη ευκαιρία στον γάμο τους Ο Πότης και η Άννα πυροβολούν τη Χρυσούλα  Η Χάιδω επιστρέφει στο σπίτι. Ο Χρήστος και η Αφροδίτη δίνουν δεύτερη ευκαιρία στον γάμο τους. Ο

Η σκηνή από τη «Μάγισσα» που ζόρισε τον Τάσο Νούσια – «Δεν θέλω να το κάνω αυτό!»

Ο Τάσος Νούσιας βρέθηκε καλεσμένος της Ναταλίας Γερμανού, το μεσημέρι του Σαββάτου, στον καναπέ της εκπομπής «Καλύτερα δε γίνεται» στον Alpha. Μέσα σε όλα, μάλιστα, ο δημοφιλής πρωταγωνισγής αναφέρθηκε στη συμμετοχή που είχε αυτή τη χρονιά στη σειρά «Μάγισσα» και τη διαχείριση των βίαιων σκηνών του. Πιο συγκεκριμένα, ο Τάσος Νούσιας εξομολογήθηκε πως «πάντα, κάθε φορά

Άγιο Όρος: Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ύψωσαν τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία

Ενδιαφεροντα ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ Άγιο Όρος: Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ύψωσαν τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία Τζωρτζίνα Φράγκου 18.05.2024 | 18:35 Ο Ανθυπολοχαγός ΕΜΘ, Αντώνης Λαπούδης, από τη Λάρισα, είναι γνωστός λόγω του γεγονότος ότι στις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου, κρεμάει τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία σε μπαλκόνι πολυκατοικίας. Μάλιστα, υπήρξε

Ο Γιώργος Λάνθιμος στο φεστιβάλ Καννών: Λαμπερά καρέ από την πρεμιέρα της νέα του ταινίας – «Δουλεύω με το ένστικτο»

Έχοντας στις βαλίτσες του τις ιδιαίτερες «Ιστορίες καλοσύνης», ο Γιώργος Λάνθιμος, έδωσε το «παρών» στο 77ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Ο δικός μας Γιώργος Λάνθιμος -στις 10 Μαρτίου 2024, η ταινία του Poor Things κέρδισε τέσσερα βραβεία Όσκαρ, από τις συνολικά 11 υποψηφιότητες που είχε-, περπάτησε στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών με

Η ιλαρά σαρώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση: Πάνω από 6.400 κρούσματα το 2024

Δεκαέξι από τους ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με νέα επιδημιολογική έκθεση του ECDC. Σημαντική έξαρση παρουσιάζει η ιλαρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Ρουμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να καταγράφουν εκατοντάδες κρούσματα. Η Ρουμανία είναι επίσης η χώρα όπου καταγράφηκαν έως στιγμής και οι περισσότεροι θάνατοι από

Τάσος Νούσιας: «Δεν είμαι σκληρός με τα παιδιά μου. Φωνάζω, μου γυρίσει το μάτι, αλλά…»

Στην εκπομπή Καλύτερα δε γίνεται βρέθηκε καλεσμένος ο Τάσος Νούσιας το μεσημέρι του Σαββάτου 18/5. Ο ηθοποιός μίλησε για τους ρόλους του τόσο στο Έτερος Εγώ όσο και στη Μάγισσα και στο κατά πόσο έχουν κοινά αυτοί οι χαρακτήρες με τον ίδιο. Ακόμη αναφέρθηκε στο πως είναι ως πατέρας. «Μιας άλλης εποχής άνθρωποι και οι

Κουτσόπουλος: Το νέο καρέ που ανέβασε με τη Μιχαλοπούλου μετά τις φήμες χωρισμού & η «κατσικοπόδαρη»

Την ώρα που τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ τους θέλουν… χωρισμένους, ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος και η Χρύσα Μιχαλοπούλου παραμένουν ζευγάρι και μας το δείχνουν.

Νύχτα στάσου: Όμορφες διπλοπενιές

Νύχτα στάσου, απόψε στις 21.00 στην ΕΡΤ με ένα αφιέρωμα σε αγαπημένα λαϊκά τραγούδια που υπογράφουν σολίστες του μπουζουκιού.

Πανθέοι: Ο Ανδρέας αντιμετωπίζει ευθέως τον Κίτσο

Πανθέοι: Ο Ανδρέας αντιμετωπίζει ευθέως τον Κίτσο Σάββατο, 18.5.2024, 17:10 Zappit@ZAPPIT_ Πανθέοι: Απόψε στις 18.40. Ο πόλεμος ξεσπά στην Ελλάδα και οι ήρωες πρέπει να κάνουν θυσίες. Παραμερίζουν τα θέλω τους, τις αντιπαραθέσεις τους και αυτό που λέει η καρδιά τους για να ταχθούν σε έναν κοινό σκοπό. Δύσκολες αποφάσεις και συγκινητικοί αποχαιρετισμοί στο νέο

Στην πρεμιέρα του Αργυρού ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Τάιλερ – «Ήταν σε σουίτα αλλά δεν τη ζήτησαν»

Στο κέντρο διασκέδασης Fantasia, όπου τραγουδάει ο Κωνσταντίνος Αργυρός, διασκέδασε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μαζί με τον σύζυγό του Τάιλερ Μακμπεθ. Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Τάιλερ παρακολούθησαν το πρόγραμμα από σουίτα στο γνωστό νυχτερινό κέντρο της παραλιακής, όπως φαίνεται και σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας.

Δάφνη Μπόκοτα: Η διοργάνωση της φετινής Eurovision ήταν ό,τι πιο φοβικό έχω δει στην ζωή μου»

Για τη φετινή Eurovision μίλησε η Δάφνη Μπόκοτα που ήταν καλεσμένη στην εκπομπή του Mega, «Ακόμα δεν είδες τίποτα!». Η Δάφνη Μπόκοτα είναι άμεσα συνυφασμένη με τον θεσμό της Eurovision καθώς για 18 χρόνια ήταν το πρόσωπο που είχε αναλάβει να παρουσιάζει τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό μουσικής. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «αρχικά να ξεκινήσουμε από την διοργάνωση