Κορονοϊός: ΕΤΣΙ εξελίσσονται τα συμπτώματα μέρα-με-τη-μέρα

Date:

Είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες από την έκθεση στον ιό SARS-CoV-2, για να εκδηλώσει ο ασθενής τα πρώτα συμπτώματα της νόσου COVID-19.

Αυτή είναι η νόσος που προκαλεί ο νέος κορονοϊός και το πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως πυρετός. Έπειτα ακολουθούν τα αναπνευστικά συμπτώματα, όπως ξηρός βήχας και δύσπνοια, που συχνά εξελίσσονται σε πνευμονία.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μεταδίδεται από τα κουνούπια; Τι απαντάει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Κορονοϊός: Τι σημαίνει αν νιώσετε προβλήματα στην πέψη – Μην το αγνοείτε

Κορωνοϊός: Γιατί οι έλληνες επιστήμονες επιμένουν στη “φυσική απόσταση” και όχι τα μαζικά τεστ

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις προκαλείται αναπνευστική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Επιπλέον, εάν έχετε χάσει την αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης σας, θα μπορούσατε να είστε ένας “κρυφός φορέας” του κορονοϊού.

Κορονοϊός: Τα συμπτώματα μέρα-με-τη-μέρα

Αρχικά, ίσως να νομίζετε ότι είναι ένα κοινό κρυολόγημα. Και θα μπορούσε να είναι. Αλλά η COVID-19 συνήθως εξελίσσεται κλιμακωτά. Δείτε τι πρέπει να ξέρετε.

Σύμφωνα με την κοινή ερευνητική αποστολή της Κίνας και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη νόσο COVID-19, μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου, το 80% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιπτώσεων ήταν ήπιας έως μέτριας μορφής, το 14% ήταν σοβαρά περιστατικά και το 6% των ασθενών έφτασαν σε κρίσιμη κατάσταση για τη ζωή τους. Για να είμαστε σαφείς, μια ήπια περίπτωση της COVID-19 δεν είναι σαν ένα ήπιο κρυολόγημα. Τα συμπτώματα θα είναι αρκετά πιο σοβαρά. Οτιδήποτε λιγότερο από το να φτάσει να χρειάζεται οξυγόνο, θέτει τον ασθενή στην κατηγορία των ήπιων συμπτωμάτων. Οι σοβαρές περιπτώσεις χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και σε κρίσιμη κατάσταση θεωρούνται οι ασθενείς που φτάνουν σε αναπνευστική ή/και πολυοργανική ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα, οι θεραπείες και τα χρονοδιαγράμματα της νόσου ποικίλλουν ανάλογα με την κατηγορία των ασθενών. Έτσι, ας αναλύσουμε πώς μοιάζει η νόσος COVID-19 μέρα-με-τη-μέρα για κάθε επίπεδο σοβαρότητας.

Χρειάζονται 2-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 για να αναπτυχθεί το πρώτο σύμπτωμα. Τότε είναι που ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί σαν να έχει κοινό κρυολόγημα, ή εποχική γρίπη. Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό νωρίς.

Η κοινή αποστολή Κίνας-ΠΟΥ διαπίστωσε ότι περίπου το 88% των ασθενών είχαν πυρετό. Μια άλλη μελέτη από την Κίνα έδειξε ότι αν και μόνο το 44% των ασθενών είχαν πυρετό όταν εισήχθησαν σε νοσοκομείο, το 89% τελικά ανέπτυξε πυρετό. Αλλά υπήρξαν μερικές περιπτώσεις που οδήγησαν σε γαστρεντερικά συμπτώματα. Η διάρροια, η ναυτία, ο εμετός ή/και η κοιλιακή δυσφορία μπορεί να εμφανιστούν μερικές ημέρες πριν από τα συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ο κανόνας, επειδή η COVID-19 είναι μια αναπνευστική ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι, για τους περισσότερους ασθενείς, ο κορονοϊός θα ξεκινήσει και θα τελειώσει με τους πνεύμονες.

Στις πρώτες ημέρες της μόλυνσης, ο κορονοϊός εισβάλλει στα κύτταρα του πνεύμονα.

Συγκεκριμένα, αυτό μπορεί να ξεκινήσει με βλάβη στις τριχωτές προεξοχές που κινούνται προς τα πίσω για να διατηρήσουν τους αεραγωγούς καθαρούς από βλέννα και σκουπίδια. Όταν τα κύτταρα μολυνθούν, πεθαίνουν και αποσυντίθενται, αυξάνοντας τα σκουπίδια και εμποδίζοντας την ικανότητα του σώματος να κρατήσει τους πνεύμονες και την τραχεία καθαρούς. Η φλεγμονή προκαλεί βλάβη και η βλάβη προκαλεί περισσότερη φλεγμονή και ο φαύλος αυτός κύκλος μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να μην απομείνει κανένας υγιής ιστός στον πνεύμονα. Και αυτή η φλεγμονή μπορεί να εξηγήσει γιατί ο ξηρός βήχας είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα. Το ίδιο ισχύει και για την αναπνοή και την παραγωγή φλέγματος. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν αυτή την περίοδο είναι κόπωση, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις ή στους μυς, ρίγη και ρινική καταρροή.

Μέχρι την πέμπτη ημέρα, οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν πρόβλημα με την αναπνοή και συνήθως περνούν περίπου 7 ημέρες για να πάει κάποιος στο νοσοκομείο.

Οι ήπιες περιπτώσεις με νόσο COVID-19 συνήθως θα έχουν υποχωρήσει μέχρι τότε. Αλλά οι ασθενείς στην μέτρια και την κρίσιμη κατηγορία θα έχουν αναπτύξει πνευμονία, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από μη απειλητική για τη ζωή έως σοβαρή. Ο χρόνος αποκατάστασης γι’ αυτούς τους ασθενείς μπορεί να κυμαίνεται από μερικές ημέρες έως κι εβδομάδες. Για μερικές σοβαρές και κρίσιμες περιπτώσεις, ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να κλιμακωθούν σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS).

Το ARDS είναι μια ασθένεια που συμβαίνει όταν συσσωρεύεται υγρό στους πνεύμονες. Η φλεγμονή κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει με μια πλημμύρα κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που προορίζονται να στοχεύσουν την μόλυνση. Συνήθως απομονώνονται στις μολυσμένες περιοχές, αλλά μερικές φορές ο οργανισμός δεν αντιδράει σωστά και τότε είναι που τα κύτταρα του ανοσοποιητικού αρχίζουν να σκοτώνουν οτιδήποτε βρεθεί μπροστά τους, συμπεριλαμβανομένων των υγειών κυττάρων. Το ARDS είναι συχνά θανατηφόρο. Σε κρίσιμες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια, που απαιτεί μηχανική υποστήριξη ζωής, και αυτό είναι πολύ πιθανό όταν οι ασθενείς μπαίνουν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η θεραπεία του ARDS περιλαμβάνει συμπληρωματικό οξυγόνο και μηχανικό αερισμό. Ο στόχος είναι να εισέλθει όσο το δυνατόν περισσότερο οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος, δεδομένου ότι οι πνεύμονες δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Όταν αυτή η θεραπεία δεν λειτουργεί, οι πνεύμονες έχουν ουσιαστικά πλημμυρίσει με υγρό και δεν περνούν καθόλου οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτή είναι η αιτία των περισσότερων θανάτων από την COVID-19. Και ακόμη και όταν ένας ασθενής επιβιώσει από αυτή τη φάση, θα μπορούσε να μείνει με μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες. Από την επιδημία του SARS μάθαμε ότι ένας κορονοϊός μπορεί να δημιουργήσει τρύπες σε ορισμένους πνεύμονες ασθενών, δίνοντάς τους μια κυψελωτή όψη, και αυτές οι βλάβες έχουν παρατηρηθεί και τώρα σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί με τον νέο κορονοϊό.

Οι πρώτες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που εν τέλει πεθαίνουν από την COVID-19, θα το κάνουν εντός 14-19 ημερών.

Και, κατά μέσο όρο, οι ασθενείς που αναρρώνουν παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από δυόμισι εβδομάδες. Αλλά με τις πιο κρίσιμες περιπτώσεις, η ανάρρωση θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες. Μόλις ο ασθενής εισέλθει στην περίοδο αποκατάστασης, είναι πιθανό να εξακολουθεί να είναι μεταδοτικός. Αυτοί οι ασθενείς πρέπει να συνεργαστούν με τους γιατρούς τους και τους υπαλλήλους δημόσιας υγείας για να καθορίσουν πότε δεν θα αποτελούν πλέον κίνδυνο για την κοινότητα.

Μέχρι τώρα, δεν υπάρχει εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να αρρωστήσετε είναι να αποφύγετε την έκθεση σε αυτόν. Η COVID-19 εξαπλώνεται εύκολα από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω του βήχα και του φτερνίσματος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να αποφύγετε την στενή επαφή με ανθρώπους που είναι άρρωστοι και να καθαρίζετε και να απολυμάνετε τακτικά τις επιφάνειες που χρησιμοποιείτε καθημερινά. Η COVID-19 θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες και οι ασθενείς αναρρώνουν, οπότε ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, μένουμε καθαροί και δεν πανικοβαλλόμαστε.

-: https://www.businessinsider.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τι ρόλο παίζει η ατμοσφαιρική ρύπανση της κάθε περιοχής – Τι δείχνουν οι έρευνες!

Κορονοϊός: Βήμα – βήμα πως γίνεται η λήψη δείγματος για τέστ κορωνοϊού στο σπίτι [pics]

Κορονοϊός: Παγκόσμιο μυστήριο η μείωση εμφραγμάτων εν μέσω πανδημίας – Τι λένε κορυφαίοι έλληνες καρδιολόγοι

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δάφνη Καραβοκύρη: Η μητέρα μου νόσησε με καρκίνο και το αλκοόλ ήταν η σανίδα σωτηρίας της

Στο σπίτι μου γινόντουσαν διάφορα άσχημα πράγματα, που ξεκίνησαν από τη μητέρα μου, δεν το διάλεξε, είπε η δημοσιογράφος

Έμιλι Ραταϊκόφσκι: Η αποκαλυπτική της εμφάνιση στο Met Gala 2024

Το μοντέλο περπάτησε στο χαλί με ένα διάφανο φόρεμα

Πέντε αποτελεσματικοί τρόποι να «σβήσετε» τις θερμίδες του Πάσχα – Ξεκινήστε τώρα!

Πέντε αποτελεσματικοί τρόποι να «σβήσετε» τις θερμίδες του Πάσχα – Ξεκινήστε τώρα! FITNESS Δεν χρειάζεται να σας τρώνε οι ενοχές για τις θερμίδες του Πάσχα - Πέντε μυστικά για αποτοξίνωση και καλύτερη διάθεση με την υπογραφή της επιστήμης YGEIAMOU.GR TEAM 07/05/2024 09:02:44 Αβγοκούλουρα, τσουρέκια, σοκολάτες, αλκοόλ, ζάχαρη και άφθονα λιπαρά, πάντα σε συνδυασμό με τη

Ιωάννα Τούνη – Δημήτρης Αλεξάνδρου: Πάσχα με εξωτικό άρωμα από Σεϋχέλλες

Πάμε για τρέλες στις Σεϋχέλλες, λέει το all time classic hit της Πωλίνας, και η Ιωάννα Τούνη με τον Δημήτρη Αλεξάνδρου το έκαναν πράξη μόνο που όπου τρέλες βάλτε Πάσχα. Το λαμπερό ζευγάρι  Ιωάννα Τούνη και ο Δημήτρης Αλεξάνδρου ετοίμασαν βαλίτσες και μαζί με τον γιο τους Πάρη, πέρασαν τις πασχαλινές διακοπές τους στον παράδεισο του Ινδικού Ωκεανού.

Δώρα Τσαμπάζη: Συγκλονιστική ανάρτηση για τον γιο της και τον αξέχαστο Αλέξανδρο Νικολαΐδη

Σε μία συγκινητική ανάρτηση στο Instagram προχώρησε η Δώρα Τσαμπάζη για τα γενέθλια και τη γιορτή του γιου της αλλά και για τον αείμνηστο Αλέξανδρο Νικολαΐδη. Πριν από τέσσερα χρόνια μέσα στην πανδημία του κορονοϊού, γεννιόταν ο γιος της Δώρας Τσαμπάζη και του Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Εκείνη η ημέρα ήταν και η ημέρα των δικών της

Επιστήμονες βρήκαν νέα κληρονομική μορφή της νόσου Αλτσχάιμερ

Νέα ευρήματα για το γονίδιο APOE4, που έως τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν απλό παράγοντα κινδύνου. Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι κληρονομική σε πολύ περισσότερους ασθενείς απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε, ένα αρκετά συχνό γονίδιο που νόμιζαν ότι απλώς αυξάνει τον κίνδυνο, μπορεί στην πραγματικότητα να

Γιατί το πρωινό μας πρέπει να ξεκινάει με ένα λαχανικό

Όπως διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα, καταναλώνοντας μη αμυλούχα λαχανικά πριν από την πρόσληψη υδατανθράκων επιτυγχάνεται χαμηλότερο επίπεδο σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με την αντίστροφη σειρά κατανάλωσης. Επιπλέον, τα λαχανικά το πρωί φαίνεται πως οδηγούν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε περιορισμό των ορμονών που προκαλούν την πείνα. Οι υδατάνθρακες, αν και συχνά «δαιμονοποιούνται» από όσους

Άντριαν Σίλερ: Μυστήριο ο θάνατος του ηθοποιού στα 60 του- Γιατί δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα η αιτία;

Ο Άντριαν Σίλερ άφησε την τελευταία του πνοή στα 60 του έτη στις 3 Απριλίου και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η αιτία του θανάτου του.  Την ημέρα του θανάτου του, η μάνατζερ του ηθοποιού, Αμάντα Έβανς, έκανε γνωστή τη δυσάρεστη είδηση προχωρώντας στην εξής ανακοίνωση: Βάσω Γουλιελμάκη: Το μεταφυσικό φαινόμενο που βίωσε μετά τον θάνατο της μητέρας

Δώρα Τσαμπάζη: Η συγκίνηση για την γιορτή του γιου της & το μήνυμα για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη

Ιδιαίτερη ήταν η σημερινή μέρα για τη Δώρα Τσαμπάζη καθώς σαν σήμερα πριν από τέσσερα χρόνια μέσα στην καρδιά της πανδημίας του κορονοϊού

Κέιτ Μπέκινσεϊλ: Διέψευσε ότι έκανε πλαστική επέμβαση μετά την πολύμηνη παραμονή της στο νοσοκομείο

Κέιτ Μπέκινσεϊλ: Διέψευσε ότι έκανε πλαστική επέμβαση μετά την πολύμηνη παραμονή της στο νοσοκομείο Κέιτ Μπέκινσεϊλ: Διέψευσε ότι έκανε πλαστική επέμβαση μετά την πολύμηνη παραμονή της στο νοσοκομείο Η ηθοποιός απάντησε στις εικασίες για την εμφάνισή της και τον λόγο που νοσηλεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα Η πρόσφατη πολύμηνη παραμονή της Κέιτ Μπέκινσεϊλ στο νοσοκομείο

Κιμ Καρντάσιαν: Τη γιούχαρε το κοινό κατά τη διάρκεια ζωντανής εκπομπής

Η Κιμ Καρντάσιαν αποδοκιμάστηκε επί σκηνής ενώ απευθυνόταν στον κωμικό Κέβιν Χαρτ κατά τη διάρκεια της ζωντανής εκπομπής «The Roast of Tom Brady» το βράδυ της Κυριακής 5 Μαΐου. Ως είθισται, στην εκδήλωση που λέγεται «roast», ο πρώην σούπερ σταρ του NFL, Τομ Μπρέιντι, δέχτηκε αστεία και αιχμές από τους διάσημους καλεσμένους και καλεσμένες. Όταν

Μαρία Μπακοδήμου: «Για κάποιους λόγους δεν έγινε αυτή η εκπομπή στον ΣΚΑΙ»

Η Μαρία Μπακοδήμου παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ και τον Νίκο Γεωργιάδη. Η παρουσιάστρια απάντησε για το J2US...