Τρώμε έντομα δίχως να το γνωρίζουμε;

Date:

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο http://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Τον τελευταίο χρόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την ενσωμάτωση των εντόμων ως συστατικών σε διάφορες τροφές ως εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών σε έναν πλανήτη με πεπερασμένους πόρους, ο οποίος ακολουθεί πλέον το δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και επομένως και της βιώσιμης διατροφής.

Αναλυτικότερα, η αρχή έγινε τον Αύγουστο του 2022, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα εντάξει στη διατροφή των Ευρωπαίων τα έντομα ενώ μέχρι σήμερα σταδιακά αρκετά έντομα έχουν πάρει το «πράσινο φως» για να εισέλθουν …. στο τραπέζι των Ευρωπαίων. Τελευταία εξέλιξη αποτελεί η έγκριση της χρήσης του οικιακού γρύλου (Acheta Domesticus) από τους παραγωγούς τροφίμων με τη μορφή σκόνης. Η αρχική αίτηση είχε υποβληθεί το 2019 από την εταιρεία Cricket One και πλέον οι εταιρείες τροφίμων μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη σκόνη για την παραγωγή πολλών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής όπως είναι η βάση πίτσα, τα ζυμαρικά, οι ξηροί καρποί, οι ελαιούχοι σπόροι, διάφορα σνακ και σάλτσες, παρασκευάσματα κρέατος και σούπες, ψωμί, κράκερ και κριτσίνια, μπάρες δημητριακών, μείγματα για ψημένα προϊόντα, μπισκότα, επεξεργασμένα προϊόντα πατάτας, πιάτα με βάση τα όσπρια και λαχανικά, σκόνη ορού γάλακτος, σνακ με βάση το αλεύρι καλαμποκιού, ποτά που μοιάζουν με μπύρα και σοκολάτες.







Η έγκριση ήρθε μετά την επιστημονική γνώμη που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία επαλήθευσε και ενέκρινε την ασφάλεια της νέας σκόνης.

Η EFSA ενέκρινε επίσης τη διαδικασία παραγωγής της σκόνης, η οποία περιλαμβάνει μια περίοδο «νηστείας» 24 ωρών για τα έντομα πριν καταψυχθούν, πλυθούν, υποβληθούν σε θερμική επεξεργασία, εκχύλιση του λαδιού τους ενώ ακολουθεί η μετατροπή τους σε αποξηραμένη σκόνη.

Πιο πρόσφατα, στις 6 Ιανουαρίου η ΕΕ. Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης την εισαγωγή των των προνυμφών Alphitobius diaperinus, οι οποίες θεωρούνται το μικρότερο αλευροσκουλήκι στην αγορά των τροφίμων.







Oι προνυμφές Alphitobius diaperinus

Τα παρασκευάσματα εντόμων θα ενταχθούν στον κατάλογο των εγκεκριμένων από την ΕΕ τροφών εντόμων, συμπεριλαμβανομένου του αποξηραμένου αλευροσκουληκιού Tenebrio Molitor και της αποξηραμένης σκόνης της μεταναστευτικής ακρίδας, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των εγκεκριμένων εντόμων που προορίζονται προς βρώση.

Εκτός από αυτές τις εγκρίσεις, οκτώ άλλες αιτήσεις για τρόφιμα με έντομα έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βρίσκονται επί του παρόντος υπό αξιολόγηση.

Οι Έλληνες τρώνε έντομα και μάλιστα χωρίς να το γνωρίζουν

Τα τρόφιμα που περιέχουν προϊόντα εντόμων απαιτείται να φέρουν κατάλληλες ετικέτες. Πρόκειται για τα λεγόμενα «βιώσιμα» προϊόντα τα οποία για λόγους (ίσως) μάρκετινγκ αναγράφουν τις επιστημονικές ονομασίες. Η χρωστική που χρησιμοποιείται για να δώσει σε τρόφιμα και σνακ ένα κόκκινο χρώμα παράγεται από την καρμίνη ή κοχενίλη ή καρμινικό οξύ (έχει καταχωρηθεί στη βάση της EFSA με τον κωδικό E120) που παράγεται από τα θηλυκά έντομα και τα αυγά τους, του είδους Cochineal Dactylopius coccus Costa που ζει στη φραγκοσυκιά. Έτσι, για να γίνει ροζ η ταραμοσαλάτα που τρώμε ή για να πάρουν αυτό το κοκκινωπό χρώμα που βλέπουμε ορισμένα αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, μπισκότα, κέικ, γκοφρέτες, κρουασάν, παιδικά ζελεδάκια, αλλαντικά ακόμη και γλυκά όπως το red velvet χρησιμοποιείται ως πρόσθετο η καρμίνη.

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν αρκετά τέτοια προϊόντα, αρκεί να ανατρέξει κανείς στην ετικέτα με τα συστατικά. Γνωστή εταιρεία αλλαντικών παράγει λουκάνικα Φρανκφούρτης και άλλα προϊόντα με καρμίνη ενώ αγαπημένα γλυκίσματα των παιδιών όπως είναι τα m&m’s crisp (καραμέλες), τα jelly berry (ζελεδάκια), οι τσίχλες mentos (full fruit) ή το kinder penguin (σοκολατένιο σνακ) περιέχουν επίσης το συγκεκριμένο συστατικό.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο της Κομισιόν, «η κατανάλωση εντόμων (…) συμβάλλει θετικά στο περιβάλλον, στην υγεία και τα μέσα διαβίωσης» ενώ αναφέρεται ότι τα έντομα «είναι μια εξαιρετικά θρεπτική και υγιεινή πηγή τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Ως εκ τούτου, αποτελούν μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης που διευκολύνει τη στροφή προς υγιεινές και βιώσιμες δίαιτες».

Ποιες χώρες θεωρούν τα έντομα ως «λαχταριστό μεζέ»

Ωστόσο, η χρήση των εντόμων ως εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών, σε ορισμένες χώρες, δεν αποτελεί ούτε κάτι νέο ούτε απαιτεί ειδικές «συστάσεις» και αυξημένη προσπάθεια από τα τμήματα μάρκετινγκ των εταιρειών για να τα προωθήσουν.

Τα έντομα αποτελούν ένα λαχταριστό μεζέ ή γλυκό σε χώρες όπως είναι το Μεξικό, η Βραζιλία, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη, η Γκάνα και η Ολλανδία.

Σε ορισμένες περιοχές στο Μεξικό μπορεί κάποιος να γευτεί αυγά μυρμηγκιών εμποτισμένα με βούτυρο, ακρίδες καλυμμένες με σοκολάτα και σκουλήκια με επικάλυψη καραμέλας.

Κάθε Οκτώβριο και Νοέμβριο, φτερωτά μυρμήγκια ή içás, κατεβαίνουν σε μια μικρή πόλη της Βραζιλίας που ονομάζεται Silveiras. Οι πολίτες μαζεύουν τα μυρμήγκια, αφαιρούν τα φτερά τους και είτε τα τηγανίζουν είτε τα βουτάνε στη σοκολάτα (ο συνδυασμός με σοκολάτα δείχνει να προτιμάται καθώς τα έντομα υποτίθεται ότι έχουν γεύση μέντας).

Τα ζωύφια αντιπροσωπεύουν έως και το 60% της διατροφικής πρωτεΐνης στην αγροτική αφρικανική διατροφή. Για πολλούς ανθρώπους στην Γκάνα, η κατανάλωση τερμιτών μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέσο επιβίωσης. Τα έντομα παρέχουν ζωτικής σημασίας πρωτεΐνες, λίπη και έλαια, ειδικά όταν άλλες πηγές τροφής είναι σε έλλειψη.

Σε πολλά μπαρ στην Ταϊλάνδη σερβίρουν τηγανητά ζωύφια μαζί με τα ποτά. Οι γρύλοι, οι ακρίδες και μια ποικιλία από σκουλήκια θεωρούνται όλα αγαπημένα σνακ (τουλάχιστον για τους ντόπιους…).

Στην Κίνα, ένας εξεζητημένος μεζές είναι οι καβουρδισμένες προνύμφες μελισσών ή τηγανητές προνύμφες σκώρου μεταξοσκώληκα, και οι δύο πλούσιες σε χαλκό, σίδηρο, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη και ψευδάργυρο.

Ακόμη, μερικοί Ολλανδοί προσπαθούν να μυηθούν στην κουλτούρα της κατανάλωσης ζωύφιων φτιάχνοντας σοκολάτα εμπλουτισμένη με αλεσμένα σκουλήκια ενώ στις ΗΠΑ, για τις κόκκινες καραμέλες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, το πιο πιθανό είναι να έχει χρησιμοποιηθεί κοχελίνη.







SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο http://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σαλάτα με κριθαράκι και ψητά λαχανικά

ΥΛΙΚΑ Για τη σαλάτα: 500 γρ. κριθαράκι ή άλλη μικρή πάστα όπως μικρά κοχύλια ή φιογκάκια 3 μεγάλες μελιτζάνες 3 κολοκυθάκια 30 ντοματίνια τσέρι 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ½ φλ. ελαιόλαδο 3-4 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο (ή ένα κουταλάκι ξηρό) Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 250 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα 2 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη 1 κουταλιά καβουρδισμένα πινόλια

Λιβάνης – Ανδρομάχη: Οι πρώτες φωτό του νεογέννητου γιου τους: «Δεν περιγράφεται αυτό που ζούμε»

Γονείς για πρώτη φορά έγιναν πριν μερικές ημέρες ο Γιώργος Λιβάνης και η Ανδρομάχη. Το ζευγάρι καλωσόρισε το πρώτο του μωράκι, ένα υγιέστατο αγοράκι. Γιώργος Λιβάνης: Η πρώτη ανάρτηση μετά τη γέννηση του πρώτου του παιδιού Ο Γιώργος Λιβάνης μοιράστηκε τις πρώτες φωτογραφίες του νεογέννητου γιου τους και τα λόγια του συγκινούν. «Ήρθες🥹🩵12/09/2024 Δεν περιγράφεται

Συγκινεί η Σμαράγδα Καρύδη: Η πρώτη ανάρτηση μετά την απώλεια του πατέρα της-Η φωτό από το παρελθόν

Τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής της βιώνει η Σμαράγδα Καρύδη. Ο πατέρας της, Ντίνος Καρύδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών βυθίζοντας στο πένθος τόσο την οικογένειά του όσο και όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί του. Συγκλονισμένη η Δανδουλάκη με τον θάνατο του Ντίνου Καρύδη - «Φαντάζομαι τη Σμαράγδα τώρα» Την είδηση του

Πάνος Μουζουράκης: Δεν έχω τηρήσει ακόμα την υπόσχεσή μου στον Δημήτρη Σταρόβα, συγγνώμη

Πάνος Μουζουράκης: Δεν έχω τηρήσει ακόμα την υπόσχεσή μου στον Δημήτρη Σταρόβα, συγγνώμη Πάνος Μουζουράκης: Δεν έχω τηρήσει ακόμα την υπόσχεσή μου στον Δημήτρη Σταρόβα, συγγνώμη Ο τραγουδιστής μίλησε για την επικοινωνία που είχε με τον καλλιτέχνη, μετά την περιπέτεια της υγείας του Ο Πάνος Μουζουράκης μίλησε για τη φημολογούμενη συμμετοχή του στον νέο κύκλο

Survivor: Ο Γιώργος Λιανός υποδέχτηκε τους νέους παίκτες στον Άγιο Δομίνικο

Survivors καλώς ήρθατε στο νησί, είπε ενώ οι δύο ομάδες έφταναν στην παραλία 

Δημήτρης Λάλος: “Με τη Μαριλίτα έχουμε μια πάρα πολύ καλή σύνδεση υποκριτικά, και όχι μόνο”

Ο Δημήτρης Λάλος έκανε ποδαρικό στην πρεμιέρα της Κατερίνας Καινούργιου στον Alpha. Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε για την επαγγελματική

Θανάσης Αναγνωστόπουλος: “Από τότε που φέραμε τον γιατρό, σταμάτησα να τρώω μετά τις 21.30”

Με αφορμή τις χρήσιμες συμβουλές που έδωσε η Νάνσυ Ζαμπέτογλου για τον ύπνο στο Στούντιο 4, ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος μίλησε για τις

Αλέξανδρος Παρθένης: «Υπήρχαν άνθρωποι που μπορεί να ενοχλήθηκαν επειδή δεν τους κάλεσα στον γάμο»

Για τον γάμο του με την Βιβή Κωστοπούλου και για τους μετρημένους καλεσμένους που είχαν στην τελετή μίλησε ο Αλέξανδρος Παρθένης. Ο ηθοποιός βρέθηκε καλεσμένος της Ελένης Τσολάκη στην εκπομπή «Πρωινό Σουσου» σήμερα (16.09.2024) και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον γάμο που πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες με την αρχιτέκτονα Βιβή Κωστοπούλου στο Κάστρο της Μονεμβασιάς.

Σπάνια εμφάνιση για τη Γωγώ Μαστροκώστα! Λαμπερή και με υπέροχο σύνολο

Μετά από αρκετό καιρό η Γωγώ Μαστροκώστα έκανε βραδινή εμφάνιση και εντυπωσίασε.

Χανταμπάκης: Μιλά πρώτη φορά για την μετακόμιση στην Ισπανία – «Μακάρι να με πάρουν για δουλειά»

Για πρώτη φορά ο Στέλιος Χανταμπάκης μίλησε για την απόφασή του να μετακομίσει στην Ισπανία με την οικογένειά του. Το πρωί της Δευτέρας (16-09) ο Στέλιος Χανταμπάκης σε ζωντανή σύνδεση με την εκπομπή Buongiorno από τη Μαδρίτη, μίλησε για όλα. Χανταμπάκης - Πηλιάκη: Δεν φαντάζεστε πόσα πλήρωσαν για κλειδαρά στην Μαδρίτη «Δεν ξυπνήσαμε μια ημέρα

Power of Love: Η άρνηση πληγώνει

Το Gala συνεχίζεται με νέες εντάσεις και τις ψηφοφορίες να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.Ο Νίκος εξακολουθεί να

Γιάνης Βαρουφάκης: “Ντρέπομαι πάρα πολύ, ήταν τεράστιο προσωπικό μου λάθος”

Γιάνης Βαρουφάκης: «Ντρέπομαι πάρα πολύ, ήταν τεράστιο προσωπικό μου λάθος» Δευτέρα, 16.9.2024, 20:37 Zappit@ZAPPIT_ Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε συνέντευξη στο Πρωινό ΣουΣου και στον Οδυσσέα Μητσόπουλο και κατακεραύνωσε τον Στέφανο Κασσελάκη. Παράλληλα, μίλησε για τη φωτογράφιση που είχε κάνει με τη σύζυγό του πριν από