Πέθανε στα 88 του χρόνια ο Πίτερ Μέντακ, σκηνοθέτης των σειρών «Breaking Bad» και «The Wire»

Date:

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Πίτερ Μέντακ, ο σκηνοθέτης που υπέγραψε επεισόδια εμβληματικών αμερικανικών σειρών, όπως το «Breaking Bad» και το «The Wire», αλλά και σημαντικές κινηματογραφικές παραγωγές στη Βρετανία και το Χόλιγουντ.

Ο δημιουργός άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, στο Λος Άντζελες, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του την Τετάρτη, χωρίς να γνωστοποιηθεί η αιτία θανάτου του.

Η πορεία του Μέντακ διήρκεσε έξι δεκαετίες και περιλάμβανε 27 ταινίες μεγάλου μήκους, ανάμεσά τους το υπερφυσικό θρίλερ «The Changeling», το βρετανικό αστυνομικό δράμα «The Krays» και τη σατιρική ταινία «The Ruling Class». Παράλληλα, ο Μέντακ καθιερώθηκε ως ένας από τους σκηνοθέτες που εργάστηκαν σε μερικές από τις σημαντικότερες τηλεοπτικές σειρές των τελευταίων δεκαετιών.

Στο «Breaking Bad», τη σειρά του Βινς Γκίλιγκαν που προβλήθηκε για πέντε σεζόν από το 2008 έως το 2013, σκηνοθέτησε το επεισόδιο «Peekaboo» της δεύτερης σεζόν, το οποίο προβλήθηκε το 2009. Η σειρά, με πρωταγωνιστές τους Μπράιαν Κράνστον και Άαρον Πολ, ακολουθεί τη μεταμόρφωση ενός καθηγητή χημείας σε αδίστακτο βαρόνο των ναρκωτικών και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες τηλεοπτικές δραματικές παραγωγές.

Το επεισόδιο που σκηνοθέτησε ο Μέντακ επικεντρώνεται στον Τζέσι Πίνκμαν, τον οποίο υποδύεται ο Πολ, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με ένα ζευγάρι που έχει κλέψει έναν από τους διακινητές ναρκωτικών με τους οποίους συνεργάζεται. Παράλληλα, εξελίσσεται η ιστορία του Γουόλτερ Γουάιτ, τον οποίο ενσαρκώνει ο Κράνστον, καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί την ολοένα πιο περίπλοκη προσωπική του ζωή και την εγκληματική του δράση.

Η πορεία του στην τηλεόραση δεν περιορίστηκε στο «Breaking Bad». Ο Μέντακ σκηνοθέτησε επίσης επεισόδια του «The Wire», της σειράς του HBO που δημιούργησε ο Ντέιβιντ Σάιμον και εκτυλίσσεται στη Βαλτιμόρη, καταγράφοντας τον κόσμο της αστυνομίας, της διακίνησης ναρκωτικών, της πολιτικής και των θεσμών της πόλης. Ανάμεσα στις δουλειές του στη σειρά ήταν το επεισόδιο «Back Burners» της τρίτης σεζόν, το οποίο προβλήθηκε το 2004.

Στην τηλεοπτική του καριέρα περιλαμβάνονται ακόμη επεισόδια των σειρών «Homicide: Life on the Street», «House», με πρωταγωνιστή τον Χιου Λόρι στον ρόλο του ιδιόρρυθμου γιατρού Γκρέγκορι Χάουζ, «Carnivàle», «Law & Order: Special Victims Unit», «The Sopranos» και «Hannibal».

Ο Πίτερ Μέντακ γεννήθηκε στην Ουγγαρία και εγκατέλειψε τη χώρα του μετά την εξέγερση του 1956 κατά της κομμουνιστικής εξουσίας. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχε ζήσει με την οικογένειά του κρυμμένος στη Βουδαπέστη, ενώ αργότερα ο πατέρας του φυλακίστηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς.

Μετά την άφιξή του στην Αγγλία, ξεκίνησε να εργάζεται στον κινηματογράφο ως εκπαιδευόμενος και πέρασε σταδιακά από διάφορες θέσεις της παραγωγής, προτού αναλάβει καθήκοντα βοηθού σκηνοθέτη. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Χόλιγουντ και έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο σε ταινία μεγάλου μήκους το 1968, με το «Negatives», στο οποίο πρωταγωνιστούσε η Γκλέντα Τζάκσον.

Το 1972 σκηνοθέτησε το «The Ruling Class», μια μαύρη κωμωδία με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Ο’ Τουλ. Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Καννών για τον Χρυσό Φοίνικα, ενώ ο Ο’ Τουλ απέσπασε υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ερμηνεία του. Ακολούθησε το «The Changeling» το 1980, ένα υπερφυσικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Σι Σκοτ, το οποίο απέσπασε οκτώ βραβεία Genie, μεταξύ των οποίων και εκείνο της καλύτερης ταινίας.

Το 1990, ο Μέντακ επέστρεψε στο βρετανικό αστυνομικό δράμα με το «The Krays», αφηγούμενος την ιστορία των διαβόητων γκάνγκστερ του Λονδίνου Ρόνι και Ρέτζι Κρέι. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους επέλεξε τους μουσικούς του συγκροτήματος Spandau Ballet, Γκάρι Κεμπ και Μάρτιν Κεμπ. Η ταινία του χάρισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στα Evening Standard British Film Awards. Στις υπόλοιπες κινηματογραφικές δουλειές του συγκαταλέγονται οι ταινίες «A Day in the Death of Joe Egg», «Let Him Have It» και «Romeo Is Bleeding», το αστυνομικό θρίλερ του 1993 με πρωταγωνιστή τον Γκάρι Όλντμαν.

Φωτογραφία άρθρου: Getty Images / Ideal Image

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Συναυλία του Ντέιβιντ Μπόουι από το 1978 θα προβληθεί ζωντανά σε χώρους το 2027

Συναυλία του Ντέιβιντ Μπόουι από το 1978 θα προβληθεί ζωντανά σε χώρους το 2027 Το εγχείρημα φιλοδοξεί να συνδυάσει στοιχεία κινηματογραφημένης συναυλίας και ζωντανής μουσικής εμφάνισης Μια συναυλία του Ντέιβιντ Μπόουι, που πραγματοποιήθηκε το 1978 και συνδέεται με το άλμπουμ «Stage», πρόκειται να παρουσιαστεί το 2027 σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους, στο πλαίσιο μιας «παγκόσμιας καθηλωτικής

Έλεν Μίρεν για τα ναρκωτικά και το LSD στα 20: Μου άρεσε η κοκαΐνη, δεν έκανα ποτέ μεγάλη χρήση

Έλεν Μίρεν για τα ναρκωτικά και το LSD στα 20: Μου άρεσε η κοκαΐνη, δεν έκανα ποτέ μεγάλη χρήση Η ηθοποιός είχε μιλήσει στο παρελθόν για τις εμπειρίες της με τα ναρκωτικά, εξηγώντας τι την έκανε να αλλάξει στάση Στην εμπειρία της με τα ναρκωτικά σε νεαρή ηλικία είχε αναφερθεί στο παρελθόν η Έλεν Μίρεν

Πέθανε στα 88 του ο Πίτερ Μέντακ – Ο σκηνοθέτης του «The Changeling» και του «Breaking Bad»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο Πίτερ Μέντακ, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης που άφησε το στίγμα του στον κινηματογράφο και την τηλεόραση με ταινίες όπως το «The Changeling», το «The Ruling Class» και το «Romeo Is Bleeding», αλλά και με τη σκηνοθεσία επεισοδίων δημοφιλών

«Εσύ δεν φταις» – Η νέα σπαρακτική ανάρτηση της Μαρίας Μαζωνάκη για τον αδελφό της

Με ιδιαίτερα διακριτικό τρόπο συνεχίζει να εκφράζει τη θλίψη της η Μαρία Μαζωνάκη, μετά την απώλεια του αδελφού της, Γιώργου Μαζωνάκη. Αυτή τη φορά, επέλεξε να μοιραστεί με τους διαδικτυακούς της φίλους στο Instagram μια φωτογραφία με μαύρο φόντο, συνοδεύοντάς τη με τραγούδι από το ρεπερτόριο του τραγουδιστή. Μεμουσάι για την οικογένεια Μαζωνάκη: «Και να

Eurovision 2027 – To Sing for Greece 2027 ερχεται στις 9, 11 και 13 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη

Eurovision 2027 - Οι δύο ημιτελικοί και ο μεγάλος τελικόςτου Sing for Greece 2027 θα φιλοξενηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Έως είκοσι φιναλίστ θα διαγωνιστούν στους δύο ημιτελικούς που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 9 και την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας την πρόκριση για τον Μεγάλο Τελικό που θα διεξαχθεί το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου. Eurovision 2027

Τέιλορ Σουίφτ και Τράβις Κέλσι: Αποφάσισαν να κάψουν διακοσμητικά και σκηνικά του γάμου τους αμέσως μετά την τελετή

Τέιλορ Σουίφτ και Τράβις Κέλσι: Αποφάσισαν να κάψουν διακοσμητικά και σκηνικά του γάμου τους αμέσως μετά την τελετή Τέιλορ Σουίφτ και Τράβις Κέλσι: Αποφάσισαν να κάψουν διακοσμητικά και σκηνικά του γάμου τους αμέσως μετά την τελετή Σύμφωνα με δημοσίευμα, έντεκα φορτηγά χρειάστηκαν για τη μεταφορά των ειδικά κατασκευασμένων σκηνικών, τα οποία φέρεται να καταστράφηκαν για

Μιχάλης Ρέππας: «Όταν κάποιος απιστεί, δεν το κάνει για το κακό σου, το κάνει για το καλό του»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Η κάμερα του Happy Day και ο δημοσιογράφος, Αλέξανδρος Ρούτας, έδωσαν το παρών στα backstage της θεατρικής παράστασης “Να ζει κανείς ή να μη ζει” στο Θέατρο Λαμπέτη. Εκεί ο Μιχάλης Ρέππας μίλησε, με αφορμή τα θέματα που θίγει το έργο, για την απιστία και τον χρόνο

Sing for Greece: Στις 9, 11 και 13 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ο ελληνικός τελικός για τη Eurovision

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στα χρονικά ο ελληνικό τελικός για τη Eurovision 2027. Το Sing for Greece, ο διαγωνισμός μέσα από τον οποίο αναδεικνύεται ο εκπρόσωπος της χώρας μας στη μουσική διοργάνωση, θα γίνει στη συμπρωτεύουσα, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΡΤ. Μάλιστα, με

Όταν η Έλεν Μίρεν είχε παραδεχτεί: «Λάτρευα την κοκαΐνη, αλλά δεν έπαιρνα ποτέ πολύ, μόνο λίγο στα πάρτι»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Μια παλαιότερη εξομολόγηση της Έλεν Μίρεν για τη σχέση της με τα ναρκωτικά φέρνει ξανά στο προσκήνιο η Daily Mail. Η 81χρονη ηθοποιός είχε μιλήσει ανοιχτά για τη χρήση κοκαΐνης στα νεανικά της χρόνια, αποκαλύπτοντας ότι αποφάσισε να τη σταματήσει οριστικά όταν έμαθε για τη σύνδεση

Ρέιφ Φάινς: «Οι κυβερνήσεις προβάλλουν ό,τι θέλουν» – Η ανησυχία του για την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Ο ηθοποιός Ρέιφ Φάινς, ο οποίος συμμετέχει στο σύμπαν των «Αγώνων Πείνας» δήλωσε ότι ανησυχεί για την εξάπλωση της παραπληροφόρησης. Ο Άγγλος ηθοποιός υποδύεται τον αυταρχικό ηγέτη, πρόεδρο Κοριολανό Σνόου στην ταινία «The Hunger Games: Sunrise on The Reaping», την πρόσφατη προσθήκη στο δυστοπικό κινηματογραφικό franchise.

Νέος Τζέιμς Μποντ: Στην τελική ευθεία η αναζήτηση του 007 – Οι τέσσερις υποψήφιοι και το όνομα που ξεχωρίζει

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η αναζήτηση του νέου Τζέιμς Μποντ βρίσκεται στην τελική της ευθεία, με τους υπεύθυνους της παραγωγής να φαίνεται ότι έχουν περιορίσει τις επιλογές τους σε μια μικρή ομάδα φιναλίστ. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιεύματα, οι επικρατέστεροι ηθοποιοί που πέρασαν από το νέο κύκλο δοκιμαστικών που

Υγιής γήρανση: Πέντε συνήθειες που προστατεύουν σώμα και εγκέφαλο μετά τα 60

Η υγιής γήρανση δεν εξαρτάται από μία μεμονωμένη παρέμβαση, αλλά από τον συνδυασμό καθημερινών συνηθειών. Η συστηματική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, η πνευματική δραστηριότητα και η πρόληψη μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της αυτονομίας και της καλής ποιότητας ζωής μετά τα 60. Ειδικοί του Stanford Medicine επισημαίνουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για την υιοθέτηση