Ανησυχία για την παιδική παχυσαρκία – «Οι επιπλοκές αρχίζουν νωρίς», προειδοποιούν οι ειδικοί

Date:

Την ανάγκη για έγκαιρη αναγνώριση και εξατομικευμένη αντιμετώπιση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, με μακροχρόνια φροντίδα και ενεργό συμμετοχή της οικογένειας, υπογραμμίζει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, με αφορμή τις νέες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκαν στις 7 Οκτωβρίου.

Όπως επισημαίνει, η παιδική και εφηβική παχυσαρκία είναι χρόνια, πολυπαραγοντική νόσος, με επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να εμφανιστούν από τη σχολική ηλικία.

Παιδί γλυκά

Τι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα

Περίπου 37% των παιδιών ηλικίας 7 ετών στην Ελλάδα εμφάνιζε αυξημένο σωματικό βάρος ή παχυσαρκία και περίπου 18% παχυσαρκία, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΠΟΥ για τον έκτο γύρο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας COSI, με δεδομένα της περιόδου 2022-2024. Τα αντίστοιχα συνολικά ποσοστά στις συμμετέχουσες χώρες, για παιδιά 7-9 ετών, ήταν 25% και 11%.

Στην πανελλήνια έρευνα HBSC του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) το 2022, το 22,2% των μαθητών ηλικίας 11, 13 και 15 ετών κατατάχθηκε στην κατηγορία υπέρβαρου ή παχυσαρκίας, έναντι 19% το 2018. Η εκτίμηση βασίζεται στο βάρος και στο ύψος που ανέφεραν οι ίδιοι οι έφηβοι.

Σε πανελλαδική έρευνα γονέων που παρουσιάστηκε από το υπουργείο Υγείας και τη UNICEF το 2024, μόλις το 20,6% των εφήβων 15-17 ετών αναφέρθηκε ότι ασκείται καθημερινά για τουλάχιστον μία ώρα. Ο μέσος χρόνος μπροστά σε οθόνες για δραστηριότητες εκτός εκπαίδευσης έφθανε τις τρεις ώρες ημερησίως στους εφήβους.

Τα ποσοστά αφορούν διαφορετικές ηλικίες και μεθόδους καταγραφής και δεν συγκρίνονται απευθείας μεταξύ τους. Αναδεικνύουν, ωστόσο, την ανάγκη για παρεμβάσεις σε όλη τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Αγοράκι που τρώει ντόνατ

Οι επιπλοκές δεν περιμένουν την ενηλικίωση

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής εφιστά την προσοχή στις επιπτώσεις της παχυσαρκίας, οι οποίες μπορεί να εξελίσσονται ακόμη και χωρίς εμφανή συμπτώματα:

  • Προδιαβήτης και σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Ο οργανισμός μπορεί να δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο.
  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση και διαταραχές των λιπιδίων. Η καρδιά και τα αγγεία επιβαρύνονται από μικρή ηλικία.
  • Λιπώδης νόσος του ήπατος. Η συσσώρευση λίπους στο συκώτι μπορεί να συνοδεύεται από φλεγμονή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, προοδευτική βλάβη.
  • Αποφρακτική υπνική άπνοια. Το έντονο ροχαλητό και οι παύσεις της αναπνοής στον ύπνο χρειάζονται αξιολόγηση, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν υπνηλία ή δυσκολίες συγκέντρωσης.
  • Ορθοπαιδικά προβλήματα και μυοσκελετικός πόνος. Μπορούν να περιορίσουν την κίνηση, το παιχνίδι και τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες.
  • Διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σε έφηβες.

«Οι παραπάνω επιπλοκές δεν εμφανίζονται σε κάθε παιδί. Η πιθανότητά τους, όμως, καθιστά αναγκαία την έγκαιρη κλινική αξιολόγηση. Μακροπρόθεσμα, η παχυσαρκία συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και ορισμένων καρκίνων στην ενήλικη ζωή όπως του ενδομητρίου, του μαστού, του παχέος εντέρου και ορθού, του οισοφάγου στομάχου, του ήπατος-ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, της χοληδόχου κύστης, του παγκρέατος, του νεφρού», τονίζει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

Η ψυχική επιβάρυνση χρειάζεται την ίδια προσοχή. Τα πειράγματα, ο σχολικός εκφοβισμός και οι διακρίσεις λόγω βάρους μπορούν να προκαλέσουν ντροπή, κοινωνική απομόνωση και επιδείνωση της σχέσης με το φαγητό. Ο στιγματισμός μπορεί ακόμη να απομακρύνει το παιδί από τη σωματική δραστηριότητα και την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Η Ένωση επισημαίνει ότι η αντιμετώπιση χρειάζεται να στηρίζεται στην κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν κάθε οικογένεια. Η κληρονομικότητα, οι βιολογικοί μηχανισμοί της πείνας, ο ύπνος, το άγχος και οι συνθήκες διαβίωσης επηρεάζουν το βάρος. Η ενοχοποίηση του παιδιού ή των γονέων δυσκολεύει τη θεραπευτική συνεργασία.

Ο παιδίατρος ως σταθερό σημείο αναφοράς

Ο παιδίατρος παρακολουθεί την πορεία ανάπτυξης και μπορεί να αναγνωρίσει έγκαιρα μεταβολές που χρειάζονται παρέμβαση. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει τις καμπύλες βάρους, ύψους και Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), την αρτηριακή πίεση, το ιστορικό και την αναζήτηση συνοδών προβλημάτων. Οι εξετάσεις επιλέγονται ανάλογα με την ηλικία, τη βαρύτητα και τα ευρήματα κάθε παιδιού.

Η θεραπεία χρειάζεται συγκεκριμένους στόχους και τακτική επανεκτίμηση. Σε ορισμένα παιδιά που αναπτύσσονται, κατάλληλος στόχος μπορεί να είναι η σταθεροποίηση του βάρους καθώς αυξάνεται το ύψος. Σε σοβαρή παχυσαρκία ή παρουσία επιπλοκών απαιτείται έγκαιρη συνεργασία με εξειδικευμένη ομάδα.

Πρακτικές αλλαγές με συμμετοχή όλης της οικογένειας

Νερό αντί ζαχαρούχων ποτών, τακτικά γεύματα, μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών τροφίμων, οικογενειακό τραπέζι χωρίς οθόνες και επαρκής ύπνος αποτελούν βασικά σημεία παρέμβασης. Η κίνηση χρειάζεται να είναι ευχάριστη και προσαρμοσμένη στις δυνατότητες του παιδιού. Για τις ηλικίες 5-17 ετών, ο ΠΟΥ συστήνει κατά μέσο όρο τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας ημερησίως μέσα στην εβδομάδα. Το περπάτημα, το ποδήλατο, ο χορός και το ενεργό παιχνίδι μπορούν να συμβάλουν σε αυτόν τον στόχο.

Σε επιλεγμένους ασθενείς μπορεί να προστεθεί φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ενδείξεις κάθε θεραπείας και με συστηματική παρακολούθηση. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί αξιολόγηση για χειρουργική αντιμετώπιση από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα.

Η θέση και η συμβολή της Ένωσης

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής επιδιώκει να συμβάλει στην υπεύθυνη ενημέρωση των γονέων, στην ενίσχυση της πρόληψης και στην έγκαιρη πρόσβαση σε επιστημονικά τεκμηριωμένη φροντίδα. Αναδεικνύει τη σημασία της σταθερής σχέσης παιδιάτρου και οικογένειας για την αναγνώριση των δυσκολιών, τον σχεδιασμό εφαρμόσιμων αλλαγών και τη συνέχεια της θεραπείας. Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας της Πολιτείας, των σχολείων και των επαγγελματιών υγείας. Η πρόσβαση σε ποιοτική διατροφή, ασφαλείς χώρους άσκησης και κατάλληλες υπηρεσίες υγείας πρέπει να διασφαλίζεται για κάθε παιδί, ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειάς του.

«Η έγκαιρη φροντίδα μπορεί να προλάβει επιπλοκές και να βελτιώσει ουσιαστικά την καθημερινότητα του παιδιού. Η οικογένεια χρειάζεται ενημέρωση, υποστήριξη και ένα σταθερό θεραπευτικό σχέδιο με επίκεντρο την υγεία και την ανάπτυξή του», καταλήγει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γαρμπή – Σχοινάς: «Δεν υπάρχει καμία οφειλή» λέει ο δικηγόρος τους

Στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη δικαστική υπόθεση που αφορά την Καίτη Γαρμπή και τον Διονύση Σχοινά με επιχειρηματία αναφέρθηκε ο δικηγόρος τους, Βασίλης Καϊμακάμης. Με δηλώσεις του την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, έδωσε απαντήσεις σχετικά με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, θέλοντας να αποσαφηνίσει την πλευρά του ζευγαριού. Απασφάλισε ο

Μαραντίνης: Ο πιο σημαντικός ρόλος στη ζωή μου είναι αυτός του πατέρα. Βλέπετε τους μαύρους κύκλους;

Στην κάμερα της εκπομπής «Super Κατερίνα» μίλησε ο Θοδωρής Μαραντίνης. Ο τραγουδιστής αναφέρθηκε στα επόμενα επαγγελματικά του βήματα αλλά και στην πατρότητα. Παράλληλα, κλήθηκε να σχολιάσει και την πολυσυζητημένη διαμάχη ανάμεσα στον Νίκο Καρβέλα και την Άννα Βίσση. Φίλιππος Ραφαήλ Μαραντίνης: Η Σίσσυ Χρηστίδου μάς συστήνει τον 18χρονο γιο της & είναι ένας κούκλος! «Ο

Σίσσυ Χρηστίδου για Ματίνα Παγώνη: «Οι συνάδελφοι το πρωί αναρωτιούνται “ποιος θα ζητήσει τώρα συγγνώμη” και μου κάνει εντύπωση»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Η Σίσσυ Χρηστίδου και ο Νίκος Συρίγος απάντησαν σήμερα στον αέρα του «Χαμογέλα και Πάλι» για όλα όσα είπε η Ματίνα Παγώνη στην «Κοινωνία ώρα Mega» και τους Χασαπόπουλο – Βούλγαρη, αλλά και στο «Πρωινό» του Γιώργου Λιάγκα. Η παρουσιάστρια, μάλιστα, έριξε τα βέλη της ανοικτά και

Τηλεθέαση: Πώς μοιράστηκε η τηλεοπτική πίτα στην πρωινή ζώνη της Πέμπτης 22/10

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Διαφορετική εικόνα παρουσίασαν τα νούμερα τηλεθέασης στην πρωινή ζώνη την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2026, με την Κατερίνα Καινούργιου να κατακτά την πρώτη θέση στο δυναμικό κοινό και τους «Αταίριαστους» να επικρατούν στο γενικό σύνολο. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen, η «Super Κατερίνα» σημείωσε 16,5% στο δυναμικό

Χάρι Στάιλς: Ζήτησε δημόσια συγγνώμη ο άνδρας με τον οποίο τσακώθηκε – «Εγώ έχασα την ψυχραιμία μου, όχι εκείνος»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Δημόσια συγγνώμη από τον άνδρα με τον οποίο είχε μια έντονη αντιπαράθεση στους δρόμους της Νέας Υόρκης δέχτηκε ο Χάρι Στάιλς, λίγες ημέρες μετά το περιστατικό που καταγράφηκε σε βίντεο και έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Όπως σημειώνει η Daily Mail, o άνδρας, ο οποίος ονομάζεται

Ιός Σαμόντα: Ο Γκίκας Μαγιορκίνης απαντά στο iatronet.gr εάν κινδυνεύουμε

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εμφανίζεται καθησυχαστικός. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός Shamonda μπορεί να προκαλέσει επιδημία σε ανθρώπους. Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου γνωστού κρούσματος του ιού Σαμόντα (Shamonda) σε άνθρωπο στη Γαλλία. Ο ασθενής, ο οποίος έπασχε από σοβαρή νόσο που τον καθιστούσε ευάλωτο σε λοιμώξεις και επιπλοκές

Ελπίδες για επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου: Το εξατομικευμένο εμβόλιο που μειώνει δραστικά τον κίνδυνο να επιστρέψει το μελάνωμα

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Ένα νέο εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου, σε συνδυασμό με ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο ανοσοθεραπείας, μείωσε κατά 42% τον κίνδυνο θανάτου ή επανεμφάνισης του μελανώματος, σύμφωνα με μεγάλη κλινική δοκιμή. Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα ενδέχεται να αποτελέσουν σημείο καμπής στη

Μαζωνάκης-«Πού θα είσαι το 2026;»-Η προφητική συνέντευξη στη Γερμανού! Οι ανατριχιαστικές απαντήσεις

Μια παλαιότερη ραδιοφωνική συνέντευξη της Ναταλίας Γερμανού με τον Γιώργο Μαζωνάκη επανήλθε στο προσκήνιο προκαλώντας ανατριχίλα. Η συνέντευξη είχε πραγματοποιηθεί το 2016 στον Sfera 102.2, ωστόσο όσα είχαν ειπωθεί τότε αποκτούν σήμερα μια διαφορετική διάσταση, καθώς ορισμένες από τις ερωτήσεις της παρουσιάστριας μοιάζουν, εκ των υστέρων, να προμηνύουν εξελίξεις που κανείς δεν θα μπορούσε να

Ηλιάνα Παπαγεώργιου: Το ταξίδι στη Νέα Υόρκη και η επίσκεψη στο διαμέρισμα που έμενε

Στιγμές από το παρελθόν της στη Νέα Υόρκη αναβίωσε η Ηλιάνα Παπαγεωργίου, η οποία επέστρεψε στην αμερικανική πόλη που συνδέεται άμεσα με την προσωπική και επαγγελματική της διαδρομή. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η παρουσιάστρια του GNTM έκανε μια στάση σε ένα μέρος που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά της. Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Ο πρώτος

Θοδωρής Μαραντίνης: Ο πιο σημαντικός ρόλος στη ζωή μου είναι αυτός του πατέρα, η έγνοια μου είναι πάντα στα παιδιά

Θοδωρής Μαραντίνης: Ο πιο σημαντικός ρόλος στη ζωή μου είναι αυτός του πατέρα, η έγνοια μου είναι πάντα στα παιδιά Θοδωρής Μαραντίνης: Ο πιο σημαντικός ρόλος στη ζωή μου είναι αυτός του πατέρα, η έγνοια μου είναι πάντα στα παιδιά Ο τραγουδιστής μίλησε για την πατρότητα, ενώ σχολίασε τη διαμάχη ανάμεσα σε Βίσση-Καρβέλα και απάντησε

Γιώργος Τσαλίκης: Κάθε πρωί όταν ξυπνάω λέω ευχαριστώ και λιβανίζω

Γιώργος Τσαλίκης: Κάθε πρωί όταν ξυπνάω λέω ευχαριστώ και λιβανίζω Γιώργος Τσαλίκης: Κάθε πρωί όταν ξυπνάω λέω ευχαριστώ και λιβανίζω Όταν πηγαίνω στην εκκλησία ποτέ δεν ζητάω, μόνο εάν έχει προκύψει κάτι, είπε ο τραγουδιστής Ιωάννα Μαρίνου 23.10.2026, 12:59 Τον τρόπο που έχει επιλέξει να ξεκινάει την ημέρα του μοιράστηκε ο Γιώργος Τσαλίκης, εξηγώντας πως κάθε

Ο Γιώργος Τσαλίκης μίλησε για την επίθεση στο αυτοκίνητό του: «Τον έχω σε κοντινό πλάνο αυτόν που το έσπασε»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Για την επίθεση στο αυτοκίνητό του μίλησε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Παρασκευής 23/10 ο Γιώργος Τσαλίκης. Όπως δε είπε αυτόν που το έκανε τον έχει σε πλάνο. Ο γνωστός τραγουδιστής είχε δημοσίευσε βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, δείχνοντας το