Τι αναφέρει η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), με αφορμή την σημερινή (8 Οκτωβρίου) Παγκόσμια Ημέρα.
Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει η καθυστερημένη διάγνωση σοβαρών οφθαλμολογικών παθήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να αναστραφούν ή να αντιμετωπιστούν, αναφέρει η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία (ΕΟΕ).
Όσο, όμως, εξελίσσονται δίχως την κατάλληλη θεραπεία, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες πλήρους αποκατάστασης της όρασης, προειδοποιεί. Και υπενθυμίζει ότι η προστασία της όρασης αρχίζει από την πρόληψη.
Η ΕΟΕ κάνει τις επισημάνσεις αυτές με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, που εφέτος τιμάται στις 8 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τουλάχιστον 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν διαταραχή της κοντινής ή μακρινής όρασης. Από αυτούς, σχεδόν οι μισοί έχουν απώλεια όρασης που θα μπορούσε να είχε προληφθεί. Σημαντικό ποσοστό, εξ άλλου, δεν έχει επισκεφθεί γιατρό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του.
Γλαύκωμα, καταρράκτης, ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια συγκαταλέγονται στις βασικές παθήσεις που απειλούν την όραση. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφονται περίπου:
- 94 εκατομμύρια περιπτώσεις απώλειας όρασης λόγω καταρράκτη
- 88,4 εκατομμύρια λόγω μη διορθωμένων διαθλαστικών σφαλμάτων
- 8 εκατομμύρια λόγω ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
- 7,7 εκατομμύρια λόγω γλαυκώματος
- 3,9 εκατομμύρια λόγω διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας
Οι παθήσεις αυτές δεν έχουν όλες την ίδια πρόγνωση. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και όταν μια οφθαλμολογική πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί, η καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία μπορεί να επιτρέψει στη νόσο να εξελιχθεί και να αυξήσει τον κίνδυνο μόνιμων βλαβών.
Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη αντιμετώπιση μπορούν σε αρκετές περιπτώσεις να αποτρέψουν ή να περιορίσουν την απώλεια όρασης, επισημαίνει η ΕΟΕ.
Μην περιμένετε τα συμπτώματα για να πάτε στον οφθαλμίατρο
Η ΕΟΕ υπογραμμίζει ότι ο οφθαλμολογικός έλεγχος δεν πρέπει να γίνεται μόνο όταν εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα. Και αυτό διότι πολλές παθήσεις των ματιών εξελίσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να προκαλούν εμφανείς ενοχλήσεις.
Έτσι, ένας άνθρωπος μπορεί να νομίζει ότι βλέπει φυσιολογικά. Στην πραγματικότητα, όμως, μπορεί να έχει αρχίσει μία παθολογική διεργασία η οποία μειώνει εν αγνοία του την όρασή του.
Μάλιστα η απώλεια όρασης μπορεί να εξελίσσεται αργά και να μην γίνεται εύκολα αντιληπτή. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί όταν οι δύο οφθαλμοί δεν επηρεάζονται στον ίδιο βαθμό.
Για τον λόγο αυτό ο προληπτικός έλεγχος αποκτά ιδιαίτερη σημασία, τονίζει η ΕΟΕ. Η συχνότητά του καθορίζεται αναλόγως με:
- Την ηλικία
- Το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό
- Την παρουσία παραγόντων κινδύνου, όπως η επαγγελματική έκθεση
Ποιοι χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή
Ιδιαίτερη σημασία έχει ο προληπτικός έλεγχος στην παιδική ηλικία. Η έγκαιρη αναγνώριση διαθλαστικών ανωμαλιών, αμβλυωπίας, στραβισμού και άλλων προβλημάτων όρασης είναι καθοριστική, διότι η φυσιολογική ανάπτυξή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη αντιμετώπιση.
Αντίστοιχα στους ηλικιωμένους, αυξάνεται η συχνότητα παθήσεων όπως ο καταρράκτης, το γλαύκωμα και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Οι παθήσεις αυτές στα αρχικά στάδιά τους δεν προκαλούν συμπτώματα. Το γεγονός αυτό καθιστά τον τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο ακόμη πιο σημαντικό.
Ανάγκη για συστηματική παρακολούθηση έχουν και οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και άλλα χρόνια νοσήματα. Ορισμένα συστηματικά νοσήματα μπορούν να επηρεάσουν και τους οφθαλμούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, η ΕΟΕ υπογραμμίζει ότι η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία μπορούν να αλλάξουν την πορεία μιας οφθαλμικής πάθησης και να συμβάλουν καθοριστικά στη διατήρηση της όρασης.
Φωτογραφία: iStock