Τρεις σπιτικές (και επιστημονικά τεκμηριωμένες) θεραπείες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων από το κοινό κρυολόγημα

Date:

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google

Ο λαιμός σας ενοχλεί σε κάθε κατάποση, η μύτη δεν λέει να ξεβουλώσει και ο βήχας γίνεται πιο επίμονος την ώρα που προσπαθείτε να κοιμηθείτε. Όταν το κοινό κρυολόγημα γίνεται βασανιστικό, η ανακούφιση γίνεται προτεραιότητα.

Εκτός από την ξεκούραση, την υγιεινή διατροφή και την επαρκή ενυδάτωση, υπάρχουν μερικές «σπιτικές» θεραπείες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Πρόκειται για απλές λύσεις που ανακουφίζουν και υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία.

Πανεπιστημιακοί γιατροί στην Washington Post παρουσιάζουν τις τρεις πιο αποτελεσματικές επιλογές, που καταπραΰνουν τον λαιμό, περιορίζουν τον βήχα και βοηθούν στην ανάρρωση, ενώ επισημαίνουν και τι χρειάζεται να προσέξετε πριν τις δοκιμάσετε…

Μέλι για τον βήχα και τον λαιμό

Το μέλι καλύπτει τον λαιμό με ένα προστατευτικό στρώμα, κάτι που μπορεί να ανακουφίσει τον πονόλαιμο και να καταπραΰνει τον βήχα. Παράλληλα, διαθέτει αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Προσοχή: Δεν επιτρέπεται η χορήγηση μελιού σε βρέφη μικρότερα του ενός έτους, καθώς μπορεί να περιέχει βακτηριακά σπόρια που προκαλούν βρεφική αλλαντίαση, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Στους ενήλικες και στα μεγαλύτερα παιδιά, τα σπόρια αυτά δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια που παράγουν τοξίνες.

Ανασκόπηση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών σε παιδιά – άνω του ενός έτους – έδειξε ότι το μέλι ενδέχεται να προσφέρει παρόμοια οφέλη με τη δεξτρομεθορφάνη, μια δραστική ουσία που χρησιμοποιείται σε μη συνταγογραφούμενα αντιβηχικά.

Μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικότερο από το αντιισταμινικό διφαινυδραμίνη στη μείωση της συχνότητας του βήχα. Σημειώνεται ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον βήχα δεν συστήνονται για παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών.

Επιπλέον, από άλλη μελέτη έχει διαπιστωθεί ότι οι γαργάρες με μία κουταλιά της σούπας μέλι, αναμεμειγμένη με περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού νερό, βοήθησαν στην ανακούφιση του πόνου μετά από αμυγδαλεκτομή, δηλαδή τη χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών.

Μπορείτε να παίρνετε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι μερικές φορές την ημέρα, για να ανακουφίσετε τον βήχα και τον πονόλαιμο. Εναλλακτικά, μπορείτε να το προσθέσετε σε ζεστό τσάι ή σε μικρή ποσότητα ζεστού νερού. Ωστόσο, όσο περισσότερο το αραιώνετε, τόσο λιγότερο αποτελεσματικό ενδέχεται να είναι.

Η λήψη μιας δόσης πριν από τον ύπνο μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Συνήθως, προς το τέλος της ημέρας ο βήχας γίνεται εντονότερος, καθώς η ομιλία κατά τη διάρκεια της ημέρας τείνει να ερεθίζει τον λαιμό και να πυροδοτεί περισσότερο βήχα.

Πλύσεις με αλατούχο διάλυμα για τη μύτη

Οι ρινικές πλύσεις, δηλαδή η χρήση αλατούχου διαλύματος για τον καθαρισμό των ρινικών οδών, μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τη συμφόρηση και να καταπραΰνουν τον ερεθισμό στα ιγμόρεια. Πρόκειται για μια πρακτική που συστήνεται από ωτορινολαρυγγολόγους.

Οι πλύσεις μπορούν να κάνουν τις ρινικές εκκρίσεις πιο ρευστές, κάτι που ενδέχεται να βοηθήσει και στον πονόλαιμο. Μπορούν επίσης να περιορίσουν μέρος της ξηρότητας που προκαλεί το φύσημα της μύτης. Είναι ιδιαίτερα καταπραϋντικές, ειδικά για τα παιδιά, για τα οποία οι διαθέσιμες επιλογές είναι πιο περιορισμένες.

Οι πλύσεις μπορούν να γίνουν με ειδική συσκευή, όπως ένα μπουκάλι ρινικών πλύσεων ή με ένα ρινικό σπρέι αλατούχου διαλύματος που διατίθεται χωρίς συνταγή.

Μπορείτε επίσης να παρασκευάσετε και σπιτικό αλατούχο διάλυμα. Αναμείξτε τρία κουταλάκια του γλυκού μη ιωδιούχο αλάτι με ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Στη συνέχεια, πάρτε ένα κουταλάκι του γλυκού από αυτό το μείγμα και διαλύστε το σε περίπου 240 ml αποστειρωμένου ή αποσταγμένου νερού, ή νερού βρύσης που έχει προηγουμένως βράσει και έχει κρυώσει.

Μη χρησιμοποιείτε ποτέ νερό βρύσης που δεν έχει προηγουμένως βράσει, καθώς μπορεί να περιέχει επιβλαβής μικροοργανισμούς. Τα έτοιμα σπρέι αλατούχου διαλύματος απαλλάσσουν από την ανάγκη υπολογισμού των αναλογιών. Για να τα χρησιμοποιήσετε, γείρετε το κεφάλι στο πλάι, τοποθετήστε το ακροφύσιο στο ένα ρουθούνι και ψεκάστε. Στη συνέχεια, επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.

Ψευδάργυρος: Μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων

Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τον μεταβολισμό. Επειδή ο οργανισμός δεν παράγει ψευδάργυρο, χρειάζεται να τον προσλαμβάνει από τροφές που είναι πλούσιες σε αυτόν, όπως το κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Οι ενήλικες γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά 8 mg ψευδαργύρου μέσω της διατροφής τους και οι άνδρες 11 mg.

Στα φαρμακεία διατίθενται επίσης συμπληρώματα ψευδαργύρου χωρίς συνταγή, σε μορφή παστίλιας ή δισκίων ταχείας διάλυσης. Μελέτες έχουν δείξει πως παρότι ο ψευδάργυρος είναι απίθανο να προλάβει ένα κρυολόγημα, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων κατά περίπου δύο ημέρες.

Όπως ισχύει για κάθε φάρμακο ή συμπλήρωμα, πριν πάρετε ψευδάργυρο συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα.

Σύμφωνα με τις συστάσεις ειδικών, η λήψη του είναι προτιμότερο να ξεκινά μέσα στις πρώτες 24 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Μια συνηθισμένη ημερήσια δόση που έχει χρησιμοποιηθεί σε μελέτες είναι περίπου 80 mg, κατανεμημένα σε περισσότερες παστίλιες μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, ιδιαίτερα στις υψηλότερες δόσεις, όπως οι στομαχικές ενοχλήσεις.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η Τζέσικα Τσαστέιν έγινε ξανθιά και εξήγησε γιατί δίσταζε τόσα χρόνια να βάψει τα μαλλιά της

Η Τζέσικα Τσαστέιν έγινε ξανθιά και εξήγησε γιατί δίσταζε τόσα χρόνια να βάψει τα μαλλιά της Η Τζέσικα Τσαστέιν έγινε ξανθιά και εξήγησε γιατί δίσταζε τόσα χρόνια να βάψει τα μαλλιά της Είναι πολύ ξεχωριστό να έχεις κόκκινα μαλλιά, αλλά είναι επίσης ωραίο να κάνεις μια αλλαγή πού και πού, δήλωσε η ηθοποιός Μια μεγάλη

Η κόρη της Πέγκυς Ζήνα έγινε 15 ετών: Το τρυφερό στιγμιότυπο και οι δημόσιες ευχές της τραγουδίστριας

Η κόρη της Πέγκυς Ζήνα έγινε 15 ετών: Το τρυφερό στιγμιότυπο και οι δημόσιες ευχές της τραγουδίστριας Η τραγουδίστρια έκανε μια ανάρτηση για την ξεχωριστή μέρα Τα 15α γενέθλια της κόρης της, Ηλέκτρας, γιόρτασε η Πέγκυ Ζήνα, κάνοντας μια τρυφερή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η τραγουδίστρια θέλησε να της ευχηθεί δημόσια, εκφράζοντας την αγάπη της

Ποσειδώνας Γιαννόπουλος: «Περισσότερο με προβλημάτισε η ανακοίνωση της Άννας Βίσση, που την έχω συνηθίσει να είναι πιο χαμηλών τόνων»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Στον αέρα της εκπομπής «Χαμογέλα και Πάλι» βγήκε σήμερα, Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος, προκειμένου να καταθέσει τη δική του άποψη για τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Άννας Βίσση και του Νίκου Καρβέλα. «Εγώ το γνωρίζω το ζευγάρι περισσότερο ως ραδιοφωνικός παραγωγός, από τις

Άννα Βίσση – Νίκος Καρβέλας: «Πήγε στις 6 το απόγευμα στο καμαρίνι της στο ΟΑΚΑ και έγινε ένας τεράστιος καβγάς»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Η Άννα Βίσση και ο Νίκος Καρβέλας είναι πρωταγωνιστές μιας πρωτοφανούς διαμάχης, η οποία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Στο Πρωινό συζητήθηκε μεταξύ άλλων το χρονικό της κόντρας που οδήγησε στη ρήξη, με τον Θάνο Κλωνόπουλο να αποκαλύπτει κάποιες πτυχές, όπως έναν πολύ μεγάλο καβγά που έγινε

Κατερίνα Λάσπα: «Όλοι παλεύουμε με τα σκοτάδια μας, το να πέφτεις μπορεί να είναι και ατύχημα»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Με αφορμή την τηλεοπτική της επάνοδο μέσα από την εκπομπή “Από Θαύμα” στο OPEN, η Κατερίνα Λάσπα έδωσε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο περιοδικό ΟΚ! και τον δημοσιογράφο Αστέρη Κασιμάτη. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, η γοητευτική παρουσιάστρια αναφέρθηκε αφενός στη σύλληψη του νέου της εγχειρήματος στη μικρή

Μίλτος Καρατζάς: «Ο Νίκος Καρβέλας είπε τότε στην Άννα Βίσση πως αν θες να πας εκεί, ξέχνα με, δεν θα ξανασυνεργαστούμε ποτέ»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Στη διαμάχη της Άννας Βίσση με τον Νίκο Καρβέλα αναφέρθηκε ο Μίλτος Καρατζάς, σε δηλώσεις του στο Happy Day. Ο γνωστός μουσικός παραγωγός μίλησε για τη σχέση των δύο καλλιτεχνών και αποκάλυψε ένα περιστατικό από το παρελθόν, όταν, όπως υποστήριξε, ο Νίκος Καρβέλας έθεσε στην τραγουδίστρια τελεσίγραφο

Από τη σκηνή της Eurovision στο θεατρικό σανίδι: Ο Ακύλας μεταμορφώνεται σε Βασιλιά Τζούλιαν

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε τους τελευταίους μήνες λόγω της συμμετοχής του στη Eurovision, ο Akylas στρέφεται σε μια νέα καλλιτεχνική πρόκληση. Ο νεαρός ερμηνευτής, ο οποίος εκπροσώπησε επάξια την Ελλάδα στη Eurovision 2026 στη Βιέννη με το ξεσηκωτικό τραγούδι «Ferto» και κατέκτησε την 10η θέση στον μεγάλο τελικό, ετοιμάζεται τώρα να κάνει το

Θάνος Καληώρας: Από τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου στους μεγάλους τηλεοπτικούς και θεατρικούς ρόλους

Ο σπουδαίος ηθοποιός Θάνος Καληώρας, με μια λαμπρή και γεμάτη επιτυχίες πορεία 50 ετών στο ελληνικό θέατρο και την τηλεόραση, μιλά για τη συμμετοχή του στη νέα δραματική σειρά «Δύο μαύρα πουκάμισα», την πρόκληση του να ενσαρκώνει έναν κυνικό χαρακτήρα και τις στιγμές που τον καθόρισαν από το ξεκίνημά του. Στο προσκήνιο της νέας τηλεοπτικής

Επική γκάφα στο «First Dates»: Νεαρός αναφέρει… πορνοστάρ ως το celebrity crush του και ξενερώνει τη συνοδό του, «αυτό είναι τραγικό»

Επική γκάφα στο «First Dates»: Νεαρός αναφέρει... πορνοστάρ ως το celebrity crush του και ξενερώνει τη συνοδό του, «αυτό είναι τραγικό» Ο νεαρός δυσκολευόταν να βρει θέμα συζήτησης με την συνοδό του κατά τη διάρκεια του δείπνου τους, με αποτέλεσμα να παρεμβαίνει η σερβιτόρα για προσπαθήσει να αναθερμάνει το ενδιαφέρον μεταξύ τους Σε μια επική

Η Τζέσικα Μπίελ θα συμμετάσχει στο Playmates, την ταινία που αναβιώνει τη ζωή του θρυλικού Χιου Χέφνερ

Η Τζέσικα Μπίελ θα συμμετάσχει στο Playmates, την ταινία που αναβιώνει τη ζωή του θρυλικού Χιου Χέφνερ Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που συμμετέχω σε αυτό το πρότζεκτ, είπε η ηθοποιός Η Τζέσικα Μπίελ θα συμμετάσχει στην επερχόμενη ταινία «Playmates», η οποία διαδραματίζεται στην έπαυλη του Playboy, υποδυόμενη μια πρώην Playmate που είναι σύζυγος του Χιου Χέφνερ.

Βασιλική Τρουφάκου: «Μόλις είχε πεθάνει ο μπαμπάς μου και το κοπλιμέντο του Νίκου Παναγιωτόπουλου μου έχει μείνει τόσο έντονα»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Με αφορμή τη νέα παράσταση που θα βρεθεί την φετινή σεζόν, η Βασιλική Τρουφάκου παραχώρησε συνέντευξη στο “Κ” της Καθημερινής και τον δημοσιογράφο Βλάση Κωστούρο. Μέσα σε όλα, δε, η όμορφη πρωταγωνίστρια αναφέρθηκε και στην καλλιτεχνική της διαδρομή αλλά και στο κοπλιμέντο εκείνο που κρατά με όμορφη

Δανάη Παππά: «Yπάρχουν ακόμη στερεότυπα, απλώς έβαλαν καινούργια ρούχα και παρουσιάζονται ως μοντέρνα»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Με αφορμή τον νέο πρωταγωνιστικό της ρόλο στο σίριαλ “Μια γυναίκα” του Alpha, η Δανάη Παππά έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό Hello και τη δημοσιογράφο Μαρία Κολλιάτσα. Ανάμεσα σε πολλά, μάλιστα, η νεαρή ηθοποιός αναφέρθηκε στις διακρίσεις που παρατηρεί ακόμα και σήμερα να