Τα «χάπια κοπράνων» λύση στις αλλεργίες;

Date:

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google

Μια ασυνήθιστη θεραπεία που βασίζεται σε μεταμοσχεύσεις κοπράνων ενδέχεται να προσφέρει μια νέα λύση για εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρές τροφικές αλλεργίες. Νέα έρευνα δείχνει ότι τα λεγόμενα «χάπια κοπράνων» μπορεί να αυξάνουν την ανοχή σε φιστίκια σε ανθρώπους με αλλεργία, ακόμη και μήνες μετά τη θεραπεία.

Τα «χάπια κοπράνων» δεν αποτελούν καινούργια θεραπευτική προσέγγιση για διάφορες παθήσεις. Οι λεγόμενες «crapsules» έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό των τοξικών παρενεργειών ορισμένων αντικαρκινικών φαρμάκων, ενώ έχουν εξεταστεί ακόμη και ως πιθανός τρόπος αύξησης των πιθανοτήτων επιβίωσης από καρκίνο του παγκρέατος.

Η έρευνα για την αλλεργία στα φιστίκια

Έως και 6 εκατομμύρια άνθρωποι παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις στα φιστίκια, τα οποία αποτελούν μία από τις συχνότερες τροφικές αλλεργίες. Παρότι αναπτύσσονται συνεχώς νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση των αλλεργιών, μια ασυνήθιστη προσέγγιση που βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα μπορεί να προσφέρει μια πρωτόγνωρη λύση: τις μεταμοσχεύσεις κοπράνων.

Η σημαντική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο «Science Translational Medicine», διαπίστωσε ότι άνθρωποι με αλλεργία στα φιστίκια παρουσίασαν μεγαλύτερη ανοχή στην κατανάλωσή τους αρκετούς μήνες μετά τη λήψη μεταμόσχευσης κοπράνων από υγιή δότη χωρίς τροφικές αλλεργίες.

Η ερευνητική ομάδα είχε προηγουμένως διαπιστώσει ότι δείγματα κοπράνων από μωρά με τροφικές αλλεργίες, όταν μεταφέρονταν σε ποντίκια που ήταν επιρρεπή σε αλλεργίες, προκαλούσαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση στα ζώα. Αντίθετα, τα ποντίκια που έλαβαν δείγματα από υγιή μωρά προστατεύονταν από τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα «καλά» βακτήρια και τα «χάπια κοπράνων»

Οι ερευνητές εντόπισαν στελέχη «καλών» βακτηρίων από το έντερο των υγιών μωρών, τα οποία προστάτευαν από τις αλλεργικές αντιδράσεις, και τα τοποθέτησαν σε κατεψυγμένα «χάπια κοπράνων» για τη νέα μελέτη.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα στελέχη από δότες με υγιές μικροβίωμα του εντέρου, οι ερευνητές χορήγησαν τα χάπια σε 10 νεαρούς ενήλικες με σοβαρή αλλεργία στα φιστίκια. Η θεραπεία πραγματοποιήθηκε μία φορά και περιλάμβανε συνολικά 36 χάπια, τα οποία ελήφθησαν μέσα σε διάστημα μερικών ωρών.

Τέσσερις μήνες αργότερα, τρεις από τους συμμετέχοντες μπορούσαν να καταναλώσουν πολλά φιστίκια προτού εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση.

Στον δεύτερο γύρο της μελέτης, οι ερευνητές πρόσθεσαν αντιβιοτικά στα χάπια μεταμόσχευσης κοπράνων, γεγονός που έδειξε ότι μπορεί να αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της μεταφοράς του μικροβιώματος.

Πώς μπορεί να λειτουργεί η θεραπεία

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μείωσαν τις τροφικές αλλεργίες αυξάνοντας την ποσότητα των χολικών αλάτων που παράγονται από το ήπαρ. Τα χολικά άλατα διασπούν τα λίπη, ώστε αυτά να απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό.

Τα «καλά» βακτήρια από τα μικροβιώματα του εντέρου φάνηκε να μεταβολίζουν καλύτερα τα χολικά άλατα. Αυτό μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των κυττάρων που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από τις αλλεργικές αντιδράσεις.

«Η τροφική αλλεργία αντανακλά μια αποτυχία της ανοχής από το στόμα, δηλαδή της διαδικασίας μέσω της οποίας το ανοσοποιητικό σύστημα του εντέρου μαθαίνει να αποδέχεται την τροφή», δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Τάλαλ Σατίλα, διευθυντής μεταφραστικής ανοσολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και ένας από τους επικεφαλής της μελέτης.

«Αυτό που δείχνει η μελέτη είναι ότι τα σωστά βακτήρια μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση αυτής της διαδικασίας, δρώντας μέσω μεταβολιτών των χολικών οξέων για να ενισχύσουν τα ανοσοκύτταρα που επιβάλλουν την ανοχή», εξήγησε ο Σατίλα.

Νέα μορφή των «χαπιών»

Όπως αναφέρει η nypost oι ερευνητές εργάζονται πλέον πάνω σε μια τροποποιημένη εκδοχή των «χαπιών κοπράνων», χρησιμοποιώντας μια καθαρή και συμπυκνωμένη μορφή μικροοργανισμών, η οποία μπορεί να αποθηκεύεται στο ψυγείο για ευκολότερη πρόσβαση.

Ωστόσο, απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα. Οι ερευνητές θα πρέπει επίσης να προσδιορίσουν ποιοι άνθρωποι είναι πιθανότερο να επωφεληθούν από τη συγκεκριμένη θεραπεία, καθώς και να εντοπίσουν επιπλέον ωφέλιμα βακτήρια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε προβιοτικές θεραπείες για τις τροφικές αλλεργίες.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαρία Εκμεκτσίογλου: «Δεν ήμουν φρόνιμη, μια μέρα με συνέλαβαν για να βάλω μυαλό επειδή τους πήγαινα κόντρα»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε η Μαρία Εκμεκτσίογλου στο νέο τεύχος του περιοδικού Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Θεοδώρου, αυτή την εβδομάδα. Ανάμεσα σε πολλά, δε, η γνωστή μαγείρισσα γύρισε πίσω στον χρόνο και μίλησε για την φορά που… οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα επειδή άκουγε

Η Γιολάντα Καλογεροπούλου «αναστατώνει» τα καταγάλανα νερά με το μπικίνι της

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Ανέμελες στιγμές μακριά από τους απαιτητικούς ρυθμούς των γυρισμάτων φροντίζει να απολαμβάνει η Γιολάντα Καλογεροπούλου, αυτές τις ημέρες του Αυγούστου, όπως μας ενημερώνει τακτικά μέσα από τα social media. Προτού επιστρέψει στα πλατό, για τις ανάγκες της νέας σειράς “Σπηλιάδες” στον ΑΝΤ1, η καλλονή ηθοποιός γεμίζει τις

Ο Πέρεζ Χίλτον παραμένει σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση, έχασε σημαντική ποσότητα αίματος λέει η οικογένειά του μετά τον αυτοτραυματισμό του σε live στο...

Σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση παραμένει ο Πέρεζ Χίλτον μετά τον αυτοτραυματισμό του σε live στο TikTok, με την οικογένειά του αναφέρει, πως ο blogger έχασε αρκετό αίμα. Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό που σημειώθηκε στο σπίτι του στο Μαϊάμι, η οικογένειά του έδωσε νεότερη ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας. Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 8

Η Σίσσυ Χρηστίδου απολαμβάνει τις διακοπές της στα Χανιά – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Σίσσυ Χρηστίδου απολαμβάνει τις διακοπές της στα Χανιά – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες Τα «χάπια κοπράνων» λύση στις αλλεργίες; Τέσσερις Ισπανοί συνελήφθησαν στην Κυανή Ακτή για την κλοπή ενός ρολογιού αξίας 260.000 ευρώ Drone της Frontex εντόπισε βάρκα με 26 μετανάστες ανοιχτά της Γαύδου Το σκοτεινό πρόσωπο πίσω από την επένδυση του Κούσνερ στην

Αφαιρέθηκαν τραγούδια της Τέιλορ Σουίφτ από βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Τραγούδια της Τέιλορ Σουίφτ αφαιρέθηκαν από βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ. Η 36χρονη τραγουδίστρια και τραγουδοποιός δεν έχει μιλήσει πρόσφατα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ωστόσο στις εκλογές του 2024 είχε στηρίξει την τότε αντιπρόεδρο

Κάρμεν Ρουγγέρη: «Πάντα αγαπούσα τον εαυτό μου με τη μεγάλη μου μύτη, με όλα»

Η Κάρμεν Ρουγγέρη, μίλησε για την αποχή της από την τηλεόραση αλλά και για το αν κρατάει επαφή με τον Πάνο Μιχαλόπουλο, με τον οποίο συνεργαζόντουσαν στην ίδια σειρά πριν αρκετά χρόνια στη σειρά, Ώρα η καλή αλλά και για το πέρασμα του χρόνου. Τηλεοπτικά θα σας δούμε από την επόμενη σεζόν; Φέτος έκανα κάποια

Πρώτη εικόνα του Mike μετά το ατύχημα: Στο σπίτι με δεμένο χέρι και μήνυμα αποκατάστασης

Μια νέα περιπέτεια υγείας βιώνει ο γνωστός ράπερ Mike καθώς ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα πριν από λίγες ημέρες. Ο καλλιτέχνης επέλεξε να μοιραστεί το γεγονός με τους διαδικτυακούς του φίλους μέσα από την πλατφόρμα του Instagram ενημερώνοντας για την τρέχουσα κατάστασή του και την ανάγκη του να απέχει προσωρινά από τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Τροχαίο

Η Σίσσυ Χρηστίδου φωτογραφήθηκε με ολόσωμο μαγιό με κοψίματα σε παραλία στα Χανιά

Η Σίσσυ Χρηστίδου φωτογραφήθηκε με ολόσωμο μαγιό με κοψίματα σε παραλία στα Χανιά Η Σίσσυ Χρηστίδου φωτογραφήθηκε με ολόσωμο μαγιό με κοψίματα σε παραλία στα Χανιά Η παρουσιάστρια συνεχίζει τις διακοπές της στην Κρήτη Με ένα μαύρο μαγιό με κοψίματα πόζαρε η Σίσσυ Χρηστίδου σε παραλία στα Χανιά, όπου κάνει διακοπές. Η παρουσιάστρια έκανε το Σάββατο

Ο Μπιλ Μάχερ προκάλεσε αντιδράσεις με το σχόλιό του για το βάρος της Αριάνα Γκράντε: Ίσως αυτό το αστείο την κάνει να φάει κάτι,...

Ο Μπιλ Μάχερ προκάλεσε αντιδράσεις με το σχόλιό του για το βάρος της Αριάνα Γκράντε: Ίσως αυτό το αστείο την κάνει να φάει κάτι, είπε Ο Μπιλ Μάχερ προκάλεσε αντιδράσεις με το σχόλιό του για το βάρος της Αριάνα Γκράντε: Ίσως αυτό το αστείο την κάνει να φάει κάτι, είπε Το σχόλιο του παρουσιαστή στην

Μαρία Μενούνος: «Η Αθηνά τα άλλαξε όλα, με έχει κάνει πιο συνειδητή με τον χρόνο μου»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε η Μαρία Μενούνος στο νέο τεύχος του περιοδικού Gala και τη δημοσιογράφο Μαρία Λεμονιά. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, η λαμπερή παρουσιάστρια μίλησε για τις αλλαγές που έφερε η μητρότητα στη ζωή της αλλά και για την ευθύνη που νιώθει σαν τελετάρχης

Ίντρα Κέιν: «Πως γίνεται να πηγαίνουμε τόσο λάθος; Με πιάνει φρίκη»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Η Ίντρα Κέιν έδωσε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο περιοδικό Marie Claire και τη δημοσιογράφο Αναστασία Καμβύση, με αφορμή τη θεατρική της συνεργασία με τη Μαρίνα Ασλάνογλου και τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη αυτό το καλοκαίρι. Μέσα σε όλα, μάλιστα, η γοητευτική τραγουδίστρια κλήθηκε να τοποθετηθεί γύρω από

Γιώργος Κοντογιάννης: «Ο Μάρκος Σεφερλής είναι περήφανος για μένα που είμαι εργατικός»

Εγώ εργάζομαι το πρωί ως νοσηλευτής στο Αμαλία Φλέμινγκ και το βράδυ στο Δελφινάριο», δήλωσε ο ηθοποιός Γιώργος Κοντογιάννης. Για την ενασχόληση του ως νοσηλευτής σε νοσοκομείο αλλά και για την παράλληλη εργασία του στο θέατρο μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Κοντογιάννης στη συνέντευξη που έδωσε στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών και τη δημοσιογράφο Σάσα Σταμάτη.