Συναγερμός από νέα έρευνα του Κέιμπριτζ: Τα τεχνητά γλυκαντικά επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου

Date:

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google

Τα τεχνητά γλυκαντικά χρησιμοποιούνται ευρέως ως υποκατάστατα της ζάχαρης, ωστόσο μια νέα εργαστηριακή έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ δείχνει ότι τα περισσότερα από αυτά μπορούν να επηρεάσουν άμεσα – και σημαντικά – το μικροβίωμα του εντέρου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι γλυκαντικές ουσίες που συναντώνται συχνά σε τρόφιμα και αναψυκτικά επιβραδύνουν την ανάπτυξη συγκεκριμένων βακτηρίων, επηρεάζοντας όχι μόνο την υγεία του εντέρου, αλλά και συνολικά του οργανισμού.

Μάλιστα, μία συγκεκριμένη γλυκαντική ουσία, η ισοστεβιόλη, όταν συνδυάστηκε με το αντικαταθλιπτικό φάρμακο ντουλοξετίνη, περιόρισε και δύο σημαντικά βακτήρια που συνδέονται με τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός ενδέχεται επίσης να επηρεάζει τις ανοσολογικές αντιδράσεις του οργανισμού.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ωστόσο, ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να γίνουν κατανοητές οι πραγματικές επιπτώσεις αυτών των ευρημάτων στην ανθρώπινη υγεία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε εργαστηριακό περιβάλλον και αποτελεί μία από τις πρώτες προσπάθειες αξιολόγησης της άμεσης επίδρασης των γλυκαντικών ουσιών στα βακτήρια του εντέρου, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με άλλες ουσίες.

Πού βρίσκονται τα γλυκαντικά

Οι γλυκαντικές ουσίες χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλά τρόφιμα και αναψυκτικά όπως: αναψυκτικά, γλυκά, επιδόρπια, σνακ, δημητριακά. Παρότι προωθούνται ως πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τη ζάχαρη, αυξάνονται τα επιστημονικά στοιχεία που τις συνδέουν με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και ο καρκίνος.

Παρά την εκτεταμένη χρήση τους, έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες μελέτες σχετικά με τις άμεσες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις γλυκαντικές ουσίες και στα βακτήρια του εντέρου. Τα βακτήρια αυτά αποτελούν μέρος διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού.

Τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα

Ο καθηγητής Κίραν Πατίλ, από τη Μονάδα Τοξικολογίας του Βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, εξήγησε ότι οι περισσότερες γνώσεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των γλυκαντικών ουσιών στην υγεία προέρχονται από έρευνες σε ζώα ή από πληθυσμιακές μελέτες.

Όπως επισήμανε, παρότι οι συγκεκριμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το μικροβίωμα πιθανόν να μεσολαβεί στις επιδράσεις των γλυκαντικών ουσιών, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί με ποιον ακριβώς τρόπο δρουν μέσα στο σώμα.

Η δρ Σόνια Μπλάσε, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίσης ερευνήτρια στη Μονάδα Τοξικολογίας, πρόσθεσε ότι η απάντηση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη επειδή οι άνθρωποι σπάνια καταναλώνουν τις γλυκαντικές ουσίες μόνες τους. Συνήθως περιέχονται σε αναψυτκτικά και σνακ ή ακόμη και σε φαρμακευτικά σκευάσματα, στα οποία χρησιμοποιούνται για να καλύψουν την πικρή γεύση.

Πώς έγινε η έρευνα για τις γλυκαντικές ουσίες

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Molecular Systems Biology», οι επιστήμονες εξέτασαν με ποιον τρόπο τα τεχνητά γλυκαντικά και τα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων επηρεάζουν τα βακτήρια που ζουν στο έντερο.

Παράλληλα, μελέτησαν πώς μεταβάλλονται αυτές οι επιδράσεις όταν οι γλυκαντικές ουσίες καταναλώνονται μαζί με άλλες κοινές ουσίες, όπως: η καφεΐνη, οι αρωματικές ουσίες και τα φάρμακα.

Οι ερευνητές καλλιέργησαν στο εργαστήριο καθένα από 25 διαφορετικά είδη βακτηρίων του εντέρου. Ανάμεσά τους υπήρχαν ωφέλιμα και ουδέτερα βακτήρια, αλλά και είδη που θεωρούνται δυνητικά επιβλαβή.

Στη συνέχεια, εξέθεσαν ξεχωριστά κάθε βακτηριακή καλλιέργεια σε 39 κοινές γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε εμπορικά προϊόντα. Ορισμένες από τις ουσίες ήταν τεχνητές και άλλες φυσικές. Οι επιστήμονες μέτρησαν κατόπιν πόσο αποτελεσματικά πολλαπλασιάζονταν τα βακτήρια.

Τα τεχνητά γλυκαντικά επηρέασαν τα βακτήρια

Περίπου το 75% των γλυκαντικών ουσιών άλλαξαν τον τρόπο ανάπτυξης τουλάχιστον ενός βακτηριακού είδους. Ορισμένα γλυκαντικά επιβράδυναν ή σταμάτησαν εντελώς την ανάπτυξη συγκεκριμένων βακτηρίων τα οποία συνδέονται με ένα υγιές έντερο.

Οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια κάθε γλυκαντική ουσία σε συνδυασμό με κοινές ενώσεις, όπως: η καφεΐνη, η βανιλίνη, δηλαδή το εκχύλισμα βανίλιας, η αντβαντάμη, ένα τεχνητό γλυκαντικό, οκτώ ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα.

Στόχος ήταν να διαπιστώσουν εάν αυτοί οι συνδυασμοί προκαλούσαν διαφορετικές επιδράσεις στα βακτήρια του εντέρου.

Οι επιστήμονες εντόπισαν περισσότερες από 100 αλληλεπιδράσεις στις οποίες οι γλυκαντικές ουσίες δρούσαν διαφορετικά όταν συνδυάζονταν με άλλες ουσίες. Σε 34 περιπτώσεις, οι συνδυασμοί ενίσχυσαν τις επιδράσεις των γλυκαντικών στα βακτήρια. Αντίθετα, σε 68 περιπτώσεις, οι επιδράσεις έγιναν ασθενέστερες.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα αφορούσε τον συνδυασμό μιας γλυκαντικής ουσίας που ονομάζεται ισοστεβιόλη και του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου ντουλοξετίνη. Η ισοστεβιόλη χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός κατέστειλε σε μεγάλο βαθμό τα βακτήρια Roseburia intestinalis και Parabacteroides merdae. Πρόκειται για δύο βακτήρια του εντέρου που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.

Μειώθηκε η ποικιλομορφία του μικροβιώματος

Κανένα βακτήριο του εντέρου δεν υπάρχει απομονωμένο. Αντίθετα, τα βακτήρια ζουν ως μέρος μιας ευρύτερης «κοινότητας» μέσα στον πεπτικό σωλήνα. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές δημιούργησαν στο εργαστήριο μια συνθετική μικροβιακή κοινότητα, η οποία περιλάμβανε και τα 25 βακτηριακά είδη.

Αφού την άφησαν να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου, την εξέθεσαν σε διάφορους συνδυασμούς γλυκαντικών ουσιών και φαρμάκων. Οι επιστήμονες εξέτασαν ποια βακτηριακά είδη αυξήθηκαν, ποια μειώθηκαν και εάν μεταβλήθηκε η συνολική ποικιλομορφία της κοινότητας.

Με αυτόν τον απλουστευμένο τρόπο επιχείρησαν να μιμηθούν όσα θα μπορούσαν να συμβούν μέσα στο ανθρώπινο έντερο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός ισοστεβιόλης και ντουλοξετίνης μείωσε τη μικροβιακή ποικιλομορφία.

Η ύπαρξη ενός ποικιλόμορφου μικροβιώματος θεωρείται σημαντική για την καλή υγεία του εντέρου. Ο συνδυασμός γλυκαντικού και φαρμάκου άλλαξε επίσης ποια βακτηριακά είδη ευδοκιμούσαν και ποια υποχωρούσαν.

Πιθανές επιδράσεις και στο ανοσοποιητικό σύστημα

Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι η επίδραση του συνδυασμού ισοστεβιόλης και ντουλοξετίνης στη βακτηριακή κοινότητα αύξησε την τοξικότητα απέναντι σε ορισμένα κύτταρα του οργανισμού. Παράλληλα, παρενέβη στη λειτουργία άλλων κυττάρων που διαδραματίζουν ρόλο στις φλεγμονώδεις και ανοσολογικές αντιδράσεις του σώματος.

Η δρ Σόνια Μπλάσε ανέφερε ότι τα γλυκαντικά συχνά προωθούνται ως ουσίες που είναι μεταβολικά ουδέτερες, όμως τα αποτελέσματα της μελέτης αμφισβητούν αυτή την αντίληψη. «Διαπιστώσαμε ότι μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τα βακτήρια του εντέρου, ιδιαίτερα όταν αναμειγνύονται με άλλες ενώσεις, όπως φάρμακα και πρόσθετα τροφίμων. Αυτοί οι συνηθισμένοι συνδυασμοί θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις στο εντερικό μικροβίωμά μας», επισήμανε.

Σημαντικά τα ευρήματα, χρειάζονται νέες έρευνες

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο και δεν έγιναν σε ανθρώπους. Επομένως, απαιτούνται περισσότερες έρευνες προτού καταστεί δυνατό να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι συγκεκριμένοι συνδυασμοί προκαλούν άμεσες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Ο καθηγητής Κίραν Πατίλ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν πως τα τεχνητά γλυκαντικά δεν περνούν απλώς παθητικά μέσα από τον οργανισμό. Αντίθετα, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα μικρόβια του εντέρου, ενώ οι επιδράσεις τους είναι πιθανό να ενισχυθούν ή να μεταβληθούν από άλλες ουσίες, όπως τα φάρμακα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ευρήματα μπορούν να καθοδηγήσουν νέες μελέτες, οι οποίες θα εξετάσουν πώς τα γλυκαντικά ενδέχεται να επηρεάζουν την υγεία με απρόσμενους τρόπους. 

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ρούλα Κορομηλά: «Απομονώστε την τοξική μειοψηφία του διαδικτύου που επιχειρεί να αποδομήσει αξίες»

Ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης προς τον Γιάννη Πάριο απέστειλε η Ρούλα Κορομηλά, παίρνοντας δημόσια θέση για τα επικριτικά σχόλια που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες. Αφορμή για τις διαδικτυακές επιθέσεις στάθηκε η πρόσφατη συναυλία του σπουδαίου ερμηνευτή στο Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας στην Κύπρο, όπου ορισμένοι χρήστες σχολίασαν αρνητικά την ηλικία του και

Εντυπωσιακό πάρτι και παραμυθένια έκπληξη στο σπίτι για τα έβδομα γενέθλια της μικρής Μελίτας Παύλου

Μια ημέρα πλημμυρισμένη από συγκίνηση, χαμόγελα και έντονα συναισθήματα είναι η σημερινή για την Ελένη Χατζίδου και τον Ετεοκλή Παύλου, καθώς η κόρη τους, Μελίτα-Δήμητρα, γιορτάζει τα έβδομα γενέθλιά της. Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής σόουμπιζ, που μοιράζεται καθημερινά μια μοναδική σχέση στοργής με το κοινό του, θέλησε να χαρίσει στο μοναχοπαίδι του την πιο

Γεωργία Αγγελοπούλου: Πάγωσαν όλοι με τον τραυματισμό της στο Μπρνο της Τσεχίας

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Δύσκολες στιγμές εκτυλίχθηκαν στο Μπρνο της Τσεχίας κατά τη διάρκεια της ιστορικής αναμέτρησης της Εθνικής ομάδας βόλεϊ γυναικών με τη Σερβία, στον πρώτο χρονικά προημιτελικό του Ευρωβόλεϊ 2026, το απόγευμα της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου. Με τη Σερβία να προηγείται, στην αρχή του δεύτερου η Γεωργία Αγγελοπούλου τραυματίστηκε

Ρούλα Κορομηλά για Γιάννη Πάριο: «Απομονώστε αυτήν την τοξική μάστιγα της μειοψηφίας του διαδικτύου που με ευτελή σχόλια επιχειρεί να αποδομήσει αξίες»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Η Ρούλα Κορομηλά θέλησε να τοποθετηθεί δημόσια για όσα ακολούθησαν μετά την τελευταία συναυλία του Γιάννη Πάριου και τα σχόλια που γράφτηκαν στα social media για τον σπουδαίο ερμηνευτή. Μέσα από ανάρτησή της την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026, η παρουσιάστρια εξέφρασε την έντονη ενόχλησή της για τις

Ξέσπασε η Ρούλα Κορομηλά για τα σχόλια στον Γιάννη Πάριο: «Μην δίνετε χώρο στη συμμορία της απαξίωσης»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Αντιδράσεις προκάλεσαν τα αρνητικά σχόλια που καταγράφηκαν στο διαδίκτυο για τον Γιάννη Πάριο με αφορμή τη φωνητική του απόδοση στην πρόσφατη συναυλία του στην Κύπρο, με τη Ρούλα Κορομηλά να τοποθετείται δημόσια για το ζήτημα. Με παρέμβασή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram την Τετάρτη

Κάρολος και Μακρόν στην Ταπισερί της Μπαγιέ: Η Γαλλία επιστρέφει στη Βρετανία ένα κειμήλιο, ενώ τα Γλυπτά του Παρθενώνα μένουν στο Λονδίνο

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Ο βασιλιάς Κάρολος και ο Εμανουέλ Μακρόν θα σταθούν σήμερα μπροστά σε ένα έργο που αφηγείται μια από τις πιο καθοριστικές στιγμές της αγγλικής ιστορίας. Η Ταπισερί της Μπαγιέ, ένα κέντημα μήκους περίπου 70 μέτρων που δημιουργήθηκε τον 11ο αιώνα, βρίσκεται στο Λονδίνο με γαλλικό δάνειο

Κλέλια Ανδριολάτου: Εντυπωσιακό αντίο στο καλοκαίρι με λεοπάρ μπικίνι που μαγνητίζει τα βλέμματα

Στιγμές από τις φετινές καλοκαιρινές της διακοπές μοιράστηκε η Κλέλια Ανδριολάτου με τους διαδικτυακούς της φίλους στα social media, αναρτώντας ένα άλμπουμ φωτογραφιών στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Η νεαρή ηθοποιός και μοντέλο,επέλεξε να αποχαιρετήσει την περίοδο των διακοπών με μια σειρά από καρέ γεμάτα ανεμελιά και χαλάρωση. Κλέλια Ανδριολάτου: Η τόπλες φωτό από

Δανάη Μπάρκα: «Βροχή» οι ευχές των celebrities μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης

Με τον πιο τρυφερό τρόπο ανακοίνωσε η Δανάη Μπάρκα πως περιμένει το πρώτο της παιδί με τον Φάνη Μπότση, με την είδηση να σκορπά χαμόγελα και να προκαλεί ένα μεγάλο κύμα ευχών στα social media. Η παρουσιάστρια και ηθοποιός επέλεξε το βράδυ της Τρίτης 1ης Σεπτεμβρίου να μοιραστεί τη χαρμόσυνη είδηση με τους διαδικτυακούς της

Ρόμπερτ Πάτινσον για τα γυρίσματα της νέας ταινίας Batman: Είναι μαραθώνιος

Ρόμπερτ Πάτινσον για τα γυρίσματα της νέας ταινίας Batman: Είναι μαραθώνιος Ο ηθοποιός υποδύθηκε για πρώτη φορά τον διάσημο ήρωα το 2022 Ο Ρόμπερτ Πάτινσον επιστρέφει στην Γκόθαμ Σίτι ως Batman, με τα γυρίσματα της ταινίας «The Batman Part II» να βρίσκονται σε εξέλιξη. Το να φορέσει όμως ξανά τη στολή του διάσημου ήρωα δεν είναι τόσο εύκολο όσο

Η Ευγενία Σαμαρά κολύμπησε με φαλαινοκαρχαρίες και σαλάχια στο Μεξικό, δείτε βίντεο

Η Ευγενία Σαμαρά κολύμπησε με φαλαινοκαρχαρίες και σαλάχια στο Μεξικό, δείτε βίντεο Η Ευγενία Σαμαρά κολύμπησε με φαλαινοκαρχαρίες και σαλάχια στο Μεξικό, δείτε βίντεο «Δέος και ανατριχίλα και τρέλα, έκανα πάλι σαν πεντάχρονο», έγραψε η ηθοποιός Με φαλαινοκαρχαρίες και σαλάχια κολύμπησε η Ευγενία Σαμαρά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στο Μεξικό και δημοσίευσε σχετικό

Βασιλιάς Χάραλντ: Ποιοι royals θα βρεθούν στην κηδεία του στη Νορβηγία – Τα ονόματα που έχουν ήδη επιβεβαιωθεί

Το Όσλο ετοιμάζεται να υποδεχθεί στις 9 Σεπτεμβρίου μέλη βασιλικών οικογενειών από την Ευρώπη και την Ασία για την κηδεία του βασιλιά Χάραλντ Ε΄, με τις πρώτες επίσημες παρουσίες να έχουν ήδη γίνει γνωστές. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 στον καθεδρικό ναό του Όσλο. Νωρίτερα, η σορός του πρώην βασιλιά θα μεταφερθεί με πομπή

Πόνος στο στήθος: Πότε πρέπει να σας ανησυχήσει και πότε να δείτε γιατρό

Οι περισσότεροι πόνοι στο στήθος δεν αποτελούν σημάδι καρκίνου, αλλά ορισμένα συμπτώματα αξίζουν μια πιο προσεκτική εξέταση. Ο πόνος στο στήθος είναι ένα σύμπτωμα που προκαλεί συχνά ανησυχία, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από φόβους για καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν σχετίζεται με κακοήθεια και οφείλεται σε πολύ πιο συνηθισμένες