Το καμαρίνι της Αλίκης Βουγιουκλάκη ανοίγει στο κοινό στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 30 χρόνια μετά τον θάνατό της

Date:

Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο της Αλίκης Βουγιουκλάκη, το προσωπικό της καμαρίνι αποκτά μόνιμη θέση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μετατρέποντας έναν χώρο άρρηκτα συνδεδεμένο με την προετοιμασία της πριν από κάθε παράσταση σε σημείο αναφοράς για τη θεατρική ιστορία και τη μνήμη της.

Η πρωτοβουλία αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά η αείμνηστη ηθοποιός πραγματοποίησε το 1953 την πρώτη της θεατρική εμφάνιση, ερμηνεύοντας τη Λουίζον στον «Κατά φαντασίαν ασθενή» του Μολιέρου, δίπλα στον Χριστόφορο Νέζερ, σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σολωμού. Περισσότερα από 70 χρόνια αργότερα, επιστρέφει συμβολικά στον χώρο όπου ξεκίνησε την πορεία της στο θέατρο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Φύτρας, προϊστάμενος Προγράμματος και Πολιτισμού στο Κανάλι Ένα και εμπνευστής της πρωτοβουλίας, εξηγεί ότι η δημιουργία του καμαρινιού αποτελούσε προσωπικό του όνειρο. Όπως αναφέρει, η επαγγελματική του πορεία συνδέθηκε στενά με τη μεγάλη ηθοποιό, καθώς πήρε την πρώτη έντυπη συνέντευξή της για την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» το 1987, αλλά και την τελευταία ραδιοφωνική της συνέντευξη, πέντε μήνες πριν από τον θάνατό της, τον Φεβρουάριο του 1996. «Σε όλη αυτή την πορεία αποκτήσαμε μια σχέση εμπιστοσύνης που για μένα ήταν παρακαταθήκη και το κρατάω μέσα μου σαν θησαυρό», σημειώνει.

Δίπλα στο καμαρίνι της Αλίκης Βουγιουκλάκη βρίσκεται πλέον και εκείνο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, το οποίο δημιουργήθηκε νωρίτερα, επίσης με πρωτοβουλία του Καναλιού Ένα. Ο κ. Φύτρας θυμάται πως μετά τα εγκαίνιά του γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργηθεί και ο χώρος αφιερωμένος στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. «Κοιταχτήκαμε με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, με τον πρόεδρο της ΔΗ.ΡΑ.Π. Ιωσήφ Βουράκη και είπαμε “μην μείνει μόνος του ο Δημήτρης”. Όποιες διαφωνίες και αν είχαν μεταξύ τους Αλίκη και Δημήτρης θα είναι πάντοτε στο ίδιο πούλμαν. Θα χορεύουν πάντα μαζί, θα ερωτεύονται, θα τσακώνονται και το τέλος θα είναι πάντοτε ευτυχισμένο. Και εμείς εδώ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, αυτό θελήσαμε να κάνουμε, να τους χαρίσουμε ένα ευτυχισμένο τέλος και να είναι πάντα μαζί».

Το καμαρίνι της Αλίκης Βουγιουκλάκη ανοίγει στο κοινό στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 30 χρόνια μετά τον θάνατό της

Ο χώρος, που επιμελήθηκε ο σκηνογράφος Μανόλης Παντελιδάκης, δεν έχει τη μορφή μιας τυπικής μουσειακής έκθεσης. Αντίθετα, έχει σχεδιαστεί ώστε να δίνει την αίσθηση ότι η ηθοποιός μόλις σηκώθηκε από το τραπέζι του μακιγιάζ για να ανέβει στη σκηνή.

Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται το φόρεμα που σχεδίασε ο Γιώργος Πάτσας για την πρώτη παρουσίαση της «Εύθυμης χήρας» στο θέατρο «Αλίκη» το 1980, τα χαρακτηριστικά καπέλα από την παράσταση «Ωραία μου κυρία», η σομόν ρόμπα που φορούσε μετά το τέλος των παραστάσεων, τα γυαλιά της, προσωπικές φωτογραφίες από το σπίτι της, ο καθρέφτης της, η τιάρα από την «Ωραία μου κυρία» του 1977, η περούκα από το έργο «Βίκτωρ Βικτώρια», καθώς και το άρωμα που δημιούργησε ειδικά για εκείνη ο οίκος Guerlain, με τα αρχικά της χαραγμένα στο μπουκάλι.

Ο Παναγιώτης Φύτρας ξεχωρίζει ιδιαίτερα ένα από τα εκθέματα: «Ένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα για εμένα είναι τα πασουμάκια της Αλίκης, τα οποία θα μπορούσε κανείς να πει, ότι έχουν απορροφήσει όλο τον κάματο και την κούραση από τις πρόβες και την παράσταση. Ο επισκέπτης θα απολαύσει μοναδικά κειμήλια μιας συγκλονιστικής καριέρας και μιας αστραφτερής ζωής και θα μπορέσει να δει μοναδικά ίχνη της, από το πέρασμά της στο σανίδι και όχι μόνο».

Όπως επισημαίνει, το καμαρίνι αναδεικνύει όχι μόνο τη δημόσια εικόνα της Αλίκης Βουγιουκλάκη, αλλά και την καθημερινότητα μιας ηθοποιού που ξεχώριζε για την πειθαρχία, την προετοιμασία και την αφοσίωσή της στη δουλειά της.

Αναφερόμενος στην προσωπικότητά της, δήλωσε: «Το φως της προπορευόταν της φυσικής της παρουσίας. Η Αλίκη ήταν παράγοντας πολλών πραγμάτων. Είχε τεράστιο ταλέντο, διάρκεια και, πάνω απ’ όλα, μια αλήθεια που δεν μπορούσες να της αντισταθείς. Και αυτή την αλήθεια την αντιλήφθηκαν πρώτα τα παιδιά. Εκείνα την αγκάλιασαν και την πέρασαν στις επόμενες γενιές. Έτσι, η Αλίκη έγινε ένα παραμύθι που συνεχίζει να ταξιδεύει από στόμα σε στόμα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά, Ιωσήφ Βουράκης, ευχαρίστησε την οικογένεια της ηθοποιού για την εμπιστοσύνη που έδειξε, δηλώνοντας: «Μας παρέδωσαν μικρούς θησαυρούς ενός μεγάλου μύθου. Η Αλίκη δεν θα μπορούσε να λείπει από τον Πειραιά, μια πόλη που σημαίνει πολιτισμός, χαρά, γέλιο, εργατιά. Όλο αυτό το αντιπροσωπεύει η Αλίκη Βουγιουκλάκη και μέσα από τις ταινίες της και μέσα από τη ζωή της. Δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται κάπου αλλού αυτά τα αντικείμενα, καθώς από εδώ ξεκίνησε και τελείωσε τη θεατρική της καριέρα. Εδώ έπαιξε την πρώτη της και την τελευταία της παράσταση. Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να επισκέπτεται το καμαρίνι καθημερινά από Δευτέρα έως Κυριακή εντελώς δωρεάν, να μπαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και να αισθάνεται τον παλμό του θεάτρου και να βλέπει στην ουσία την ίδια την Αλίκη. Όσοι είχαμε την τύχη να αγγίξουμε αυτά τα αντικείμενα, δεν αγγίξαμε απλώς αντικείμενα, αγγίξαμε την ίδια την Αλίκη».

Ο ίδιος αποκάλυψε ακόμη ότι η ανταπόκριση του κοινού έχει ήδη οδηγήσει σε σκέψεις για επέκταση της έκθεσης, με περισσότερα προσωπικά αντικείμενα της αξέχαστης πρωταγωνίστριας να φιλοξενηθούν σε μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αμαλία Κωστοπούλου: Το νέο ξεκίνημα μετά τον γάμο, η αγορά της γης των ονείρων της & η μεγάλη αλλαγή

Σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών βρίσκεται η Αμαλία Κωστοπούλου, η οποία μετά τον γάμο της με τον Jake Medwell στη Μεσσηνία έχει γυρίσει σελίδα τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική της ζωή. Η 29χρονη, που άφησε πίσω της το Λος Άντζελες για να εγκατασταθεί στο Όστιν, αποφάσισε να μοιραστεί δημόσια τις σκέψεις και τα

Οικονομάκου- Λασκαράκη: Όταν οι κουμπάρες παίρνουν αποστάσεις- Η τελευταία κοινή φωτογραφία τους

Η φιλία τους είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο πολυσυζητημένες και λαμπερές σχέσεις της ελληνικής σόουμπιζ. Μπορεί ο χώρος της τηλεόρασης να μη φημίζεται για τις αληθινές συμμαχίες του, όμως η Αθηνά Οικονομάκου και η Βάσω Λασκαράκη απέδειξαν για χρόνια πως οι κανόνες υπάρχουν για να σπάνε. Σίσσυ Χρηστίδου: Συνεχίζει τις διακοπές της στην Πάρο

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Ήταν πολύ συγκινητικό που συνόδευσα τη Δανάη Μπάρκα στον γάμο της

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Ήταν πολύ συγκινητικό που συνόδευσα τη Δανάη Μπάρκα στον γάμο της Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Ήταν πολύ συγκινητικό που συνόδευσα τη Δανάη Μπάρκα στον γάμο της Είναι πολύ ευτυχισμένη, είπε ο ηθοποιός Ως μία πολύ συγκινητική στιγμή χαρακτήρισε ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης το γεγονός ότι συνόδευσε τη Δανάη Μπάρκα στον γάμο της με τον Φάνη Μπότση. Ο

Νίκη Κάρτσωνα – Νίκος Χατζής: 19 χρόνια γάμου και μια ιστορία αγάπης που κρατά από το 1995

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η Νίκη Κάρτσωνα και ο Νίκος Χατζής έχουν γράψει τη δική τους κοινή διαδρομή, μακριά από υπερβολές, αλλά με μια σχέση που μετρά πλέον δεκαετίες. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στην Αθήνα το 1995 και από τότε η ζωή τους συνδέθηκε βαθιά, με την ίδια να έχει

Το ειδικό οδοντιατρείο ΑμεΑ του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας συμπλήρωσε 24 χρόνια – «Γίνονται 100 επεμβάσεις τον χρόνο υπό γενική αναισθησία»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google «Για εμάς δεν είναι απλώς μια νοσοκομειακή μονάδα. Είναι μια ιστορία που γράφεται εδώ και 24 χρόνια», δηλώνει για το ειδικό οδοντιατρείο ΑμεΑ του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, η διευθύντρια του Οδοντιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου και επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας Οδοντοθεραπείας ΑμεΑ υπό Γενική Αναισθησία, Γεωργία Τριφύλλη.

Τέιλορ Σουίφτ – Τράβις Κέλσι: Δείτε φωτογραφίες από τον γάμο της χρονιάς – Οι λαμπεροί καλεσμένοι και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

«Just&T Married». Αυτό το μήνυμα εμφανίστηκε έξω από το Madison Square Garden όταν η Τέιλορ Σουίφτ παντρεύτηκε τον αγαπημένο της, Τράβις Κέλσι. Ο γάμος της χρονιάς έγινε στη Νέα Υόρκη, κάτω από άκρα μυστικότητα και με αυξημένα μέτρα ασφαλείας για το ζευγάρι και τους λαμπερούς καλεσμένους. Τέιλορ Σουίφτ και Τράβις Κέλσι ενώθηκαν με τα ιερά

Δηλητηρίαση από τον ήλιο: Τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματα και πότε χρειάζεται ιατρική βοήθεια

Η δηλητηρίαση από τον ήλιο αποτελεί σοβαρή μορφή ηλιακού εγκαύματος με συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετός, αφυδάτωση και φουσκάλες. Το καλοκαίρι και η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο συχνά αφήνουν πίσω τους κάτι περισσότερο από ένα απλό ηλιακό έγκαυμα.  Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο έντονα ώστε να θυμίζουν λοίμωξη ή συστηματική ασθένεια, με

Οι 9 καλύτερες τροφές για την υγεία των νεφρών, σύμφωνα με διατροφολόγους

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Οι νεφροί δουλεύουν αθόρυβα, χωρίς να τραβούν την προσοχή, εκτελώντας μια από τις πιο κρίσιμες αποστολές στον οργανισμό: φιλτράρουν το αίμα, απομακρύνουν άχρηστες ουσίες, συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και κρατούν σε ισορροπία τα υγρά του σώματος. Και η πρώτη γραμμή άμυνας για την υγεία

Γενέθλια για τη Βίκυ Καγιά: από τα 14 στις διεθνείς πασαρέλες, η απόλυτη διαδρομή μιας fashion icon

Η Βίκυ Καγιά έχει γενέθλια στις 4 Ιουλίου 1978, γεγονός που σημαίνει ότι κλείνει τα 48 της χρόνια. Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποτελεί μία από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες στον χώρο της ελληνικής μόδας, της τηλεόρασης και της επιχειρηματικότητας. Καγιά: «Της είπαμε ότι είναι ψέμα ο χωρισμός και απάντησε ότι δεν μπορεί να διαψεύσει τον

Το «μυστικό» υγιεινής διατροφής της Αλεξάνδρας Νίκα για ενέργεια στον θηλασμό

 Η καθημερινότητα μιας νέας μανούλας είναι γεμάτη προκλήσεις, αλλά η Αλεξάνδρα Νίκα δείχνει τον δρόμο για το πώς η σωστή διατροφή μπορεί να γίνει η απόλυτη πηγή δύναμης. Μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους το απόλυτο comfort healthy snack που επιλέγει κατά την περίοδο του θηλασμού: ένα

Ειρήνη Νικολοπούλου: Δεν θα με ξαναβλέπατε ποτέ στο δελτίο ειδήσεων, έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο για μένα

Ειρήνη Νικολοπούλου: Δεν θα με ξαναβλέπατε ποτέ στο δελτίο ειδήσεων, έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο για μένα Ειρήνη Νικολοπούλου: Δεν θα με ξαναβλέπατε ποτέ στο δελτίο ειδήσεων, έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο για μένα Δείτε το βίντεο με όσα είπε η δημοσιογράφος Αρνητική στην ιδέα να επανέλθει στην τηλεόραση ως παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων είναι η

Δημήτρης Αρβανίτης: Δεν θέλω να κάνω ξανά τηλεόραση, νομίζω ότι έκλεισα τον κύκλο μου

Δημήτρης Αρβανίτης: Δεν θέλω να κάνω ξανά τηλεόραση, νομίζω ότι έκλεισα τον κύκλο μου Δημήτρης Αρβανίτης: Δεν θέλω να κάνω ξανά τηλεόραση, νομίζω ότι έκλεισα τον κύκλο μου Όταν έκανα σινεμά, πήρα 18 βραβεία, όταν έκανα τηλεόραση, ήμουν η μηχανή του κιμά που παρήγαγε, ανέφερε ο σκηνοθέτης Κατηγορηματικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Αρβανίτης