Ηπατίτιδα D: Η άγνωστη ιογενής λοίμωξη που μπορεί να κρύβεται πίσω από την ηπατίτιδα Β

Date:

O ιός HDV που προκαλεί ηπατίτιδα D, προσβάλλει το σχεδόν 5% των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα Β.

Οι άνθρωποι που έχουν διαγνωσθεί με ηπατίτιδα Β πρέπει να ελέγχονται για μία σοβαρότερη μορφή ιογενούς ηπατίτιδας, η οποία συχνά συνυπάρχει με αυτήν χωρίς να προκαλεί συμπτώματα: την ηπατίτιδα D.

Η ηπατίτιδα D δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την παρουσία του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV). Και αυτό, διότι ο ιός που την προκαλεί χρειάζεται τον HBV για να αναπαραχθεί.

Η συνύπαρξη αυτή είναι ολέθρια για το ήπαρ. Η φλεγμονή στο ήπαρ που του προκαλούν εξελίσσεται ταχύτερα και πιο επιθετικά. Έτσι οδηγεί συχνότερα σε προχωρημένη ηπατική βλάβη, κίρρωση ή και καρκίνο του ήπατος. Αυξάνεται επίσης η ηπατική θνητότητα.

Η λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί είτε ως συλλοίμωξη, είτε (συχνότερα) ως επιλοίμωξη σε άτομα με χρόνια ηπατίτιδα Β. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο ιός HDV που προκαλεί την ηπατίτιδα D, προσβάλλει το σχεδόν 5% των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα Β.

Μολονότι, όμως, η ηπατίτιδα D είναι η σοβαρότερη μορφή ιογενούς ηπατίτιδας, πολλοί φορείς της χρόνιας ηπατίτιδας Β δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ γι’ αυτόν. Η ανίχνευσή του, όμως, γίνεται εύκολα με απλές εξετάσεις αίματος.

Δωρεάν εξετάσεις

Για να αναδείξουν αυτή την «αόρατη» απειλή, η φαρμακευτική εταιρεία  Gilead Sciences Ελλάδος σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Η.), διεξάγουν εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού. Τιτλοφορείται «BehinD – Πίσω από την ηπατίτιδα Β μπορεί να κρύβεται η ηπατίτιδα D» και έχει ένα απλό μήνυμα.

Το μήνυμα είναι πως ο έλεγχος για ηπατίτιδα D πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρακολούθησης όλων των ασθενών με ηπατίτιδα Β.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας η ΕΕΜΗ πραγματοποιείται το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων ΓΕΦΥΡΑ 2026. Στο πλαίσιό του, οι πάσχοντες από ηπατίτιδα Β μπορούν έως και τις 30 Ιουνίου 2026 να υποβληθούν δωρεάν σε ειδικό εργαστηριακό έλεγχο σε εξειδικευμένα διαγνωστικά κέντρα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τους παραπέμψει για έλεγχο ο θεράπων ιατρός τους.

Τα κέντρα όπου μπορούν να εξεταστούν και περισσότερες πληροφορίες για τις εξετάσεις μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα της ΕΕΜΗ ΕΔΩ.

Μπορεί να αλλάξει η πορεία της νόσου

«Η ηπατίτιδα D είναι η σοβαρότερη μορφή ιογενούς ηπατίτιδας. Μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα χωρίς εμφανή συμπτώματα», δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας ΕΚΠΑ Ιωάννης Βλαχογιαννάκος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΜΗ.

«Με το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2026, δίνουμε τη δυνατότητα σε ασθενείς με ηπατίτιδα Β σε όλη τη χώρα να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση. Αυτό μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά την πορεία της νόσου», πρόσθεσε.

«Η ηπατίτιδα D αποτελεί μια σιωπηλή αλλά εξαιρετικά επιθετική απειλή για τους ασθενείς με ηπατίτιδα Β. Μέσα από την καμπάνια BehinD και το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2026, δεν περιοριζόμαστε μόνο στην ενημέρωση. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ουσιαστική πρόσβαση στη διάγνωση», ανέφερε ο κ. Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάδος, Κύπρου & Ευρωπαϊκών Δικτύων Διανομής (EDM).

«Η συνεργασία μας με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος αποδεικνύει ότι όταν η επιστημονική κοινότητα και η φαρμακοβιομηχανία λειτουργούν με κοινό όραμα, μπορούμε να φέρουμε πραγματική αλλαγή στη φροντίδα των ασθενών και να αναδείξουμε τη σοβαρότητα της HDV λοίμωξης που συχνά παραμένει στο περιθώριο», πρόσθεσε.

Η ενημερωτική εκστρατεία BehinD διεξάγεται σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αλβανικά, ρουμανικά, βουλγαρικά). Αυτό γίνεται ούτως ώστε να υπάρχει ισότιμη ενημέρωση και πρόσβαση σε αξιόπιστη πληροφόρηση για όλους.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Θεμιστοκλέους: Nέα προκήρυξη για 850 μόνιμες θέσεις γιατρών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ

Νέα μεγάλη προκήρυξη για τη μόνιμη στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προανήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας. Στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου Υγείας βρίσκεται η περαιτέρω ενδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως δήλωσε ο υφ. Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.  Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται νέα προκήρυξη που αφορά 850 μόνιμες θέσεις γιατρών

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Συνηθισμένη λοίμωξη των νέων τριπλασιάζει τον κίνδυνο

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση από τον ιό Έπσταϊν-Μπαρ σχετίζεται επίσης με πρωιμότερη διάγνωση της νόσου. Νέα ευρήματα ότι η «νόσος του φιλιού» των νέων, η λοιμώδης μονοπυρήνωση, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτυχθεί σκλήρυνση κατά πλάκας αργότερα στη ζωή, βρήκαν οι επιστήμονες. Σε μελέτη με αρκετές χιλιάδες νέους διαπίστωσαν ότι η νόσος σχεδόν τριπλασίαζε τον κίνδυνο.

Νόσος Αλτσχάιμερ: Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των νέων φαρμάκων

Αντιδράσεις από τα ευρήματα νέας ανασκόπησης. Συμπεριέλαβε εγκεκριμένα και απορριφθέντα φάρμακα. Τα φάρμακα που στοχεύουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ «δεν έχουν καμία ουσιαστική διαφορά για τους ασθενείς», ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο οιδήματος και αιμορραγίας στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μία νέα ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας. Τα ευρήματά της όμως αμφισβητούνται από άλλους επιστήμονες

Θέλετε να βελτιώσετε τη μνήμη σας; Λίγα λεπτά έντονης άσκησης μπορεί να την ενισχύσει

Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να ενισχύσετε άμεσα τη μνήμη σας – ανεβείτε σε ένα ποδήλατο γυμναστικής για λίγα λεπτά ή κάντε έναν γρήγορο περίπατο. Είναι γνωστό ότι η άσκηση ενισχύει τη γνωστική λειτουργία. Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την απόδοσή μας σε εργασίες και ενδυναμώνει τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι ευάλωτες στη γήρανση, ενδεχομένως επιβραδύνοντας

Ο καρκίνος δεν είναι μόνο θέμα τρόπου ζωής: Τι δείχνει μελέτη για τον γάμο και την εργένικη ζωή

Η υγεία δεν καθορίζεται μόνο από το σώμα, αλλά και από το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε, λένε οι ειδικοί. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ο καρκίνος σχετίζεται άμεσα με συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η διατροφή, η άσκηση και το αν κάνουμε ή όχι προληπτικές εξετάσεις. Ωστόσο ρόλο ως φαίνεται παίζει  και

Αλτσχάιμερ: Εξέταση αίματος δείχνει πόσο κινδυνεύουμε να αναπτύξουμε τη νόσο

Η εξέταση εντόπισε τα άτομα υψηλού κινδύνου δεκαετίες πριν από την εκδήλωση συμπτωμάτων. Μία απλή εξέταση αίματος μπορεί να δείξει εάν κάποιος θα αναπτύξει νόσο Αλτσχάιμερ πολλά χρόνια πριν αναπτύξει βλάβες στον εγκέφαλο και τα χαρακτηριστικά συμπτώματά της, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Η εξέταση αξιολογεί τα επίπεδα μίας πρωτεΐνης, η οποία δημιουργεί τοξικές αλλοιώσεις

Σπυροπούλου: Το πολυτελές ταξίδι στο Μπέβερλι Χιλς και η απρόσμενη συνάντηση με την… Αμπρόσιο

Στην Καλιφόρνια και συγκεκριμένα στο κοσμοπολίτικο Μπέβερλι Χιλς βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου. Η παρουσιάστρια, που λατρεύει τα ταξίδια και συχνά μοιράζεται στιγμιότυπα από τις αποδράσεις της με τους διαδικτυακούς της φίλους, επέλεξε έναν από τους πιο εμβληματικούς προορισμούς των ΗΠΑ για να γεμίσει μπαταρίες. Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Βόλτα με τον γιο της! Η

Αθηνά Οικονομάκου: Δεν ήμουν ποτέ το κορίτσι που ονειρευόταν νυφικά ή γάμους

Η Αθηνά Οικονομάκου μιλάει για την προσωπική της ζωή, τη σχέση της με τον Μπρούνο Τσερέλα και τον επερχόμενο γάμο της. Αναδεικνύει την ηρεμία, τη συνειδητότητα και την αυθεντικότητα που χαρακτηρίζουν αυτή τη φάση της ζωής της Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι θα παντρευτείτε τον αγαπημένο σας, Μπρούνο Τσερέλα. Πώς βιώνετε αυτήν τη φάση της ζωής

Νίνο: Ένιωθα πάρα πολύ όμορφα να ακούω τη Ζόζεφιν να μιλάει για την επανασύνδεσή μας

«Είναι φοβερή επιτυχία να γράφεις κάτι, να το παίρνει ο κόσμος και να το αγαπάει τόσο γρήγορα, τόσο πολύ. Είναι η μεγαλύτερη καλλιτεχνική ικανοποίηση», είπε ο Νίνο αναφερόμενος στο νέο τραγούδι του με τη Ζόζεφιν. Ο ίδιος σε δηλώσεις του την Τετάρτη 15 Απριλίου στην εκπομπή «Happy Day» του Alpha, μίλησε για την επανασύνδεσή του

Μια φυσιοθεραπεύτρια αποκαλύπτει 6 λάθη άσκησης που κάνουν οι άνω των 60 ετών

FITNESS Καθώς μεγαλώνουμε, η σωστή κίνηση και οι υγιεινές συνήθειες γίνονται καθοριστικές για την ποιότητα ζωής μας. Μια φυσιοθεραπεύτρια αποκαλύπτει τα 6 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι άνω των 60 και πώς να αποφευχθούν Καθώς ο χρόνος προχωρά, οι άνθρωποι μεγαλώνουν και το σώμα παρουσιάζει μια σταδιακή φθορά, η διατήρηση της κίνησης και η

Σταματίνα Τσιμτσιλή: «Μια δύσκολη μέρα για το Happy Day» – Χωρίς την Τίνα Μεσσαροπούλου στην ομάδα

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή στη σημερινή έναρξη της εκπομπής της (16.04.2026) αναφερόμενη στην απουσία της Τίνας Μεσσαροπούλου, έστειλε τις ευχές της να ξεπεράσει σύντομα το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο Γιώργος Μυλωνάκης. Η Σταματίνα Τσιμτσιλή, τονίζοντας ότι η σύζυγός του, Τίνα Μεσσαροπούλου είναι εδώ και χρόνια μέλος της εκπομπής της, αποτελεί στενή φίλη και συνεργάτιδά της.