Τα τελευταία χρόνια η πρωτεΐνη έχει γίνει το αγαπημένο συστατικό της βιομηχανίας τροφίμων. Προστίθεται σχεδόν παντού — από ποπ κορν μέχρι ζυμαρικά. Η «μανία» για την πρωτεΐνη βασίζεται κυρίως στην ικανότητά της να προκαλεί αίσθημα κορεσμού και να βοηθά στην ανάπτυξη μυϊκής μάζας.
Όμως, οι φυτικές ίνες, παρότι λιγότερο προβεβλημένες, είναι εξίσου απαραίτητες. Υποστηρίζουν την πέψη, την καρδιαγγειακή υγεία και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Ειδικοί – διατροφολόγοι στο Eating Well αναλύουν τα οφέλη τόσο της πρωτεΐνης όσο και των φυτικών ινών και δίνουν πρακτικές συμβουλές για να τα ενσωματώσετε και τα δύο στη διατροφή σας.
Γιατί η πρωτεΐνη τραβάει όλη την προσοχή
Η πρωτεΐνη δεν έχει κερδίσει τυχαία τόσο φήμη έναντι των άλλων δυο μακροθρεπτικών συστατικών, των υδατανθράκων και των λιπαρών. Ο κόσμος και η βιομηχανία τροφίμων δείχνουν τόσο ενδιαφέρον για την πρωτεΐνη επειδή προκαλεί ισχυρό κορεσμό και αυτό είναι σημαντικό αν σκεφτούμε πως ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων προσπαθεί να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων.
Ωστόσο τα οφέλη της δεν περιορίζεται στη διαχείριση βάρους. Η πρωτεΐνη συμβάλει και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό με το πέρασμα της ηλικίας. Η πρόσληψη 25-30 γραμμαρίων πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα μεγιστοποιεί τη σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης και μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια μυϊκής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία.
Επιπλέον, η πρωτεΐνη συμβάλλει στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί θεμέλιο της διατροφής. Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι μόνο να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες, αλλά και να τις διανέμουμε σωστά μέσα στη μέρα και να επιλέγουμε ποιοτικές πηγές.
Η δύναμη των φυτικών ινών
Οι φυτικές ίνες μπορεί να μην έχουν τη «λάμψη» της πρωτεΐνης, αλλά δεν παύουν να είναι απαραίτητες. Όπως και η πρωτεΐνη, μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη, κάτι που βοηθά στην αποτροπή απότομων αυξομειώσεων στο σάκχαρο του αίματος που προκαλούν λιγούρες. Αμβλύνοντας τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα, παρατείνουν την αίσθηση πληρότητας.
Επιπλέον, οι φυτικές ίνες προσφέρουν μακροχρόνια οφέλη που δεν προσφέρει η πρωτεΐνη. Όπως επισημαίνουν οι διατροφολόγοι, οι διαλυτές ίνες μειώνουν τη χοληστερόλη, οι αδιάλυτες βοηθούν στη ρύθμιση του εντέρου και οι δύο τρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, με θετικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό, στη μείωση της φλεγμονής, ακόμα και στην ψυχικκή
Τα αποτελέσματα φαίνονται και στις έρευνες: δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 25 έως 38 γραμμάρια την ημέρα, ωστόσο οι περισσότεροι δεν την καλύπτουν. Η λύση είναι απλή: Περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά και φρούτα στην καθημερινή διατροφή.
Πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες;
Η απάντηση είναι πως δεν χρειάζεται να επιλέξετε μεταξύ των δύο. Στην πραγματικότητα, η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες λειτουργούν συμπληρωματικά, όχι ανταγωνιστικά. Η πρωτεΐνη διατηρεί τη μυϊκή μάζα και ενισχύει το αίσθημα κορεσμού. Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν την πέψη και μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.
Ιδανικά πρέπει να λαμβάνουμε και τα δύο σε κάθε γεύμα. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να προσθέσετε περισσότερη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες στη διατροφή σας:
- Ξεκινήστε τη μέρα με πρωτεΐνη – Το πρωινό συχνά έχει λίγη πρωτεΐνη. Επιλέξτε γιαούρτι με βρώμη ή βάλτε αυγά στο τοστ σας.
- Προσθέστε όσπρια στα γεύματα Ανακατέψτε φασόλια ή φακές σε σαλάτες, σούπες ή τάκος για φυτικές ίνες και φυτική πρωτεΐνη.
- Προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης – Αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα δημητριακά με κινόα, φάρο ή άλλα ολικής άλεσης. Κάθε μερίδα προσθέτει 3–5 γραμμάρια φυτικών ινών.
- Επιλέξτε τροφές που περιέχουν και τα δύο – Τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, τα φασόλια και οι φακές περιέχουν και πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.
- Προσθέστε υγιεινά σνακ – Ένα μήλο με φυστικοβούτυρο, καβουρδισμένα ρεβίθια ή μια χούφτα καρύδια είναι σνακ με διπλό όφελος.
- Πασπαλίστε τα φαγητά και τις σαλάτες με σπόρους – Προσθέστε chia, λιναρόσπορο ή σπόρους κάνναβης σε γιαούρτι, βρώμη ή τοστ με βούτυρο ξηρών καρπών για έξτρα φυτικές ίνες.
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]