AMR: Τι είναι η μικροβιακή αντοχή για την οποία προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας;

Date:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε σήμερα για την έλλειψη νέων τεστ και θεραπειών για την καταπολέμηση της αυξανόμενης διάδοσης βακτηριακών λοιμώξεων που έχουν αντοχή στα φάρμακα.

Ο ΠΟΥ αναφέρει πως η μικροβιακή αντοχή (AMR), ιδιαίτερα η αυξανόμενη ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά, αποτελεί μία από τις κύριες απειλές για την παγκόσμια δημόσια υγεία και θεωρείται υπεύθυνη για περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους τον χρόνο.

Σε δύο εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, η εν λόγω υπηρεσία του ΟΗΕ υπογραμμίζει πως η καταχρηστική και υπερβολική χρήση αντιβακτηριακών φαρμάκων στους ανθρώπους, τα ζώα και τα φυτά είναι ο κύριος παράγοντας της αντοχής στα φάρμακα και ότι η AMR παρατηρείται περισσότερο στις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι, μέχρι το 2050, 39 εκατομμύρια θάνατοι θα οφείλονται στην αντοχή στα αντιμικροβιακά φάρμακα.

Η μικροβιακή αντοχή «επιδεινώνεται, όμως ο αριθμός νέων θεραπειών και η ανάπτυξη νέων μέσων διάγνωσης είναι ανεπαρκείς για να καταπολεμηθεί η διάδοση των βακτηριακών μολύνσεων που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα», προειδοποιεί η Γιουκίκο Νακατάνι, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ.

«Χωρίς αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη και χωρίς στοχευμένες προσπάθειες ώστε τα νέα προϊόντα και τα υφιστάμενα προϊόντα να φθάνουν σ’ αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη, οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις θα συνεχίσουν να διαδίδονται», πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ ορίζει την AMR ως την αδυναμία μικροοργανισμών (βακτήρια, ιοί και παράσιτα) να ανταποκριθούν στα αντιμικροβιακά φάρμακα, περιλαμβανομένων των αντιβιοτικών, των αντιιικών και των αντιμυκητιασικών.

Το 2023, ο ΠΟΥ είχε καταγράψει 97 αντιβακτηριακά φάρμακα σε φάση κλινικής ανάπτυξης, δηλαδή δοκιμής στον άνθρωπο. Ο αριθμός αυτός έχει πλέον πέσει στα 90, προειδοποιεί ο ΠΟΥ, επικαλούμενος «μια διπλή κρίση: τη σπανιότητα και την έλλειψη καινοτομίας».

«Από τα 90 αντιβακτηριακά που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, μόνο 15 μπορούν να θεωρηθούν καινοτόμα», προσθέτει ο οργανισμός.

Όσον αφορά τα προκλινικά ερευνητικά προγράμματα (πριν από τις δοκιμές στον άνθρωπο), περίπου 232 βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως το 90% των 148 επιχειρήσεων που εμπλέκονται σ’ αυτά είναι μικρές δομές με λιγότερους από 50 εργαζομένους, πράγμα που, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αποκαλύπτει τον «εύθραυστο χαρακτήρα» του οικοσυστήματος της ιατρικής έρευνας και ανάπτυξης.

Έτσι ο οργανισμός καλεί να γίνουν περισσότερες επενδύσεις και να υπάρξουν νέα μοντέλα χρηματοδότησης για να υποστηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διεξάγουν αυτή τη στιγμή έρευνες στους τομείς των αντιβακτηριακών και της διάγνωσης.

Τέλος, το ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφέρει πως ο ΠΟΥ καλεί τους ερευνητές να δημοσιοποιήσουν τα δεδομένα τους για την αντιβακτηριακή δραστηριότητα ώστε να ευνοηθεί η συνεργασία, να προσελκυσθούν επενδύσεις και να επιταχυνθεί η καινοτομία.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ανδρομάχη και Γιώργος Λιβάνης παντρεύονται σήμερα και βαφτίζουν τον γιο τους

Ανδρομάχη και Γιώργος Λιβάνης παντρεύονται σήμερα και βαφτίζουν τον γιο τους Ανδρομάχη και Γιώργος Λιβάνης παντρεύονται σήμερα και βαφτίζουν τον γιο τους Ο γιος τους θα πάρει το όνομα Γεράσιμος, όπως ο πατέρας του τραγουδιστή Στην τελική ευθεία για τον γάμο και τη βάφτιση του γιου τους βρίσκονται η Ανδρομάχη και ο Γιώργος Λιβάνης. Τα

Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου για τη συνεργασία του με τον Τομ Κρουζ: Δεν έχω δει ποτέ πιο αφοσιωμένο ηθοποιό

Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου για τη συνεργασία του με τον Τομ Κρουζ: Δεν έχω δει ποτέ πιο αφοσιωμένο ηθοποιό Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου για τη συνεργασία του με τον Τομ Κρουζ: Δεν έχω δει ποτέ πιο αφοσιωμένο ηθοποιό Ο σκηνοθέτης αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με το νέο του πρότζεκτ, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός Ενθουσιασμένος από τη συνεργασία του

Απηυδισμένος ο Σπύρος Μπιμπίλας με το απερίγραπτο κουτσομπολιό: «Δεν μπορεί να το σηκώσει η συνείδηση μου όλο αυτό»

Νέες δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες και στους δημοσιογράφους παραχώρησε ο Σπύρος Μπιμπίλας, όπως είδαμε στον αέρα του Μεγάλου Καναλιού, από πρόσφατη

Ανυπόστατα τα σενάρια ότι η Τατιάνα Στεφανίδου ζήτησε να κοπεί η εκπομπή της

Πολλά είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες για το Power Talk και την Τατιάνα Στεφανίδου, μετά την απόφαση που πήρε ο ΣΚΑΙ την περασμένη

Ρία Ελληνίδου: H απονομή – έκπληξη από τον Γιώργο Αρσενάκο ενώ βρισκόταν στη σκηνή!

Η Ρία Ελληνίδου δέχθηκε μια απρόσμενη έκπληξη από τη δισκογραφική της οικογένεια, την Panik Platinum καθώς της απονεμήθηκε πλακέτα για τις πλατινένιες πωλήσεις του album της ενώ βρισκόταν επί σκηνής. Ο συνιδρυτής και CEO της Panik, Γιώργος Αρσενάκος και το team της εταιρείας βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο «VogAthens» όπου η Ρία Ελληνίδου μαζί

Γιώργος Κωνσταντίνου: Η σκηνή που τον κυνηγάει 60 χρόνια, η ζωή του με τον «Αντωνάκη» & οι μνήμες

Στο podcast «Μίλησέ μου» των Παραπολιτικών 90,1 άνοιξε την καρδιά του ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

The Voice – Το μωρό προκάλεσε αναστάτωση στους coaches: «Είναι μεγάλο γούρι»

Μαζί με το πάνγλυκο μωράκι της είδαμε την Μαρίνα να βρίσκεται στη σκηνή του The Voice, το βράδυ της Κυριακής, όταν και το νέο επεισόδιο προβλήθηκε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες μέσα από το πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Όπως ήταν λογικό, βεβαίως, άπαντες στο πλατό τα ‘χασαν με την μικρή πριγκίπισσα ενώ οι τέσσερις coaches του μουσικού

Μάνος Νιφλής: «Υπάρχει προσπάθεια σπίλωσης των δημοσιογράφων ότι είμαστε πληρωμένοι κονδυλοφόροι»

Με αφορμή την καθημερινή του παρουσία στην πολύ πρωινή ζώνη του OPEN, ο Μάνος Νιφλής παραχώρησε συνέντευξη στο ένθετο Enjoy και τη συνάδελφο του, Μαρία Ανδρέου. Ανάμεσα σε άλλα, μάλιστα, ο δημοσιογράφος εξέφρασε την προσωπική του αντίρρηση σε όσους επιχειρούν διαχρονικά να φορούν κομματικές μπλούζες στους εκπροσώπους του κλάδου του. Οι δημοσιογράφοι κουκουλώνουμε σκάνδαλα; Όχι.

Φωτεινή Πετρογιάννη – Μιχάλης Ρουμπής: Η Κυριακάτικη βόλτα τους στις κούνιες με τον γιο τους

Showbiz Φωτεινή Πετρογιάννη – Μιχάλης Ρουμπής: Η Κυριακάτικη βόλτα τους στις κούνιες με τον γιο τους Gossip-tv Team 06-10-2025 00:17 Οι Κυριακές είναι για οικογένεια, χαλάρωση και αγάπη — και η Φωτεινή Πετρογιάννη το γνωρίζει καλά! Η δημοσιογράφος του «Πρωινού», που πριν από περίπου έναν χρόνο έγινε για πρώτη φορά μαμά, απόλαυσε την ηλιόλουστη μέρα

Γάμος Λιβάνη – Ανδρομάχης: Ο πρώτος χορός του ζευγαριού & η υπέροχη στιγμή με τον γιο τους, Γεράσιμο

Μετά το διπλό μυστήριο του γάμου και της βάφτισης του γιου τους, ο Γιώργος Λιβάνης και η Ανδρομάχη γιόρτασαν τη μεγάλη τους μέρα με ένα λαμπερό πάρτι στο κτήμα

Η πρώην του Τράβις Κέλσι απαντά στις αναφορές της Τέιλορ Σουίφτ στο «Opalite»

 Η influencer  έκανε μια ανάρτηση στα social media, μετά τις φήμες ότι η Σουίφτ αναφέρεται σε εκείνη μέσα από τους στίχους του τραγουδιού

Ρίτα Όρα: Η αποκαλυπτική εμφάνισή της με διάφανο φόρεμα σε πάρτι στο Παρίσι

Η τραγουδίστρια επέλεξε ένα τολμηρό look για το πάρτι του Έντουαρντ Ένινφουλ, όπου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και οι Σίνθια Ερίβο και Ντέμι Λοβάτο