Παγωτά: Ποιοι κίνδυνοι καραδοκούν όταν λιώνει – Πότε αναπτύσσονται μικρόβια

Date:

Τα παγωτά αλλοιώνονται και μολύνονται εύκολα. Τι να προσέξετε…

Της: Μαρίας Παπαδοπούλου*

Ακριβώς, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά, του ουδέτερου pH, και της μεγάλης διάρκειας αποθήκευσης, τα παγωτά είναι γαλακτοκομικά προϊόντα που µπορεί να συντηρήσει την µικροβιακή ανάπτυξη.

Ασφαλώς τα στάδια της παστερίωσης και μετά της κατάψυξης μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης των μικροοργανισμών στα παγωτά. Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με το παγωτό και αυτοί είναι οι μικροοργανισμοί οι οποίοι είναι έτοιμη να τρυπώσουν και να απολαύσουν αυτή την λιχουδιά μόνο για το εαυτό τους. Πολλοί ψυχρόφιλοι και ψυχοανθεκτικοί μικροοργανισμοί όπως η Listeria monocytogens, ο Staphylococcus aureus, ο Bacillus spp., Salmonella spp., Shigella spp., Pseudomonas spp., Camplyobacter spp., Brucella spp. και κολοβακτηρίδια μπορούν να επιβιώσουν στα παγωτά.

Οι κύριες πηγές μόλυνσης του παγωτού είναι κυρίως το νερό και το νωπό γάλα, ενώ δευτερογενείς πηγές θα μπορούσαν να είναι οι αρωματικοί παράγοντες, τα σκεύη, ακόμη και ο ανθρώπινος χειρισμός. Όµως από τη στιγµή που το αρχικό µίγµα παστεριώνεται και µετά το προϊόν καταψύχεται, ελαττώνεται ο µικροβιακός κίνδυνος. Οι µικροοργανισµοί δεν µπορούν να αναπτυχθούν σε παγωτό που φυλάσσεται στη σωστή θερµοκρασία, ενώ πολλοί επιζούν για πολύ καιρό.

Οι µικροβιολογικές εξετάσεις στο παγωτό αφορούν κυρίως στον έλεγχο των µέτρων του περιορισµού των βλαστικών παθογόνων µικροοργανισµών, µε παστερίωση και πρόληψη επιµόλυνσης σε όλα τα στάδια παραγωγής µέχρι τη λιανική διάθεση.

Δείτε επίσης – Παγωτά: Γιατί σας κάνουν καλό, αλλά και τι πρέπει να προσέχετε

Επειδή είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν, το παγωτό έχει παρόμοιες οδηγίες προφύλαξης, όπως και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, ανάλογα με το επίπεδο ψύξης, συντήρησης και απόψυξης που έχει υποστεί. Η εκ νέου κατάψυξη σε αποψυγμένο παγωτό αλλάζει όχι μόνο την υφή του, με αποτέλεσμα μια κοκκώδη και κρυσταλλωμένη υφή, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει βακτηριακή μόλυνση.

Όταν το παγωτό μένει εκτός κατάψυξης και αρχίζει να λιώνει, ξεκινάει μια χημική διαδικασία που παράγει βακτήρια. Παρά το γεγονός ότι αν ξαναπαγώσει θα επιβραδυνθεί αυτή η ανάπτυξη βακτηρίων, εντούτοις δεν πρόκειται να σκοτώσει τα βακτήρια. Η εκ νέου κατάψυξη στα παγωτά είναι ασφαλής μόνο αν είναι ελαφρά λιωμένα, και έχουν προηγουμένως διατηρηθεί κάτω από κατάλληλη ψύξη. Είναι επίσης σημαντικό ότι δεν εκτέθηκαν στο εξωτερικό περιβάλλον.

Ωστόσο, αν είχαν σχεδόν λιώσει έξω από την κατάψυξη, τότε μάλλον υπάρχει κίνδυνος για την υγεία σας αν τα καταναλώσετε. Ο βασικός κίνδυνος είναι η ταχεία ανάπτυξη των βακτηρίων, διότι έχουν μπροστά τους πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών.

Όπως έχουμε καταλάβει το μικροβιακό φορτίο του παγωτού αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των συστατικών που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του, τους χειρισμούς κατά τη διάρκεια της παραγωγής, καθώς και την υγιεινή των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.

Ποια είναι τα βακτήρια που αναπτύσσονται στα παγωτά

Οι σημαντικότεροι μικροβιολογικοί κίνδυνοι που καταγράφονται στο παγωτό είναι οι Listeria monocytogenes, Salmonella spp. και Bacillus cereus. Η Listeria monocytogenes θεωρείται σημαντικός κίνδυνος για το παγωτό, διότι για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού η λοίμωξη μπορεί να αποβεί μοιραία.

Μπορεί να βρεθεί παντού, στο χώμα, το νερό, τον άνθρωπο και είναι αρκετά εύκολο να εμφανιστεί μέσα στην εγκατάσταση παραγωγής παγωτού. Είναι ένα gram+, ανθεκτικό αναερόβιο βακτήριο που δεν παράγει σπόρια και κατά συνέπια το βακτήριο αυτό καταστρέφεται με την παστερίωση. Είναι αρκετά μεγάλη και η πιθανότητα να μολύνονται τα ζωικά προϊόντα από την Salmonella spp. (gram-, ανθεκτικός αναερόβιος μικροοργανισμός), το συμβάν το οποίο για κάποιους ανθρώπους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Βεβαίως, επειδή αυτό το μικρόβιο δεν παράγει σπόρια μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά το στάδιο της παστερίωσης.

Το Bacillus cereus είναι ένα ισχυρό αναερόβιο, gram+, βακτήριο που παράγει σπόρια. Είναι ευρέως διαδεδομένο αλλά μέτριας επικινδυνότητας. Βρίσκεται στο περιβάλλον, το νερό, τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα η παρουσία του να είναι αναμενόμενη μέσα σε μια μονάδα παραγωγής. Τα βλαστικά κύτταρα θανατώνονται κατά την παστερίωση, όμως τα σπόρια επιβιώνουν με δυνατότητα να βλαστήσουν σε ευνοϊκές συνθήκες.

Στο γάλα μπορεί να ανιχνευτεί και το Clostridium botulinum. Είναι ισχυρό βακτήριο που πολλαπλασιάζεται ταχύτατα και παράγει θερμοάντοχα σπόρια. Η παστερίωση το αδρανοποιεί, ενώ η κατάψυξη εμποδίζει τη βλάστηση των σπορίων. Η επικινδυνότητα του συνδέετε με την παραγωγή ισχυρών τοξινών (botulinum toxins) υπό συνθήκες χαμηλού οξυγόνου, των τοξίνων αλλαντίασης, οι οποίες είναι μία από τις πιο θανατηφόρες ουσίες που είναι γνωστές. Εμποδίζουν τις λειτουργίες των νεύρων και μπορούν να οδηγήσουν σε αναπνευστική και μυϊκή παράλυση.

Η τροφική αλλαντίαση είναι μια σοβαρή, δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Ευτυχώς είναι σχετικά σπάνιο . Τα βακτήρια Staphylococcus aureus, Escherichia coli., Campylobacter jejuni, Shigella spp. και Yersinia enterocolitica που πιθανώς υπάρχουν αρχικά στο γάλα, αποτελούν κίνδυνο μέτριας επικινδυνότητας και θανατώνονται με την παστερίωση.

Παγωτά: Πηγές επιμόλυνσης

Αρκετοί παράγοντες είναι σημαντικοί για την παραγωγή και διάθεση παγωτού υψηλής ποιότητας και συνδέονται με όλα τα στάδια της παραγωγής, από την παραλαβή των πρώτων υλών, μέχρι την τοποθέτησή του στα σημεία πώλησης.

Η ανεπαρκής παστερίωση (θερμοκρασία και χρόνος) αποτελεί το πρώτο και βασικότερο κρίσιμο σημείο ελέγχου, αφού σε αυτή βασίζεται η μείωση του αρχικού μικροβιακού φορτίου του γάλακτος και των υπολοίπων πρώτων υλών. Η θερμοκρασία παστερίωσης σκοτώνει τους παθογόνους μικροοργανισμούς, κυρίως τους gram- και gram+, που δεν παράγουν σπόρια.

Μετά την παστερίωση, κατά τα στάδια της ομογενοποίησης, της συσκευασίας και της σκλήρυνσης, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της επιμόλυνσης του παστεριωμένου μείγματος από βακτήρια και κυρίως τα παθογόνα. Τα παθογόνα βακτήρια, αν επιμολύνουν το προϊόν μετά την παστερίωση, μπορούν να επιβιώσουν στο παγωτό για πολλούς μήνες. Π.χ. το βακτήριο Listeria monocytogenes παρουσιάζει την τάση να προσκολλάται στις επιφάνειες του εξοπλισμού παραγωγής παγωτού με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα να επιβιώσει μέσω της διαδικασίας παραγωγής και να επιμολύνει τις εγκαταστάσεις.

Καταστρέφεται με την παστερίωση και εφόσον ανιχνευτεί στο τελικό προϊόν, θα πρέπει να έχει υπάρξει επιμόλυνση μετά το στάδιο της παστερίωσης. Αντέχει στους -18°C. Έχει ανιχνευτεί σε παγωτό που διατηρείτο στους -18°C, 5 μήνες μετά την παραγωγή του.

Η καθυστέρηση κατάψυξης του μείγματος μετά την παστερίωση εγκυμονεί κίνδυνο ανάπτυξης μικροβιακού φορτίου. Είναι κρίσιμο και το μικροβιακό φορτίο των πρώτων υλών που προστίθενται στο τελικό στάδιο παραγωγής του παγωτού, όπως φρούτα, ξηροί καρποί, σιρόπι, κ.ά.

- μικροβιακού κινδύνου μπορεί να είναι και το νερό που χρησιμοποιείται στην εγκατάσταση, είτε για την παραγωγή, είτε για τον καθαρισμό. Η συντήρηση του παγωτού στη σωστή θερμοκρασία (κάτω από τους -18°C), στα στάδια της αποθήκευσης και της διανομής, είναι κρίσιμη για τη μικροβιακή χλωρίδα, διότι υπάρχει κίνδυνος οι ψυχρότροποι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο παγωτό να ενεργοποιηθούν.

Τα υλικά συσκευασίας αποτελούν άλλη μια πιθανή πηγή κινδύνου για το έτοιμο προϊόν. Η προμήθεια από αξιόπιστους προμηθευτές, οι σωστοί χειρισμοί, η τήρηση των κανόνων Ορθής Υγιεινής Πρακτικής, είναι τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή οποιασδήποτε επιμόλυνσης. Ο καθαρισμός και η απολύμανση, η τήρηση των κανόνων Ορθής Υγιεινής Πρακτικής από το προσωπικό και η εκπαίδευση του προσωπικού αποτελούν σημαντικό παράγοντα. Αποτυχία συμμόρφωσης σε αυτές τις πρακτικές μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα βακτηριδίων και πιθανά προβλήματα δημόσιας υγείας.

Η καθαριότητα των μέσων μεταφοράς του έτοιμου παγωτού πριν τη συσκευασία είναι κρίσιμη. Έχουν καταγραφεί περιστατικά επιμόλυνσής του με το βακτήριο Salmonella spp. όταν παστεριωμένο μείγμα παγωτού μεταφέρθηκε με περιέκτη, ο οποίος είχε προηγουμένως χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά μη παστεριωμένου υγρού αυγού, μολυσμένου με Salmonella enteritidis. Τα παθογόνα στελέχη έχουν την δυνατότητα να επιβιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα .

Παράγοντες που Επηρεάζουν το Μικροβιακό Φορτίο του Παγωτού είναι η μικροβιακή χλωρίδα των πρώτων υλών, όπως είναι το γάλα, κρέμα γάλακτος (βακτήρια, Λιπολυτικά -λ Ps. fragi, παθογόνα), σκόνη γάλακτος, (σπορογόνα B. cereus,λ σαλμονέλλα, σταφυλ/κος), η ζάχαρη, σιρόπια, : (ζύμες σπορογόνα βακτήρια).

Επίσης τα μηχανήματα και σκεύη (καθαρισμός/εξυγίανση), το προσωπικό και το περιβάλλον (παθογόνοι), τα υλικά συσκευασίας, η θερμοκρασία συντηρήσεως του μείγματος , η διατήρησης του παγωτού (-20ο C) επίσης μπορούν να αλλοιώσουν το μικροβιακό φορτίο του παγωτού.

Για την αποφυγή ανάπτυξης μικροβιολογικών κινδύνων

Η ποιότητα του παγωτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το χειρισμό του προϊόντος και τις συνθήκες υγιεινής κατά τη διάρκεια της κατάψυξης και της αποθήκευσης.

Η εφαρμογή των κανόνων του HACCP, μιας συστηματικής προσέγγισης για την αναγνώριση, την εκτίμηση και τον έλεγχο των βιολογικών, χημικών και φυσικών κινδύνων, παρέχει έναν αποτελεσματικό τρόπο για τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων, εστιάζοντας στην αποτροπή των κινδύνων και στη βελτίωση των διαδικασιών.

Η Μαρία Παπαδοπούλου, είναι καθηγήτρια ΕΜΠ και Δ/ντρια εργαστηρίων ΠΑΚΟΕ
Φωτογραφία: iSTOCK

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πολλαπλούν μυέλωμα: Εγκρίθηκε η πρώτη θεραπεία για την υψηλού κινδύνου ασυμπτωματική νόσο

Δίχως θεραπεία, το 50% των ασθενών με ασυμπτωματικό πολλαπλούν μυέλωμα εξελίσσονται σε ενεργό νόσο. Την πρώτη θεραπεία για το πολλαπλούν μυέλωμα που δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά φέρει υψηλό κίνδυνο για εξέλιξη σε συμπτωματική νόσο, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η νέα θεραπεία είναι το φάρμακο daratumumab (δαρατουμουμάμπη), που αποτελεί νέα θεραπευτική επιλογή σε μία φάση της

Φρικτός θάνατος για 59χρονη γυναίκα που κόλλησε λύσσα στις διακοπές της

Πώς μεταδίδεται η λύσσα και τι πρέπει να προσέχουμε. Τι να κάνουμε αν μας δαγκώσει άγνωστο ζώο. Φρικτό θάνατο βρήκε μία 59χρονη Βρετανίδα, η οποία κόλλησε λύσσα στις διακοπές της όταν την γρατζούνισε στο πόδι ένα αδέσποτο σκυλάκι. Το συμβάν συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μαρόκο, όπου παραθέριζε με τον σύζυγό της η  άτυχη Yvonne

Πάνω από έξι στους 10 νέους θέλουν να πάρουν φάρμακα για να αδυνατίσουν

Πολλοί απ' όσους τα αναζητούν δεν πληρούν τα κριτήρια για την λήψη τους, αναφέρουν βρετανοί φαρμακοποιοί. Η συντριπτική πλειονότητα των νεαρών ενηλίκων επιθυμούν να πάρουν φάρμακα για να χάσουν τα περιττά τους κιλά, παρότι σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι γι’ αυτά, προειδοποιεί η βρετανική Εθνική Ένωση Φαρμακοποιών (ΝΡΑ). Σε έρευνα που πραγματοποίησε διαπίστωσε

Ζουμερές γαρίδες με ψητό τσίλι και σάλτσα αβοκάντο

ΥΛΙΚΑ 910 γρ. γαρίδες περίπου(21/30) καθαρισμένες, χωρίς φλέβες, μαζί με τις ουρές. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 3 πιπεριές τσίλι τύπου Anaheim, η κάθε μια περίπου 15 εκατοστά σε μήκος 1 ώριμο αβοκάντο χοντροκομμένο 60 ml κρέμα γάλακτος 60 ml μαγιονέζα 2 κουταλιές χοντροκομμένος φρέσκος μαϊντανός 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου, χοντροκομμένη  ½ κουταλάκι αλάτι ¼ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο

Wrap με καπνιστό σολομό και τυρί κρέμα

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 2 μεγάλες τορτίγιες 150 γρ. καπνιστός σολομός σε φέτες 100 γρ. τυρί κρέμα 2 φλ. φρέσκο baby σπανάκι (πλυμένο και στεγνωμένο) 1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος + λίγος επιπλέον για διακόσμηση 1 κ.γ. χυμός λεμονιού Φρεσκοτριμμένο πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ανακατέψτε το τυρί κρέμα με τον άνηθο, τον χυμό λεμονιού και λίγο πιπέρι. Τοποθετήστε

Μακρυπούλια: Η βουτιά της Zέτας σε κρυστάλλινα νερά & το ήσυχο νησί που επέλεξε

Μετά από μία ακόμη άκρως επιτυχημένη σεζόν στον ΑΝΤ1 με το Ρουκ Ζουκ η Ζέτα Μακρυπούλια ξεκίνησε και επίσημα τις διακοπές της και μάλιστα μοιράστηκε βίντεο

Νομικού: Ρίχνει το Instagram αλα Αλίκη Βουγιουκλάκη με κατακόκκινο φόρεμα και λουλούδι στα μαλλιά!

Η Δούκισσα Νομικού, μία από τις πιο κομψές και αγαπητές παρουσίες της ελληνικής showbiz, εντυπωσίασε για ακόμη μια φορά με την καλοκαιρινή της εμφάνιση, αποδεικνύοντας πως η απλότητα και η φινέτσα μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά. Με ένα κατακόκκινο φόρεμα και ένα λουλούδι στα μαλλιά, η γνωστή παρουσιάστρια και επιχειρηματίας έφερε κυριολεκτικά… δροσιά στο timeline των

Διονυσία Κουκίου στο Big Brother: «Βλέπω τη μητέρα της Ζωής και ντρέπομαι για όσα έλεγα»

Oι δύο γυναίκες άφησαν πίσω τους τη διαμάχη τους - Δείτε το βίντεο

Big Brother: Η Νάνσυ υποστηρίζει τον Γιώργο στον τελικό – «Ήρθα μόνο για αυτόν»

Big Brother: Η Νάνσυ υποστηρίζει τον Γιώργο στον τελικό - «Ήρθα μόνο για αυτόν» Η πρώην παίκτρια έδειξε ότι στηρίζει τον αγαπημένο της μέχρι το τέλος του ριάλιτι Tην υποστήριξή της στον Γιώργο έδειξε για ακόμα μια φορά η Νάνσυ. Η πρώην παίκτρια του Big Brother βρέθηκε στο πλατό, με τους υπόλοιπους συμπαίκτες της κι

Θοδωρής Κατσαφάδος: Δεν μπορώ να καταλάβω πως οι μάνες πετάνε τα παιδιά τους, τα σκοτώνουν, τα πνίγουν

Για όσα βιώνει σήμερα ο σύγχρονος άνθρωπος και η ελληνική κοινωνία κλήθηκε να πάρει θέση, μεταξύ πολλών άλλων, ο Θοδωρής Κατσαφάδος στη νέα εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε αυτή την εβδομάδα, στο ένθετο Enjoy και τη δημοσιογράφο Μαρία Ανδρέου. Τι συμβαίνει σήμερα στον σύγχρονο άνθρωπο; Ο άνθρωπος έχει μέσα του και το καλό

Ελένη Φίλιππα: Δεν τα είδε ποτέ ο μπαμπάς μου αυτά, δεν ήθελε και δεν ξέρω γιατί

Για τους αγαπημένους της γονείς και τους λόγους για τους οποίους ο πατέρας της δεν την είχε δει ποτέ στο θέατρο μίλησε, μεταξύ άλλων, η ηθοποιός Ελένη Φίλιππα στη νέα εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα On Time Σαββατοκύριακο και την δημοσιογράφο Σίσσυ Μενεγάτου.  “Τελείωσα το Μαθηματικό, γιατί μου άρεσε, αλλά και

Ο Μάικλ Τζόρνταν απολαμβάνει το πούρο του σε χαλαρή βόλτα στη Μύκονο – Δείτε φωτογραφίες

Μετά την Αθήνα, την Κέρκυρα και τις Σπέτσες, ο Μάικλ Τζόρνταν έριξε άγκυρα στη Μύκονο. Ο θρύλος του NBA συνεχίζει τις καλοκαιρινές του διακοπές στην Ελλάδα, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα χαμηλών τόνων αλλά υψηλής αισθητικής. Σε νέες φωτογραφίες, ο Τζόρνταν καταγράφεται τη στιγμή που αποβιβάζεται από πολυτελές σκάφος, κρατώντας πούρο και αποπνέοντας την αυτοπεποίθηση που τον