Τι αναφέρουν επιστήμονες από την Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα.
Ο ιός του δυτικού Νείλου προκαλεί επιδημικές εξάρσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Η ιατρική επιθεώρηση JAMA παρουσίασε προσφάτως βραχεία ανασκόπηση για τον ιό, δεδομένου ότι αποτελεί τη συχνότερη αιτία νόσησης από ιούς που μεταφέρονται με κουνούπια.
Όπως αναφέρουν η παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Θεραπευτικής , Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, και η βιολόγος Αλεξάνδρα Σταυροπούλου, από την Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια σοβαρές επιδημίες και σε χώρες της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας ), σττη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Συνολικά έχουν αναφερθεί χιλιάδες περιστατικά και αρκετοί θάνατοι.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που μολύνονται ( περίπου 80%) δεν εκδηλώνουν καθόλου συμπτώματα. Περίπου ένας στους πέντε παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία όπως:
- Πυρετό
- Πονοκέφαλο
- Κόπωση
- Μυϊκούς πόνους
- Ναυτία
Πολύ μικρό ποσοστό (λιγότερο από 1%) εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές που επηρεάζουν τον εγκέφαλο ή το νευρικό σύστημα, όπως:
- Εγκεφαλίτιδα
- Μηνιγγίτιδα
- Οξεία χαλαρή παράλυση
Τα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας, καθώς και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρές μορφές της νόσου που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου. Έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες, σε ορισμένες περιπτώσεις, να καταλήξουν.
Δεν υπάρχει θεραπεία
Προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εγκεκριμένο εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Η αντιμετώπιση βασίζεται στη καταπράϋνση των συμπτωμάτων και την υποστήριξη του οργανισμού.
Επομένως, το σημαντικότερο μέτρο είναι η πρόληψη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα, ιδίως τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, όταν ο ιός του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί περισσότερο. Συνιστώνται:
- Χρήση εντομοαπωθητικών
- Μακρυμάνικα ρούχα
- Απομάκρυνση των στάσιμων νερών από αυλές και μπαλκόνια
- Συμμετοχή σε προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών από τους δήμους
Σωτήρια η έγκαιρη διάγνωση
Η επιτήρηση του ιού και η έγκαιρη διάγνωση έχουν κρίσιμη σημασία. Όσοι αναπτύσσουν πυρετό ή νευρολογικά συμπτώματα το καλοκαίρι πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.
Οι γιατροί συνιστούν ειδικές εξετάσεις αίματος και εγκεφαλονωτιαίου υγρού για την ανίχνευση του ιού του Δυτικού Νείλου. Σε ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να χρειαστούν πιο εξειδικευμένες διαγνωστικές μέθοδοι.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου Δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Αν και τα περισσότερα περιστατικά είναι ήπια, σημαντικό ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύονται χρειάζεται μακροχρόνια αποκατάσταση. Αρκετοί εμφανίζουν χρόνιες συνέπειες όπως κόπωση, αδυναμία ή διαταραχές μνήμης και διάθεσης.
«Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει πια εγκατασταθεί πια σε πολλές περιοχές του κόσμου και αποτελεί μια υπαρκτή απειλή, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η ενημέρωση και η ατομική εγρήγορση, μέσω της πρόληψης και της έγκαιρης αντιμετώπισης, είναι τα ισχυρότερα μέσα που διαθέτουμε μέχρι να υπάρξει αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο», καταλήγουν οι δύο ειδικοί.
Φωτογραφία: iStock